Która cebula jest najzdrowsza: żółta, czerwona, biała czy dymka?
Adobe Stock
Newsy

Biała cebula kontra czerwona: którą wybierzecie? A może wolicie dymkę? (1 z nich jest superzdrowa!)

Cebula to absolutna podstawa w każdej kuchni. Ciężko wyobrazić sobie bez niej większość dań kuchni polskiej. Warzywo to jest jednak nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe!

Cebula znajduje się w każdym polskim domu. Stanowi bazę do wywarów, zup, potrawek, a często także do makaronów czy dań kuchni azjatyckiej. Jest też niezbędna do przygotowania wielu dań mięsnych, a także klasycznych pierogów ruskich.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cebula – właściwości i korzyści dla zdrowia

Cebula to niskokaloryczne warzywo (o ile nie jest smażone na dużej ilości tłuszczu…), które bogate jest w witaminy, minerały, a także właściwości przeciwzapalne, kojące, regenerujące, wspomagające metabolizm oraz poprawiające odporność. Syrop z cebuli stosowany jest często jako naturalne remedium na dolegliwości przeziębieniowe, a plastry surowej cebuli sprawdzają się jako zamiennik żelu na ukąszenia owadów.

Okazuje się jednak, że jeden rodzaj cebuli jest jeszcze zdrowszy niż inne…

Rodzaje cebuli

Istnieje wiele odmian cebuli, a do najpopularniejszych z nich zaliczają się:

  • Cebula żółta – najpopularniejsza, dostępna przez cały rok w każdym sklepie
  • Cebula czerwona – ma bordowo-fioletowy kolor, ma nieco delikatniejszy smak niż cebula żółta
  • Cebula cukrowa – ma śnieżnobiałe wnętrze i jest znacznie słodsza niż powyższe odmiany
  • Cebula dymka – to małe cebulki, które sprzedawane są razem z wyrastającym z nich szczypiorem
  • Szalotka – to tak naprawdę tzw. czosnek askaloński, więc szalotka jest krzyżówką czosnku i cebuli

Która cebula jest najzdrowsza?

Najwięcej korzystnych wartości odżywczych ma cebula czerwona, która bogata jest w składnik zwany kwercetyną. Substancja ta wykazuje świetne właściwości leczące alergie, a także działa przeciwzapalnie. Naukowcy przeprowadzili ponadto badania, które wykazały, że regularne spożywanie cebuli czerwonej (najlepiej w formie surowej) może obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka… aż o 50 proc. 

Czerwona odmiana cebuli zawiera także znaczące ilości potasu i chromu oraz łatwo przyswajalnej siarki stymulującej wytwarzanie cysteiny (silnego antyoksydantu). 

Zobacz także
Co zrobić, żeby poszatkowana cebula była dłużej świeża? Wystarczy odrobina tego produktu

Co zrobić, żeby poszatkowana cebula była dłużej świeża? Wystarczy odrobina tego produktu

jak pozbyc sie zapachu cebuli

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu cebuli? Oto sekretne triki kucharzy, które zawsze działają

Składniki zawarte w czerwonej cebuli obniżają poziom cukru we krwi, dlatego warzywo to jest szczególnie polecane cukrzykom, a także osobom zmagającym się z wysokim ciśnieniem krwi i innymi schorzeniami sercowo-naczyniowymi. 

Czytaj też:

Pokrójcie 2 cebule i połóżcie na talerzyku w sypialni. Zdębiejecie, gdy obudzicie się z rana
Pixabay
Newsy
Pokrójcie 2 cebule i połóżcie na talerzyku w sypialni. Zdębiejecie, gdy obudzicie się z rana
Cebula to znane, cenione i od lat wykorzystywane w kulinariach warzywo. Okazuje się jednak, że nie tylko jego jedzenie jest zdrowe. Cebula umieszczona w sypialni działa prawdziwe cuda.

Cebula to nieodłączny element większości spożywanych przez Polaków potraw. Przyrządzacie z nią kanapki, nagminnie dodajecie ją do jajecznicy, a także serwujecie w towarzystwie mięs oraz sosów. Okazuje się jednak, że to niepozorne warzywo ma o wiele więcej zastosowań niż większości z was mogłoby się wydawać. Sami się przekonajcie. Cenne właściwości cebuli Eksperci z Włoch i Szwajcarii twierdzą, że osoby regularnie spożywające cebulę o wiele rzadziej chorują na nowotwory – raka jamy ustnej, gardła, nerek, trzustki czy jajnika. Włączenie do diety co najmniej siedmiu porcji ów warzywa w tygodniu, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia raka jelita grubego o ponad 50 proc. Na tym jednak nie koniec. Amerykańscy naukowcy twierdzą z kolei, że jedzenie jednej surowej cebuli dziennie, pozytywnie wpływa na wasz cholesterol – obniża poziom tego „złego” i jednocześnie podnosi poziom „dobrego”. Regularne spożywanie warzywa, reguluje również ciśnienie krwi oraz przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów. Cebula okazuje się także zbawienna dla waszego układu trawiennego – zapobiega nieprzyjemnym zaparciom. Nie od dziś wiadomo też, że warzywo bije na głowę wszystkie leki na odporność. Produkt potrafi nie tylko wyleczyć kaszel i ekspresowo postawić człowieka na nogi, ale również… wyleczyć kaca. Sama Magda Gessler twierdzi, że cebula jest idealna, jeśli chodzi o walkę z wirusami.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Magda Gessler (@magdagessler_official) Cebula jest w stanie oczyścić powietrze w...

Co zrobić, żeby poszatkowana cebula była dłużej świeża? Wystarczy odrobina tego produktu
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby poszatkowana cebula była dłużej świeża? Wystarczy odrobina tego produktu
Pokrojona cebula dosyć szybko traci swoją świeżość. Wówczas nie jest już tak samo smaczna i aromatyczna. Aby temu zapobiec, wystarczy jedynie zastosować jeden produkt.

Bez zastanowienia można przyznać, że uniwersalnym warzywem w kuchni jest cebula. Jest wręcz konieczna do przygotowania wielu dań, którym nadaje niezwykłego aromatu. Wiele osób nie wyobraża sobie codziennego gotowania bez tego składnika.  Właściwości zdrowotne cebuli  Cenne wartości cebuli są znane ludziom od wieków. Szereg witamin oraz mikroelementów, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich można wyróżnić takie składniki jak witamina C, fosfor, magnez, siarka czy cynk. Wpływają one na wiele właściwości zdrowotnych, takich jak: zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworu, obniża zły cholesterol, zapobiega powstawaniu zakrzepów,  zmniejsza nadciśnienie, działa przeciw zaparciom, poprawia działanie układu trawiennego, zapobiega rozwojowi cukrzycy, czy również wzmacnia odporność.  Takie cechy zdecydowanie wpływają na korzyść cebuli, a także zachęcają do jak najczęstszego wykorzystywania jej w codziennej kuchni. Cebula na zmiany skórne Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że cebula jest świetnym rozwiązaniem przy różnych zmianach skórnych jak trądzik czy rozstępy. Warzywo to skutecznie rozprawi się ze wszelkimi problemami. Wystarczy rozgotować cebulę w wodzie, a następnie zmiksować i nałożyć chłodną masę na konkretne miejsce. Taka kuracja powinna trwać kilka dni, ale z pewnością pomoże w kłopotliwych sprawach. To świetne domowe lekarstwo.  Wykorzystanie cebuli w kuchni Cebula jest niezbędna podczas przygotowywania wielu potraw. Nadaje im wyjątkowego aromatu i smaku, który podkręca całość. Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania bez tego warzywa. Można dodać ją do szeregu różnych potraw, ale przyrządzić coś z nią w roli głównej. Cebula sprawdza się przy zupach, sosach,...

cebula
Adobe Stock
Newsy
Biała, żółta czy czerwona. Która cebula jest najzdrowsza?
Cebula jest doceniana nie tylko ze względu na smak, jaki nadaje wielu potrawom, ale także dzięki cennym właściwościom. Na rynku w sprzedaży jest wiele dostępnych rodzajów. Który z nich jest najlepszy?

To warzywo niejedno ma imię, ale i niejedno zastosowanie. Poprzez cenne wartości jest jednym z warzyw, które dla większości gotujących to po prostu nieodzowny składnik w kuchni. Wiele osób wprost nie wyobraża sobie codziennego gotowania właśnie bez cebuli. Nic w tym dziwnego! Zastosowanie cebuli w gotowaniu Dodaje nie tylko aromatu potrawom, ale i również wzbogaca ich wartości odżywcze. Przede wszystkim wzmacnia smak mięs, szczególnie podkreśla go w użyciu przy mięsie mielonym. Podsmażona i dodana do masy do kotletów mielonych , sprawia iż są one niezwykle aromatyczne. Cebula ma charakterystyczną, silną a przy tym i słodką nutę, której zadaniem jest podkreślenie smaku przygotowywanych dań. W większości stanowi idealną przyprawę do różnego rodzaju zup, sosów czy marynat. Zresztą ciężko sobie wyobrazić rosół bez opalanej nad ogniem cebuli . Dzięki niej wywar ma lekko dymiony, ostry smak.  Właściwości lecznicze cebuli Cebula sprawdza się nie tylko w kuchni, ale dzięki swoim cennym wartościom wspomaga również organizm. Spożywanie tego warzywa może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka u osób, które są w danej grupie. Ponadto cebula zapobiega zakrzepom, obniża ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Jej dodatek do dań, wzbogaca ich wartość odżywczą, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu.  Która z odmian cebuli jest najzdrowsza? Na rynku w sprzedaży można się spotkać z szeregiem odmian tego warzywa. Każda z nich charakteryzuje się wyglądem, smakiem, wartościami, kształtem czy kolorem. Dobór zazwyczaj zależy od przygotowanego dania, gdyż do wielu potraw będzie pasować inny rodzaj. W sklepach możemy spotkać się z takimi odmianami jak cebula zwyczajna, czerwona, dymka czy tak...

Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?
Adobe Stock
Newsy
Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?
Jaką paprykę jecie najczęściej i która jest dla was najsmaczniejsza? Wiecie, która z nich jest najzdrowsza? Rozwiejemy wasze wątpliwości.

Papryka to jedno z nielicznych warzyw, które zachowuje swoje dobroczynne właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Istnieje wiele odmian i kolorów papryki . Do wyboru mamy paprykę zieloną, żółtą, pomarańczową oraz czerwoną. Która z nich jest najzdrowsza? Która papryka jest najzdrowsza? Spośród wielu kolorów papryk, to właśnie chyba najpopularniejsza z dostępnych odmian, czyli  czerwona papryka uważana jest za najzdrowszą. Warzywo to: jest pomocne w zapobieganiu choroby wieńcowej serca rozszerza naczynia krwionośne rozgrzewa organizm od środka jest pełne przeciwutleniaczy chroni tkanki przed uszkodzeniami DNA wzmacnia odporność pomaga w naprawie uszkodzonych tkanek mózgowych zmniejsza ryzyko stresu oksydacyjnego, astmy dziecięcej i raka poprawia zdrowie kości opóźnia procesy starzenia łagodzi dokuczliwe skutki menopauzy Czym się charakteryzują, jak smakują i jakie właściwości mają różne kolory papryk? Przeczytajcie. Dlaczego warto jeść zieloną paprykę? Zielona papryka to papryka, która po prostu jeszcze nie dojrzała. Gdy pozostawimy ją na krzaku początkowo staje się żółta, a następnie pomarańczowa i czerwona. Papryka ta jest lekko gorzka w smaku i ma chrupiącą konsystencję. Mimo, iż zielona papryka jest bardzo zdrowa, jej bardziej dojrzałe odpowiedniczki mają około dwa razy więcej witaminy C i prawie dziewięć razy więcej beta-karotenu. Spośród wszystkich czterech rodzajów papryk, zielona papryka ma najmniej kalorii i węglowodanów,. Zawiera ona ponad 70 procent wody oraz dwa gramy błonnika, który pomaga nam uniknąć przejadania się . Oprócz zawartości błonnika, zielona papryka dostarcza...