Gdy zaczynają doskwierać pierwsze duże upały, najlepiej sprawdzają się desery na zimno - na przykład lody albo ciasta bez pieczenia, wyjęte prosto z lodówki. Zróbcie pyszne ciasto z galaretkami z przepisu Ewy Wachowicz.
Przepis na ciasto kryształki z owocami Ewy Wachowicz
Do przygotowania tego pysznego i prostego ciasta potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
-
1 całe opakowanie sucharków
-
ok. 6 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów
-
2 łyżki masła
-
3 galaretki o różnych barwach
Na krem:
-
1 szklanka śmietanki 36%
-
1 szklanka mleka
-
1 opakowanie jogurtu greckiego (400 g)
-
4 łyżki cukru pudru
-
2 łyżeczki cukru waniliowego
-
ok. 5 łyżeczek żelatyny
Na wierzch:
-
2 czerwone galaretki (najlepiej o smaku borówek)
-
świeże borówki
Przygotowanie:
-
Wyciągnijcie 3 głębokie talerze. Do każdego wsypcie po galaretce i zalejcie szklanką wrzątku. Poczekajcie, aż galaretki wystygną i wstawcie je do lodówki, by stężały.
-
Kiedy galaretki już stężeją, pokrójcie je w kostkę.
-
Odmierzcie pół szklanki zimnego mleka i wsypcie żelatynę. Mieszajcie do rozpuszczenia.
-
Kolejne pół szklanki mleka wlejcie do garnka i podgrzejcie. Gdy będzie już gorące, wlejcie zimne mleko z żelatyną i rozpuśćcie. Wyłączcie ogień, żeby mleko już się nie gotowało.
-
Do dużej miski lub innego naczynia wsypcie całe opakowanie sucharków i rozgniećcie je np. tłuczkiem. Dobrze jest włożyć sucharki do foliowej torebki, żeby podczas rozgniatania kawałki nie rozsypały się po całej kuchni.
-
Do sucharków dodajcie zwykłe masło oraz masło orzechowe. Wszystko wymieszajcie i przełóżcie do tortownicy o średnicy ok. 28 centymetrów, wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie ubijcie masę, żeby idealnie przykryła dno formy. Włóżcie do lodówki.
-
Do wysokiego naczynia wlejcie śmietankę i dodajcie cukier waniliowy. Wymieszajcie za pomocą miksera.
-
Następnie dodajcie opakowanie jogurtu i cukier puder. Wymieszajcie.
-
Teraz wlejcie ostudzone mleko z żelatyną, zmiksujcie i dodajcie pokrojone w kostkę galaretki. Wymieszajcie delikatnie.
-
Tak powstałą masę wyłóżcie na tortownicę. Wyrównajcie wierzch, ozdóbcie borówkami i zalejcie galaretkami borówkowymi (należy je wcześniej rozpuścić w 800 ml wody).
-
Ciasto odstawcie do lodówki na kilka godzin, żeby galaretka stężała. Gotowe!
Źródło: ewawachowicz.pl