Kto nie może jeść czarnego bzu? Jeśli chorujecie na to, zrezygnujcie z soku i dżemu
Adobe Stock
Newsy

Kto nie może jeść czarnego bzu? Jeśli cierpicie na tę chorobę, zrezygnujcie z soku i innych przetworów

Co warto wiedzieć o czarnym bzie, żeby czerpać z jego zdrowotnych właściwości i uniknąć skutków niekorzystnych dla zdrowia?

Z czarnego bzu używamy zarówno kwiatów jak i owoców. Z kwiatów najczęściej robione są napary, z owoców – przetwory. Niedojrzałe owoce tej rośliny są trujące, z kolei przetwory z dojrzałych, nie tylko są smakołykiem, ale też cenionym, domowym lekiem na przeziębienie.

Nie wszyscy jednak mogą leczyć grypę i zbijać gorączkę pijąc soki z czarnego bzu. Są osoby, które powinny zrezygnować z przygotowywania zapasów na zimę z dodatkiem tej rośliny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czarny bez jako składnik wykorzystywany w medycynie naturalnej

To roślina, która nie wymaga szczególnych warunków do wzrostu. Rośnie na zwykłych, niespecjalnie żyznych glebach, znosi trudne warunki atmosferyczne, jak w Polsce, z dużymi różnicami temperatury pomiędzy dniem i nocą, a także latem i zimą. Dlatego znana jest na niemal całym świecie, a jej kwiaty i jagody cenione są w wielu krajach i to już od starożytności.

Czarny bez wykorzystywany jest w medycynie ludowej we Francji, gdzie został uznany za tradycyjny lek ziołowy. W Niemczech powszechnie używa się w zielarstwie kwiatów tej rośliny. Na Bliskim Wschodzie, choćby w Izraelu ekstrakt z owoców uważany jest za suplement diety. Także w naszym kraju stosowany jest od wieków, a przepisy na napary z kwiatów i przetwory z owoców, przekazywane są z pokolenia na pokolenie, w wielu polskich rodzinach.

Zobacz także
Jest zdrowy, ale źle przygotowany może być bardzo trujący. Uważajcie!

Czarny bez: czy i kiedy jest jadalny?

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą

Dlaczego niektórzy nie mogą jeść przetworów z czarnego bzu?

Warto jednak wiedzieć, że są pewne choroby i sytuacje będące przeciwskazaniami do jedzenie potraw z dodatkiem tej rośliny. Naparów i przetworów z jej kwiatów nie mogą spożywać osoby, które biorą leki przeciwcukrzycowe. Czarny bez w interakcji z tymi rodzajami leków, powoduje obniżenie poziomu cukru. Cukrzycy zdecydowanie powinni unikać czarnego bzu, a w przypadku jego spożycia, uważnie monitorować poziom cukru we krwi.

Zakłócenie poziomu cukru oraz brak miarodajności wyników jego pomiaru, pojawiają się także podczas zabiegów operacyjnych i kilka tygodni po nich. Z tego powodu lekarze przestrzegają przez spożywaniem czarnego bzu przez osoby, które planują poddać się zabiegowi chirurgicznemu. Zalecają odstawienie czarnego bzu na co najmniej 2 tygodnie przed operacją i tyle samo po operacji.

Co należy wiedzieć o trujących właściwościach czarnego bzu?

Czarny bez zawiera wiele pozytywnie działających składników. Ma działanie antyoksydacyjne, dużo witaminy C, błonnika pokarmowego, pektyn, garbników, kwasów organicznych, a także pewne ilości olejków eterycznych.

Poza działaniem przeciwwirusowym i przeciwgorączkowym, ma działanie stabilizujące ciśnienie krwi. Zapobiega występowaniu chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. W medycynie ludowej stosowano go do leczenia bólu, skaleczeń, obrzęków, siniaków i oparzeń, syropem z czarnego bzu leczono rwę kulszową.

Jednak owoce czarnego bzu mogą też działać niekorzystnie na zdrowie. W dwóch przypadkach stają się trujące. Niejadalne dla człowieka są:

  • Niedojrzałe owoce czarnego bzu
  • Surowe, nie poddane obróbce cieplnej

Pamiętajcie o tym i unikajcie ich w postaci niedojrzałej i surowej.

Źródło: ziołowe herbarium.pl, dieta.pl

Trujące owoce czarnego bzu to mit. Ale trzeba pamiętać o 1 rzeczy .
Adobe Stock
Newsy
Trujące owoce czarnego bzu to mit. Ale trzeba pamiętać o 1 rzeczy
Pachnące kwiaty i smaczne owoce czarnego bzu, mają właściwości lecznicze. O czym pamiętać, żeby faktycznie leczyły?

Jeśli spełnicie ten jedyny warunek i zbierzecie odpowiednie owoce, ich leczniczymi właściwościami będziecie się cieszyć przez całą zimę. Podpowiadamy jak zrobić sok, który w największe mrozy nie tylko rozgrzeje, ale też pomoże w walce z przeziębieniem. Skąd się biorą opowieści o trującym czarnym bzie? Wszystko zaczęło się od doniesień, że po zjedzeniu przetworów z czarnego bzu ktoś poczuł się źle, ktoś miał bóle brzucha, a ktoś nawet wymioty. Specjaliści potwierdzają, że wystąpienie takich dolegliwości jest możliwe. Mają jednak miejsce wyłącznie wtedy, gdy zjemy niedojrzałe owoce rośliny. Wniosek z tego taki, że przetwory należy przygotowywać, gdy upewnimy się, że używamy dojrzałych jagód. Dodatkowo trzeba pamiętać, że owoce bzu, to twarde jagody, których nie jada się na surowo.  Dolegliwości po zjedzeniu niedojrzałych owoców czarnego bzu nie są bardzo silne, to raczej objawy niestrawności niż poważnego zatrucia, lepiej jednak ich unikać i cieszyć się wyłącznie zdrowotnym działaniem owoców tego krzewu.  Na co pomaga czarny bez? Właściwości zdrowotne tej rośliny są przydatne szczególnie jesienią. Przetwory z czarnego bzu nie tylko pomogą obniżyć gorączkę i złagodzić kaszel, ale dzięki dużej zawartości witamin i minerałów, wzmocnią organizm i pozwolą szybciej zwalczyć infekcje. Właściwości lecznicze owoców czarnego bzu Owoce tej rośliny to prawdziwa roślinna apteczka. Zawierają szereg witamin, w tym: witaminę C i A, sole mineralne, w tym: wapń, potas, sód, glin i żelazo. Ponadto, zawierają glikozydy, pektyny, garbniki i kwasy owocowe. Owoce czarnego bzu mają też działanie napotne i przeciwbólowe oraz moczopędne i lekko przeczyszczające. Powstają z nich preparaty doskonale oczyszczające z produktów...

sok z bzu
Gotujmy.pl
Newsy
Ten sok skutecznie powstrzymuje rozwój groźnych wirusów. Pijcie go regularnie
Szukacie czegoś na wzmocnienie odporności? Pijcie ten naturalny sok domowej roboty, a szybko poczujecie jak wracają wam siły!

W trakcie pandemii koronawirusa szczególnie martwimy się o swoją odporność. A przecież grypa, przeziębienie i inne infekcje nie zniknęły – nimi też możemy się zarazić! Dlatego w tym czasie warto zadbać o swoje zdrowie. Sprawdźcie, jak zrobić naturalny sok, który doskonale wzmacnia odporność i chroni przed sezonowymi infekcjami! Od wieków używany w medycynie Czarny bez to roślina o niesamowitych właściwościach. Owoce tego dziko rosnącego krzewu od wieków są stosowane w medycynie jako remedium na różne choroby. Egipcjanie robili z niego okłady na poparzoną skórę, a w Europie syrop z bzu miał pobudzić laktację u karmiących matek. Dziś czarny bez jest składnikiem wielu leków i suplementów, a także kosmetyków. Sok z bzu na przeziębienie Czarny, dziki bez wykazuje się doskonałym działaniem w przypadku przeziębienia i spadku odporności. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe – udowodniono, że może hamować rozwój bakterii odpowiedzialnej za infekcje górnych dróg oddechowych. Dlatego jeśli czujecie, że łapie was przeziębienie, to przygotujcie domowy sok z czarnego bzu! Składniki: Pół kilo owoców czarnego bzu 1 l wody 1 łyżki sproszkowanego imbiru 1 łyżeczki cynamonu 1 goździk 3 łyżki miodu Przygotowanie: Owoce dokładnie umyjcie i odsączcie z nadmiaru wody. Przełóżcie do garnka owoce bzu, dodajcie imbir, cynamon i goździk. Zalejcie wodą. Zagotujcie i gotujcie na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Po tym czasie zdejmijcie garnek z kuchenki i odstawcie, aż ostygnie. Lekko ciepły sok przelejcie przez sitko. Do soku dodajcie miód wedle uznania, zależnie od tego jak słodki ma być. Pamiętajcie o tym, by nie dodawać miodu do soku, gdy będzie gorący! Wtedy miód traci swoje...

Jest zdrowy, ale źle przygotowany może być bardzo trujący. Uważajcie!
AdobeStock
Newsy
Czarny bez: czy i kiedy jest jadalny?
Uważajcie, żeby nie popełnić tego błędu! Zamiast wspomóc swoje zdrowie możecie otruć siebie lub swoje dzieci!

Często chcąc wspomóc swoje zdrowie, sięgamy po naturalne metody leczenia i wzmacniania odporności. Wiele z nich naprawdę działa i ma sens. Musicie jednak uważać, żeby nie zrobić sobie więcej szkody niż pożytku, kiedy będziecie wybierać naturalne substancje. W tym przypadku zatrucie może być nawet śmiertelne! Uwaga na zdrowy produkt, może być trujący Chodzi tutaj o czarny bez. Robi się z niego bardzo zdrowy syrop, który pomaga w infekcjach i wspiera zdrowie. Trzeba jednak zadbać, żeby owoce czarnego bzu były dobrze ugotowane. Inaczej naprawdę są trujące. Surowe owoce czarnego bzu zawierają sambunigrynę i prunazynę. To substancje, które mogą wywołać zatrucie. Objawami są najczęściej silne mdłości, które mogą zamienić się też w wymioty. Wymioty mogą być niebezpieczne dla zdrowia, szczególnie kiedy stosujecie syrop z bzu już u chorych osób, by poprawić ich odporność. Uważajcie zatem i robiąc samodzielnie syrop z owoców bzu, zawsze upewnijcie się, że owoce są ugotowane lub ususzone. Czarny bez – czy jest jadalny? Jak najbardziej jadalne są kwiaty czarnego bzu . Można jeść je nawet na surowo – w sałatkach, dekorować nimi potrawy i ciasta. Korzenie i liście czarnego bzu nie są jadalne, gdyż też zawierają te substancje, które są w owocach i mogą powodować zatrucie. Trzeba zawsze je ugotować. Owoce czarnego bzu – właściwości Nie rezygnujcie całkiem z jedzenia owoców czarnego bzu, ponieważ są one bardzo zdrowe. Po prostu upewnijcie się, że zostały wcześniej ugotowane lub ususzone. Owoce czarnego bzu są pomocne w: Chorobach skórnych Infekcjach wirusowych Chorobach reumatycznych objawiających się bolącymi stawami Pomagają łagodzić stany zapalne jelit i żołądka Działają przeciwbólowo w niektórych nerwobólach...

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą
AdobeStock
Newsy
Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą
Poznajcie sposób na przygotowanie syropu z kwiatów czarnego bzu. Wystarczy kilka składników. Syrop z bzu jest dobry na przeziębienie i infekcje. Przygotujcie zapas przed zimą.

Syrop z czarnego bzu jest być może znany waszym babciom jako substancja pomagająca w przeziębieniu i grypie. Wiadomo, że przed sięgnięciem po apteczne leki warto wypróbować różne naturalne metody walki z infekcjami . Bez rośnie w całej Polsce na dziko. Pięknie pachnie i zdobi drzewa, ale ma też świetne właściwości. Z bzu robi się soki i syropy, które ratują później odporność w tracie zimowych infekcji i przeziębień. Poznajcie sposób na przygotowanie syropu z kwiatów bzu. Właściwości bzu czarnego Kwiaty i owoce bzu zawierają niezwykle dużo naturalnych przeciwutleniaczy zwanych flawonoidami. Mają one działanie przeciwzapalne, dzięki czemu poprawiają działanie układu krwionośnego. Owoce czarnego bzu zawierają spore ilości witamin z grupy B i witaminy C. To składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Syrop z kwiatów bzu działa moczopędnie, dzięki czemu ułatwia pozbywanie się niektórych toksyn z organizmu. Syrop z kwiatów bzu to przede wszystkim środek na przeziębienie i grypę. Skraca czas jej trwania. Czy bez może szkodzić? Uważajcie, żeby nie jeść bzu bez przygotowania. Może powodować wymioty i osłabienie organizmu. Jak zrobić syrop z kwiatów bzu? Mamy dla was prosty przepis na syrop z bzu. Syrop i sok można robić zarówno z kwiatów, jak i owoców bzu czarnego. Prezentujemy wam ta pierwszą wersję: syrop z kwiatów czarnego bzu. Przepis na syrop z kwiatów bzu Zróbcie syrop z bzu z tego przepisu, jest niezawodny. Składniki na syrop z kwiatów bzu Kilogram cukru Litr wody Ok. 50 baldaszków kwiatów czarnego bzu Przygotowanie syropu z kwiatów bzu Usuńcie ogonki i łodygi z kwiatów bzu. Zalejcie je wrzącą wodą i pozostawcie tam do...