Kruche orzeszki z pysznym kawowym kremem. Smakują tak samo, jak te z dzieciństwa
zbysiowa/gotujmy.pl
Newsy

Kruche orzeszki z pysznym kawowym kremem. Smakują tak samo, jak te z dzieciństwa

Kto pamięta orzeszki z kremem? Zrobicie je z tego przepisu!

Jeśli tęsknicie za smakiem chrupiących orzeszków z kremem, to zróbcie je samodzielnie w domu! Przygotowanie jest bardzo proste – musicie mieć tylko formę do pieczenia orzeszków. Wypróbujcie poniższy przepis!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kruche orzeszki z kremem kawowym

Do przygotowania orzeszków z kremem kawowym potrzebna wam będzie specjalna forma do pieczenia orzeszków oraz składniki z poniższej listy:

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g mąki krupczatki
  • 250 g masła
  • 150 ml śmietany
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki octu
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka sody
Zobacz także
Prosty sernik na zimno bez pieczenia. Znika z talerzy szybciej niż trwa jego przygotowanie

Prosty sernik na zimno bez pieczenia. Znika z talerzy szybciej niż trwa jego przygotowanie

Wielkanocne galaretki w skorupkach od jajek. Zaskakują wyglądem i oryginalnym smakiem

Wielkanocne galaretki w skorupkach od jajek. Zaskakują wyglądem i oryginalnym smakiem

Składniki na krem:

  • 250 g mleka odtłuszczonego granulowanego
  • 250 g masła
  • 120 ml wody
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki cappuccino
  • 2 kopiaste łyżki kawy zbożowej
  • Pokruszone herbatniki i orzechy albo wiórki kokosowe

Przygotowanie ciasta:

  1. Wymieszajcie oba rodzaje mąki i przesiejcie do dużej miski.
  2. Dodajcie 250 g miękkiego masła, łyżeczkę sody, 2 żółtka, 150 ml śmietany, 3 łyżeczki cukru i 2 łyżki octu.
  3. Składniki wymieszajcie i zagniećcie ciasto tak, by nie lepiło się do rąk. Podsypcie mąką, jeśli trzeba.
  4. Podzielcie ciasto na części i każdą uformujcie w wałek. Pokrójcie je na kawałki i formujcie w równe kuleczki.
  5. Następnie kuleczki przełóżcie do rozgrzanej formy do orzeszków i upieczcie.
  6. Po upieczeniu wyjmijcie gotowe „łupinki” z formy. Gdy będą już chłodne, odkrójcie ostrym nożem wystające kawałki ciasta.

Przygotowanie kremu:

  1. Wlejcie do garnka 120 ml wody. Wsypcie ¾ szklanki cukru, dodajcie 250 g masła i podgrzejcie na tyle, by składniki się rozpuściły i połączyły. Nie gotujcie!
  2. Gdy tylko składniki się połączą, zdejmijcie garnek z gazu. Wsypcie do niego 250 g granulowanego mleka i wymieszajcie bardzo dokładnie. Dodajcie kawałki pokruszonych herbatników i mielonych orzechów oraz po dwie łyżki cappuccino i kawy zbożowej. Wymieszajcie.
  3. Masę zmiksujcie za pomocą blendera. Gdy będzie już chłodna, przełóżcie nią upieczone łupinki. Smacznego!

Źródło przepisu: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami. Pyszne do kawy
Gotujmy.pl/misia5
Newsy
Przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami. Pyszne do kawy
Pyszne ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami idealnie pasuje do kawy i herbaty. Proste i szybkie do zrobienia, z pewnością zachwyci wszystkich gości.

Czekoladowe ciasto z truskawkami to klasyka wiosennych wypieków W sezonie na truskawki warto wykorzystać je do ciast. Świetnie smakują podane z pieprzem i balsamico – to połączenie naprawdę was zaskoczy. Możecie dodać je również do wielu ciast: serników na zimno, biszkoptu, kruchej tarty z truskawkami. Możliwości jest naprawdę wiele, a truskawki to bardzo uniwersalny owoc.  Misia5, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się wspaniałym przepisem na pyszne ciasto czekoladowe z kremem, truskawkami i galaretką. Jest łatwe do zrobienia, doskonale pasuje do kawy i herbaty, możecie zrobić je na weekend na deser albo gdy spodziewacie się gości. Ciasto czekoladowe z truskawkami - przepis Składniki na ciasto 340 g mąki pszennej typ 405 250 g masła  120 g cukru pudru 6 jaj 2 łyżki cukru wanilinowego 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ok. 400 g truskawek Składniki na krem 1-2 opakowania kremu do karpatki Dodatkowo  300 g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa Przygotowanie W dużej misce utrzyjcie na puch miękkie masło razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Gdy składniki się połączą, dodajcie żółtka i wodę, a następnie przesiejcie przez sito do masy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu ubijcie na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Obie masy delikatnie wymieszajcie za pomocą trzepaczki. Okrągłą tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do formy wlejcie ciasto, a na jego wierzchu ułóżcie umyte truskawki bez szypułek. Ciasto włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 40-45 minut. Wystudźcie. Galaretkę wymieszajcie z mniejszą ilością wody, niż jest podane na opakowaniu. Dokładnie...

Ciasto Izaura czyli sernik na murzynku. Niezawodny przepis znany od lat
Gotujmy.pl/akrobatka 2
Newsy
Ciasto Izaura czyli sernik na murzynku. Niezawodny przepis znany od lat
Izaura czyli sernik na wilgotnym i aromatycznym murzynku smakuje wspaniale. Ten przepis jest unikatowy!

To wspaniałe ciasto cieszy się popularnością od lat! Znane jeszcze w latach 80, kiedy leciał serial „Izaura”. Oglądaliście?   Izaura to pyszne połączenie delikatnego, czekoladowego murzynka i puszystego, wilgotnego sernika. Każdy kęs to przyjemność nie do opisania. Wielu smakoszy piecze go od lat bo zawsze się sprawdza czy na święta czy na inne miłe okoliczności. Do kawy i herbaty pasuje idealnie. Ten smak nie ma sobie równych!  Ciasto Izaura czyli sernik na murzynku Składniki: Ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 1 1/4 szklanki cukru 3 łyżki dobrej jakości kakao 4 jajka w temperaturze pokojowej 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wody Masa serowa 500 g twarogu półtłustego w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jaja w temperaturze pokojowej 125 g masła w temperaturze pokojowej Polewa czekoladowa 150 g gorzkiej czekolady 4 łyżki śmietany kremówki 30 % Sposób przygotowania: Ciasto Masło, kakao, cukier wsypcie do garnka i zalejcie wodą.  Garnek ze składnikami podgrzewajcie na średnim ogniu, mieszajcie do połączenia i rozpuszczenia się składników. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą w masę, zdejmijcie ją z ognia i pozostawcie do wystudzenia.  Białka i zółtka oddzielcie od siebie.  Następnie do ostudzonej masy dodajcie żółtka i dobrze zmiksujcie.  Wsypcie do niej przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszajcie.  Białka jaj ubijcie ze szczyptą soli na sztywną pianę.  Dodajcie ją do masy i delikatnie ją do niej wmieszajcie.  Gotowe ciasto przelejcie do formy o wymiarach 23x39 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa Masło...

Puszyste naleśniki: przepis Karola Okrasy na ciasto naleśnikowe
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Puszyste naleśniki: przepis Karola Okrasy na ciasto naleśnikowe
Przepis Karola Okrasy na puszyste i delikatne naleśniki, w sam raz idealne na śniadanie. Ich sekret tkwi w jednym składniku.

Weekend to idealny moment na przygotowanie pysznego, wykwintnego śniadania, na jakie nie zawsze jest czas w środku tygodnia. Nareszcie można spędzić leniwy poranek w gronie najbliższych i jednocześnie celebrować wspólne chwile. Idealnie na takie dni sprawdzają się gofry, placki czy naleśniki. Wypróbujcie przepis Karola Okrasy na naleśniki - lepszych nie jedliście! Sekretny składniki naleśników Okrasy Kucharz podzielił się swoją sekretną recepturą na puszyste naleśniki. Tajemniczym produktem jest roztopione masło dodane do surowej masy. To trik, który koniecznie musicie wypróbować.  Naleśniki z syropem kawowym  Do puszystych naleśników Karol Okrasa przygotowuje również syrop kawowy, w którym następnie macza usmażone placki.  Przepis na puszyste naleśniki z syropem kawowym Karola Okrasy Składniki: 1 jajko 200 ml mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 50 ml wody 180 g mąki pszennej 50 g masła olej do smażenia Syrop kawowy: 150 g cukru 50 g masła 150 ml śmietanki 30% kilka ziarenek kawy limonka świeża mięta Przygotowanie: Masło roztopcie i odstawcie do przestudzenia. Do większej miski wbijcie jajko i dodajcie cukier waniliowy. Składniki wymieszajcie za pomocą rózgi do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajcie mleko oraz wodę. Ponownie wymieszajcie.  Mąkę pszenną dodawajcie partiami, cały czas mieszając ciasto.  Na koniec dodajcie roztopione masło. Całość dokładnie wymieszajcie do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Patelnię posmarujcie niewielką ilością oleju. Na dobrze rozgrzaną powierzchnię, wylejcie porcję ciasta naleśnikowego.   Naleśniki smażcie z obu stron na złoty kolor. Na drugą, lekko rozgrzaną patelnię...

Kawowa babka na Wielkanoc
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Przepis na kawową babkę wielkanocną. Rozpływa się w ustach
Ta pyszna kawowa babka będzie perłą wśród dań na wielkanocnym stole, ale nie tylko. Po świętach można upiec ją również w formie kawowego keksu z kawałkami czekolady. Jej smak was w sobie rozkocha.

Babka to ciasto, które najbardziej kojarzy się nam ze świętami wielkanocnymi. Wśród serników, mazurków i keksów, bez wątpienia wyróżnia się lekkim smakiem oraz oryginalnym kształtem.  Odpowiednio udekorowana lukrem i kolorowymi dodatkami, nie tylko smakuje, ale i pięknie wygląda. Receptur na babkę jest mnóstwo. Drożdżowe, z cytrynową nutą, z rodzynkami, migdałowe czy waniliowe. Możemy eksperymentować do woli. Naszą propozycją na nadchodzące święta jest przepis na kawową babkę , idealną do wielkanocnej kawy i herbaty. Jest pyszna i szybka do zrobienia. To przepis niezawodny i niezastąpiony!  Przepis na kawową babkę  Będziecie potrzebować: 320 g mąki 2 łyżki kawy rozpuszczalnej  4 duże jajka 150 g cukru pudru 3-4 łyżki mleka 160 g margaryny Pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady Szczypta soli Dodatkowo: Foremka z kominkiem o średnicy 24 cm  Tłuszcz do formy Bulka tarta do formy Składniki na polewę i dekorację: 1,5 tabliczki białej czekolady 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej  2 łyżki mleka Płatki migdałowe oraz suszona żurawina do wykonania kwiatków Sposób przygotowania babki: Formę na babkę posmarujcie tłuszczem i posypcie bułką tartą.  Czekoladę pokrójcie w kostkę. Białka oddzielcie od żółtek i ubijcie je na sztywno z dodatkiem szczypty soli.  Zaparzcie kawę w niewielkiej ilości przegotowanej wody tak, by po rozpuszczeniu przybrała konsystencję rozpuszczonej czekolady.  Do miski przełóżcie margarynę, cukier oraz żółtka. Składniki zmiksujcie na gładką, puszystą masę.  Do utartej masy dodajcie rozpuszczoną kawę następnie mąkę, proszek do pieczenia oraz...