Kruche ciasto z rabarbarem na Dzień Mamy. Idealne do kawy
Ewelina P./gotujmy.pl
Newsy

Kruche ciasto z rabarbarem na Dzień Mamy. Idealne do kawy

Wybieracie się do swojej mamy z życzeniami? Upieczcie dla niej kruche ciasto z rabarbarem, które po prostu rozpływa się w ustach!

Dzień Matki to wyjątkowy czas w roku, gdy każdy, niezależnie od wieku i wykonywanego zawodu, staje się znów dzieckiem swojej mamy. Tego dnia nasze rodzicielki zasługują na wszystko, co najlepsze za swoją ciężką pracę! Jeżeli możecie w Dzień Matki spotkać się ze swoją mamą, polecamy wam upiec dla niej pyszny, kruchy placek z rabarbarem i kruszonką. Wykorzystajcie do tego przepis Eweliny P. z portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kruche ciasto z rabarbarem

To ciasto robi się niezwykle szybko – już po nieco ponad godzinie będzie gotowe! Do przygotowania tego pysznego placka z rabarbarem potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 60 dag rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Masło (do posmarowania formy)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 180 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
Zobacz także
Mamy pyszny i zdrowy przepis na domowe lody jogurtowe z rabarbarem. Idealne na ciepłe dni

Mamy pyszny i zdrowy przepis na domowe lody jogurtowe z rabarbarem. Idealne na ciepłe dni

Ciasto ucierane z rabarbarem. Tym przepisem zachwycicie wszystkich

Ciasto ucierane z rabarbarem. Tym przepisem zachwycicie wszystkich

Do kruszonki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 50 g cukru

Przygotowanie:

  1. Umyjcie rabarbar i pokrójcie w kostkę – w kawałki o szerokości ok. 2 cm.
  2. Przełóżcie rabarbar do miski i posypcie 3 łyżkami cukru. Wymieszajcie.
  3. Na stolnicę wysypcie przesianą mąkę, dodajcie cukier puder, schłodzone masło i posiekajcie wszystko za pomocą noża. Wbijcie dwa żółtka i całość szybko zagniećcie. Gotowe ciasto owińcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na pół godziny.
  4. Następnie schłodzone ciasto połóżcie na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarujcie masłem i posypcie bułką tartą. Wyłóżcie na niej ciasto i ponakłuwajcie widelcem. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut.
  5. Czas na kruszonkę! Wymieszajcie 100 g mąki pszennej z 70 g zimnego masła i 50 g cukru. Rozcierajcie palcami, by powstała kruszonka.
  6. Gdy spód się upiecze, wyjmijcie go z piekarnika i posypcie bułką tartą. Połóżcie na tym rabarbar i posypcie kruszonką. Wstawcie ponownie do piekarnika i pieczcie w 180 stopniach przez około 30-35 minut.

I gotowe! Po upieczeniu posypcie ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta? Ten krok jest niezbędny
AdobeStock
Newsy
Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta? Ten krok jest niezbędny
Jeśli przepadacie za ciastem z rabarbarem, wykorzystajcie ten trik – wówczas kruche ciasto z tym składnikiem wychodzi jeszcze lepsze.

Kruche ciasto z rabarbarem to jedna ze smaczniejszych przekąsek, jaką można przyrządzić wiosną. Przygotowanie rabarbaru nieco się różni w zależności od tego, jakie ciasto wybierzecie. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto kruche z rabarbarem! Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta? W przypadku ciast drożdżowych rabarbar wystarczy umyć, pokroić i wysypać na przygotowane w blaszce ciasto. Gdy chcecie jednak przygotować kruche ciasto , warto przyrządzić rabarbar nieco inaczej i go… usmażyć! Kawałki rabarbaru należy po prostu przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru i mąki ziemniaczanej. Dzięki temu powstanie słodka masa przypominająca nieco kisiel, która doskonale będzie pasować do kruchego spodu i kruszonki . Przepis na ciasto kruche ze smażonym rabarbarem Do przygotowania ciasta z rabarbarem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 350 g mąki 180 g masła Pół szklanki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 3 żółtka Szczypta soli Masa z rabarbarem: Pół kilograma świeżego rabarbaru Ok. 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Na stolnicę wysypcie mąkę, cukier, dodajcie zimne masło, szczyptę soli oraz trzy żółtka. Wszystkie składniki połączcie szybkimi ruchami (można użyć w tym celu noża) i zagniećcie. Gotowe ciasto owińcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na 1-2 godziny, by się schłodziło. Świeży rabarbar umyjcie, pokrójcie na kawałki. Roztopcie na patelni dwie łyżki masła, dodajcie rabarbar oraz 5 łyżek cukru. Podsmażajcie na średnim ogniu przez kilka minut, a na koniec wsypcie łyżkę mąki ziemniaczanej. Mieszajcie cały czas na małym ogniu tak długo, aż sok zgęstnieje i zacznie przypominać kisiel. Odstawcie do ostygnięcia. Wyjmijcie...

Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem. Rozpływa się w ustach
Cukiereczek13/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem. Rozpływa się w ustach
Sezon na rabarbar rozpoczęty! Wykorzystajcie go do zrobienia pysznego, kruchego ciasta z dodatkiem marcepanu. Palce lizać!

Gdy przychodzi sezon na rabarbar, trzeba obowiązkowo upiec ciasto z rabarbarem! Dodajcie do niego marcepan, a będzie smakowało jeszcze lepiej. Wypróbujcie smaczny przepis autorstwa Cukiereczek13, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem Do przygotowania wiosennego ciasta z rabarbarem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram świeżego rabarbaru 350 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 200 g marcepanu 150 g drobnego cukru do wypieków 3 jajka rozmiar L 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej 1 opakowanie cukru waniliowego Szczypta soli Przygotowanie: Wysypcie na stolnicę 350 g mąki pszennej, wsypcie łyżkę mąki kukurydzianej, 150 g drobnego cukru oraz saszetkę cukru waniliowego. Wymieszajcie i dodajcie 200 g zimnego masła. Za pomocą noża szybkimi ruchami siekajcie masło, zasypując je mąką. Róbcie tak do momentu, aż masło i mąka się połączą i w konsystencji będą przypominać kaszę. Oddzielcie żółtka od białek i dodajcie 3 żółtka do masy. Dalej siekajcie nożem, a pod koniec szybko zagniećcie ciasto rękami. Ważne, by zrobić to jak najszybciej – w przeciwnym razie, jeśli masło za mocno się rozgrzeje, ciasto może wam nie wyjść. Zagniecione ciasto podzielcie na 3 równe kule i włóżcie je na 1-2 godziny do zamrażarki. W międzyczasie umyjcie i obierzcie rabarbar (o tym, jak przygotować rabarbar do ciasta piszemy tutaj ), pokrójcie w kostkę, a marcepan pokrójcie w paski. Wyłóżcie papierem do pieczenia formę o wymiarach 23x33cm. Opcjonalnie można jeszcze posmarować papier masłem. Wyjmijcie ciasto z zamrażarki. Dwie kule zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach wprost do formy. Równomiernie rozłóżcie ciasto, dociśnijcie i połóżcie na nim paski...

Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą. Wyjątkowy smak
Mniam1/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą. Wyjątkowy smak
Rabarbar i kruche ciasto – to po prostu musi się udać! Zróbcie pyszną tartę z rabarbarem z poniższego przepisu.

Trudno znaleźć osobę, która nie przepadałaby za ciastem z rabarbarem. Proponujemy wam doskonały przepis na tartę z tymi owocami z dodatkiem pysznej bezy z kokosową nutą! Autorką jest jedna z użytkowniczek portalu gotujmy.pl – zachęcamy do skorzystania z tego przepisu, ponieważ ciasto prezentuje się bardzo apetycznie! Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą Do przygotowania tarty z rabarbarem i dodatkiem pysznej, kokosowej bezy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 1,5 szklanki mąki pszennej ¼ szklanki cukru Pół kostki masła Pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 3 żółtka Rabarbar: Pół kilograma rabarbaru 2 łyżki wody ¼ szklanki cukru Pół łyżeczki cynamonu Beza: Pół szklanki cukru 3 białka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Przesiejcie 1,5 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajcie cukier, zimne masło i posiekajcie nożem. Po chwili dodajcie śmietanę, żółtka i bardzo szybko zagniećcie ciasto. Zawińcie je w folię spożywczą i wstawcie do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkujcie ciasto i wyłóżcie nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Odetnijcie nadmiar ciasta. Ponakłuwajcie widelcem i włóżcie znów do lodówki. Wstawcie formę z ciastem do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut. Zróbcie syrop z cukru i wody. Zagotujcie i gotujcie do momentu, aż zacznie brązowieć. Dodajcie pokrojony rabarbar, wymieszajcie i smażcie tak długo, aż odparuje sok z rabarbaru. Wsypcie na koniec pół łyżeczki cynamonu i wyłóżcie owoce na tartę. Ubijcie białka z 3 jajek na sztywno, na najwyższych...

Ciasto ucierane z rabarbarem. Tym przepisem zachwycicie wszystkich
Gotujmy.pl/dorota w
Newsy
Ciasto ucierane z rabarbarem. Tym przepisem zachwycicie wszystkich
Szukacie dobrego przepisu na ciasto z rabarbarem? Koniecznie wypróbujcie to szybkie ucierane ciasto. Jego smak zachwyca!

Sezon na rabarbar nie jest zbyt długi, dlatego warto wykorzystać go w pełni. Możecie użyć go do pysznego kompotu z rabarbaru , który pasuje do tradycyjnych obiadów albo zapiec go pod słodką kruszonką , która zrównoważy kwaśny smak rabarbaru. Możliwości jest wiele, bo rabarbar jest bardzo uniwersalnym składnikiem. Świetnie smakuje z niemal każdym rodzajem ciasta – drożdżowym, kruchym czy ucieranym. Jeśli macie truskawki to możecie dodać je do rabarbaru, doskonale smakują podane razem. Dziś dzielimy się prostym i szybkim w przygotowaniu przepisem użytkowniczki gotujmy.pl. Dorota W. piecze ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Przepis palce lizać! Jest bardzo łatwe do zrobienia, więc spokojnie zdążycie upiec je przed przyjściem gości. Świetnie smakuje podane do kawy. Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem Składniki na ciasto 200g mąki pszennej 2 duże jajka 100g miękkiego masła 80g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 400g rabarbaru Składniki na kruszonkę 4 czubate łyżki mąki pszennej 40g miękkiego masła 4 łyżki cukru Przygotowanie Do miski wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajcie jajka i miękkie masło pokrojone w drobną kostkę. Wszystko dokładnie zmiksujcie mikserem na wysokich obrotach. Ciasto przełóżcie do kwadratowej lub okrągłej formy. Rabarbar dokładnie umyjcie i pokrójcie w plasterki lub krótkie kawałki. Ułóżcie rabarbar na wierzchu ciasta. W misce wymieszajcie mąkę z cukrem i miękkim masłem i utrzyjcie wszystko palcami, aż otrzymacie konsystencję kruszonki. Wysypcie kruszonkę na wierzch ciasta. Formę z ciastem wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 30-35 minut....