
Jeśli chcecie przygotować idealną kruszonkę na ciasto – taką, co wspaniale chrupie i słodko smakuje, nie bierzcie się za eksperymenty. Jagodzianki, szarlotka czy drożdżowe z owocami najlepiej przykryć kołderką z kruszonki ze sprawdzonego przepisu. Najlepiej takiego, gdzie są proste zarówno proporcje, jak i składniki. Wtedy kruszonka wyjdzie doskonała, a ciasto z nią zniknie z blachy w błyskawicznym tempie.
Jak zrobić najlepszą kruszonkę?
Klasyczny przepis na kruszonkę to zazwyczaj znane trio: masło, mąka i cukier w równych proporcjach. Taka kruszonka jednak lubi być albo za miałka i drobna, i wtedy spada z ciasta, albo tworzy za duże grudki, więc nie pokrywa np. ulubionych jagodzianek wystarczająco obficie. Jeśli i u was tak się dzieje, mamy propozycję – wykorzystajcie nasz przepis. Jego sekretem jest inny niż myślicie dodatek tłuszczowy.
Idealna kruszonka na każde ciasto – przepis
Mało kto wie, że aby jeszcze bardziej urozmaicić smak i podkręcić chrupkość kruszonki, powinniście zastosować zasadę pół na pół i dodać 1 nieco zapomniany składnik. Tylko wtedy kruszonka wyjdzie jak z przepisu doświadczonej kucharki. Takiej, co to nigdy nie zepsuła żadnego przysmaku.
Składniki:
- 50 g smalcu
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 50 g masła
- łyżeczka cukru waniliowego lub pół łyżeczki esencji waniliowej.
Wykonanie:
Jak zrobić idealną kruszonkę? Po kolei:
- Przede wszystkim, wkładając składniki do miski zwróćcie uwagę nie tylko na ich gramaturę, ale pamiętajcie o odpowiednich proporcjach. I tak, na 2 porcje mąki przypadają dwie porcje masła i smalcu oraz porcja cukru. Dzięki temu kruszonkę uda wam się szybko wyrobić i wyjdzie idealnie chrupka, słodka i tłuściutka.
- Mąkę połączcie z cukrem i cukrem waniliowym (lub esencją czy pastą waniliową).
- Dodajcie tłuszcz: masło i smalec. Wyrabiajcie całość rękoma, „szczypiąc” ciasto, do momentu aż wszystkie składniki kruszonki się dobrze połączą.
Do czego pasuje kruszonka?
Możliwości wykorzystania kruszonki jest mnóstwo, tym bardziej teraz, gdy mamy późne lato i sezon owocowy w pełni. Taka wspaniała kruszonka świetnie sprawdzi się do właściwie wszystkich wypieków na słodko, takich jak:
- sernik
- jagodzianki
- szarlotka z kruszonką
- drożdżówki
- placek drożdżowy z owocami.