Kroję pomidory i robię z nich surówkę do słoików bez octu. Smakują jak świeżo zebrane w środku lata
GettyImages
Newsy

Kroję pomidory i robię z nich surówkę do słoików bez octu. Smakują jak świeżo zebrane w środku lata 

Przeciery pomidorowe, soki czy sosy są bardzo smaczne, ale niestety - ich smak nie oddaje tego, jak smakują pomidory zerwane prosto z krzaka. Ale i na to jest sposób. Wykorzystajcie poniższy przepis na pomidorową surówkę, którą można przechowywać przez kilka miesięcy. Pomidory smakują jak świeżo zebrane w środku lata.

Kto choć raz spróbował pomidorów z własnej uprawy, zerwanych prosto z krzaka, ten może się zgodzić, że po takim doświadczeniu życie nie jest już takie samo. Wiedzą o tym doskonale przede wszystkim mieszczuchy. Sklepowe pomidory w puszkach, koncentraty czy sosy przestają po prostu już smakować - wydają się mdłe, gorzkie i po prostu niedobre. 

Po skosztowaniu prawdziwych, dojrzewających w słońcu pomidorów nie macie już innego wyjścia, jak samodzielnie zrobić z nich przetwory na zimę. Nawet, jeśli nie posiadacie własnej działki albo ogródka - wystarczy dobrze poszukać i kupić je u sprawdzonego rolnika lub w polecanym warzywniaku. Skorzystajcie z poniższego przepisu i zróbcie smaczną surówkę pomidorową, której smak od razu przypomni wam słoneczne lato. 

Przepis na surówkę z pomidorów do słoików

Składniki:

  • 3 kg mięsistych pomidorów

  • 7 cebul 

  • gorczyca

  • liście laurowe

  • pieprz czarny ziarnisty

  • pieprz czarny mielony

  • sól

Zobacz także
Wystarczy urwać 2 gałązki i wrzucić do garnka z pomidorami na przecier. Tego nauczyła mnie mama

Wystarczy urwać 2 gałązki i wrzucić do garnka z pomidorami na przecier. Tego nauczyła mnie mama

To mój sprawdzony przepis na zupę pomidorową do słoików. Zawsze dodaję 1 rzecz dla smaku

To mój sprawdzony przepis na zupę pomidorową do słoików. Zawsze dodaję 1 rzecz dla smaku

Przygotowanie:

  1. Obierzcie pomidory z szypułek, umyjcie i pokrójcie w plastry.  W tym przepisie nie trzeba parzyć pomidorów i usuwać z nich skórek, dzięki czemu zaoszczędzicie sobie sporo pracy. 

  2. Obrane cebule również pokrójcie w plasterki. Cebulowe powinny być dość cienkie, a plastry pomidorów grube, na około 0,5-1 cm. 

  3. Przygotujcie sobie suche i wyparzone słoiki. Do każdego z nich włóżcie warstwami pomidory oraz cebulę. Każdą warstwę obsypcie solą i pieprzem - ilość zależy od waszych własnych preferencji. 

  4. Starajcie się układać warzywa ciasno w słoikach. Zamiast przyciskać je dłonią, możecie kilka razy lekko stuknąć słoikiem w blat.

  5. Gdy słoiki będą już pełne, do każdego z nich wsypcie troszkę ziaren gorczycy, pieprzu i włóżcie po 1 liściu laurowym.

  6. Zalejcie słoiki letnią, wcześniej przegotowaną wodą. Mocno zakręćcie. 

  7. Tak przygotowaną sałatkę w słoikach trzeba jeszcze zapasteryzować. Nie róbcie tego zbyt długo. Wystarczy 5 minut we wrzącej wodzie.

  8. Następnie wyłączcie gaz pod garnkiem i zostawcie w nim słoiki, aż ostygną. Później można je wyjąć, wysuszyć i przełożyć w chłodne miejsce.