Zupa rybna na wigilię
gotujmy.pl/mysza75
Newsy

Krzywicie się na samą myśl o zupie z karpia? Ten przepis wszystko zmieni

Nie przepadacie za zupą z karpia? W tej zupie rybnej zakocha się cała rodzina i na pewno wasza babcia. Podajemy najprostszy przepis.

Karp jest obowiązkową pozycją na świątecznym stole. Ale co, gdy połowa naszej rodziny nie przepada za jego smakiem i krzywi się na samą myśl? Bardzo często to posmak mułu karpia odpycha od skosztowania tej ryby.  Wtedy nawet zupa nie smakuje dobrze. Na szczęście jest wiele przepisów, którymi możemy się zainspirować. Jednym z nich jest propozycja zupy rybnej, bardzo sycącej i aromatycznej, do której proponujemy dodać nie karpia a delikatnego w smaku dorsza i łososia. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wigilijna zupa rybna

Na Wigilię najczęściej przygotowujemy barszcz z uszkami albo zupę grzybową. Można czasami odejść od tej tradycji i podać pyszną, wigilijną zupę rybną. I żeby każdemu smakowało nie mieszajmy w to karpia. Całość wyglądać będzie pysznie. Solidne kawałki ryb i smaczne warzywa stworzą wywar o wybornym smaku, który będziecie wspominać przez cały rok. 

Składniki na wigilijną zupę rybną:

  • 20 dag filetu z łososia 
  • 20 dag filetu z dorsza 
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por biała część
  • 1 plaster selera
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól do smaku
  • natka pietruszki
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %

Przygotowanie: 

  1. Warzywa obieramy. Z pora odcinamy białą część i dokładnie je myjemy. 
  2. Przekładamy je do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie.
  3. Całość zalewamy 1litrem wody i gotujemy około 40 min na wolnym ogniu.
  4. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ryby i dalej gotujemy do ich miękkości. 
  5. Miękką rybę i marchewkę wyjmujemy z wywaru i kroimy je na kawałki.
  6. Ponownie wszystko umieszczamy w garnku i nadal gotujemy około 10 min.
  7. Do prawie gotowej zupy dolewamy śmietanę i wyłączamy ją z gazu. 
  8. Doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy natką – zupa jest gotowa!


Smacznego! 
 

Zupa z łososiem
Konik60/Adobe Stock
Przepisy
Idealna zupa rybna, którą pokochasz! Nie będziesz już chciała jeść innej!
Zupy rybne kojarzą się nam raczej z kuchnią rosyjską. Dobrze przygotowana tego typu potrawa może jednak powalić na kolana gości podczas naprawdę wystawnego obiadu! Sprawdźcie przepis na doskonałą zupę rybną.

Tradycyjna rosyjska ucha, zawiesista zupa rybna, której smak być może już znacie, gotowana jest zwykle na bazie takich ryb słodkowodnych jak choćby płoć czy okoń. Nasza propozycja to zupa na wywarze z ryb nieco bardziej szlachetnych. Do takich gatunków zaliczymy na pewno leszcze i łososie, które razem posłużą nam za podstawę naszej zupy. Bulion z leszczy wzbogacony kilkoma wartościowymi warzywami i paroma istotnymi dodatkami to gwarantowany sukces. Tak wykwintną zupę, na którą przepis znajdziecie poniżej, spokojnie możecie podać gościom o najbardziej wybrednych podniebieniach. Składniki: 4 leszcze (nie są to duże ryby, wystarczy mniej niż 0,5 kg ich mięsa) 50 dag łososia (może być filet lub dzwonka) 2 marchewki 1 pietruszka Połowa selera Pomidory z puszki krojone 2 łyżki masła Papryka ostra Sól Pieprz Świeży koperek 15 dag  śmietany 18% Liście laurowe Ziela angielskie Przygotowanie: Gotujemy wywar z umytych uprzednio łososi i surowych warzyw, które zalewamy 2 l wody. Dodajemy do bulionu liść laurowy i ziele angielskie. Wywar przecedzamy po ok. pół godziny gotowania. Leszcze „wyławiamy”  i obieramy ze skórki, następnie wrzucamy je do wywaru z powrotem. Dodajemy pomidory, następnie masło i zagotowujemy ponownie. Wlewamy większość śmietany i dorzucamy mięso z łososia, po czym gotujemy zupę przez 10 min. Zupę doprawiamy do smaku, a na koniec przyozdabiamy koperkiem i kleksem z pozostałej śmietany. Źródło: przepisyjoli.com

Dieta zupowa pozwoli schudną 4kg tygodniowo. Zdrowsza i bardziej sycąca niż inne diety
Adobe Stock
Newsy
Dieta zupowa pozwoli schudną 4kg tygodniowo. Zdrowsza i bardziej sycąca niż inne diety
Dania płynne takie jak zupy są znacznie łatwiej i szybciej trawione, dlatego są doskonałym pomysłem na dietę.

Szykuje się duża uroczystość rodzinna, a wam nadal zostało kilka kilogramów do zgubienia? Nie decydujcie się na szkodliwe głodówki! Można je zastąpić lekkim, a jednocześnie pełnowartościowym menu opartym na warzywnych zupach. Płynna konsystencja tych dań sprawia, że układ pokarmowy trawi je znacznie szybciej, a jednocześnie wchłania z nich bardzo wiele składników odżywczych przy niewielkiej ilości kalorii. Idealne rozwiązanie? Dieta zupowa – zasady Tego typu dieta może doprowadzić nawet do utraty 3-4 kg tygodniowo! Nie może być stosowana przez dłuższy okres, ale jest dobrym rozwiązaniem na oczyszczenie organizmu i pozbycie się lekkiej nadwagi. Warzywne zupy zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, które doskonale wpłyną na zdrowie i kondycję organizmu, a także na wygląd skóry, paznokci czy włosów. Są one również bogate w błonnik, który przyspiesza trawienie i sprawia, że dłużej odczuwacie sytość. Do niektórych z nich można dodać także zdrowe ryby czy nabiał, które dostarczą białko oraz dużą ilość zdrowych tłuszczy. Jest to też bardzo ekonomiczny detoks, który pozwoli wam zaoszczędzić pieniądze. Składniki, których będziecie potrzebować to przede wszystkim niedrogie warzywa i niewielkie ilości innych dodatków. Jakie zupy można jeść na tej diecie? Poniżej znajdziecie 2 przykładowe przepisy. Dieta zupowa - przepisy Przepis na marchewkową zupę-krem Składniki: 2 marchewki, cebula, bulion warzywny, pęczek kolendry, oliwa. Przygotowanie: W pierwszej kolejności pokrójcie marchew oraz cebulę, a następnie podsmażcie je na oliwię. Bulion gotujcie aż do wrzenia. Dodajcie do niego niewielką ilość kolendry. Przygotowanie opisywanej zupy jest niezwykle proste. Istotne jest to, aby gotować ją aż...

Zupa grzybowo-rybna z przepisu siostry Anastazji. Idealna na jesienne chłody
Flickr/AdobeStock
Newsy
Zupa grzybowo-rybna z przepisu siostry Anastazji. Idealna na jesienne chłody
Zostały wam suszone grzyby? Zróbcie z nich przepyszną zupę grzybowo-rybną z przepisu siostry Anastazji.

Siostra Anastazja Pustelnik to skromna zakonnica z Bieszczad, która już jako młoda dziewczyna zapałała miłością do gotowania. Mimo iż jej głównym życiowym celem jest służba Bogu, doskonale też odnalazła się w świecie kulinariów, a jej przepisy osiągnęły niewiarygodny wręcz sukces, który przyniósł jej popularność nie tylko w Polsce, ale też poza granicami naszego kraju. Siostra Anastazja sprzedała jak dotąd ponad 4 miliony książkowych publikacji. Jak sama twierdzi, nie stara się wprowadzać rewolucji na stołach, tylko czerpie z tradycji to, co najcenniejsze i sprawia, że potrawy stają się jeszcze smaczniejsze. Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się przepisem na zupę grzybowo-rybną z łazankami. Ta smaczna i rozgrzewająca zupa idealnie was nasyci w długie i chłodne jesienne wieczory. Przepis na zupę grzybowo-rybną siostry Anastazji Zostały wam w zapasie suszone leśne grzyby i nie wiecie, co z nimi zrobić? Przygotujcie z nich smakowitą zupę z przepisu siostry Anastazji. Składniki: 1 l bulionu warzywnego ½ kg fileta z karpia 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 5 dag suszonych grzybów 1 łyżka masła ½ l zimnej wody 1 pęczek zielonej pietruszki sól pieprz Wykonanie: Grzyby myjemy, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na ok. 2 godz. Grzyby gotujemy z dodatkiem masła. Gdy będą miękkie – odstawiamy je z ognia, wyjmujemy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na złoty kolor na oliwie. Gotujemy bulion warzywny, dodajemy pokrojonego w kostkę karpia i zeszkloną cebulę. Gotujemy przez ok. 10-15 min. Na koniec wlewamy wywar grzybowy, dodajemy grzyby i przez chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Siostra Anastazja podaje tę zupę z łazankami. Oto, jak je...

Wachowicz ryba
ons.pl, gotujmy.pl
Newsy
Ewa Wachowicz wyczarowała popisowego karpia po żydowsku. Zrobicie nim furorę na Wigilii
Piękno Wigilii Bożego Narodzenia tkwi w tradycji. A także w tradycyjnych wigilijnych potrawach, takich jak między innymi karp po żydowsku. Przygotujcie go wg przepisu Ewy Wachowicz!

Ten przepis na rybę w słodkawej galarecie z dodatkiem bakalii przywędrował na polskie stoły od naszych żydowskich sąsiadów. Nazwa tej potrawy nie jest dziełem przypadku. Polscy żydzi przygotowywali w ten sposób danie w okresach postu. Chrześcijanie zaczerpnęli ten przepis do swoich wigilijnych jadłospisów. Katolicy w przeciwieństwie do wyznawców judaizmu nie spożywają karpia w galarecie z chałką, a zamiast tego wybierają raczej chleb. Co ciekawe, ta potrawa nie jest już spożywana przez żydów w dzisiejszych czasach. Ta tradycyjna receptura zanikła wśród nich wraz z tragedią Holokaustu, a potem wraz z emigracją żydowską do Palestyny. We współczesnym Izraelu jada się na sposób bardziej śródziemnomorski, a o takich rarytasach rodem z polskiej ziemi jak karp w galarecie nikt już raczej nie pamięta. Stąd też dziedzictwo karpia po żydowsku kultywują głównie Polacy. Karp o żydowsku Składniki: 2 duże karpie bez łusek 2 liście laurowe Kilka ziarenek ziela angielskiego 2 średniej wielkości cebule 3 łyżki cukru Sól Opakowanie żelatyny (ok. 50 g.) 10 dag rodzynek 10 dag migdałów blanszowanych Pieprz Przygotowanie Odcinamy płetwy, ogon i głowy karpi tuż za skrzelami. Wrzucamy głowy i płetwy do wody, z tuszek wykrajamy zgrabne dzwonka. Do wywaru z głów dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy wywar na wolnym ogniu. Kroimy cebule i wrzucamy do garnka. Do wywaru dodajemy 3 łyżki cukru i sól do smaku. Wyławiamy z garnka głowy karpia. Rozpuszczamy w kilku łyżkach wywaru całe opakowanie żelatyny, czekamy aż spęcznieje. Gotujemy wolno w wywarze dzwonka z karpia ok. 20 min. Układamy ugotowaną rybę na półmisku. Do wywaru dolewamy rozpuszczoną żelatynę, dodajemy...