Która cebula jest najzdrowsza: żółta, czerwona, biała czy dymka?
Adobe Stock
Newsy

Biała cebula kontra czerwona: którą wybierzecie? A może wolicie dymkę? (1 z nich jest superzdrowa!)

Cebula to absolutna podstawa w każdej kuchni. Ciężko wyobrazić sobie bez niej większość dań kuchni polskiej. Warzywo to jest jednak nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe!

Cebula znajduje się w każdym polskim domu. Stanowi bazę do wywarów, zup, potrawek, a często także do makaronów czy dań kuchni azjatyckiej. Jest też niezbędna do przygotowania wielu dań mięsnych, a także klasycznych pierogów ruskich.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cebula – właściwości i korzyści dla zdrowia

Cebula to niskokaloryczne warzywo (o ile nie jest smażone na dużej ilości tłuszczu…), które bogate jest w witaminy, minerały, a także właściwości przeciwzapalne, kojące, regenerujące, wspomagające metabolizm oraz poprawiające odporność. Syrop z cebuli stosowany jest często jako naturalne remedium na dolegliwości przeziębieniowe, a plastry surowej cebuli sprawdzają się jako zamiennik żelu na ukąszenia owadów.

Okazuje się jednak, że jeden rodzaj cebuli jest jeszcze zdrowszy niż inne…

Rodzaje cebuli

Istnieje wiele odmian cebuli, a do najpopularniejszych z nich zaliczają się:

  • Cebula żółta – najpopularniejsza, dostępna przez cały rok w każdym sklepie
  • Cebula czerwona – ma bordowo-fioletowy kolor, ma nieco delikatniejszy smak niż cebula żółta
  • Cebula cukrowa – ma śnieżnobiałe wnętrze i jest znacznie słodsza niż powyższe odmiany
  • Cebula dymka – to małe cebulki, które sprzedawane są razem z wyrastającym z nich szczypiorem
  • Szalotka – to tak naprawdę tzw. czosnek askaloński, więc szalotka jest krzyżówką czosnku i cebuli

Która cebula jest najzdrowsza?

Najwięcej korzystnych wartości odżywczych ma cebula czerwona, która bogata jest w składnik zwany kwercetyną. Substancja ta wykazuje świetne właściwości leczące alergie, a także działa przeciwzapalnie. Naukowcy przeprowadzili ponadto badania, które wykazały, że regularne spożywanie cebuli czerwonej (najlepiej w formie surowej) może obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka… aż o 50 proc. 

Czerwona odmiana cebuli zawiera także znaczące ilości potasu i chromu oraz łatwo przyswajalnej siarki stymulującej wytwarzanie cysteiny (silnego antyoksydantu). 

Zobacz także

Składniki zawarte w czerwonej cebuli obniżają poziom cukru we krwi, dlatego warzywo to jest szczególnie polecane cukrzykom, a także osobom zmagającym się z wysokim ciśnieniem krwi i innymi schorzeniami sercowo-naczyniowymi. 

Czytaj też:

Komentarze
Krojenie cebuli
Pexels/Pixabay, Couleur
Newsy Cebula kojarzy wam się z płaczem? 1 banalny trik i już nigdy nie uronicie nawet łzy przy jej krojeniu
Krojenie cebuli nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Można je jednak obejść w łatwy sposób. Te wskazówki mogą się wam przydać.
Aleksandra Jaworska
grudzień 19, 2020

Cebula prócz skojarzeń ze łzami ma jeszcze wiele właściwości, które są pomocne dla całego organizmu.  Właściwości cebuli są znane od wieków W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był często w chorobach reumatycznych, a syrop z cebuli nasi przodkowie stosowali przy przeziębieniach. Wąchanie surowej cebuli odkażało nos gdy męczył katar. Choroby dróg oddechowych nie miały z cebulą najmniejszych szans! Cebula bywała też zabierana w dalekie rejsy. Była największym sprzymierzeńcem marynarzy i kupców. Jej dostępność i skuteczność sprawiały, że w długie podróże zabierano właśnie ją. Swoje powodzenie cebula zawdzięczała przede wszystkim silnym bakteriobójczym substancjom. Ponadto pod łuskami cebuli znajdziecie fosfor, magnez, siarkę, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Jednak cebula to nie tylko sprawdzony sposób na przeziębienie. Cebula to także świetny dodatek do dań! Płacz przy krojeniu cebuli Krojenie cebuli może odbyć się bez łez. Odpowiedzialny za płakanie podczas krojenia cebuli enzym, reaguje z innym składnikiem warzywa, przez co chętnie sięgacie wtedy po chusteczki. Sprawcą płaczu jest alliinaza, która podrażnia oko i powoduje, że pokrojenie cebuli do końca, może wydać się ponad wasze siły. Sposobów na krojenie cebuli bez łez jest mnóstwo . Niektóre z nich przyjdą wam z pomocą. Oto najskuteczniejsze. Podczas krojenia spróbujcie przytrzymać małą część cytryny w ustach. Kwas cytrynowy neutralizuje w pewnym stopniu wydzielający się gaz i łagodzi objaw płakania. Równie skutecznie działa trzymanie wykałaczki lub zapałki w zębach podczas krojenia cebuli . W tym przypadku pomóc ma wam zakończenie zapałki...

Przeczytaj
Obieranie cebuli
Pixabay/Positive_Images
Newsy Za każdym razem płaczesz przy obieraniu cebuli? Koniec z tym - wystarczy, że...
Sposobów na cebulowe odpady jest cała masa. Znamy proste i skuteczne!
Aleksandra Jaworska
grudzień 04, 2020

Cebula ma swoich sympatyków głównie ze względu na bogactwo właściwości. Warzywo pomoże w okresie jesienno-zimowym, kiedy dopada nas pierwsza sezonowa infekcja. Jak jeszcze wykorzystać cebulę? Właściwości lecznicze Cebula to prawdziwie skuteczny, naturalny lek. Bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i wzmocnienie odporności. Ponadto cebuli używa się jako środka na kaca, wrzody i blizny. Masz rozstępy? Skorzystaj z bogactwa zamkniętego w cebuli.  Znana w medycynie ludowej Właściwości cebuli znamy nie od dziś. Pradawnie wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, syrop z cebuli przy przeziębieniach, zaś wąchanie surowej cebuli odkażało nos gdy dopadał uciążliwy katar. Cebula od wieków sprawdzała się jako dostarczyciel witaminy C. Dzięki temu leczyła między innymi szkorbut. Marynarze, kupcy i wielorybnicy mieli ich na swoich pokładach pod dostatkiem. Jej dostępność i potwierdzona skuteczność sprawiały, że należała do stałego zaopatrzenia kuchennego wielu domostw. Ma w swoim składzie silne, bakteriobójcze substancje, które potrafią zniszczyć bakterie, oporne na działanie antybiotyków. Ponadto pod łuskami cebuli kryje się fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne, popularne choroby.  Do łezki łezka O ile dobrodziejstwa cebuli są w zasadzie nieskończone, o tyle jej krojenie nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Zazwyczaj towarzyszy temu nieprzyjemny zapach i łzawienie oczu. Nie musi tak być. Jest jeden trik, który w znaczący sposób ułatwi ci pracę z cebulą. Krąży opinia, że płacz powoduje sam zapach cebuli. Całkiem nieprawdziwa! Łzy lecą nam pod wpływem gazu, który uwalnia się z warzywa...

Przeczytaj
naturalne antybiotyki
lewal2010/Adobe Stock
Zdrowie Te pokarmy działają jak naturalne antybiotyki. Wzmocnij odporność i wygraj z infekcją!
Okres jesienno-zimowy to pora prawdziwego egzaminu dla naszego systemu odpornościowego. Oto lista produktów, które pozwolą nam na wzmocnienie organizmu w walce z bakteriami.
Hubert Rój
listopad 21, 2020

Kiedy macie już dość wszelkich grypowych i przeziębieniowych dolegliwości, czas na nowe rozwiązania. Dosyć płacenia ciężkich pieniędzy za kolejny worek tabletek i syropów z apteki. Pora, by postawić na walkę o dobrą odporność za pomocą domowych sposobów! Poniżej przestawimy wam listę kilku produktów, które zawsze znajdziemy w swojej spiżarni czy w lodówce. Jeżeli spożywamy je często i w odpowiedni sposób (zwykle na surowo), powinniśmy poprawić zdolność swojego ciała do walki z infekcjami. Cebula Warzywo, które niejednego już doprowadziło do łez. Niepozorna cebula posiada w swoim składzie rozmaite olejki lotne, m.in. disiarczek allilo-propylowy i inne związki siarki. To prawda, nikt nie lubi zapachu z ust po zjedzeniu surowej cebuli. Ale czego się nie robi dla zdrowia! Tymianek Któż z nas posądzałby tymianek o działanie zdrowotne? Przyprawa, którą często dodajemy do mięs i sosów zawiera w sobie przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze związki, takie jak thymol. Warto przyjmować tymianek nie tylko w formie suszonej, ale także w postaci olejków. Cynamon Podstawowy składnik naszych ukochanych pierników to nie tylko wspaniały korzenny smak i zapach. To także aldehydy cynamonowe, czyli substancje wzmacniające odporność, sprawność mózgu, a także obniżające poziom cukru we krwi. Czosnek O zaletach czosnku nie trzeba nikogo szczególnie długo przekonywać. Zajadamy się czosnkiem na przeziębienie choćby ze względu allicynę, zabijającą bakterię. Czosnek zawiera w sobie mnóstwo witamin i mikroelementów – m.in. witaminę C, B, potas, selen czy magnez. Miód Produkt pracy pszczół w swoim składzie ma taką substancję jak inhibina, która wykazuje właściwości przeciwbakteryjne. Miód leczy także stany zapalne....

Przeczytaj
pilne
Newsy Czy w Sylwestra spotkamy się przy wspólnym stole? Rzecznik Ministerstwa Zdrowia wyjaśnia: „Nie spodziewajmy się, że...”
Jak spędzimy tegorocznego Sylwestra? Rzecznik Ministerstwa Zdrowia zabrał głos w tej sprawie.
Katarzyna Wyborska
grudzień 15, 2020

Przez pandemię koronawirusa tegoroczne Święta spędzimy inaczej niż zwykle. Możemy zaprosić na Gwiazdkę maksymalnie 5 członków rodziny (oprócz domowników), a i tak prawdopodobnie większość Polaków będzie świętować w gronie najbliższych, dla własnego bezpieczeństwa. Jednak co z Sylwestrem? Jak będziemy witać Nowy Rok? Jest komentarz rzecznika Ministerstwa Zdrowia.   Wiemy już, jak będziemy spędzać Boże Narodzenie. Skąd więc wątpliwości dotyczące Sylwestra? Otóż obowiązywanie obecnych obostrzeń minie z dniem 27 grudnia 2020. Po tym czasie ma wrócić poprzedni podział kraju na strefy: żółtą i czerwoną, zależnie od ilości zachorowań w danym województwie. Dlatego pojawia się wiele pytań dotyczących spędzania tegorocznego Sylwestra. Czy zostaną wprowadzone ogólne obostrzenia tego dnia, obowiązujące cały kraj? Co w sytuacji, gdy zaplanowaliśmy przyjęcie, ale akurat 31 grudnia nasze województwo znajdzie się w strefie czerwonej? Czy policja będzie kontrolować, ile osób znajduje się w mieszkaniu? Polacy mają wiele wątpliwości i trudno im się dziwić, ponieważ sytuacja jest bardzo niepewna i dynamiczna. Odpowiedź rzecznika Ministerstwa Zdrowia Głos zabrał Wojciech Andrusiewicz, rzecznik MZ. Zapytany o to, jakich obostrzeń możemy się spodziewać w Nowy Rok odpowiedział, żebyśmy się nie spodziewali, iż tegorocznego Sylwestra spędzimy wystrzałowo. Radzi, aby świętowanie Nowego Roku spędzić w gronie najbliższych i zachowywać się odpowiedzialnie. Jednakże, wciąż bez odpowiedzi pozostają wątpliwości co do podziału na strefy, który ma wrócić po 27 grudnia. Na razie wiadomo, że strefy żółta i czerwona będą obowiązywać od określonego poziomu zachorowań: Strefa żółta: dziennie ponad 9,4 tys. zakażeń Strefa czerwona: dziennie ponad 19 tys....

Przeczytaj