Przepis na kotlety mielone to świetna propozycja dla dużych rodzin, które starają się oszczędzać pieniądze. Jeżeli dołożycie do nich jeszcze jeden składnik, wówczas z tej samej porcji mięsa możecie uzyskać dwa razy więcej kotletów. Co oznacza, że zaoszczędzicie jeszcze więcej.
Nie obawiajcie się, kotlety te nie będą wcale gorszej jakości. Są równie pożywne, pyszne, a do tego zdrowe. Kasza gryczana, która jest tutaj drugim po mięsie składnikiem, jest bowiem dobrym źródłem minerałów i witamin.
Wartości odżywcze kaszy gryczanej
Kasza gryczana zawiera dużo błonnika, który daje uczucie sytości i wspomaga pracę jelit. Właśnie dlatego dietetycy polecają ją do obiadów i jako wartościowy dodatek do sałatek. Sprawia, że przez dłuższy czas będziecie czuć się najedzeni i pełni energii.
Zobacz także:
W kaszy gryczanej znajduje się również wiele cennych witamin i składników mineralnych. Jej spożywanie pozytywnie wpływa na układ nerwowy, odpornościowy i krwionośny.
Dodatkowo świetnie zastępuje bułkę dodawaną do kotletów, więc jeżeli cierpicie na nietolerancję glutenu – ten przepis będzie dla was idealny.
Jest niedroga, a więc za jej pomocą możecie zwiększyć ilość przygotowanych kotletów z mięsa mielonego. Smak kaszy gryczanej doskonale komponuje się ze smakiem mięsa i cebuli, co sprawia, że kotlety są jeszcze lepsze. Wystarczy, że raz ich spróbujecie, a zagoszczą na stałe w waszym jadłospisie.
Przepis na kotlety mielone z dodatkiem kaszy gryczanej
Składniki:
-
0,5 kg mięsa mielonego
-
0,5 kg ugotowanej kaszy gryczanej
-
1 cebula
-
1 jajko
-
bułka tarta
-
olej do smażenia
-
sól
-
pieprz
-
przyprawa do mięsa mielonego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
-
Ugotujcie kaszę gryczaną, nie musi być bardzo miękka (powinniście ugotować ją al dente). Jeśli jest to kasza w woreczkach, to wystarczy gotować czas wskazany na opakowaniu.
-
Następnie odsączcie kaszę z wody i pozostawcie do ostygnięcia.
-
W tym czasie zajmijcie się cebulą. Posiekajcie ją w drobną kosteczkę i zeszklijcie na odrobinie oleju.
-
Gdy kasza jest już letnia, możecie wymieszać ją z mięsem mielonym, zeszkloną cebulą i jajkiem. Doprawcie wszystko solą i pieprzem do smaku.
-
Z powstałej masy uformujcie kotlety, a następnie obtoczcie w bułce tartej.
-
Usmażcie je na dobrze rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron, aż staną się rumiane.
Smacznego!
Źródło: dompelenpomyslow.pl