Doskonały dodatek do świątecznego barszczu? Zdania są podzielone – część osób powie, że są to delikatne uszka. Jednak niemniej popularne są również krokiety z kapustą i grzybami. Z poniższego przepisu wychodzą niezwykle pyszne i chrupiące, dzięki dodatkowi siemienia lnianego w panierce. Oczywiście nie musicie go używać, ale warto spróbować, bo jest niezwykle zdrowe.
Krokiety można przygotować wcześniej, tuż przed podaniem zupy wystarczy podgrzać je na patelni. Doskonale smakują z czerwonym barszczem na zakwasie, a także podane solo jako przekąska. Domownicy, jak i zaproszeni goście będą zachwyceni tym dodatkiem i z pewnością spytają, co dodaliście do panierki.

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Z poniższego przepisu zrobicie 12 krokietów.

Składniki na naleśniki

  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 duże jajko 
  • 2 łyżki oleju
  • Duża szczypta soli

Składniki na farsz

  • Pół kilograma kiszonej kapusty
  • Pół kilograma mrożonych grzybów
  • 1 cebula
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka wody

Składniki na panierkę

  • 3 duże jajka
  • Bułka tarta
  • Łyżka siemienia lnianego

Przygotowanie

  1. Przygotujcie ciasto naleśnikowe – zmiksujcie dokładnie wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć płynną konsystencję, jeśli jest gęste dolejcie trochę wody.
  2. Usmażcie naleśniki.
  3. Na oddzielnej patelni podsmażcie mrożone grzyby, żeby się całkowicie rozmroziły. Odparujcie nadmiar wody.
  4. Kapustę dobrze odciśnijcie z soku. Jeśli jest bardzo kwaśna możecie opłukać ją pod bieżącą wodą. Poszatkujcie ją na drobne kawałki.
  5. Na dużej patelni podsmażcie na oleju lub maśle cebulę pokrojoną w drobna kostkę. Gdy się zeszkli dodajcie kapustę kiszoną oraz grzyby. Podduście, aż zmiękną, a następnie odparujcie nadmiar płynu. Doprawcie  do smaku solą i pieprzem.
  6. Na każdy naleśnik nałóżcie dwie łyżki farszu. Złóżcie boki do środka i zrolujcie dokładnie.
  7. W głębokim płaskim talerzu roztrzepcie jajko, zanurzcie każdy krokiet, a następnie przełóżcie do miseczki z bułką tartą i siemieniem lnianym. 
  8. Smażcie na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Źródło: gotujmy.pl