Jeśli tęsknicie za smakiem chrupiących orzeszków z kremem, to zróbcie je samodzielnie w domu! Przygotowanie jest bardzo proste – musicie mieć tylko formę do pieczenia orzeszków. Wypróbujcie poniższy przepis!
Przepis na kruche orzeszki z kremem kawowym
Do przygotowania orzeszków z kremem kawowym potrzebna wam będzie specjalna forma do pieczenia orzeszków oraz składniki z poniższej listy:
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 250 g mąki krupczatki
- 250 g masła
- 150 ml śmietany
- 2 żółtka
- 2 łyżki octu
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka sody
Składniki na krem:
- 250 g mleka odtłuszczonego granulowanego
- 250 g masła
- 120 ml wody
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżki cappuccino
- 2 kopiaste łyżki kawy zbożowej
- Pokruszone herbatniki i orzechy albo wiórki kokosowe
Przygotowanie ciasta:
- Wymieszajcie oba rodzaje mąki i przesiejcie do dużej miski.
- Dodajcie 250 g miękkiego masła, łyżeczkę sody, 2 żółtka, 150 ml śmietany, 3 łyżeczki cukru i 2 łyżki octu.
- Składniki wymieszajcie i zagniećcie ciasto tak, by nie lepiło się do rąk. Podsypcie mąką, jeśli trzeba.
- Podzielcie ciasto na części i każdą uformujcie w wałek. Pokrójcie je na kawałki i formujcie w równe kuleczki.
- Następnie kuleczki przełóżcie do rozgrzanej formy do orzeszków i upieczcie.
- Po upieczeniu wyjmijcie gotowe „łupinki” z formy. Gdy będą już chłodne, odkrójcie ostrym nożem wystające kawałki ciasta.
Przygotowanie kremu:
- Wlejcie do garnka 120 ml wody. Wsypcie ¾ szklanki cukru, dodajcie 250 g masła i podgrzejcie na tyle, by składniki się rozpuściły i połączyły. Nie gotujcie!
- Gdy tylko składniki się połączą, zdejmijcie garnek z gazu. Wsypcie do niego 250 g granulowanego mleka i wymieszajcie bardzo dokładnie. Dodajcie kawałki pokruszonych herbatników i mielonych orzechów oraz po dwie łyżki cappuccino i kawy zbożowej. Wymieszajcie.
- Masę zmiksujcie za pomocą blendera. Gdy będzie już chłodna, przełóżcie nią upieczone łupinki. Smacznego!
Źródło przepisu: Gotujmy.pl
Czytaj także: