Zupa rybna na wigilię
gotujmy.pl/mysza75
Newsy

Krzywicie się na samą myśl o zupie z karpia? Ten przepis wszystko zmieni

Nie przepadacie za zupą z karpia? W tej zupie rybnej zakocha się cała rodzina i na pewno wasza babcia. Podajemy najprostszy przepis.

Karp jest obowiązkową pozycją na świątecznym stole. Ale co, gdy połowa naszej rodziny nie przepada za jego smakiem i krzywi się na samą myśl? Bardzo często to posmak mułu karpia odpycha od skosztowania tej ryby.  Wtedy nawet zupa nie smakuje dobrze. Na szczęście jest wiele przepisów, którymi możemy się zainspirować. Jednym z nich jest propozycja zupy rybnej, bardzo sycącej i aromatycznej, do której proponujemy dodać nie karpia a delikatnego w smaku dorsza i łososia. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wigilijna zupa rybna

Na Wigilię najczęściej przygotowujemy barszcz z uszkami albo zupę grzybową. Można czasami odejść od tej tradycji i podać pyszną, wigilijną zupę rybną. I żeby każdemu smakowało nie mieszajmy w to karpia. Całość wyglądać będzie pysznie. Solidne kawałki ryb i smaczne warzywa stworzą wywar o wybornym smaku, który będziecie wspominać przez cały rok. 

Składniki na wigilijną zupę rybną:

  • 20 dag filetu z łososia 
  • 20 dag filetu z dorsza 
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por biała część
  • 1 plaster selera
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól do smaku
  • natka pietruszki
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %

Przygotowanie: 

  1. Warzywa obieramy. Z pora odcinamy białą część i dokładnie je myjemy. 
  2. Przekładamy je do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie.
  3. Całość zalewamy 1litrem wody i gotujemy około 40 min na wolnym ogniu.
  4. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ryby i dalej gotujemy do ich miękkości. 
  5. Miękką rybę i marchewkę wyjmujemy z wywaru i kroimy je na kawałki.
  6. Ponownie wszystko umieszczamy w garnku i nadal gotujemy około 10 min.
  7. Do prawie gotowej zupy dolewamy śmietanę i wyłączamy ją z gazu. 
  8. Doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy natką – zupa jest gotowa!


Smacznego! 
 

Zupa z łososiem
Konik60/Adobe Stock
Przepisy
Idealna zupa rybna, którą pokochasz! Nie będziesz już chciała jeść innej!
Zupy rybne kojarzą się nam raczej z kuchnią rosyjską. Dobrze przygotowana tego typu potrawa może jednak powalić na kolana gości podczas naprawdę wystawnego obiadu! Sprawdźcie przepis na doskonałą zupę rybną.

Tradycyjna rosyjska ucha, zawiesista zupa rybna, której smak być może już znacie, gotowana jest zwykle na bazie takich ryb słodkowodnych jak choćby płoć czy okoń. Nasza propozycja to zupa na wywarze z ryb nieco bardziej szlachetnych. Do takich gatunków zaliczymy na pewno leszcze i łososie, które razem posłużą nam za podstawę naszej zupy. Bulion z leszczy wzbogacony kilkoma wartościowymi warzywami i paroma istotnymi dodatkami to gwarantowany sukces. Tak wykwintną zupę, na którą przepis znajdziecie poniżej, spokojnie możecie podać gościom o najbardziej wybrednych podniebieniach. Składniki: 4 leszcze (nie są to duże ryby, wystarczy mniej niż 0,5 kg ich mięsa) 50 dag łososia (może być filet lub dzwonka) 2 marchewki 1 pietruszka Połowa selera Pomidory z puszki krojone 2 łyżki masła Papryka ostra Sól Pieprz Świeży koperek 15 dag  śmietany 18% Liście laurowe Ziela angielskie Przygotowanie: Gotujemy wywar z umytych uprzednio łososi i surowych warzyw, które zalewamy 2 l wody. Dodajemy do bulionu liść laurowy i ziele angielskie. Wywar przecedzamy po ok. pół godziny gotowania. Leszcze „wyławiamy”  i obieramy ze skórki, następnie wrzucamy je do wywaru z powrotem. Dodajemy pomidory, następnie masło i zagotowujemy ponownie. Wlewamy większość śmietany i dorzucamy mięso z łososia, po czym gotujemy zupę przez 10 min. Zupę doprawiamy do smaku, a na koniec przyozdabiamy koperkiem i kleksem z pozostałej śmietany. Źródło: przepisyjoli.com

Wachowicz ryba
ons.pl, gotujmy.pl
Newsy
Ewa Wachowicz wyczarowała popisowego karpia po żydowsku. Zrobicie nim furorę na Wigilii
Piękno Wigilii Bożego Narodzenia tkwi w tradycji. A także w tradycyjnych wigilijnych potrawach, takich jak między innymi karp po żydowsku. Przygotujcie go wg przepisu Ewy Wachowicz!

Ten przepis na rybę w słodkawej galarecie z dodatkiem bakalii przywędrował na polskie stoły od naszych żydowskich sąsiadów. Nazwa tej potrawy nie jest dziełem przypadku. Polscy żydzi przygotowywali w ten sposób danie w okresach postu. Chrześcijanie zaczerpnęli ten przepis do swoich wigilijnych jadłospisów. Katolicy w przeciwieństwie do wyznawców judaizmu nie spożywają karpia w galarecie z chałką, a zamiast tego wybierają raczej chleb. Co ciekawe, ta potrawa nie jest już spożywana przez żydów w dzisiejszych czasach. Ta tradycyjna receptura zanikła wśród nich wraz z tragedią Holokaustu, a potem wraz z emigracją żydowską do Palestyny. We współczesnym Izraelu jada się na sposób bardziej śródziemnomorski, a o takich rarytasach rodem z polskiej ziemi jak karp w galarecie nikt już raczej nie pamięta. Stąd też dziedzictwo karpia po żydowsku kultywują głównie Polacy. Karp o żydowsku Składniki: 2 duże karpie bez łusek 2 liście laurowe Kilka ziarenek ziela angielskiego 2 średniej wielkości cebule 3 łyżki cukru Sól Opakowanie żelatyny (ok. 50 g.) 10 dag rodzynek 10 dag migdałów blanszowanych Pieprz Przygotowanie Odcinamy płetwy, ogon i głowy karpi tuż za skrzelami. Wrzucamy głowy i płetwy do wody, z tuszek wykrajamy zgrabne dzwonka. Do wywaru z głów dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy wywar na wolnym ogniu. Kroimy cebule i wrzucamy do garnka. Do wywaru dodajemy 3 łyżki cukru i sól do smaku. Wyławiamy z garnka głowy karpia. Rozpuszczamy w kilku łyżkach wywaru całe opakowanie żelatyny, czekamy aż spęcznieje. Gotujemy wolno w wywarze dzwonka z karpia ok. 20 min. Układamy ugotowaną rybę na półmisku. Do wywaru dolewamy rozpuszczoną żelatynę, dodajemy...

Galareta do karpia
gotujmy.pl/mysza75
Newsy
Chcecie zrobić karpia w dobrze sklarowanej galarecie? Jej sekretem jest ten 1 składnik
Polacy mają w swoich kajetach z przepisami dziesiątki wersji karpia. My proponujemy wam dziś tę przepyszną rybę w przejrzystej i klarownej galarecie. Przygotujcie ją razem z nami!

W dzisiejszych czasach w sklepach mamy już znacznie większy wybór ryb przed świętami niż jeszcze kilkanaście lat temu. Ale tradycja zobowiązuje, a karp to karp. W związku z tym, nasze wigilijne stoły uginają się od karpi smażonych, duszonych, pieczonych, gotowanych. Gdzieniegdzie nadal żywa jest tradycja przygotowania karpia w galarecie. Dzisiaj pomożemy wam przyrządzić takiego właśnie karpia. Zapomnijcie o mętnej i nieestetycznej galarecie. Z nami na pewno się uda, a to danie stanie się pozycją obowiązkową na lata! Karpia w galarecie polecamy przede wszystkim osobom, które mają problemy z trawieniem. Karp jest sam w sobie dość tłustą rybą. Jeżeli go ugotujemy, unikniemy nasączenia go dodatkowym tłuszczem, jak miałoby to miejsce w czasie smażenia. Przepis na karpia w galarecie Nie będzie to zbytnio trudny przepis, ale warto wziąć sobie do serca kilka krótkich rad, dzięki którym  tak przyrządzona ryba zrobi furorę 24 grudnia w waszych domach. Jeden, a w zasadzie dwa składniki sprawią, że uda wam się idealnie sklarować galaretę. Składniki: 1 kg filetów z karpia bez ości 1 marchew 1 korzeń pietruszki Pół małego selera 1 cebula Kilka ziaren ziela angielskiego i parę liści laurowych 3 łyżki żelatyny Sól i pieprz Groszek zielony konserwowy (opcjonalnie) 2 białka jaja kurzego Ocet Przygotowanie: Rybę płuczemy, kroimy w kilkucentymetrowe kawałki i solimy. Warzywa obieramy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy bulion. Do gotującego się wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez około pół godziny. Następnie wkładamy do bulionu nasze filety z karpia i gotujemy przez następne 25-30 min. Następnie odcedzamy wywar z warzyw i ryby za pomocą drobnego sita. Do ostudzonego wywaru...

Grzybowa z uszkami
babciagramolka/gotujmy.pl
Newsy
Nie wiesz, co ugotować na Wigilię? Bez obaw. Ta grzybowa będzie smakowała nawet teściowej
Większość z nas na Wigilię szykuje do uszek barszcz czerwony. A co powiecie na zupę grzybową? Są domy, w których to właśnie ją podaje się na pierwszy świąteczny posiłek.

Jak powinna smakować wigilijna grzybowa? Tu nie będzie miejsca na półśrodki. Do przygotowania świątecznej zupy trzeba użyć prawdziwych, leśnych grzybów . Jeżeli posiadacie suszone prawdziwki to nie pozostaje nic innego jak dopisać grzybową do swojego jadłospisu na wigilijną kolację. Smaczna zupa wyjdzie wam także z dodatkiem podgrzybków. Wigilijna zupa grzybowa podobnie jak świąteczny barszcz czerwony to zupy, których raczej nie powinniśmy zabielać śmietaną. Tradycyjnie wiąże się to z postem – w ten właśnie dzień staramy się nie spożywać tłuszczów zwierzęcych . Dawna tradycja powoli odchodzi do lamusa. 24 grudnia na stole widzimy przecież na przykład śledzie w śmietanie, a samo jedzenie mięsa nie jest już nawet niedozwolone przez Kościół Katolicki. Tak czy owak, zupa grzybowa na Wigilię powinna się obyć bez dodatku śmietany. Wtedy lepiej uda nam się wyeksponować smak uszek z kapustką kiszoną. Przepis na wigilijną zupę grzybową Składniki: duża garść suszonych grzybów marchew pietruszka 1/2 selera 1 cebula liść laurowy i ziele angielskie sól i pieprz natka pietruszki szczypta majeranku Przygotowanie: Cebulę obieramy i przypiekamy na palniku. Obieramy włoszczyznę i wkładamy ją w całości do garnka. Zalewamy garnek wodą. Gotujemy chudy wywar z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Grzyby moczymy w gorącej wodzie. Po pewnym czasie grzyby kroimy w drobne kawałki (np. krótkie paski). Dodajemy grzyby do wywaru, gotujemy. Dodajemy do smaku sól, pieprz, a na koniec gotowania majeranek. Dekorujemy natką pietruszki i podajemy z uszkami. Źródło: gotujmy.pl