Porównajmy właściwości białej kapusty z czerwoną. Warzywa te są z pozoru bardzo podobne do siebie, ale w praktyce jedno z nich jest zdrowsze niż drugie. Domyślacie się już które?

Różnica między białą kapustą a czerwoną kapustą

Obydwa rodzaje kapusty są bardzo zdrowe. Na pewno warto włączać je do diety jak najczęściej. Podstawową różnicą pomiędzy białą i czerwoną kapustą jest jednak jej smak.

Biała kapusta jest trochę łagodniejsza w smaku i ma bardziej „warzywny” posmak. Co ciekawe, mniejsze główki kapusty mają zazwyczaj bardziej intensywny smak.

Czerwona kapusta jest słodsza niż biała i ma wyczuwalne kwiatowe nuty w smaku. Smak kapusty zależy oczywiście od sposobu uprawy lub przechowania. Smak obydwu typów kapusty jest jednak na tyle podobny, że mogą być one wykorzystywane w różnych daniach niemal zamiennie. Jest między nimi jednak istotna różnica: w wartościach zdrowotnych.

Zobacz także:

Jaki jest najzdrowszy rodzaj kapusty?

Odpowiedź jest prosta: czerwona kapusta ma znacznie więcej składników odżywczych niż biała. Jeśli macie wybór, sięgajcie więc po czerwoną odmianę. Wygrywa ona z białą kapustą pod kilkoma względami:

  • Czerwona kapusta ma dwa razy więcej witaminy C niż biała
  • Czerwona kapusta jest prawie dwa razy bogatsza w potas i żelazo niż jej jasna siostra! To świetna informacja dla osób z problemami z sercem i nadciśnieniem oraz osób zmagających się z niedoborami żelaza.
  • Czerwona kapusta bije na głowę białą też pod względem zawartości witaminy A. Ma jej aż 10 razy więcej, niż biała kapusta
  • Czerwona kapusta to też niesamowite źródło antocyjanów, które mają udowodnione właściwości antynowotworowe i przeciwstarzeniowe
  • Biała kapusta wygrywa z czerwoną pod jednym względem. Ma więcej witaminy K, która odpowiada między innymi za właściwe krzepnięcie krwi

Pamiętajcie! W sklepach pojawia się właśnie młoda kapusta. To świetna okazja, żeby przygotować duszoną młodą kapustę, zacząć dodawać ją do kotletów lub przygotowywać w ciekawych odsłonach

Źródła:

  1. Mattioli R, Francioso A, Mosca L, Silva P. Anthocyanins: A Comprehensive Review of Their Chemical Properties and Health Effects on Cardiovascular and Neurodegenerative Diseases. Molecules. 2020 Aug 21;25(17):3809. doi: 10.3390/molecules25173809. PMID: 32825684; PMCID: PMC7504512.
  2. Veber B, Camargo A, Dalmagro AP, Bonde HLP, Magro DDD, Lima DD, Zeni ALB. Red cabbage (Brassica oleracea L.) extract reverses lipid oxidative stress in rats. An Acad Bras Cienc. 2020 Apr 3;92(1):e20180596. doi: 10.1590/0001-3765202020180596. PMID: 32267305.
  3. Lee YM, Yoon Y, Yoon H, Park HM, Song S, Yeum KJ. Dietary Anthocyanins against Obesity and Inflammation. Nutrients. 2017 Oct 1;9(10):1089. doi: 10.3390/nu9101089. PMID: 28974032; PMCID: PMC5691706.

Czytaj także: