Kryształki na sucharach, czyli ciasto z owocami bez pieczenia z przepisu Ewy Wachowicz
ewawachowicz/Instagram
Newsy

Kryształki na sucharach, czyli ciasto z owocami bez pieczenia z przepisu Ewy Wachowicz

Co powiecie na pyszne ciasto, które w ogóle nie wymaga pieczenia? Smaczne, owocowe i cudownie orzeźwiające - takie właśnie są „kryształki na sucharach" Ewy Wachowicz.

Gdy zaczynają doskwierać  pierwsze duże upały, najlepiej sprawdzają się desery na zimno - na przykład lody albo ciasta bez pieczenia, wyjęte prosto z lodówki. Zróbcie pyszne ciasto z galaretkami z przepisu Ewy Wachowicz. 

Przepis na ciasto kryształki z owocami Ewy Wachowicz

Do przygotowania tego pysznego i prostego ciasta potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 całe opakowanie sucharków

  • ok. 6 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów

  • 2 łyżki masła

  • 3 galaretki o różnych barwach 

Na krem:

  • 1 szklanka śmietanki 36%

  • 1 szklanka mleka

  • 1 opakowanie jogurtu greckiego (400 g)

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

  • ok. 5 łyżeczek żelatyny

Na wierzch:

  • 2 czerwone galaretki (najlepiej o smaku borówek)

  • świeże borówki

Zobacz także
Ewa Wachowicz porównuje życie po 50-tce do jabłka: „Z dojrzałego wyciśniesz więcej soku"

Ewa Wachowicz porównuje życie po 50-tce do jabłka: „Z dojrzałego wyciśniesz więcej soku"

Kapusta zasmażana według Tomasza Strzelczyka. „Wszystko robię w jednej patelni"

Kapusta zasmażana według Tomasza Strzelczyka z 1 dodatkiem: „Wszystko robię w jednej patelni"

Przygotowanie:

  1. Wyciągnijcie 3 głębokie talerze. Do każdego wsypcie po galaretce i zalejcie szklanką wrzątku. Poczekajcie, aż galaretki wystygną i wstawcie je do lodówki, by stężały. 

  2. Kiedy galaretki już stężeją, pokrójcie je w kostkę.

  3. Odmierzcie pół szklanki zimnego mleka i wsypcie żelatynę. Mieszajcie do rozpuszczenia.

  4. Kolejne pół szklanki mleka wlejcie do garnka i podgrzejcie. Gdy będzie już gorące, wlejcie zimne mleko z żelatyną i rozpuśćcie. Wyłączcie ogień, żeby mleko już się nie gotowało.

  5. Do dużej miski lub innego naczynia wsypcie całe opakowanie sucharków i rozgniećcie je np. tłuczkiem. Dobrze jest włożyć sucharki do foliowej torebki, żeby podczas rozgniatania kawałki nie rozsypały się po całej kuchni.

  6. Do sucharków dodajcie zwykłe masło oraz masło orzechowe. Wszystko wymieszajcie i przełóżcie do tortownicy o średnicy ok. 28 centymetrów, wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie ubijcie masę, żeby idealnie przykryła dno formy. Włóżcie do lodówki.

  7. Do wysokiego naczynia wlejcie śmietankę i dodajcie cukier waniliowy. Wymieszajcie za pomocą miksera.

  8. Następnie dodajcie opakowanie jogurtu i cukier puder. Wymieszajcie. 

  9. Teraz wlejcie ostudzone mleko z żelatyną, zmiksujcie i dodajcie pokrojone w kostkę galaretki. Wymieszajcie delikatnie.

  10. Tak powstałą masę wyłóżcie na tortownicę. Wyrównajcie wierzch, ozdóbcie borówkami i zalejcie galaretkami borówkowymi (należy je wcześniej rozpuścić w 800 ml wody). 

  11. Ciasto odstawcie do lodówki na kilka godzin, żeby galaretka stężała. Gotowe!

Źródło: ewawachowicz.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Galaretkowiec
patunia87/gotujmy.pl
Newsy
Kilka składników, zero pieczenia. Efekt? To pyszne ciasto zwala z nóg
Pamiętacie galaretkowce z rodzinnych przyjęć? Te ciasta zawsze zachwycały! Szczególnie najmłodszych.

Te ciasta bez pieczenia zawsze były prawdziwym hitem na wszelkiego rodzaju rodzinnych zjazdach, balach i imprezach. Efektowne, lekkie, z kwaśnym smakiem galaretki – zdecydowanie wyróżniały się spośród tradycyjnych ciast. Szczególnie chętnie tego typu desery lubią dzieci, dlatego nie wahajcie się przyrządzić ciasta z poniższego przepisu swoim pociechom na urodziny czy inne przyjęcie okolicznościowe. Do galaretkowca nie potrzebujemy biszkoptów, spodów i tak dalej. Jest to typowe ciasto bez pieczenia. Dzisiaj przedstawiamy wam przepis na galaretkowca o nieregularnych kształtach, czyli z galaretką wewnątrz w drobnych kawałkach.  Warto przetestować także wersje z naprzemiennymi warstwami galaretki i śmietanki z żelatyną. Takie też zrobią furorę w waszych rodzinach. Przepis na galaretkowca Składniki: Szklanka mleka 400 ml śmietany 18% tłuszczu 5 łyżek cukru 3 łyżki żelatyny 3 galaretki różnokolorowe Przygotowanie: Trzy galaretki rozpuszczamy w trzech różnych naczyniach w 400 ml wrzącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie zimne galaretki wkładamy do lodówki, żeby stężały. Do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy, dosypujemy cukier i żelatynę. Mieszamy energicznie, nie dopuszczając do powstania grudek. Odstawiamy do ostudzenia. Masę mleczną mieszamy ze śmietaną za pomocą miksera. Galaretki wyciągamy z lodówki i kroimy w kostkę. Mieszamy masę śmietanowo-mleczną z galaretkami i przelewamy całość do szczelnej tortownicy lub innej formy. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do stężenia na kilka godzin w lodówce. Źródło: gotujmy.pl

Szybki placek z truskawkami. Przepis, o który poprosi nawet teściowa
gosia47-47/gotujmy.pl
Newsy
Szybki placek z truskawkami. Przepis, o który poprosi nawet teściowa
Jeżeli uwielbiacie truskawki, to na pewno posmakuje wam to pyszne ciasto z musem truskawkowym.

Sezon na truskawki rozpoczęty! Z tej okazji polecamy wam przyrządzić bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto ze świeżymi truskawkami. Jest lekkie jak chmurka i wspaniale pachnie owocami. Wykorzystajcie genialny przepis od gosia47-47, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na szybki placek z truskawkami Przyrządzenie tego ciasta jest banalne i robi się je błyskawicznie! Będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Na biszkopt: 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 litr śmietany 30% 400 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 2 opakowania śmietany fix 3 łyżki cukru Oraz 200 g truskawek do dekoracji. Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Ubijcie jajka mikserem, dodajcie 5 łyżek cukru i dalej ubijajcie. Po chwili wlejcie żółtka i miksujcie na najwolniejszych obrotach. Przesiejcie do miski mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajcie masę jajeczną i wymieszajcie. Wysmarujcie formę do pieczenia masłem i wyłóżcie na nią ciasto. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez pół godziny. Po upieczeniu wyjmijcie ciasto od razu z piekarnika, żeby ostygło. Przetnijcie je wzdłuż na pół. Wlejcie do naczynia pół litra wody i rozpuśćcie obie galaretki. Odstawcie, by lekko stężały. W tym czasie wsypcie umyte i obrane truskawki do blendera (o tym, jak szybko usunąć szypułki piszemy w tym artykule ) i zmiksujcie. Dodajcie je do tężejącej galaretki, wymieszajcie i odstawcie do lodówki. Ubijcie śmietankę, dodajcie cukier oraz fixy śmietanowe. Pod sam koniec ubijania wlejcie mus truskawkowy. Podzielcie masę na dwie części. Pierwszą część wyłóżcie na połowę biszkopta, wyrównajcie, przykryjcie drugą połową...

galaretkowiec
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacje
Newsy
Słodki galaretkowiec bez pieczenia. To łatwe ciasto kochają wszyscy
Uwielbiane przez dzieci, jak i dorosłych. Delikatny galaretkowiec to idealny pomysł na deser. Prosty w przygotowaniu zaskoczy waszych bliskich. Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu!

Nieraz chcąc wrócić do czasów dzieciństwa, wiele osób decyduje się na przygotowanie dań z tego okresu. Przypominają one nie tylko beztroskie dni, zabawę od rana do wieczora, ale przede wszystkim potrawy przygotowywane przez mamę lub babcię. Wśród tych smaków jest delikatny galaretkowiec. Galaretkowiec jako smak dzieciństwa Ten deser ma wiele różnych nazw. Najczęściej można spotkać się z śmietanowcem bądź galaretkowcem. To ciasto jest szybkie i banalnie proste w przygotowaniu, a smakuje jak deser z najlepszej kawiarni. Dla wielu jest wspomnieniem dzieciństwa. Galaretkowiec jest przyrządzany jak sama nazwa wskazuje na bazie galaretek, serka homogenizowanego, mleka bądź śmietany. Stanowi idealny deser zarówno dla mniejszych, jak i większych.  Składniki: 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka żółta 1 galaretka czerwona 1 galaretka zielona 1 galaretka różowa 250 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 150 g serka homogenizowanego waniliowego 1 płaska łyżeczka żelatyny Przygotowanie: Cztery wybrane galaretki wsypcie do oddzielnych miseczek. Każdą z nich rozpuśćcie w około 300 ml gorącej wody. Gdy będą dobrze rozpuszczone odstawcie je do całkowitego ostudzenia. Schłodźcie je   by dobrze stężały. Kiedy cztery galaretki stężeją, wyjmijcie je z miseczek i pokrójcie je w niewielką kostkę. Przełóżcie je do większego naczynia. Proszek piątej galaretki wymieszajcie z jedną płaską łyżeczką żelatyny. Zalejcie je 250 ml gorącej wody. Całość dokładnie wymieszajcie do rozpuszczenia. Później odstawcie je do ostudzenia, jednak nie może ona stężeć. Skondensowane mleko niesłodzone przelejcie do oddzielnej miski. Zmiksujcie je za pomocą miksera do podwojenia objętości. Do mleka dodajcie homogenizowany serek waniliowy....

Kupujecie już truskawki? Zróbcie z nich ten pyszny deser z kaszą manną. Wszyscy będą zachwyceni SEO: Deser truskawkowy z kaszą manną. Pyszny, zdrowy i lekki deser z truskawkami
Gotujmy.pl/iwa643
Newsy
Deser truskawkowy z kaszą manną. Pyszny, zdrowy i lekki deser z truskawkami
Sezon na truskawki rozpocznijcie robiąc ten pyszny deser z kaszy manny. Zasmakuje dorosłym i dzieciom. Deser truskawkowy w lekkiej odsłonie bez bitej śmietany.

Pierwsze truskawki już pojawiły się na targach i straganach. Na pewno czekacie na sezon truskawkowy i chcecie zrobić ciasto z truskawkami , koktajl truskawkowy , lub po prostu objadać się truskawkami z jogurtem lub śmietaną. Jeśli macie ochotę na wprowadzenie truskawek do swojego menu w trochę innej formie, zachęcamy was do zrobienia tego deseru truskawkowego. Jest przepyszny! Deser truskawkowy z kaszą manną Lekki deser z truskawkami w niebanalnej odsłonie. Robi się go w mig i nie wymaga skomplikowanych składników. Wszystkie składniki na ten deser truskawkowy pewnie macie już w swojej spiżarni. Składniki na deser truskawkowy z kaszą manną Opakowanie serka Mascarpone Kasza manna Pół litra mleka Cukier Świeże truskawki Sól Przygotowanie deseru truskawkowego Wlejcie mleko do małego rondla. Zagotujcie w nim mleko. Dodajcie do mleka odrobinę soli, żeby przełamać słodki smak deseru. Dodajcie do mleka 3 łyżki cukru. Do gotującego się mleka wsypcie powoli kaszę manną. Gotujcie. Kasza powinna być gęsta, jej ilość zależy od tego, jak długo będziecie gotować mleko z kaszą. Spróbujcie kaszę manną. Jeśli będzie miała dobrą konsystencję, odłóżcie ją do ostygnięcia. Ostudzoną kaszę wymieszajcie z serkiem mascarpone. Zblendujcie je razem lub mocno wymieszajcie, żeby składniki się połączyły. Truskawki obierzcie . Pokrójcie je na kawałki i połowę przełóżcie do garnka. Dodajcie do truskawek trochę cukru i podgrzejcie je. Mieszajcie, aż truskawki puszczą sok i powstanie dżem. Zmiksujecie dżem na gładki mus. Do wysokich szklanek włóżcie 2 łyżki kaszy, polejcie ją musem i włóżcie kolejne 2 łyżki kaszy. Na wierzch potrawy wylejcie mus truskawkowy i udekorujcie deser świeżymi truskawkami. Możecie dodatkowo udekorować deser świeżymi...