Kryzysowe kotlety mielone. Dodajcie ten składnik do mielonych, a wyjdzie ich 2 razy więcej
Pixabay
Newsy

Kryzysowe kotlety mielone. Dodajcie do nich ten składnik, a wyjdzie ich 2 razy więcej

Kotlety mielone to zawsze dobry pomysł na obiad. Jeżeli do tego mogą być jeszcze smaczniejsze i zdrowsze, to trzeba koniecznie wypróbować ich nową, kryzysową wersję. 

Przepis na kotlety mielone to świetna propozycja dla dużych rodzin, które starają się oszczędzać pieniądze. Jeżeli dołożycie do nich jeszcze jeden składnik, wówczas z tej samej porcji mięsa możecie uzyskać dwa razy więcej kotletów. Co oznacza, że zaoszczędzicie jeszcze więcej. 

Nie obawiajcie się, kotlety te nie będą wcale gorszej jakości. Są równie pożywne, pyszne, a do tego zdrowe. Kasza gryczana, która jest tutaj drugim po mięsie składnikiem, jest bowiem dobrym źródłem minerałów i witamin. 

Wartości odżywcze kaszy gryczanej

Kasza gryczana zawiera dużo błonnika, który daje uczucie sytości i wspomaga pracę jelit. Właśnie dlatego dietetycy polecają ją do obiadów i jako wartościowy dodatek do sałatek. Sprawia, że przez dłuższy czas będziecie czuć się najedzeni i pełni energii. 

W kaszy gryczanej znajduje się również wiele cennych witamin i składników mineralnych. Jej spożywanie pozytywnie wpływa na układ nerwowy, odpornościowy i krwionośny. 

Dodatkowo świetnie zastępuje bułkę dodawaną do kotletów, więc jeżeli cierpicie na nietolerancję glutenu – ten przepis będzie dla was idealny. 

Jest niedroga, a więc za jej pomocą możecie zwiększyć ilość przygotowanych kotletów z mięsa mielonego. Smak kaszy gryczanej doskonale komponuje się ze smakiem mięsa i cebuli, co sprawia, że kotlety są jeszcze lepsze. Wystarczy, że raz ich spróbujecie, a zagoszczą na stałe w waszym jadłospisie.  

Zobacz także
Kotlety z kurczaka będą rozpływać się w ustach, jeśli dodacie do nich ten składnik. Kto nie jadł wcześniej, niech żałuje

Kotlety mielone z kurczaka będą rozpływać się w ustach, jeśli dodacie do nich te 2 składniki. Pycha!

Kotlety mielone

Pulchne, ale też nierozpadające się kotlety mielone. Zawsze się wam udadzą dzięki temu babcinemu trikowi 

Przepis na kotlety mielone z dodatkiem kaszy gryczanej 

Składniki: 

  • 0,5 kg mięsa mielonego 

  • 0,5 kg ugotowanej kaszy gryczanej 

  • 1 cebula 

  • 1 jajko 

  • bułka tarta  

  • olej do smażenia 

  • sól 

  • pieprz 

  • przyprawa do mięsa mielonego (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotujcie kaszę gryczaną, nie musi być bardzo miękka (powinniście ugotować ją al dente). Jeśli jest to kasza w woreczkach, to wystarczy gotować czas wskazany na opakowaniu. 

  1. Następnie odsączcie kaszę z wody i pozostawcie do ostygnięcia. 

  1. W tym czasie zajmijcie się cebulą. Posiekajcie ją w drobną kosteczkę i zeszklijcie na odrobinie oleju.  

  1. Gdy kasza jest już letnia, możecie wymieszać ją z mięsem mielonym, zeszkloną cebulą i jajkiem. Doprawcie wszystko solą i pieprzem do smaku. 

  1. Z powstałej masy uformujcie kotlety, a następnie obtoczcie w bułce tartej. 

  1. Usmażcie je na dobrze rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron, aż staną się rumiane. 

Smacznego! 

Źródło: dompelenpomyslow.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób Karola Okrasy na pyszne kotlety mielone. Robi 1 nietypową rzecz z cebulą
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Karol Okrasa smaży kotlety mielone tylko na tym 1 tłuszczu: „Na tym, co daje smak i aromat”
Co jeszcze można wymyślić w temacie kotletów mielonych, żeby były smaczniejsze? Karol Okrasa pokazuje swój trik na pyszne mielone. Chodzi o wybór tłuszczu do smażenia i 1 trik z cebulą.

Polaków nie trzeba uczyć tego, jak się robi kotlety mielone. To tradycyjne danie opanowaliśmy do perfekcji, jednak zawsze można je nieco urozmaicić, by było jeszcze smaczniejsze. Karol Okrasa pokazał, jaki trik wymyślił na to, by ulepszyć smak kotletów mielonych. Jest tradycyjnie, choć nieco inaczej - sprawdźcie sami.  Jaką cebulę dodawać do kotletów mielonych? W większości przepisów do mięsa na kotlety mielone należy dodać pokrojoną, surową cebulę. Jak mówi Karol, część osób zamiast surowej dodaje sparzoną czy przysmażoną delikatnie na oleju cebulę, jednak on idzie o krok dalej. Okrasa do mielonych używa cebuli prażonej - należy ją prażyć w oleju bardzo długo, na wolnym ogniu. Dzięki temu jest ona praktycznie wysuszona i bardzo chrupiąca. Nadaje kotletom wspaniały smak i aromat oraz nadaje przyjemnej chrupkości. Na jakim tłuszczu należy smażyć kotlety mielone? Okrasa poleca też smażyć kotlety na tłuszczu, który jest jego zdaniem do tego dania najlepszy: – A na czym się smaży mielone? Na tym, co daje smak. Na tym, co daje aromat. Na tym, czym wszyscy poniewieramy, depczemy, a co niestety wszyscy kochamy: smalec. Tradycyjny smalec to nie koniec kombinacji Okrasy z kotletami mielonymi. Gwiazda TVP w ciekawy sposób nadaje im także lekkości i pulchność. Chodzi o dodatek w postaci kaszy jęczmiennej! Zaciekawieni? Wypróbujcie poniższy przepis na wyjątkowe mielone od Karola Okrasy, a gwarantujemy - nie pożałujecie.  Przepis Karola Okrasy na kotlety mielone Składniki: pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego 50 g kaszy jęczmiennej (pół torebki) 1 jajko 1 cebula bułka tarta smalec sól pieprz Przygotowanie: Zagotujcie wodę, dodajcie sól i wrzućcie kaszę jęczmienną. Gotujcie od 15 do...

Detoks w trybie turbo. Przez 3 dni jadła tylko kaszę gryczaną i warzywa. Efekty powalają na kolana
Adobe Stock
Newsy
Detoks w trybie turbo. Przez 3 dni jadła tylko kaszę gryczaną. Efekty powalają na kolana
Od czego zacząć odchudzanie? Od trzydniowej diety kaszowej. W ten sposób przygotujecie organizm do wytężonego wysiłku.

Odtruwające działanie kaszy gryczanej znane jest dietetykom nie od dzisiaj. To właśnie od niej często zaczynają się programy odchudzające dla puszystych osób. Nie inaczej było w historii pewnej Białorusinki. Pierwsze trzy dni Swietłana mogła jeść tylko i wyłącznie gotowaną kaszę gryczaną. Jak wygląda kaszowy detoks w praktyce? – Rano kasza, na obiad kasza i na kolację kasza. Ni mniej, ni więcej niż 180 g – tak o wytycznych na pierwsze trzy dni diety mówiła dziewczyna w wywiadzie telewizyjnym. Co ciekawe, dietetyk pilnujący planu Swietłany nie pozwolił jej nawet na doprawienie nieszczęsnej kaszy gryczanej ani solą, ani nawet pieprzem. Następne pięć dni diety dziewczyny wiązały się już z dopuszczeniem do jej jadłospisu owoców, z których przyrządzała sobie sałatki. Tak wyglądało śniadanie i kolacja Białorusinki. Z kolei na obiad dziewczyna mogła pozwolić sobie na 80 g sera białego o 3%-owej zawartości tłuszczu. Do tego wszystkiego dochodził zakaz picia czegokolwiek innego jak tylko czystej, niegazowanej wody. Herbata i kawa? Zakazane. Dzięki takiemu reżimowi, dziewczyna zmieniła się nie do poznania. Po drobnych korektach diety w późniejszym czasie, udało jej się zrzucić aż 53 kg i zejść do wagi 67 kg. To wszystko w osiem miesięcy! Skąd w tej superdiecie odchudzającej kasza gryczana? Dlaczego akurat ona była kluczowa w pierwszej fazie diety dziewczyny? Jak działa detoks kaszowy? Dieta kaszowa różni się od typowych monodiet, czyli takich reżimów odchudzających, które wymagają jedzenia tylko jednego rodzaju posiłków. Różnica polega na tym, że kasza gryczana zawiera cały szereg cennych witamin, minerałów i niezbędnego błonnika. Oprócz tego dostarcza organizmowi nie tylko węglowodanów, ale i białka. To jednak nie...

Jaką kaszę podać do gulaszu i dlaczego wcale nie trzeba w kółko jeść gryczanej?
Adobe Stock
Newsy
Jaką kaszę podać do gulaszu i dlaczego wcale nie trzeba w kółko jeść gryczanej?
Wyjaśniamy, jakie każde pasują do mięsnych gulaszy tak samo, jak nieoceniona kasza gryczana.

Kto powiedział, że gdy na obiad jest gulasz, to trzeba do niego koniecznie podać kaszę gryczaną? To prawda, że smak mięsnego gulaszu, kaszy gryczanej palonej i ogórka kiszonego, to doskonałe trio. Ale przecież schabowych też nie jecie wyłącznie z ziemniakami. Te z frytkami czy po prostu z chlebem, są również smaczne. Dlaczego gulasz pasuje do kaszy? Zanim zastanowimy się, jakich innych kasz użyć do gulaszu, pomyślmy, dlaczego gulasz tak dobrze pasuje do kaszy gryczanej:  Najważniejszym łącznikiem tych składników dania są smaki. Prażona kasza gryczana ma charakterystyczny, intensywnie orzechowy smak i zapach. Z kolei smak mięsistego, gulaszu z samego mięsa czy mięsa z warzywami, dobrze wpasowuje się w smak tej orzechowej kaszy. Kolejnym jest konsystencja składników potrawy. Sypka kasza, dobrze łączy się z gęstym sosem z gulaszu. Kasza przykleja się do sosu i łatwo przenosi na widelec. „Comfort food". Gulasz i kasza to tradycyjne połączenie, któremu przypisywana jest wartość sentymentalna. To połączenie smaków pamiętamy z dzieciństwa i jedząc je dziś, czujemy się dobrze, bezpiecznie, po prostu komfortowo. Wymienione argumenty, nie oznaczają, że gulaszu nie można podawać z innymi dodatkami – jecie go przecież często z ziemniakami czy makaronem, ani, że do gulaszu nie można podawać innych kasz. Jakie kasze można podawać do gulaszu? Kasze powstają z ziaren zbóż, które są pozbawiane łusek i rozdrabniane. Mogą być drobniejsze lub grubsze, bardziej przetworzone, lub mniej. Wszystkie jednak są bogatym źródłem węglowodanów, a także witamin i minerałów. Oto, kasze, które także pasują do gulaszu: Kasza jęczmienna. Znamy ją przede wszystkim z krupników. Jest najbardziej popularną polska kaszą, stanowi nawet 70% kasz...

Suche kotlety mielone to zmora wielu osób. Doświadczone gospodynie radzą sobie z nią w ten sposób
Adobe Stock
Newsy
Suche kotlety mielone to zmora wielu osób. Doświadczone gospodynie radzą sobie z nią w ten sposób
Znowu wasze kotlety mielone wyszły suche i twarde jak kamień? Oto garść porad, dzięki którym za każdym razem będą wychodziły delikatne i soczyste.

Chyba nie ma nic gorszego niż potrawa, która zupełnie nie wyszła. Spędzacie pół dnia najpierw w sklepie albo na bazarze, a potem w kuchni, poświęcacie swój czas i pieniądze, a efekt nie jest taki, jakiego oczekiwaliście… Złość jest tym większa, jeśli nie macie nic innego, co moglibyście podać na obiad. Sprawdźcie, jak się ustrzec przed zbyt suchymi kotletami mielonymi. Co zrobić, by kotlety mielone nie były suche? Zbyt suche mielone wychodzą nie tylko z chudego drobiu. Ten problem dotyczy również tradycyjnych kotletów robionych z wieprzowiny. Szynka czy karkówka z przemysłowo hodowanych świń często jest po prostu zbyt chuda, by kotlety z mięsa z nich zmielonego smakowały odpowiednio. Najlepszym wyjściem będzie zatem wybranie odpowiednio tłustej łopatki wieprzowej i zmielenie jej we własnym zakresie. Jeżeli macie taką możliwość, w sklepie mięsnym możecie poprosić o domielenie do łopatki nieco tłustszego kawałka np. boczku. Jeżeli podczas wyrabiania mięsa rękami czujecie, że wciąż może być za chude, możecie dodać do niego odrobinę masła lub smalcu. Ten trik doświadczonych gospodyń domowych potrafi zdziałać cuda. Po co dodawać namoczoną bułkę do kotletów mielonych? Jeśli zazwyczaj dodajecie tartą bułkę do mielonych, to może być ona przyczyną tego, że kotlety wychodzą za suche. O wiele lepsza będzie kajzerka namoczona w mleku. Sprawi, że mięso zyska wilgoć, a po usmażeniu będzie soczyste. Najlepsza proporcja to 2-3 bułki i pół kilograma mięsa. Jeśli dodajecie cebulę, to możecie zmniejszyć ilość dodawanego pieczywa. Ile smażyć mielone? Kotletom wystarczy smażenie przez 5 minut z każdej strony. To sprawi, że się nie przypalą, ale zyskają przyjemną, chrupiąca warstwę z zewnątrz, a w środku dojdą zachowując soczystość. Koniecznie smażcie mielone na dobrze rozgrzanym...