Kto nie powinien jeść cebuli? U tych osób może powodować nieprzyjemne dolegliwości
Pixabay
Newsy

Kto nie powinien jeść cebuli? U tych osób może powodować zgagę i niestrawność

Cebula jest jednym z najzdrowszych i najczęściej wykorzystywanych w kuchni warzyw. Czy jedzenie cebuli może mieć jakieś skutki uboczne? Kto powinien się jej wystrzegać?

Cebula jest jednym z najczęściej uprawianych warzyw na świecie. Dodajemy ją do zup, mięs, ryb, sałatek i wielu innych dań. Cebula nie tylko nadaje naszym potrawom przyjemnego, ostrego smaku, ale też ma wiele korzyści zdrowotnych.

Liczne badania wykazały, że warzywo to ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwzakrzepowe, przeciwnowotworowe, przeciwutleniające oraz chroniące serce. Nie wszyscy jednak powinni jeść cebulę. Kto powinien się jej wystrzegać?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cebula może nasilać objawy zespołu jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego (IBS) to schorzenie, które powoduje wzdęcia, ból brzucha, skurcze, gazy, osłabienie i nieprawidłowe ruchy jelit, które mogą prowadzić do biegunki lub zaparć. Osoby, które cierpią na tę przypadłość, powinny więc ograniczyć spożycie cebuli.

Zobacz także
Która cebula jest najzdrowsza: żółta, czerwona, biała czy dymka?

Biała cebula kontra czerwona: którą wybierzecie? A może wolicie dymkę? (1 z nich jest superzdrowa!)

magda gessler krojenie cebuli

Siekacie w ten sposób cebulę? Magda Gessler twierdzi, że to karygodny błąd. Cebula ma wtedy gorzki smak

Osoby uczulone na cebulę także nie powinny jej jeść

Gdy układ odpornościowy reaguje niekorzystnie na białka z niektórych pokarmów, mamy do czynienia z alergiami pokarmowymi. Ta odpowiedź immunologiczna może wpływać na różne narządy i układy w naszym ciele, takie jak skóra, jelita, serce oraz układ oddechowy i nerwowy. Do najczęstszych alergenów pokarmowych zaliczamy: mleko krowie, jajka, orzeszki ziemne, ryby, skorupiaki, orzechy, soję i pszenicę. Czasami jednak może się pojawić alergia na cebulę.

Cebula może powodować zgagę

Zgaga to uciążliwa dolegliwość, która może być objawem choroby refluksowej przełyku – stanu, w którym zawartość żołądka cofa się do przełyku (przewodu łączącego żołądek i gardło). Stan ten może powodować uciążliwe pieczenie w klatce piersiowej.

Osoby, które mają problemy z trawieniem cebuli

Niektóre osoby mają problem z trawieniem cebuli. Powinny one spożywać to warzywo gotowane lub duszone i unikać cebuli surowej i smażonej. 

Kto jeszcze nie powinien jeść cebuli?

Cebuli powinny również unikać osoby chorujące na:

  • nerki
  • wątrobę
  • choroby zapalne jelit
  • niewydolność serca
  • stosujące leki przeciwzakrzepowe

Cebula ma potencjalny efekt przeciwzakrzepowy, co oznacza, że może zapobiegać tworzeniu się skrzepów krwi. Może to stanowić problem, gdy ktoś przyjmuje leki przeciwzakrzepowe, takie jak warfaryna, ponieważ może to zwiększać ryzyko krwawienia.

Źródło: zdrowie.radiozet.pl

Dokuczają wam wzdęcia i ból brzucha? Usuńcie te nieoczywiste produkty z diety
AdobeStock
Newsy
Dokuczają wam wzdęcia i ból brzucha? Usuńcie te nieoczywiste produkty z diety
Jeżeli nieustannie boli was brzuch i macie problem ze wzdęciami, przyczyna najpewniej tkwi w waszej diecie. Sprawdźcie, czego powinno się unikać.

Często ciągłe bóle brzucha i wzdęcia są objawem nietolerancji pokarmowej lub IBS – zespołu jelita drażliwego. To choroba, która dotyka coraz więcej osób, a jej objawy są naprawdę uciążliwe. By je złagodzić, należy wykluczyć niektóre produkty ze swojej diety. Zespół jelita drażliwego – co to jest? Zespół jelita drażliwego (IBS) to jedna z chorób układu pokarmowego. Zamiennie stosuje się nazwę nerwicy jelit ze względu na to, że często choroba jest wywoływana przez nadmierny stres, ale także wielokrotne infekcje układu pokarmowego. Objawy przy zespole jelita drażliwego Najczęstsze objawy zespołu jelita drażliwego to: Biegunka Zaparcia Ból brzucha Wzdęcia Bóle głowy Osłabienie Problemy z koncentracją Niepokój Depresja Rozdrażnienie Przetworzone jedzenie a wzdęcia Przy leczeniu zespołu jelita drażliwego bardzo ważna jest odpowiednia dieta. Część produktów może wzmacniać nieprzyjemne objawy, dlatego należy dowiedzieć się, czego powinno się unikać. Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego koniecznie powinny zrezygnować z jedzenia przetworzonej żywności, czyli np. chipsów, paluszków, płatków śniadaniowych, ciastek, wafelków, batoników, a także konserw mięsnych, pasztetów czy parówek. Przetworzone jedzenie to takie, które zostało poddane obróbce technologicznej, podczas której dodano do żywności barwniki, aromaty czy konserwanty. Wszystkie te składniki mogą podrażniać układ pokarmowy i powodować wzdęcia, dlatego jeśli cierpicie na te objawy, postawcie tylko na świeże jedzenie. Nabiał i ból brzucha Kolejnym produktem, który często odpowiada za uciążliwe wzdęcia oraz ból brzucha jest nabiał. Wiele osób...

Jecie czosnek na przeziębienie? Uważajcie, bo może wam też zaszkodzić
Flickr
Newsy
Jecie czosnek na przeziębienie? Uważajcie, bo może wam też zaszkodzić
Czosnek jest smaczny i zdrowy, ale nie zawsze. Kiedy należy na niego uważać? Sprawdźcie, bo w pewnych sytuacjach może on wam zaszkodzić.

Czosnek jest jednym z najpopularniejszych warzyw świata. Wykorzystujemy go nie tylko do nadawania smaku wielu potrawom, ale również jako naturalny i skuteczny środek na grypę i przeziębienie. Czosnek od wieków stosowany jako produkt leczniczy. Warzywo to może jednak wywoływać zarówno pożądane, jak i niepożądane skutki dla organizmu. Jakie? Dlaczego warto jeść czosnek? Czosnek ma wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto go jeść? Czosnek jest dobry dla mózgu. Zawiera witaminy i minerały, w tym witaminę B6, mangan, selen, witaminę C, żelazo, potas i miedź. Ta kombinacja jest szczególnie dobra dla funkcji poznawczych: witamina B6 i magnez są powiązane z poprawą nastroju i poprawą zdrowia mózgu. Wspiera zdrowy układ odpornościowy. Wszystko to dzięki witaminie C zawartej w surowym czosnku. Działa przeciwzapalnie. Czosnek zawiera siarczki allilu. Jest to przeciwzapalny związek, który, jak wykazały badania, spowalnia tempo wzrostu komórek rakowych. Ponieważ ma działanie przeciwzapalne, oznacza to również, że pomaga chronić organizm przed wolnymi rodnikami. Jest dobry dla wątroby. Badania wykazały , że może chronić wątrobę przed niektórymi toksynami i pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. Czosnek jest dobry dla serca. Regularne spożywanie czosnku jest bezpośrednio związane z korzystnym wpływem na układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu i normalizuje ciśnienie krwi. Może pomóc w ochronie przed osteoporozą. Chociaż czosnek jest zdrowym dodatkiem do zbilansowanej diety, nadmierne jedzenie tego warzywa może powodować szereg skutków ubocznych. Jakich? Skutki uboczne spożywania czosnku Zwiększone ryzyko krwawienia. To jeden z najpoważniejszych skutków ubocznych spożywania zbyt dużej ilości czosnku. Robiąc...

picie szałwii spala tłuszcz
Adobe Stock
Newsy
Macie fałdki na brzuchu? Ten napój w mig wytopi niechciany tłuszcz. W tydzień zapomnicie o kilogramach
Przybyło wam ostatnio co nieco tu i ówdzie? Nie ma się o co martwić. Wykorzystajcie zaparzaną szałwię do wytopienia zbędnego tłuszczu.

Zalety medycyny ludowej i zielarstwa są znane nie od dziś. Zamiast tracić fortunę na wymyślne preparaty, zaufajcie sprawdzonej szałwii. To skromne ziółko posłuży wam do przeprowadzenia solidne kuracji przeciwtłuszczowej. Wystarczy zacząć ją regularnie pić. Oczywiście nie musimy przypominać, że skutki takiej kuracji będą jeszcze lepsze i wyraźniejsze, gdy dołożycie do tego regularną aktywność fizyczną i postawicie na racjonalne, zdrowe odżywianie. Jakie są zalety picia szałwii? Wróćmy jednak do szałwii. Olejki eteryczne zawarte w jej suszu, mogą zdziałać prawdzie cuda. Rzućcie okiem na tę listę. Wypisaliśmy na niej specjalnie dla was zalety picia herbatek szałwiowych. Wspieranie trawienia tłuszczów Pobudzanie wydzielania soków żołądkowych Regulacja pracy jelit Działanie bakteriobójcze Działanie przeciwzapalne Blokowanie rozwoju wielu groźnych drobnoustrojów w organizmie Działanie rozkurczowe Działanie moczopędne Ograniczanie krwawienia błon śluzowych Ograniczenie krwawienia naskórka Regulacja niektórych procesów hormonalnych Co zawiera szałwia? Jak to możliwe? Szałwia to naprawdę zdrowotne zioło. Swoje fantastyczne właściwości, szałwia zawdzięcza ciekawemu składowi. Oto krótki wyciąg z długiej listy tego, co zawiera w sobie szałwia. Oczywiście także i ta suszona. Olejki eteryczne Garbniki Flawonoidy Witaminę A i C Witaminy z grupy B Karoten Cenne minerały, takie jak: potas, sód, wapń, żelazo, magnez i cynk Kto nie powinien pić szałwii? Szałwia może być pita przez osoby młode i starsze – nie ma ograniczeń wiekowych w jej spożyciu. Inaczej wygląda sprawa łączenia szałwii z innymi preparatami. Z szałwią ostrożnie powinny postępować osoby przyjmujące antydepresanty,...

Czy jedzenie ogórków kiszonych może mieć skutki uboczne? Mocno się zdziwicie
AdobeStock
Newsy
Czy jedzenie ogórków kiszonych może mieć skutki uboczne? Mocno się zdziwicie
Ogórki kiszone są smaczne i zdrowe – ale czy w każdym przypadku? Przekonajcie się.

W sezonie na świeże ogórki prosto z ogródka obowiązkowo trzeba przygotować przynajmniej kilka słoików z kiszonymi ogórkami. Są one w końcu bardzo zdrowe, smaczne i genialnie pasują do wielu dań zarówno jako ich baza (na przykład do zupy ogórkowej ), jak i przekąska do głównego dania. Jednak także ogórki kiszone, jak i wiele innych produktów, w niektórych przypadkach są niewskazane do spożycia, a nawet mogą szkodzić! Sprawdźcie, kto powinien uważać przy jedzeniu ogórków. Ogórki kiszone – kto nie powinien ich jeść? Pyszne ogórki kiszone nie są niestety dla każdego! Sfermentowane warzywa zawierające spore ilości soli są niewskazane w wielu schorzeniach. Jeśli cierpicie na poniższe choroby, lepiej ograniczcie spożycie ogórków kiszonych: Nadciśnienie tętnicze oraz kamica szczawianowo-wapniowa – osoby cierpiące na podwyższone ciśnienie powinny zdecydowanie zmniejszyć ilość sodu w swojej diecie. A tego znajduje się w ogórkach kiszonych bardzo dużo! Choroby wątroby – przy tych schorzeniach jedzenie kiszonek jest całkowicie zabronione. Choroba wrzodowa żołądka – u osób cierpiących na nadżerki w żołądku kiszonki mogą wywołać bolesne dolegliwości. Kiszonek nie powinny jadać także osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe. Zawarty w ogórkach kiszonych potas zmniejsza działanie tych leków. Zalety ogórków kiszonych Jeśli jednak nie cierpicie na żadne z powyższych chorób, możecie bez obaw jeść ogórki kiszone. Wspaniale działają one bowiem przede wszystkim na pracę waszych jelit. Zawierają zdrowe bakterie, które wspomagają układ pokarmowy. Szczególnie poleca się je osobom stosującym terapie antybiotykowe, by odbudować florę bakteryjną. Wodę po...