Doskonały dodatek do świątecznego barszczu? Zdania są podzielone – część osób powie, że są to delikatne uszka. Jednak niemniej popularne są również krokiety z kapustą i grzybami. Z poniższego przepisu wychodzą niezwykle pyszne i chrupiące, dzięki dodatkowi siemienia lnianego w panierce. Oczywiście nie musicie go używać, ale warto spróbować, bo jest niezwykle zdrowe.
Krokiety można przygotować wcześniej, tuż przed podaniem zupy wystarczy podgrzać je na patelni. Doskonale smakują z czerwonym barszczem na zakwasie, a także podane solo jako przekąska. Domownicy, jak i zaproszeni goście będą zachwyceni tym dodatkiem i z pewnością spytają, co dodaliście do panierki.
Przepis na krokiety z kapustą i grzybami
Z poniższego przepisu zrobicie 12 krokietów.
Składniki na naleśniki
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 1 duże jajko
- 2 łyżki oleju
- Duża szczypta soli
Składniki na farsz
- Pół kilograma kiszonej kapusty
- Pół kilograma mrożonych grzybów
- 1 cebula
- Sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka wody
Składniki na panierkę
- 3 duże jajka
- Bułka tarta
- Łyżka siemienia lnianego
Przygotowanie
- Przygotujcie ciasto naleśnikowe – zmiksujcie dokładnie wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć płynną konsystencję, jeśli jest gęste dolejcie trochę wody.
- Usmażcie naleśniki.
- Na oddzielnej patelni podsmażcie mrożone grzyby, żeby się całkowicie rozmroziły. Odparujcie nadmiar wody.
- Kapustę dobrze odciśnijcie z soku. Jeśli jest bardzo kwaśna możecie opłukać ją pod bieżącą wodą. Poszatkujcie ją na drobne kawałki.
- Na dużej patelni podsmażcie na oleju lub maśle cebulę pokrojoną w drobna kostkę. Gdy się zeszkli dodajcie kapustę kiszoną oraz grzyby. Podduście, aż zmiękną, a następnie odparujcie nadmiar płynu. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.
- Na każdy naleśnik nałóżcie dwie łyżki farszu. Złóżcie boki do środka i zrolujcie dokładnie.
- W głębokim płaskim talerzu roztrzepcie jajko, zanurzcie każdy krokiet, a następnie przełóżcie do miseczki z bułką tartą i siemieniem lnianym.
- Smażcie na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Źródło: gotujmy.pl