Która kapusta jest zdrowsza: biała czy czerwona? Różnica jest naprawdę duża
Pixabay
Newsy

Która kapusta jest zdrowsza: biała czy czerwona? Różnica jest naprawdę duża

Zdrowe są zarówno kapusta biała jak i czerwona. A jednak jedna z nich wygrywa w tym rankingu. Sprawdźcie który rodzaj kapusty lepiej wybierać dla zdrowia. Różnica między nimi jest znacząca.

Porównajmy właściwości białej kapusty z czerwoną. Warzywa te są z pozoru bardzo podobne do siebie, ale w praktyce jedno z nich jest zdrowsze niż drugie. Domyślacie się już które?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Różnica między białą kapustą a czerwoną kapustą

Obydwa rodzaje kapusty są bardzo zdrowe. Na pewno warto włączać je do diety jak najczęściej. Podstawową różnicą pomiędzy białą i czerwoną kapustą jest jednak jej smak.

Biała kapusta jest trochę łagodniejsza w smaku i ma bardziej „warzywny” posmak. Co ciekawe, mniejsze główki kapusty mają zazwyczaj bardziej intensywny smak.

Czerwona kapusta jest słodsza niż biała i ma wyczuwalne kwiatowe nuty w smaku. Smak kapusty zależy oczywiście od sposobu uprawy lub przechowania. Smak obydwu typów kapusty jest jednak na tyle podobny, że mogą być one wykorzystywane w różnych daniach niemal zamiennie. Jest między nimi jednak istotna różnica: w wartościach zdrowotnych.

Zobacz także
Prawie każdy zapomina o tym podczas gotowania kaszy. Dlatego jest niesmaczna i zbija się w grudki

Gryczana, jaglana czy perłowa? Która kasza jest najzdrowsza?

Która mąka jest najzdrowsza?

Która mąka jest najzdrowsza? Sprawdźcie czy jej używacie

Jaki jest najzdrowszy rodzaj kapusty?

Odpowiedź jest prosta: czerwona kapusta ma znacznie więcej składników odżywczych niż biała. Jeśli macie wybór, sięgajcie więc po czerwoną odmianę. Wygrywa ona z białą kapustą pod kilkoma względami:

  • Czerwona kapusta ma dwa razy więcej witaminy C niż biała
  • Czerwona kapusta jest prawie dwa razy bogatsza w potas i żelazo niż jej jasna siostra! To świetna informacja dla osób z problemami z sercem i nadciśnieniem oraz osób zmagających się z niedoborami żelaza.
  • Czerwona kapusta bije na głowę białą też pod względem zawartości witaminy A. Ma jej aż 10 razy więcej, niż biała kapusta
  • Czerwona kapusta to też niesamowite źródło antocyjanów, które mają udowodnione właściwości antynowotworowe i przeciwstarzeniowe
  • Biała kapusta wygrywa z czerwoną pod jednym względem. Ma więcej witaminy K, która odpowiada między innymi za właściwe krzepnięcie krwi

Pamiętajcie! W sklepach pojawia się właśnie młoda kapusta. To świetna okazja, żeby przygotować duszoną młodą kapustę, zacząć dodawać ją do kotletów lub przygotowywać w ciekawych odsłonach

Źródła:

  1. Mattioli R, Francioso A, Mosca L, Silva P. Anthocyanins: A Comprehensive Review of Their Chemical Properties and Health Effects on Cardiovascular and Neurodegenerative Diseases. Molecules. 2020 Aug 21;25(17):3809. doi: 10.3390/molecules25173809. PMID: 32825684; PMCID: PMC7504512.
  2. Veber B, Camargo A, Dalmagro AP, Bonde HLP, Magro DDD, Lima DD, Zeni ALB. Red cabbage (Brassica oleracea L.) extract reverses lipid oxidative stress in rats. An Acad Bras Cienc. 2020 Apr 3;92(1):e20180596. doi: 10.1590/0001-3765202020180596. PMID: 32267305.
  3. Lee YM, Yoon Y, Yoon H, Park HM, Song S, Yeum KJ. Dietary Anthocyanins against Obesity and Inflammation. Nutrients. 2017 Oct 1;9(10):1089. doi: 10.3390/nu9101089. PMID: 28974032; PMCID: PMC5691706.

Czytaj także:

Wspomaga wzrok i może zmniejszyć ryzyko raka. To jedno z najzdrowszych warzyw
AdobeStock
Newsy
Wspomaga wzrok i może zmniejszyć ryzyko raka. To jedno z najzdrowszych warzyw
To warzywo skrywa w sobie bogactwo witamin i minerałów, których próżno szukać w takich ilościach w innych produktach. Koniecznie włączcie je do swojej diety.

Jaką kapustę wolicie - białą, czy czerwoną? Jeżeli nie przykładacie do tej kwestii większej wagi, polecamy wam kapustę czerwoną. Warzywo to jest pełne witamin, składników odżywczych i substancji o dobroczynnym wpływie na zdrowie. Ilość wszystkich tych składników jest wyższa w czerwonej kapuście, w porównaniu do białej. Jej regularne spożywanie doskonale wspomoże wasze zdrowie. Sprawdźcie, dlaczego czerwona kapusta regularnie powinna pojawiać się w waszym jadłospisie.  Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę? Zacznijmy od ważnej kwestii, czyli witamin. Każdy rodzaj kapusty słynie z wysokiej zawartości witaminy C. Między innymi dlatego tak poleca się jeść to warzywo zimą - zwłaszcza ukiszone, ponieważ wtedy w kapuście jest jeszcze więcej witaminy C. Ale, co ciekawe, w kapuście czerwonej jest więcej witaminy C (i witaminy A) niż w białej. Znajdują się w niej także: witaminy z grupy B witamina K witamina D potas wapń siarka fosfor magnez sód miedź mangan cynk żelazo selen fluor Jak widzicie, lista zalet wynikających z jedzenia czerwonej kapusty jest bardzo długa. Ale to nie koniec! Właściwości zdrowotne czerwonej kapusty Niektórzy nazywają czerwoną kapustę „super warzywem” ze względu na jej wpływ na nasze zdrowie. I nic dziwnego - w kapuście czerwonej znajduje się bardzo dużo antocyjanów, czyli przeciwutleniaczy. Jest ich w niej nawet 8 razy więcej, niż w białej kapuście! Przeciwutleniacze mają bardzo ważną rolę w organizmie. Zwalczają wolne rodniki, spowalniają starzenie się, a przede wszystkim obniżają ryzyko rozwinięcia się nowotworów.  Do tego czerwona kapusta zawiera nawet 10 razy więcej witaminy A niż biała...

Które jajko jest zdrowsze? Na miękko czy na twardo? Zdziwicie się
Pixabay
Newsy
Które jajko jest zdrowsze? Na miękko czy na twardo? Zdziwicie się
Myślicie, że nie ma różnicy w zawartości składników odżywczych w jajku w zależności od sposobu przygotowania? Okazuje się, że jest i to całkiem spora!

Większość z was lubi pewnie jajka. To jedne z podstawowych produktów spożywczych, które każdy ma raczej w swojej lodówce. Być może kupujecie wiejskie jajka ze sprawdzonego źródła, a może macie nawet własne kury i od nich czerpiecie jajka do spożycia. Na pewno zauważacie różnicę w smaku pomiędzy takimi wiejskimi jajkami a tymi z supermarketu. Różnica w zawartości składników odżywczych też jest dość znacząca. Jajka od kur z wolnego wybiegu i tych karmionych lepszą jakościowo paszą, mogą nawet zawierać niezwykle zdrowe kwasy omega 3. Czy wiedzieliście jednak o tym, że na wartość odżywczą jajka wpływa też sposób jego przygotowania? Jajko na miękko różni się od tego na twardo. Jajko na miękko czy jajko na twardo – które zdrowsze? Jest kilka aspektów, które warto wziąć pod uwagę przy wskazywaniu na to, który sposób gotowania jajek jest zdrowszy. Omawiamy niektóre z nich. Przyswajalność białek Podgrzewanie i gotowanie jajek powoduje, że białko zawarte w jajach staje się bardziej przyswajalne dla ludzkiego organizmu. Jest lepiej strawne, ale też mocniej się wchłania i może być lepiej rozdysponowane. Wykazano, że ludzki organizm jest w stanie użyć aż 91% protein z jajka gotowanego, a tylko 51% z jaja surowego. Nie ma też wątpliwości, że koniecznie należy gotować białko (w rozumieniu białej części) jaj. Surowe białko zawiera awidynę, która ogranicza wchłanianie jednej z cenniejszych witamin z jajka – biotyny. W surowym żółtku nie ma jednak awidyny, więc nie trzeba się obawiać jego jedzenia pod tym względem. Zawartość witamin Wysoka temperatura powoduje rozłożenie części witamin. Im dłużej narażacie jajko na działanie wysokiej temperatury, tym więcej witamin się rozłoży. Zawartość witaminy A...

Zasmażana czerwona kapusta - lepsza od białej! Dodajcie ten składnik i podajcie na obiad z mięsem
Adobe Stock
Newsy
Zasmażana czerwona kapusta z jabłkiem i suszonymi śliwkami. Idealny dodatek do mięsa
Zróbcie zasmażaną czerwoną kapustę z tego przepisu, nie zawiedziecie się! Jeden dodatek odmienia całą potrawę. Pycha!

Zasmażana kapusta to tradycyjny dodatek do obiadu. W najbardziej typowej wersji korzysta się z białej kapusty i podaje ją z mięsnym dodatkiem i koperkiem. Oczywiście tradycyjna kapusta zasmażana jest pyszna. Proponujemy wam jednak pewną odmianę. Zróbcie zasmażaną czerwoną kapustę i dodajcie do niej… suszone i świeże śliwki, które podkręcają smak potrawy w bardzo ciekawy sposób. Przepis na zasmażaną czerwoną kapustę z suszonymi śliwkami Tym przepisem nie będą zdziwieni Ślązacy. Modra kapusta gości na ich stołach bardzo często. Czerwona kapusta jest jednak trochę zapomniana, a jest wyraźnie zdrowsza niż ta biała. Można wykorzystywać ją zamiennie w większości potraw, w których występuje biała kapusta . Proponujemy wam zrobienie zasmażanej kapusty czerwonej, która dobrze dopasuje się prawie do każdego obiadu. Składniki na czerwoną zasmażaną kapustę: 250 g czerwonej kapusty Mała cebula Łyżka oleju rzepakowego 2 duże śliwki Pól jabłka, najlepiej kwaśnego 2 suszone śliwki, najlepiej kalifornijskie Sól Pieprz Przygotowanie czerwonej zasmażanej kapusty Cebule obierzcie, pokrójcie w bardzo drobne kawałki. Rozgrzejcie na patelni olej. Zarumieńcie cebulę na oleju. Kapustę pokrójcie drobno, dodajcie ją do podsmażonej lekko cebuli. Świeże i suszone śliwki pokrójcie w drobną kostkę. Dodajcie śliwki do kapusty i wszystko dalej razem podgrzewajcie. Duście na wolnym ogniu do miękkości. Oczyśćcie jabłko z gniazda nasiennego i ogonka. Wykorzystajcie pół jabłka. Zetrzyjcie je na tarce o drobnych lub lekko grubszych oczkach. Dodajcie jabłko do smażącej się kapusty. Duście potrawę ze wszystkimi składnikami wewnątrz Od czasu do czasu przemieszajcie, sprawdzając, czy płyn za mocno nie odparował. Podlewajcie potrawę woda w razie potrzeby. Doprawcie potrawę świeżo...

Przepis na włoską kapustę z łososiem. Pomysł na smaczny wiosenny obiad
Konczi/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na włoską kapustę z łososiem. Pomysł na smaczny wiosenny obiad
Zróbcie na obiad duszoną kapustę włoską z polędwicą z łososia i posypcie świeżym koperkiem – smakuje fantastycznie!

Gdy przychodzi sezon na włoską kapustę , koniecznie wykorzystajcie ją do zrobienia obiadu! Świetnym pomysłem jest kapusta włoska zasmażana oraz gołąbki z takiej kapusty. Nie tylko wspaniale smakuje, ale ma także wiele właściwości zdrowotnych. Jeśli szukacie inspiracji na obiad, to zróbcie kapustę z polędwicą z łososia – to danie szybkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo sycące! Wykorzystajcie przepis autorstwa Konczi, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na włoską kapustę z polędwicą z łososia Do przygotowania kapusty z łososiem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram włoskiej kapusty 300 g polędwicy z łososia 1 pęczek koperku Sól Pieprz Przygotowanie: Zdejmijcie wierzchnie liście z kapusty, a resztę poszatkujcie drobno. Włóżcie kapustę do garnka, wlejcie nieco wody, dodajcie sól i zagotujcie. Gotujcie kapustę przez 15 minut, wylejcie wodę, wlejcie świeżą i duście. Polędwicę z łososia pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka z kapustą. Wymieszajcie i duście przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodajcie drobno posiekany koperek, wymieszajcie i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Smacznego! Dlaczego warto jeść kapustę włoską? Kapusta włoska jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa! Zawiera mnóstwo witaminy C, witaminy K, a także witaminy z grupy B i minerały: magnez, żelazo, fosfor, wapń, mangan, potas i sód. Właściwości zdrowotne włoskiej kapusty Jeżeli będziecie regularnie jedli włoską kapustę, to wasz organizm wam podziękuje. To warzywo wspaniale wpływa na działanie organizmu i przeciwdziała wielu chorobom: Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka, jelita grubego, prostaty oraz gardła Wspomaga działanie wątroby, zwłaszcza gdy używacie silnych leków, które...