Karp jest obowiązkową pozycją na świątecznym stole. Ale co, gdy połowa naszej rodziny nie przepada za jego smakiem i krzywi się na samą myśl? Bardzo często to posmak mułu karpia odpycha od skosztowania tej ryby.  Wtedy nawet zupa nie smakuje dobrze. Na szczęście jest wiele przepisów, którymi możemy się zainspirować. Jednym z nich jest propozycja zupy rybnej, bardzo sycącej i aromatycznej, do której proponujemy dodać nie karpia a delikatnego w smaku dorsza i łososia. 

Wigilijna zupa rybna

Na Wigilię najczęściej przygotowujemy barszcz z uszkami albo zupę grzybową. Można czasami odejść od tej tradycji i podać pyszną, wigilijną zupę rybną. I żeby każdemu smakowało nie mieszajmy w to karpia. Całość wyglądać będzie pysznie. Solidne kawałki ryb i smaczne warzywa stworzą wywar o wybornym smaku, który będziecie wspominać przez cały rok. 

Składniki na wigilijną zupę rybną:

  • 20 dag filetu z łososia 
  • 20 dag filetu z dorsza 
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por biała część
  • 1 plaster selera
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól do smaku
  • natka pietruszki
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %

Przygotowanie: 

  1. Warzywa obieramy. Z pora odcinamy białą część i dokładnie je myjemy. 
  2. Przekładamy je do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie.
  3. Całość zalewamy 1litrem wody i gotujemy około 40 min na wolnym ogniu.
  4. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ryby i dalej gotujemy do ich miękkości. 
  5. Miękką rybę i marchewkę wyjmujemy z wywaru i kroimy je na kawałki.
  6. Ponownie wszystko umieszczamy w garnku i nadal gotujemy około 10 min.
  7. Do prawie gotowej zupy dolewamy śmietanę i wyłączamy ją z gazu. 
  8. Doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy natką – zupa jest gotowa!


Smacznego!