Dzień Matki to wyjątkowy czas w roku, gdy każdy, niezależnie od wieku i wykonywanego zawodu, staje się znów dzieckiem swojej mamy. Tego dnia nasze rodzicielki zasługują na wszystko, co najlepsze za swoją ciężką pracę! Jeżeli możecie w Dzień Matki spotkać się ze swoją mamą, polecamy wam upiec dla niej pyszny, kruchy placek z rabarbarem i kruszonką. Wykorzystajcie do tego przepis Eweliny P. z portalu Gotujmy.pl.
Przepis na kruche ciasto z rabarbarem
To ciasto robi się niezwykle szybko – już po nieco ponad godzinie będzie gotowe! Do przygotowania tego pysznego placka z rabarbarem potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
- 60 dag rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- Masło (do posmarowania formy)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 180 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
Do kruszonki:
- 100 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 50 g cukru
Przygotowanie:
- Umyjcie rabarbar i pokrójcie w kostkę – w kawałki o szerokości ok. 2 cm.
- Przełóżcie rabarbar do miski i posypcie 3 łyżkami cukru. Wymieszajcie.
- Na stolnicę wysypcie przesianą mąkę, dodajcie cukier puder, schłodzone masło i posiekajcie wszystko za pomocą noża. Wbijcie dwa żółtka i całość szybko zagniećcie. Gotowe ciasto owińcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na pół godziny.
- Następnie schłodzone ciasto połóżcie na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarujcie masłem i posypcie bułką tartą. Wyłóżcie na niej ciasto i ponakłuwajcie widelcem. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut.
- Czas na kruszonkę! Wymieszajcie 100 g mąki pszennej z 70 g zimnego masła i 50 g cukru. Rozcierajcie palcami, by powstała kruszonka.
- Gdy spód się upiecze, wyjmijcie go z piekarnika i posypcie bułką tartą. Połóżcie na tym rabarbar i posypcie kruszonką. Wstawcie ponownie do piekarnika i pieczcie w 180 stopniach przez około 30-35 minut.
I gotowe! Po upieczeniu posypcie ciasto cukrem pudrem. Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: