Krokiety warzywne to świetna opcja dla osób, które chciałyby stworzyć bardziej lekkostrawne danie na obiad. Cukinia to świetne źródło witamin i minerałów. W większości składa się wody (tak samo jej krewne - ogórki), dlatego jest wyjątkowo niskokaloryczna i polecana wszystkim osobom na diecie. Można ją gotować, dusić, smażyć na patelni i grillu, piec w piekarniku (np. cukinia nadziewana mięsem).

Przepis na krokiety z cukinią

Ten oryginalny przepis na lekkie, wiosenne krokiety na pewno posmakuje waszym gościom i domownikom. W porównaniu z tradycyjnymi mięsnymi krokietami - pozwoli wam też zaoszczędzić sporo czasu!

Składniki:

  • 7 naleśników
  • 1 średnia cukinia
  • 30 g cienkiej kiełbaski
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • liść laurowy
  • sól i pieprz
  • koncentrat pomidorowy
  • bułka tarta
  • cukier
  • olej

Przygotowanie: 

  1. Kiełbasę pokrójcie w kostkę, a cebulę w piórka. Cukinię obierzcie i pokrójcie w większą kostkę.
  2. Na patelni albo w rondlu rozgrzejcie olej i wrzućcie kiełbasę i cebulę.
  3. Podsmażcie razem i dodajcie cukinię. 
  4. Podlejcie troszkę wodą (cukinia musi być dość gęsta) i dodajcie przyprawy. Duście, aż cukinia zacznie mięknąć. Doprawcie koncentratem, solą, cukrem i pieprzem.
  5. Razem krótko duście i odstawcie do przestygnięcia. Naleśniki smażcie wg ulubionego, sprawdzonego przepisu.
  6. Na każdy naleśnik nałóżcie przygotowaną cukinię i zwińcie krokiety. Panierujcie w roztrzepanym jajku i tartej bułce.
  7. Smażcie na rozgrzanym tłuszczu na rumiano.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Zobacz także: