Przepis na kotlety mielone to świetna propozycja dla dużych rodzin, które starają się oszczędzać pieniądze. Jeżeli dołożycie do nich jeszcze jeden składnik, wówczas z tej samej porcji mięsa możecie uzyskać dwa razy więcej kotletów. Co oznacza, że zaoszczędzicie jeszcze więcej. 

Nie obawiajcie się, kotlety te nie będą wcale gorszej jakości. Są równie pożywne, pyszne, a do tego zdrowe. Kasza gryczana, która jest tutaj drugim po mięsie składnikiem, jest bowiem dobrym źródłem minerałów i witamin. 

Wartości odżywcze kaszy gryczanej

Kasza gryczana zawiera dużo błonnika, który daje uczucie sytości i wspomaga pracę jelit. Właśnie dlatego dietetycy polecają ją do obiadów i jako wartościowy dodatek do sałatek. Sprawia, że przez dłuższy czas będziecie czuć się najedzeni i pełni energii. 

Zobacz także:

W kaszy gryczanej znajduje się również wiele cennych witamin i składników mineralnych. Jej spożywanie pozytywnie wpływa na układ nerwowy, odpornościowy i krwionośny. 

Dodatkowo świetnie zastępuje bułkę dodawaną do kotletów, więc jeżeli cierpicie na nietolerancję glutenu – ten przepis będzie dla was idealny. 

Jest niedroga, a więc za jej pomocą możecie zwiększyć ilość przygotowanych kotletów z mięsa mielonego. Smak kaszy gryczanej doskonale komponuje się ze smakiem mięsa i cebuli, co sprawia, że kotlety są jeszcze lepsze. Wystarczy, że raz ich spróbujecie, a zagoszczą na stałe w waszym jadłospisie.  

Przepis na kotlety mielone z dodatkiem kaszy gryczanej 

Składniki: 

  • 0,5 kg mięsa mielonego 

  • 0,5 kg ugotowanej kaszy gryczanej 

  • 1 cebula 

  • 1 jajko 

  • bułka tarta  

  • olej do smażenia 

  • sól 

  • pieprz 

  • przyprawa do mięsa mielonego (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotujcie kaszę gryczaną, nie musi być bardzo miękka (powinniście ugotować ją al dente). Jeśli jest to kasza w woreczkach, to wystarczy gotować czas wskazany na opakowaniu. 

  1. Następnie odsączcie kaszę z wody i pozostawcie do ostygnięcia. 

  1. W tym czasie zajmijcie się cebulą. Posiekajcie ją w drobną kosteczkę i zeszklijcie na odrobinie oleju.  

  1. Gdy kasza jest już letnia, możecie wymieszać ją z mięsem mielonym, zeszkloną cebulą i jajkiem. Doprawcie wszystko solą i pieprzem do smaku. 

  1. Z powstałej masy uformujcie kotlety, a następnie obtoczcie w bułce tartej. 

  1. Usmażcie je na dobrze rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron, aż staną się rumiane. 

Smacznego! 

Źródło: dompelenpomyslow.pl