Kryzysowe kotlety mielone. Dodajcie ten składnik do mielonych, a wyjdzie ich 2 razy więcej
Pixabay
Newsy

Kryzysowe kotlety mielone. Dodajcie do nich ten składnik, a wyjdzie ich 2 razy więcej

Kotlety mielone to zawsze dobry pomysł na obiad. Jeżeli do tego mogą być jeszcze smaczniejsze i zdrowsze, to trzeba koniecznie wypróbować ich nową, kryzysową wersję. 

Przepis na kotlety mielone to świetna propozycja dla dużych rodzin, które starają się oszczędzać pieniądze. Jeżeli dołożycie do nich jeszcze jeden składnik, wówczas z tej samej porcji mięsa możecie uzyskać dwa razy więcej kotletów. Co oznacza, że zaoszczędzicie jeszcze więcej. 

Nie obawiajcie się, kotlety te nie będą wcale gorszej jakości. Są równie pożywne, pyszne, a do tego zdrowe. Kasza gryczana, która jest tutaj drugim po mięsie składnikiem, jest bowiem dobrym źródłem minerałów i witamin. 

Wartości odżywcze kaszy gryczanej

Kasza gryczana zawiera dużo błonnika, który daje uczucie sytości i wspomaga pracę jelit. Właśnie dlatego dietetycy polecają ją do obiadów i jako wartościowy dodatek do sałatek. Sprawia, że przez dłuższy czas będziecie czuć się najedzeni i pełni energii. 

W kaszy gryczanej znajduje się również wiele cennych witamin i składników mineralnych. Jej spożywanie pozytywnie wpływa na układ nerwowy, odpornościowy i krwionośny. 

Dodatkowo świetnie zastępuje bułkę dodawaną do kotletów, więc jeżeli cierpicie na nietolerancję glutenu – ten przepis będzie dla was idealny. 

Jest niedroga, a więc za jej pomocą możecie zwiększyć ilość przygotowanych kotletów z mięsa mielonego. Smak kaszy gryczanej doskonale komponuje się ze smakiem mięsa i cebuli, co sprawia, że kotlety są jeszcze lepsze. Wystarczy, że raz ich spróbujecie, a zagoszczą na stałe w waszym jadłospisie.  

Zobacz także
Kotlety z kurczaka będą rozpływać się w ustach, jeśli dodacie do nich ten składnik. Kto nie jadł wcześniej, niech żałuje

Kotlety mielone z kurczaka będą rozpływać się w ustach, jeśli dodacie do nich te 2 składniki. Pycha!

Kotlety mielone

Pulchne, ale też nierozpadające się kotlety mielone. Zawsze się wam udadzą dzięki temu babcinemu trikowi 

Przepis na kotlety mielone z dodatkiem kaszy gryczanej 

Składniki: 

  • 0,5 kg mięsa mielonego 

  • 0,5 kg ugotowanej kaszy gryczanej 

  • 1 cebula 

  • 1 jajko 

  • bułka tarta  

  • olej do smażenia 

  • sól 

  • pieprz 

  • przyprawa do mięsa mielonego (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotujcie kaszę gryczaną, nie musi być bardzo miękka (powinniście ugotować ją al dente). Jeśli jest to kasza w woreczkach, to wystarczy gotować czas wskazany na opakowaniu. 

  1. Następnie odsączcie kaszę z wody i pozostawcie do ostygnięcia. 

  1. W tym czasie zajmijcie się cebulą. Posiekajcie ją w drobną kosteczkę i zeszklijcie na odrobinie oleju.  

  1. Gdy kasza jest już letnia, możecie wymieszać ją z mięsem mielonym, zeszkloną cebulą i jajkiem. Doprawcie wszystko solą i pieprzem do smaku. 

  1. Z powstałej masy uformujcie kotlety, a następnie obtoczcie w bułce tartej. 

  1. Usmażcie je na dobrze rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron, aż staną się rumiane. 

Smacznego! 

Źródło: dompelenpomyslow.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Detoks w trybie turbo. Przez 3 dni jadła tylko kaszę gryczaną i warzywa. Efekty powalają na kolana
Adobe Stock
Newsy
Detoks w trybie turbo. Przez 3 dni jadła tylko kaszę gryczaną. Efekty powalają na kolana
Od czego zacząć odchudzanie? Od trzydniowej diety kaszowej. W ten sposób przygotujecie organizm do wytężonego wysiłku.

Odtruwające działanie kaszy gryczanej znane jest dietetykom nie od dzisiaj. To właśnie od niej często zaczynają się programy odchudzające dla puszystych osób. Nie inaczej było w historii pewnej Białorusinki. Pierwsze trzy dni Swietłana mogła jeść tylko i wyłącznie gotowaną kaszę gryczaną. Jak wygląda kaszowy detoks w praktyce? – Rano kasza, na obiad kasza i na kolację kasza. Ni mniej, ni więcej niż 180 g – tak o wytycznych na pierwsze trzy dni diety mówiła dziewczyna w wywiadzie telewizyjnym. Co ciekawe, dietetyk pilnujący planu Swietłany nie pozwolił jej nawet na doprawienie nieszczęsnej kaszy gryczanej ani solą, ani nawet pieprzem. Następne pięć dni diety dziewczyny wiązały się już z dopuszczeniem do jej jadłospisu owoców, z których przyrządzała sobie sałatki. Tak wyglądało śniadanie i kolacja Białorusinki. Z kolei na obiad dziewczyna mogła pozwolić sobie na 80 g sera białego o 3%-owej zawartości tłuszczu. Do tego wszystkiego dochodził zakaz picia czegokolwiek innego jak tylko czystej, niegazowanej wody. Herbata i kawa? Zakazane. Dzięki takiemu reżimowi, dziewczyna zmieniła się nie do poznania. Po drobnych korektach diety w późniejszym czasie, udało jej się zrzucić aż 53 kg i zejść do wagi 67 kg. To wszystko w osiem miesięcy! Skąd w tej superdiecie odchudzającej kasza gryczana? Dlaczego akurat ona była kluczowa w pierwszej fazie diety dziewczyny? Jak działa detoks kaszowy? Dieta kaszowa różni się od typowych monodiet, czyli takich reżimów odchudzających, które wymagają jedzenia tylko jednego rodzaju posiłków. Różnica polega na tym, że kasza gryczana zawiera cały szereg cennych witamin, minerałów i niezbędnego błonnika. Oprócz tego dostarcza organizmowi nie tylko węglowodanów, ale i białka. To jednak nie...

Pieróg biłgorajski
Flickr
Newsy
Kiedy poznacie recepturę na tradycyjny pieróg biłgorajski, nie zechcecie jeść niczego innego
Pieróg biłgorajski to danie niezwykle ciekawe i oryginalne, ale mało znane w reszcie kraju. Odważycie się go upiec?

Jeżeli lubicie kulinarne nowe odkrycia, spróbujcie tego przepisu. Zamiast szukać awangardowych dań ze świata, skosztujcie specjału z Biłgoraju. To małe miasteczko położone nieopodal Zamościa od lat słynie z dwóch rzeczy. Jego sławą są produkowane tu od wieków sita i właśnie ten niezwykły wypiek. Wschód je kaszę Południowo-wschodnia część naszego kraju wyróżnia się na tle reszty Polski większym udziałem kaszy gryczanej w tradycyjnych potrawach. To właśnie ta ciemna kasza jest podstawowym składnikiem do wypieku pieroga biłgorajskiego, który czasem zwany jest także pirogiem. Ten niecodzienny wypiek dawniej przyrządzany był z okazji większych świąt i ważniejszych rodzinnych uroczystości. Powrót do tradycji Do niedawna był głównie pamiątką dawnej historii regionu, ale jego smak sprawia, że gospodynie znów chętnie go przygotowują. Pieróg jest naprawdę treściwym daniem. Jedna, dwie porcje mogą posłużyć jako alternatywa dla całego obiadu! Biłgorajski wypiek funkcjonuje w dwóch wariantach. Podstawą jest oczywiście kasza gryczana, puree ziemniaczane i ser biały. Niektóre gospodynie dodatkowo otaczają swój pieróg przypominający z wyglądu pasztet krucho-drożdżowym ciastem. Polecamy z całego serca oba warianty. Pieróg najlepiej będzie smakował w towarzystwie szklanki maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka. Przepis na tradycyjny pieróg biłgorajski Składniki: 50 dag ugotowanej kaszy gryczanej 50 dag ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków 70 dag sera białego półtłustego 30 dag słoniny ze skwarkami (świeżo stopionej) Szklanka  18% śmietany 3 jaja Sól Pieprz Mięta świeża lub w proszku Przygotowanie: Całość wyrabiajcie w jednolitą...

kasza gryczana kto nie może jeść
Adobe Stock
Newsy
Nie każdy może jeść kaszę gryczaną. Lepiej na nią uważać
Kasza gryczana powinna stanowić podstawowy składnik wielu diet. Mimo, że produkt ten wykazuje cenne właściwości zdrowotne, okazuje się, że nie każdy może go jeść. Jeśli zmagasz się z niewydolnością nerek pod żadnym pozorem po nią nie sięgaj!

Kasza gryczana to produkt, który nie każdy lubi. Jednak jej fanów również nie brakuje. Nic dziwnego, bowiem prawidłowo przyrządzona potrafi naprawdę dopieścić kupki smakowe . Ponadto jest także niesamowicie zdrowa. Niewiele osób ma świadomość, jak dużo są w stanie zdziałać w organizmie te małe, brązowe ziarenka. Cenne właściwości kaszy gryczanej Kasza gryczana jest przede wszystkim bardzo cennym źródłem błonnika. Ten obniża poziom cholesterolu oraz stężenie glukozy we krwi, zmniejsza również ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową. Jej regularne spożywanie może nawet pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Na tym jednak nie koniec. Produkt ten zawiera również unikatowe aminokwasy, takie jak lizyna. To właśnie dzięki niej ludzki organizm jest w stanie wytwarzać białe krwinki, tak istotne w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz kości . Ponadto związek ten korzystnie wpływa między innymi na kondycję psychiczną. Nie można także zapomnieć, że kasza gryczana zawiera niesamowicie duże ilości witamin z grupy B. Dlatego też jej regularne spożywanie pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego. W gryce nie brakuje również soli mineralnych, takich jak wapń, żelazo, cynk, fosfor czy magnez. Dlatego tak ważne jest włączenie jej do codziennej diety. Idealna dla osób na diecie bezglutenowej Kasza gryczana to produkt bezglutenowy, stąd z powodzeniem mogą ją jeść między innymi osoby przestrzegające tego typu diety lub chorujące na celiakię. Niestety, istnieje również grupa ludzi, która pod żadnym pozorem nie powinna spożywać tego produktu. Nie powinnaś spożywać kaszy gryczanej jeśli... Jeśli zmagasz się z niewydolnością nerek, kamicą, wrzodami żołądka, problemami jelitowymi lub chorą dwunastnicą , ogranicz spożywanie kaszy gryczanej...

Mrożenie gołąbków
Newsy
Błyskawiczne gołąbki smażone na patelni. Koniecznie dodajcie 1 składnik. Podkręca smak, że hej
Gołąbki to niepozorne danie, ale ich smak oczarowuje każdego. Co jest w tym daniu tak szczególnego, że jest uwielbiane przez wszystkich?

Na pewno pyszna, zdrowa kapusta oraz aromatyczne, delikatne mielone mięso z ryżem, które tworzą razem duet doskonały. A gdy jeszcze połączymy to wszystko z aksamitnym sosem, smak jest nie do opisania. Ile razy jedząc gołąbki u kochanej babci, byliście w siódmym niebie? Na pewno zawsze. W końcu babcie to najlepsze kucharki a ich tajemne receptury i gotowanie prosto z serca nie raz wyczarowywały dania tak smaczne, że nie da się tego opisać słowami. To właśnie gotowane gołąbki są, były i będą popisowym daniem naszych babć. Pyszne gołąbki smażone na patelni  Te smażone na patelni również są przepyszne. Dlatego proponujemy wam zrobić je w swojej kuchni. Na ich przygotowanie będziecie potrzebować chwilę, ale efekt będzie warty poświęconego czasu.  Pamiętajcie: jeśli po obiedzie zostanie wam kilka sztuk gołąbków, możecie je włożyć do słoików, zalać sosem i zapasteryzować. Będą jak znalazł, gdy znów najdzie was ochota na pyszne gołąbki.  Składniki: 1 główka białej kapusty  500 g mięsa mielonego 100 g kaszy gryczanej  400 g ryżu  1 Cebula  0,5 puszki koncentratu pomidorowego 2 łyżki margaryny lub masła 1 łyżka mąki 15 ml zimnej wody 0,5 szklanki kwaśnej śmietany  Trochę cukru  Olej Sól Pieprz Kostka rosołowa Sposób przygotowania: Ostrym nożem ostrożnie wytnijcie głąb, aby nie uszkodzić liści.  W większym garnku zagotujcie wodę z dodatkiem soli i włóżcie do niego całą główkę kapusty. Kapustę gotujcie do miękkości. Gołąbki nie będą duszone w garnku, tylko smażone na patelni. Liście zatem muszą być prawie gotowe. Gdy liście będą miękkie, obierzcie kapustę i ułóżcie liście na głębokim talerzu. Ryż i kaszę ugotujcie...