Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły
Newsy

Kto nie powinien jeść szparagów? Osoby z bolącymi stawami muszą uważać!

Szparagi to niezwykle zdrowe warzywo, które polecane jest niemalże wszystkim. Okazuje się jednak, że osoby z niektórymi schorzeniami powinny go unikać…

Sezon na szparagi rozpoczął się na dobre. Chociaż to, ile kosztują polskie szparagi, może nieco odstraszać pierwszych kupców, z pewnością wielu skusi się na te sezonowe warzywa, z których można przyrządzić dziesiątki potraw takich jak m.in. lasagne ze szparagami, risotto ze szparagami lub zupę szparagową. Jeśli lubicie szparagi, warto się pospieszyć, ponieważ przeważnie dostępne są jedynie do końca czerwca/początku lipca!

Szparagi są bogate w wiele witamin, minerałów i innych korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Zawierają duże ilości: 

  • Wapnia
  • Potasu
  • Selenu
  • Magnezu
  • Kwasu foliowego
  • Witamin K, B, A, C i E

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie są właściwości szparagów dla zdrowia?

Szparagi mają dużo błonnika i bardzo niewiele kalorii (zaledwie 20 kcal w 100 g), dlatego często polecane są osobom na diecie. Pobudzają układ trawienny, a także wspierają układ moczowy, kostny oraz zęby. Polecane są osobom chorym na nadciśnienie oraz zmagającym się z podwyższonym cholesterolem. Szparagi mogą także znacząco zniwelować dolegliwości reumatyczne i poprawić pamięć oraz koncentrację. Są rekomendowane w dietach niemalże wszystkich, niezależnie od płci, wieku i aktywności fizycznej.

Okazuje się, że są jednak niektóre schorzenia, przy których szparagów nie powinno się jeść…

Kto nie może jeść szparagów?

Po szparagi nie powinni pod żadnym pozorem sięgać wszyscy chorzy na dnę moczanową, czyli podagrę zwaną także inaczej artretyzmem. Pod tymi nazwami kryje się ostre zapalenie stawów, które najczęściej atakuje stopy i palce u stóp. Szparagi bogate są w puryny, które przyczyniają się do odkładania się kwasu moczowego w organizmie, a substancja ta może nasilać nieprzyjemne i mocno bolesne objawy. Również z tego powodu, spożycie szparagów powinny ograniczyć osoby zmagające się z kamieniami nerkowymi.

Zobacz także
Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły

Czy można mrozić szparagi i robić z nich przetwory na zimę

Szparagi

Białe szparagi kontra zielone: polscy rolnicy jednych z nich unikają jak ognia. Dlaczego?

Pomimo niskiej zawartości kalorii, szparagi mogą przyczyniać się do gazów i wzdęć, dlatego odradza się ich częste spożywanie osobom, które mają problemy z wolnym trawieniem, częstymi zaparciami i niewielką perystaltyką jelit.

Czytaj też:

Jajecznica z szynką i szparagami. Przepyszna, sycąca i zdrowa
kloruś/Gotujmy.pl
Newsy
Jajecznica z szynką i szparagami. Przepyszna, sycąca i zdrowa
Jajka to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. Jeśli jeszcze dodacie do nich szparagi, macie wykwintne i zdrowe śniadanie w kilka minut!

Jajka są nieocenionym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, ale także ogromnych ilości białka czy wapnia. Są one polecane absolutnie wszystkim – jednak w rozsądnych ilościach.  Szparagi z kolei są jednym z najbardziej wartościowych warzyw, po które możecie sięgnąć wiosną. Warto wykorzystać dość krótki sezon na nie i dodawać je do wielu potraw, także tych śniadaniowych. Dlaczego warto jeść szparagi? Szparagi bogate są w kwas foliowy oraz wiele witamin (A, B, C oraz E). Zawierają także wapń, fosfor i potas. Szparagi, zarówno zielone, jak i białe, mają w sobie niewiele kalorii, a duże ilości błonnika, dlatego zalecane jest sięganie po nie na diecie – także tej redukcyjnej.  Przepis na jajecznicę z szynką i szparagami (2 porcje) Składniki: 4 jajka 2 plastry boczku 2 plastry szynki ok. 8 białych szparagów łyżka masła klarowanego 1 pomidor łyżka cukru sól czarny pieprz tymianek szczypiorek Przygotowanie: Szparagi umyjcie, dokładnie obierzcie i ugotujcie w wodzie z dodatkiem soli oraz łyżki cukru. Połowę z nich pokrójcie na kawałki o długości około 5 cm. Resztę zostawcie w całości do dekoracji.  Pomidora pokrójcie w grube plastry. Na patelni rozgrzejcie masło klarowane. Smażcie plastry pomidora z obu stron, doprawicie solą, czarnym pieprzem oraz tymiankiem.  Na tłuszczu ze smażenia pomidorów przesmażcie krótko szparagi zostawione w całości. Smażone pomidory i szparagi odłóżcie na talerzyk. Na tej samej patelni przesmażcie pokrojona w kostkę szynkę i boczek.  Dodajcie pokrojone szparagi, a następnie wbijcie jajka. Doprawcie sola i czarnym pieprzem. Jajecznicę udekorujcie smażonymi pomidorami i szparagami i posypcie posiekanym szczypiorkiem.  Serwujcie z kromką...

Grażyna Torbicka
ONS.pl
Newsy
Jakie jest ulubione danie Grażyny Torbickiej? Są bardzo zdrowe i uznaje się je za afrodyzjak
Grażyna Torbicka to niekwestionowana dama polskiego show-biznesu. Jak przystało na damę, znana dziennikarka gustuje w wyszukanych specjałach.

Słynna dziennikarka lubi jedzenie wysokiej jakości. Co ciekawe, nie unika założenia fartuszka i od czasu do czasu przygotowuje dla siebie i swoich bliskich prawdziwe przysmaki. Jak przystało na rodowitą Ślązaczkę, popisową potrawą pani Grażyny są oczywiście klasyczne kluski śląskie. Ulubione jedzenie Torbickiej 61-latka lubi jednak naprawdę ekstrawaganckie dodatki do prostych potraw. Podobno zdarza się jej serwować placki ziemniaczane z łososiem lub kawiorem! Z kolei wspomniane kluski Torbicka podaje w sezonie z cukinią i tartym parmezanem. Przyznacie, że brzmi niezwykle smacznie. Jakie jest ulubione danie słynnej dziennikarki filmowej? Nie są to ani placki ziemniaczane, ani kluski śląskie. Doświadczona prezenterka stawia na szparagi. Te warzywa nie są wciąż u nas tak popularne, jak chociażby za naszą zachodnią granicą. Zdrowie w zielonym pędzie Podczas gdy Niemcy objadają się szparagami na różne sposoby, Polacy nie wiedzą nawet co tracą. Grażyna Torbicka dobrze jednak wie, co dobre. Szparagi to duża dawka zdrowia zawarta w niewielkim zielonym pędzie. Są bogate w sole mineralne i witaminy - zwłaszcza tę spod znaku C. Zawierają sporo kwasu foliowego – z tego powodu polecane są kobietom starającym się o zajście w ciążę. W szparagach znajduje się ponadto karoten, potas, błonnik, a także cała masy przeciwutleniaczy działających korzystnie na kondycję skóry. Szparagi a libido Tradycyjnie szparagi uważa się za afrodyzjak, czyli produkt, który ma właściwości zwiększające potencję. Starożytni Rzymianie doszukiwali się wpływu szparagów na libido w ich charakterystycznym, podłużnym kształcie… Współczesne badania wykazały jednak, że szparagi, dzięki swoim właściwościom, wpływają na ogólny dobrostan ludzkiego organizmu, co przekłada się na zwiększony...

Ile kosztują polskie szparagi? Aż trudno uwierzyć! Kogo na to stać?
Pixabay
Newsy
Ile kosztują polskie szparagi? Aż trudno uwierzyć! Kogo na to stać?
W tym roku cena szparagów dosłownie zwala z nóg! Skusicie się? Bo my chyba poczekamy…

W maju zazwyczaj na bazarach i w marketach pojawiają się szparagi. Sezon na szparagi jest krótki, miłośnicy tego podłużnego warzywa jadają je więc nawet kilka razy w tygodniu. Szparagi smakują przepysznie po prostu podgotowane lub podduszone w wodzie, smażone z czosnkiem , owijane szynką parmeńską na grillu , w naleśnikach lub w postaci zupy szparagowej . Polskie szparagi Szparagi rosną w Polsce, ale też za granicą. Być może niektórzy z was widzieli kiedyś charakterystyczne pola z uprawą szparagów. Te warzywa są delikatne, jeśli chodzi o warunki uprawy. Nie lubią zbyt wielu nawozów sztucznych, więc ich hodowanie musi być przeprowadzone dość ostrożnie. Ceny polskich szparagów mocno w górę Niestety, ceny szparagów wychodowanych w Polsce poszły w tym roku mocno w górę w porównaniu do poprzedniego roku. Kwiecień był najzimniejszy do 24 lat! Zbiory są więc wyjątkowo małe. Przyroda budzi się do życia bardzo powoli. Wpływa to też oczywiście na ceny warzyw. Rok temu szparagi w marketach można było kupić za ok. 10 zł za pęczek. W tym roku kosztują one o połowę więcej. Za pęczek szparagów, który standardowo wazy ok. 500 g, musicie zapłacić aż 15 zł. To cena obowiązująca w Lidlu czy Biedronce. Na mniejszych ryneczkach można czasami dorwać szparagi w bardziej korzystnej cenie, ale jeszcze nie pora na szparagi po 5 zł, które można było bez problemu zakupić jeszcze kilka lat temu. Niestety, nie zawsze na bazarach ceny są atrakcyjniejsze. W sieci krążą zdjęcia z bazarków, na których widnieją napisy „Białe szparagi 25 zł”. To zdecydowana przesada! Właściwości odżywcze szparagów Szparagi są bardzo cenne nie tylko po względem ilości pieniędzy, które trzeba zapłacić za pęczek. To też niezastąpione źródło wielu witamin...

Roladki schabowe z zielonymi szparagami. Pomysł na smaczny i zdrowy obiad
cris/Gotujmy.pl
Newsy
Roladki schabowe z zielonymi szparagami. Pomysł na smaczny i zdrowy obiad
Sezon na szparagi nie potrwa długo. Wykorzystajcie go maksymalnie wypróbowując nowe przepisy z ich udziałem!

Zielone szparagi to warzywo, z którego można stworzyć dziesiątki, a nawet setki dań takich jak m.in. lasagne ze szparagami , szparagi zapiekane z parmezanem , risotto ze szparagami lub szparagi w cieście francuskim .  Warto regularnie po nie sięgać, kiedy tylko są dostępne. Ich prozdrowotne właściwości obejmują m.in. działanie oczyszczające, przeciwzapalne, a także odchudzające. Mają bardzo mało kalorii, a są bogate w witaminy i minerały. Jak je podać w oryginalny i elegancki sposób? Przepis na roladki schabowe z zielonymi szparagami Ten wyjątkowo pyszny i wyrafinowany przepis to doskonała propozycja na letnie przyjęcia, a nawet na grilla. Składniki (na 4 porcje): 4 plastry schabu bez kości 4 duże plasterki gotowanej szynki (polecamy włoską mortadelę) 4 grube zielone szparagi sok z cytryny 4 plastry żółtego sera 1/2 szklanki białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku olej lub oliwa do smażenia Przygotowanie: Szparagi obierzcie (jeśli tego wymagają) lub odłamcie zdrewniałe części i umyjcie. Podgotujcie w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli soku z cytryny przez ok. 10 min. Możecie je również ugotować na parze. Szparagi powinny być ugotowane al dente, a po wyjęciu z wody wciąż jędrne.  Szparagi przelejcie zimną wodą i pozostawcie do odsączenia.  Umyte, osuszone plasterki mięsa rozbijcie na cienkie płaty.  Każdy płat mięsa ułóżcie na plastrze szynki/mortadeli i oprószcie delikatnie solą i pieprzem. Plaster wędliny powinien być większy niż płat mięsa. Na płatach mięsa połóżcie plasterki sera i szparagi dopasowując ich długość - jeśli są duże, wystarczy po jednym.  Zwińcie całość w roladkę zamykając oba końce do środka.  Przygotowane roladki smażcie na rozgrzanym oleju z każdej...