Kto nie powinien jeść pomidorów? U tych osób mogą powodować poważne komplikacje
Pixabay
Newsy

Kto nie powinien jeść pomidorów? U tych osób mogą powodować poważne komplikacje

Jak się okazuje, nie wszystkim pomidory służą. Ich nadmiar w codziennej diecie, może powodować poważne konsekwencje zdrowotne.

Warzywa to podstawa każdej diety. Mają one w swoim składzie wiele cennych witamin oraz mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Na rynku w sprzedaży można spotkać się z szeregiem różnych produktów będących idealnym uzupełnieniem żywienia. Jednym z takich składników są pomidory.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne pomidorów

Wiele osób z utęsknieniem wyczekuje lata, a wraz z nim jędrnych i czerwonych pomidorów. Wówczas mają najlepszy smak. Poza tym zawierają one szereg cennych składników odżywczych, które w zbawienny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród właściwości zdrowotnych pomidorów można wyróżnić takie jak:

  • opóźniają procesy starzenia,
  • obniżają poziom złego cholesterolu,
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, miażdżycy czy chorób serca,
  • poprawiają działanie układu odpornościowego czy nerwowego,
  • wspomagają trawienie,
  • a także mają działanie moczopędne.

Te walory zdecydowanie zachęcają, by pomidory częściej gościły w naszym jadłospisie. 

Zobacz także
Wołowina ma taki kolor? To znak, że zwierzę było stare lub schorowane

Wołowina ma taki kolor? To znak, że zwierzę było stare lub schorowane

Pod żadnym pozorem nie wkładajcie tego jedzenia do mikrofali. Może zacząć strzelać a nawet się zapalić

Pod żadnym pozorem nie wkładajcie tego jedzenia do mikrofali. Może zacząć strzelać a nawet się zapalić 

Wykorzystanie pomidorów w kuchni 

Zazwyczaj pomidor w codziennym żywieniu, pojawia się jako dodatek na kanapce, a można z jego udziałem przygotować wiele smakowitych dań. Przede wszystkim, świetnie sprawdza się do różnego rodzaju sosów, sałatek czy przyrządzenie zupy pomidorowej. Wiele osób przygotowuje z nich przetwory na zimę. Świetnie sprawdzają się w postaci soków, przetworów bądź marynowanych w occie. Im bardziej dojrzały owoc, tym bardziej aromatyczna i esencjonalna potrawa. 

Te osoby nie powinny jeść pomidorów

Dietetycy zalecają, aby w naszej codziennej diecie, znalazła się jak największa ilość warzyw. Wskazuje na to również piramida żywieniowa, gdyż te produkty znajdują się u jej podstawy. Jak się okazuje, nie wszystkie warzywa będą u wszystkich się sprawdzać.

Pomidory to produkt, który w nadmiarze może przynieść negatywne skutki u osób z pewnymi schorzeniami. Ze swojego menu, pomidory powinny wykreślić osoby chore na dnę moczanową, reumatoidalne zapalenie stawów czy matki karmiące. W tych przypadkach czerwone warzywo może być przyczyną alergii bądź powstawania zgagi. Jeśli nie potraficie z nich zrezygnować całkowicie, to warto znacznie ograniczyć tę ilość na co dzień.

pomidor
Adobe Stock
Newsy
Dodajecie ten składnik do pomidorów? Przestańcie jak najszybciej, unikniecie poważnej choroby
Soczyste, słodkie i czerwone pomidory to idealny dodatek do wielu potraw. Jednak niewiele osób wie, że nie wszystkie połączenia są dobre dla organizmu. Sprawdźcie z czym lepiej nie łączyć tego warzywa!

Pomidory mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Najczęściej występują na kanapkach czy w postaci sosu. Dzięki zawartości wielu cennych składników powinny się znaleźć w każdej, dobrze zbilansowanej diecie. Jak się okazuje, nie wszystkie połączenia pomidorów z innym produktami są korzystne dla organizmu, a wręcz mogą powodować negatywne konsekwencje. Zastosowanie pomidorów To dość uniwersalne warzywo w kuchni. Najczęściej ląduje jako dodatek do kanapek bądź jajecznicy. Jednak można je przerobić i wykorzystać do wielu innych potraw. Z pomidorów najczęściej przygotowuje się różnego rodzaju sosy, przykładowo arabiatta, bolognese czy do pizzy. Idealnie sprawdza się jako aromatyczny dodatek do wielu dań. Można je również użyć do przyrządzenia włoskich zapiekanek bruschetty, jajek sadzonych na pomidorach z dodatkami nazywanych szakszuką, klasycznej zupy pomidorowej bądź kremu. Z tych warzyw przygotowuje się również ketchup, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie składu lodówki. Dlaczego warto jeść pomidory? Czerwone i soczyste pomidory oprócz szerokiego sposobu zastosowania, mają również wiele cennych wartości. Są źródłem witamin z grupy B, C czy K. Posiadają także mikroelementy jak mangan, miedź bądź kobalt. Ich spożycie poprawia funkcjonowanie organizmu. Do cennych właściwości pomidorów należy zaliczyć, takie jak: obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają miażdżycy, są niskokaloryczne, korzystnie wpływa na działanie serca, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu, ma działanie moczopędne, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia odporność organizmu, wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawia działanie układu nerwowego, czy zapewnia naturalną ochronę przed szkodliwym promieniowaniem. Dzięki zawartości...

Jak uprawiać pomidory na balkonie? To bardzo proste
Adobe Stock
Newsy
Jak uprawiać pomidory na balkonie? To bardzo proste
Nie ma nic lepszego niż warzywa czy owoce zerwane prosto z krzaczka. Mają soczysty, naturalny smak bez porównania do produktów ze sklepu. Własna uprawa jest dosyć prosta, wystarczy wygospodarować trochę przestrzeni na balkonie.

Wiosna i lato to ulubione pory roku większości ludzi. Nie tylko ze względu na ciepłe i słoneczne dni, ale również poprzez łatwą dostępność do szeregu świeżych owoców oraz warzyw. Warzywa w tym okresie smakują najlepiej, a zwłaszcza samodzielnie wyhodowane w przydomowym ogródku.  Jakie właściwości mają pomidory? Pomidory to świetny dodatek do kanapek, sałatek czy sosów. Są one dosyć często wykorzystywane w kuchni do wielu różnych dań. Swoją popularność zawdzięczają nie tylko smakowi, ale i szeregowi cennych właściwości, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich wyróżnia się: działanie przeciwnowotworowe zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy działanie moczopędne poprawa funkcjonowania układu odpornościowego lepsze trawienie poprawa pracy układu nerwowego.   Domowa uprawa pomidorów Pomidory to jedne z popularniejszych warzyw. Można je dostać w sprzedaży w sklepie bądź na targu przez cały rok. Jednak to właśnie wiosną czy latem są najpyszniejsze. Wówczas mają dużo słońca i odpowiednią temperaturę, aby dojrzeć w naturalnych warunkach. Ze względów zdrowotnych, wiele osób decyduje się na samodzielne uprawianie warzyw w przydomowym ogródku bądź na balkonie. Takie produkty są zdecydowanie zdrowsze, a i sama pielęgnacja nie jest zbyt wymagająca. Jak uprawiać pomidory na balkonie? Osoby mieszkające w bloku również mogą mieć swoją własną, małą uprawę warzyw. Wystarczy wygospodarować niewielką powierzchnię na balkonie i rozstawić na niej szklarnię, specjalnie przeznaczoną na takie warunki. Jest to całkowity odpowiednik tradycyjnej szklarni, różni się jedynie rozmiarami. Balkonowa jest przystosowana do mieszkaniowych warunków. Materiał, z jakiego jest...

Dodajecie do sałatki taki sos? To kardynalny błąd. Sałatka będzie bezwartościowa
Pixabay
Newsy
Dodajecie do sałatki taki sos? To kardynalny błąd. Sałatka będzie bezwartościowa
Sałatka to jedno z chętniej wybieranych dań. Dobrze zbilansowana jest wartościowa i pełna witamin. Jednak dodatek jednego sosu może zniszczyć całą kompozycję.

Osoby dbające o sylwetkę, chcące zgubić zbędne kilogramy bądź po prostu zwiększyć ilość cennych składników w diecie, starają się jeść każdego dnia jak największą ilość warzyw. Najlepiej przemyca się je w postaci różnych sałatek. Należy jednak uważać, gdyż jeden sos może zniszczyć jej walory zdrowotne.  Wartości odżywcze warzyw Aby żywienie składało się z odpowiedniej ilości dobrych składników, należy wzbogacić je w warzywa. Są one podstawą każdej diety i im ich więcej tym lepiej, a z jedzeniem nie powinno się ograniczać, gdyż zawierają niewielką ilość kilokalorii. Największą zaletą warzyw są witaminy oraz mikroelementy. To skarbnica wartościowych składników, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Poza tym, warzywa zawierają również minerały czy błonnik. Podział warzyw Warzywa dzieli się ze względu na podział kolorystyczny na: zielone, czerwone, fioletowe. Każda z tych grup ma swoje odpowiednie składniki odżywcze, które wspomagają funkcjonowanie poszczególnych układów. Pierwsza grupa warzyw jest niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego, oczyszcza organizm, poprawia wzrok, zmniejsza stany zapalne, przeciwdziała anemii czy pomaga radzić sobie ze stresem. To grupa najbardziej polecanych warzyw przez dietetyków. Są one najmniej kaloryczne, a zarazem najbardziej wartościowe. Wśród nich można wyróżnić wszelkiego rodzaju sałaty, szpinak, brokuły, por, brukselkę, ogórki czy szparagi. Druga grupa czerwonych warzyw ochrania skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, wzmacnia paznokcie i odbudowuje naskórek czy obniżają poziom złego cholesterolu. Do tych warzyw zalicza się pomidory czy czerwoną paprykę. Ostatnią...

pomidory
Adobe Stock
Newsy
Cena pomidorów zwala z nóg. Też to zauważyliście? Warzywa w Polsce stały się towarem luksusowym?
Produkty spożywcze stale idą w górę, jednak ceny warzyw czy owoców mogą nieraz przyprawić o zawrót głowy. Jeśli tak dalej pójdzie, to nie będą już ogólnodostępnym składnikiem, lecz towarem luksusowym dla wybranych.

Warzywa i owoce to produkty, które powinny stanowić większą część codziennego jedzenia, a to za sprawą sporej ilości witamin oraz mikroelementów, jakie dostarczają organizmowi. Jednak przyglądając się cenom, jakie obecnie obowiązują w sklepach czy na targu można złapać się za głowę. Większość z nich jest naprawdę mocno zawyżona, co jednocześnie powoduje spadek zainteresowania zakupem. Zawrotne ceny warzyw Cena danych produktów zależy w większości od pory roku. Zazwyczaj sezonowe warzywa są tańsze i można je zakupić po naprawdę okazyjnych cenach, a wręcz za grosze. Inaczej sytuacja ma się podczas zimy lub wiosną, kiedy zazwyczaj występuje deficyt tych produktów. Produkcja warzyw czy owoców w tym okresie jest utrudniona, a także wymaga odpowiednich warunków, jakie należy zapewnić roślinom do odpowiedniego rozwoju. Wówczas naturalnie ceny takich produktów idą w górę, na co niekoniecznie są przygotowani konsumenci. Zakupienie świeżych ogórków, korzenia pietruszki, malin, truskawek czy pomidorów wiąże się niestety z wysokimi kosztami, które mogą większość osób przyprawić o ból głowy.  Pomidory jako towar luksusowy Coraz częściej spotykamy się ze stale rosnącymi cenami, jednak nie wszyscy przyzwyczaili się do tych zmian. Wciąż to jest trudne, kiedy za kilka pomidorów malinowych trzeba zapłacić tyle, co jeszcze jakiś czas temu za dobry obiad w restauracji. Dziś za jeden kilogram pomidorów malinowych należy zapłacić nawet do 25 złotych! To gigantyczna różnica cenowa, która powoduje, iż zwykłe pomidory będące jeszcze jakiś czas temu stałym bywalcem w każdym domu, dziś już są towarem luksusowym dla wybranych. Ich zakup dla większości może być już nieco przekroczeniem domowego budżetu. Niesamowicie...