Która kapusta jest zdrowsza: biała czy czerwona? Różnica jest naprawdę duża
Pixabay
Newsy

Która kapusta jest zdrowsza: biała czy czerwona? Różnica jest naprawdę duża

Zdrowe są zarówno kapusta biała jak i czerwona. A jednak jedna z nich wygrywa w tym rankingu. Sprawdźcie który rodzaj kapusty lepiej wybierać dla zdrowia. Różnica między nimi jest znacząca.

Porównajmy właściwości białej kapusty z czerwoną. Warzywa te są z pozoru bardzo podobne do siebie, ale w praktyce jedno z nich jest zdrowsze niż drugie. Domyślacie się już które?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Różnica między białą kapustą a czerwoną kapustą

Obydwa rodzaje kapusty są bardzo zdrowe. Na pewno warto włączać je do diety jak najczęściej. Podstawową różnicą pomiędzy białą i czerwoną kapustą jest jednak jej smak.

Biała kapusta jest trochę łagodniejsza w smaku i ma bardziej „warzywny” posmak. Co ciekawe, mniejsze główki kapusty mają zazwyczaj bardziej intensywny smak.

Czerwona kapusta jest słodsza niż biała i ma wyczuwalne kwiatowe nuty w smaku. Smak kapusty zależy oczywiście od sposobu uprawy lub przechowania. Smak obydwu typów kapusty jest jednak na tyle podobny, że mogą być one wykorzystywane w różnych daniach niemal zamiennie. Jest między nimi jednak istotna różnica: w wartościach zdrowotnych.

Zobacz także
Prawie każdy zapomina o tym podczas gotowania kaszy. Dlatego jest niesmaczna i zbija się w grudki

Gryczana, jaglana czy perłowa? Która kasza jest najzdrowsza?

Która mąka jest najzdrowsza?

Która mąka jest najzdrowsza? Sprawdźcie czy jej używacie

Jaki jest najzdrowszy rodzaj kapusty?

Odpowiedź jest prosta: czerwona kapusta ma znacznie więcej składników odżywczych niż biała. Jeśli macie wybór, sięgajcie więc po czerwoną odmianę. Wygrywa ona z białą kapustą pod kilkoma względami:

  • Czerwona kapusta ma dwa razy więcej witaminy C niż biała
  • Czerwona kapusta jest prawie dwa razy bogatsza w potas i żelazo niż jej jasna siostra! To świetna informacja dla osób z problemami z sercem i nadciśnieniem oraz osób zmagających się z niedoborami żelaza.
  • Czerwona kapusta bije na głowę białą też pod względem zawartości witaminy A. Ma jej aż 10 razy więcej, niż biała kapusta
  • Czerwona kapusta to też niesamowite źródło antocyjanów, które mają udowodnione właściwości antynowotworowe i przeciwstarzeniowe
  • Biała kapusta wygrywa z czerwoną pod jednym względem. Ma więcej witaminy K, która odpowiada między innymi za właściwe krzepnięcie krwi

Pamiętajcie! W sklepach pojawia się właśnie młoda kapusta. To świetna okazja, żeby przygotować duszoną młodą kapustę, zacząć dodawać ją do kotletów lub przygotowywać w ciekawych odsłonach

Źródła:

  1. Mattioli R, Francioso A, Mosca L, Silva P. Anthocyanins: A Comprehensive Review of Their Chemical Properties and Health Effects on Cardiovascular and Neurodegenerative Diseases. Molecules. 2020 Aug 21;25(17):3809. doi: 10.3390/molecules25173809. PMID: 32825684; PMCID: PMC7504512.
  2. Veber B, Camargo A, Dalmagro AP, Bonde HLP, Magro DDD, Lima DD, Zeni ALB. Red cabbage (Brassica oleracea L.) extract reverses lipid oxidative stress in rats. An Acad Bras Cienc. 2020 Apr 3;92(1):e20180596. doi: 10.1590/0001-3765202020180596. PMID: 32267305.
  3. Lee YM, Yoon Y, Yoon H, Park HM, Song S, Yeum KJ. Dietary Anthocyanins against Obesity and Inflammation. Nutrients. 2017 Oct 1;9(10):1089. doi: 10.3390/nu9101089. PMID: 28974032; PMCID: PMC5691706.

Czytaj także:

Które jajko jest zdrowsze? Na miękko czy na twardo? Zdziwicie się
Pixabay
Newsy
Które jajko jest zdrowsze? Na miękko czy na twardo? Zdziwicie się
Myślicie, że nie ma różnicy w zawartości składników odżywczych w jajku w zależności od sposobu przygotowania? Okazuje się, że jest i to całkiem spora!

Większość z was lubi pewnie jajka. To jedne z podstawowych produktów spożywczych, które każdy ma raczej w swojej lodówce. Być może kupujecie wiejskie jajka ze sprawdzonego źródła, a może macie nawet własne kury i od nich czerpiecie jajka do spożycia. Na pewno zauważacie różnicę w smaku pomiędzy takimi wiejskimi jajkami a tymi z supermarketu. Różnica w zawartości składników odżywczych też jest dość znacząca. Jajka od kur z wolnego wybiegu i tych karmionych lepszą jakościowo paszą, mogą nawet zawierać niezwykle zdrowe kwasy omega 3. Czy wiedzieliście jednak o tym, że na wartość odżywczą jajka wpływa też sposób jego przygotowania? Jajko na miękko różni się od tego na twardo. Jajko na miękko czy jajko na twardo – które zdrowsze? Jest kilka aspektów, które warto wziąć pod uwagę przy wskazywaniu na to, który sposób gotowania jajek jest zdrowszy. Omawiamy niektóre z nich. Przyswajalność białek Podgrzewanie i gotowanie jajek powoduje, że białko zawarte w jajach staje się bardziej przyswajalne dla ludzkiego organizmu. Jest lepiej strawne, ale też mocniej się wchłania i może być lepiej rozdysponowane. Wykazano, że ludzki organizm jest w stanie użyć aż 91% protein z jajka gotowanego, a tylko 51% z jaja surowego. Nie ma też wątpliwości, że koniecznie należy gotować białko (w rozumieniu białej części) jaj. Surowe białko zawiera awidynę, która ogranicza wchłanianie jednej z cenniejszych witamin z jajka – biotyny. W surowym żółtku nie ma jednak awidyny, więc nie trzeba się obawiać jego jedzenia pod tym względem. Zawartość witamin Wysoka temperatura powoduje rozłożenie części witamin. Im dłużej narażacie jajko na działanie wysokiej temperatury, tym więcej witamin się rozłoży. Zawartość witaminy A...

Przepis na włoską kapustę z łososiem. Pomysł na smaczny wiosenny obiad
Konczi/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na włoską kapustę z łososiem. Pomysł na smaczny wiosenny obiad
Zróbcie na obiad duszoną kapustę włoską z polędwicą z łososia i posypcie świeżym koperkiem – smakuje fantastycznie!

Gdy przychodzi sezon na włoską kapustę , koniecznie wykorzystajcie ją do zrobienia obiadu! Świetnym pomysłem jest kapusta włoska zasmażana oraz gołąbki z takiej kapusty. Nie tylko wspaniale smakuje, ale ma także wiele właściwości zdrowotnych. Jeśli szukacie inspiracji na obiad, to zróbcie kapustę z polędwicą z łososia – to danie szybkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo sycące! Wykorzystajcie przepis autorstwa Konczi, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na włoską kapustę z polędwicą z łososia Do przygotowania kapusty z łososiem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram włoskiej kapusty 300 g polędwicy z łososia 1 pęczek koperku Sól Pieprz Przygotowanie: Zdejmijcie wierzchnie liście z kapusty, a resztę poszatkujcie drobno. Włóżcie kapustę do garnka, wlejcie nieco wody, dodajcie sól i zagotujcie. Gotujcie kapustę przez 15 minut, wylejcie wodę, wlejcie świeżą i duście. Polędwicę z łososia pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka z kapustą. Wymieszajcie i duście przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodajcie drobno posiekany koperek, wymieszajcie i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Smacznego! Dlaczego warto jeść kapustę włoską? Kapusta włoska jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa! Zawiera mnóstwo witaminy C, witaminy K, a także witaminy z grupy B i minerały: magnez, żelazo, fosfor, wapń, mangan, potas i sód. Właściwości zdrowotne włoskiej kapusty Jeżeli będziecie regularnie jedli włoską kapustę, to wasz organizm wam podziękuje. To warzywo wspaniale wpływa na działanie organizmu i przeciwdziała wielu chorobom: Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka, jelita grubego, prostaty oraz gardła Wspomaga działanie wątroby, zwłaszcza gdy używacie silnych leków, które...

Dżem z cebuli to hit na TikToku! Idealny dodatek do kanapek, tostów i burgerów
AdobeStock
Newsy
Dżem z cebuli to hit na TikToku! Idealny dodatek do kanapek, tostów i burgerów
Dżem z jagód, dżem z truskawek, dżem z wiśni. To wszyscy znamy i wszyscy niemal bez wyjątku lubimy. A co powiecie na dżem z cebuli?

Czy jedliście kiedyś dżem z cebuli ? Do czego można dodać tę nietypową wersję dżemu? Przeczytajcie nasz artykuł, by poszerzyć swoją wiedzę na ten temat. Dżem z cebuli – do czego go użyć? Dżem z cebuli to świetna odmiana od klasycznych rodzajów dżemu, takich jak dżem z truskawek , czarnej porzeczki czy malin . Jak smakuje dżem z cebuli i do czego można go dodać? Pod względem konsystencji, dżem z cebuli przypomina konfiturę owocową. Dżem ten ma przyjemny, słodki smak i świetnie się sprawdza jako dodatek do kanapek, tostów, serów, hot-dogów , steków oraz smakowitych burgerów. Bardzo dobrze komponuje się też z grillowanym mięsem i warzywami. Jego przygotowanie jest banalnie proste i zajmie wam dosłownie chwilę. Swoim przepisem na dżem z cebuli podzieliła się TikTokerka - Martyna Wąsik. Przepis na dżem z cebuli Składniki: 400 g czerwonej cebuli 70 g cukru 60 ml wina czerwonego słodkiego lub półsłodkiego 120 ml wody 1 łyżka octu jabłkowego         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Martyna Wąsik (@martynawasikk) Przygotowanie: Cukier wysypujemy na suchą patelnię i podgrzewamy na średnim ogniu aż do momentu, gdy około połowa cukru będzie skarmelizowana. Dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka i całość dokładnie mieszamy, zbierając cukier ze spodu. Smażymy przez ok. 25 minut, aż woda całkowicie odparuje. Dodajemy wino, wodę i ocet. Odparowujemy przez kolejne 10 minut. Jak przechowywać domowy dżem cebulowy? Po przygotowaniu dżemu...

Wyrzucacie liście kalarepy? Robicie błąd i marnujecie coś bardzo cennego
Adobe Stock
Newsy
Wyrzucacie liście kalarepy? Robicie błąd i marnujecie coś bardzo cennego
Kalarepa pojawia się na wielu polskich warzywniakach, targowiskach i w spożywczych marketach. Nie ulega jednak wątpliwości, że Polacy jedzą ją zdecydowanie za rzadko. Dlaczego? To bardzo zdrowe i pożywne warzywo. Dodatkowo śmiało można jeść ją niemal w całość, razem z liśćmi.

Jedząc kalarepę nie powinno się ograniczać tylko do jej bulwy, którą wiele gospodyń faszeruje na wiele sposobów. Także osadzone na długich ogonkach kalarepowe liście są cennym składnikiem wielu interesujących dań. Zarówno bulwa, jak i liście kalarepy nadają się do bezpośredniego spożywania na surowo, oczywiście po wcześniejszym umyciu. Liście najlepiej wykorzystać jako coś w rodzaju zamiennika szpinaku do przygotowania sosów, pesto czy zdrowych koktajli. Czym kalarepa różni się od innych warzyw? Zanim jednak zaczniemy wyliczać wspaniałe cechy kalarepy, zadajmy sobie jedno proste pytanie. Czym tak w ogóle to warzywo jest? Odpowiedź być może będzie dla niektórych dość zaskakująca. Otóż kalarepa to nic innego jak odmiana kapusty warzywnej . Kiedy ktoś zapyta, co tak naprawdę ma wspólnego kalarepa z białą kapustą, winni jesteśmy jedno zdanie wyjaśnienia. Do gatunku „kapusta warzywna” zalicza się nie tylko te dwa warzywa, ale także: Kalafior Brukselka Brokuł Jarmuż Kapusta włoska Kapusta czerwona Dlaczego warto jeść kalarepę? Jak widać, kategoria kapusty warzywnej jest dość szeroka. Nie zmienia to jednak faktu, że nie powinno się ograniczać w swojej diecie do białej kapusty i kalafiora, lecz włączyć do swojej diety także kalarepę, która jest najbliżej spokrewniona z brukselką, kapustą, kalafiorem i brokułem. Oto zalety kalarepy: Zawiera dużo witamin (witaminy z grupy B, dobre źródło witaminy C) W jej składzie jest mnóstwo błonnika pokarmowego Jest niskokaloryczna Zawiera związki wykazujące  działanie przeciwnowotworowe W jej składzie znajdują się cenne mikroelementy – potas, miedź, wapń, magnez i żelazo Czytaj także: Piła przez miesiąc sok z jarmużu....