Kruszonka metodą pół na pół to przepis, który każdy musi znać. Trzyma się ciasta i cudnie chrupie
GettyImages
Newsy

Kruszonka metodą pół na pół to przepis, który każdy musi znać. Trzyma się ciasta i cudnie chrupie

Kruszonka na ciasto z prawdziwego zdarzenia idealnie chrupie, nie spada z wypieku i jest przepysznie tłusto-słodka. Ale powiedzieć łatwo, trudniej taką przyrządzić... Poszperaliśmy więc w starych przepisach, popytaliśmy i proszę: idealna kruszonka na ciasto istnieje. Oto przepis na to cudo.

Jeśli chcecie przygotować idealną kruszonkę na ciasto – taką, co wspaniale chrupie i słodko smakuje, nie bierzcie się za eksperymenty. Jagodzianki, szarlotka czy drożdżowe z owocami najlepiej przykryć kołderką z kruszonki ze sprawdzonego przepisu. Najlepiej takiego, gdzie są proste zarówno proporcje, jak i składniki. Wtedy kruszonka wyjdzie doskonała, a ciasto z nią zniknie z blachy w błyskawicznym tempie.

Jak zrobić najlepszą kruszonkę?

Klasyczny przepis na kruszonkę to zazwyczaj znane trio: masło, mąka i cukier w równych proporcjach. Taka kruszonka jednak lubi być albo za miałka i drobna, i wtedy spada z ciasta, albo tworzy za duże grudki, więc nie pokrywa np. ulubionych jagodzianek wystarczająco obficie. Jeśli i u was tak się dzieje, mamy propozycję – wykorzystajcie nasz przepis. Jego sekretem jest inny niż myślicie dodatek tłuszczowy. 

kruszonka ze smalcem
Redakcja

Zobacz także
Od cioci wiem, jak zrobić idealną kruszonkę do ciasta. Perfekcyjna, ani za twarda, ani zbyt sypka

Od cioci wiem, jak zrobić idealną kruszonkę do ciasta. Perfekcyjna, ani za twarda, ani zbyt sypka

Wlewam 1 szklankę do masy i mam ciasto pulchne jak chmurka. Kilka minut, do piekarnika i gotowe

Wlewam 1 szklankę do masy i mam ciasto pulchne jak chmurka. Kilka minut, do piekarnika i gotowe

 Idealna kruszonka na każde ciasto – przepis 

Mało kto wie, że aby jeszcze bardziej urozmaicić smak i podkręcić chrupkość kruszonki, powinniście zastosować zasadę pół na pół i dodać 1 nieco zapomniany składnik. Tylko wtedy kruszonka wyjdzie jak z przepisu doświadczonej kucharki.  Takiej, co to nigdy nie zepsuła żadnego przysmaku. 

Składniki:

  • 50 g smalcu
  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • łyżeczka cukru waniliowego lub pół łyżeczki esencji waniliowej. 

Wykonanie:

Jak zrobić idealną kruszonkę? Po kolei:

  1. Przede wszystkim, wkładając składniki do miski zwróćcie uwagę nie tylko na ich gramaturę, ale pamiętajcie o odpowiednich proporcjach. I tak, na 2 porcje mąki przypadają dwie porcje masła i smalcu oraz porcja cukru. Dzięki temu kruszonkę uda wam się szybko wyrobić i wyjdzie idealnie chrupka, słodka i tłuściutka.
  2. Mąkę połączcie z cukrem i cukrem waniliowym (lub esencją czy pastą waniliową).
  3. Dodajcie tłuszcz: masło i smalec. Wyrabiajcie całość rękoma, „szczypiąc” ciasto, do momentu aż wszystkie składniki kruszonki się dobrze połączą.

Do czego pasuje kruszonka? 

Możliwości wykorzystania kruszonki jest mnóstwo, tym bardziej teraz, gdy mamy późne lato i sezon owocowy w pełni. Taka wspaniała kruszonka świetnie sprawdzi się do właściwie wszystkich wypieków na słodko, takich jak: