
Kto choć raz spróbował pomidorów z własnej uprawy, zerwanych prosto z krzaka, ten może się zgodzić, że po takim doświadczeniu życie nie jest już takie samo. Wiedzą o tym doskonale przede wszystkim mieszczuchy. Sklepowe pomidory w puszkach, koncentraty czy sosy przestają po prostu już smakować - wydają się mdłe, gorzkie i po prostu niedobre.
Po skosztowaniu prawdziwych, dojrzewających w słońcu pomidorów nie macie już innego wyjścia, jak samodzielnie zrobić z nich przetwory na zimę. Nawet, jeśli nie posiadacie własnej działki albo ogródka - wystarczy dobrze poszukać i kupić je u sprawdzonego rolnika lub w polecanym warzywniaku. Skorzystajcie z poniższego przepisu i zróbcie smaczną surówkę pomidorową, której smak od razu przypomni wam słoneczne lato.
Przepis na surówkę z pomidorów do słoików
Składniki:
-
3 kg mięsistych pomidorów
-
7 cebul
-
gorczyca
-
liście laurowe
-
pieprz czarny ziarnisty
-
pieprz czarny mielony
-
sól
Przygotowanie:
-
Obierzcie pomidory z szypułek, umyjcie i pokrójcie w plastry. W tym przepisie nie trzeba parzyć pomidorów i usuwać z nich skórek, dzięki czemu zaoszczędzicie sobie sporo pracy.
-
Obrane cebule również pokrójcie w plasterki. Cebulowe powinny być dość cienkie, a plastry pomidorów grube, na około 0,5-1 cm.
-
Przygotujcie sobie suche i wyparzone słoiki. Do każdego z nich włóżcie warstwami pomidory oraz cebulę. Każdą warstwę obsypcie solą i pieprzem - ilość zależy od waszych własnych preferencji.
-
Starajcie się układać warzywa ciasno w słoikach. Zamiast przyciskać je dłonią, możecie kilka razy lekko stuknąć słoikiem w blat.
-
Gdy słoiki będą już pełne, do każdego z nich wsypcie troszkę ziaren gorczycy, pieprzu i włóżcie po 1 liściu laurowym.
-
Zalejcie słoiki letnią, wcześniej przegotowaną wodą. Mocno zakręćcie.
-
Tak przygotowaną sałatkę w słoikach trzeba jeszcze zapasteryzować. Nie róbcie tego zbyt długo. Wystarczy 5 minut we wrzącej wodzie.
-
Następnie wyłączcie gaz pod garnkiem i zostawcie w nim słoiki, aż ostygną. Później można je wyjąć, wysuszyć i przełożyć w chłodne miejsce.