Gdy zaczynają doskwierać  pierwsze duże upały, najlepiej sprawdzają się desery na zimno - na przykład lody albo ciasta bez pieczenia, wyjęte prosto z lodówki. Zróbcie pyszne ciasto z galaretkami z przepisu Ewy Wachowicz. 

Przepis na ciasto kryształki z owocami Ewy Wachowicz

Do przygotowania tego pysznego i prostego ciasta potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 całe opakowanie sucharków

  • ok. 6 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów

  • 2 łyżki masła

  • 3 galaretki o różnych barwach 

Na krem:

  • 1 szklanka śmietanki 36%

  • 1 szklanka mleka

  • 1 opakowanie jogurtu greckiego (400 g)

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

  • ok. 5 łyżeczek żelatyny

Na wierzch:

  • 2 czerwone galaretki (najlepiej o smaku borówek)

  • świeże borówki

Przygotowanie:

  1. Wyciągnijcie 3 głębokie talerze. Do każdego wsypcie po galaretce i zalejcie szklanką wrzątku. Poczekajcie, aż galaretki wystygną i wstawcie je do lodówki, by stężały. 

  2. Kiedy galaretki już stężeją, pokrójcie je w kostkę.

  3. Odmierzcie pół szklanki zimnego mleka i wsypcie żelatynę. Mieszajcie do rozpuszczenia.

  4. Kolejne pół szklanki mleka wlejcie do garnka i podgrzejcie. Gdy będzie już gorące, wlejcie zimne mleko z żelatyną i rozpuśćcie. Wyłączcie ogień, żeby mleko już się nie gotowało.

  5. Do dużej miski lub innego naczynia wsypcie całe opakowanie sucharków i rozgniećcie je np. tłuczkiem. Dobrze jest włożyć sucharki do foliowej torebki, żeby podczas rozgniatania kawałki nie rozsypały się po całej kuchni.

  6. Do sucharków dodajcie zwykłe masło oraz masło orzechowe. Wszystko wymieszajcie i przełóżcie do tortownicy o średnicy ok. 28 centymetrów, wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie ubijcie masę, żeby idealnie przykryła dno formy. Włóżcie do lodówki.

  7. Do wysokiego naczynia wlejcie śmietankę i dodajcie cukier waniliowy. Wymieszajcie za pomocą miksera.

  8. Następnie dodajcie opakowanie jogurtu i cukier puder. Wymieszajcie. 

  9. Teraz wlejcie ostudzone mleko z żelatyną, zmiksujcie i dodajcie pokrojone w kostkę galaretki. Wymieszajcie delikatnie.

  10. Tak powstałą masę wyłóżcie na tortownicę. Wyrównajcie wierzch, ozdóbcie borówkami i zalejcie galaretkami borówkowymi (należy je wcześniej rozpuścić w 800 ml wody). 

  11. Ciasto odstawcie do lodówki na kilka godzin, żeby galaretka stężała. Gotowe!

Źródło: ewawachowicz.pl

Zobacz także: