Kroję cienko ziemniaki, wrzucam do piekarnika i mam obiad dla całej rodziny. Bez bałaganu i brudzenia rąk
GettyImages
Newsy

Kroję cienko ziemniaki, wrzucam do piekarnika i mam obiad dla całej rodziny. Bez bałaganu i brudzenia rąk

Do zrobienia pysznego obiadu wystarczą ziemniaki i jeszcze kilka składników - a poniższy przepis jest na to dowodem. To bardzo proste danie, z którym poradzi sobie nawet największy kulinarny amator. Praktycznie robi się samo w piekarniku.

Wbrew pozorom do zrobienia smacznego obiadu wcale nie potrzeba wymyślnych przepisów czy wyjątkowych i trudno dostępnych produktów. Tutaj często sprawdza się to, co najprostsze i mało skomplikowane.

Pyszny i sycący obiad z łatwością zrobicie z zaledwie kilku tanich składników, gdzie główną rolę grają ziemniaki. Wystarczy pokroić, doprawić, wrzucić do piekarnika i gotowe. Weźcie poniższy przepis i przekonajcie się sami. 

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków 

  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze

  • 3-4 ząbki czosnku

  • przyprawy: słodka papryka mielona, tymianek, sól i pieprz

  • olej

Zobacz także
Bezmięsne, tanie i chrupiące kotlety z patelni. Najpierw rozgotujcie 1 składnik

Bezmięsne, tanie i chrupiące kotlety z patelni. Najpierw tylko rozgotujcie 1 składnik

Wbijcie jajka na makaron, a potem tylko zamieszajcie. Tani obiad dla całej rodziny w 5 minut

Wbijcie jajka na makaron, a potem tylko zamieszajcie. Tani obiad dla całej rodziny w 5 minut

Przygotowanie:

  1. Jeżeli używacie młodych ziemniaków, wyszorujcie je szczoteczką, a starsze okazy należy obrać. 

  2. Następnie pokrójcie ziemniaki w bardzo cienkie plasterki. Można to zrobić nożem, jednak najlepiej sprawdzi się w tym przypadku mandolina do warzyw. 

  3. Obraną cebulę pokrójcie w piórka.

  4. Obierzcie ząbki czosnku i przeciśnijcie przez praskę. Wymieszajcie je w miseczce z tymiankiem i olejem.

  5. Weźcie dość płytką formę do pieczenia - np. do tarty. Posmarujcie ją od wewnątrz olejem i ułóżcie w niej plastry ziemniaków, ciasno jeden obok drugiego. Co jakiś czas włóżcie między nie piórka cebuli.

  6. Posypcie warzywa z wierzchu odrobiną słodkiej papryki, solą oraz pieprzem. Polejcie niewielką ilością oleju i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczcie zapiekankę przez około godzinę.

  7. Pod koniec, na około 10 minut przed wyjęciem zapiekanki z piekarnika, polejcie ziemniaki sosem z oleju, ziół i czosnku.

  8. Gdy ziemniaki się dopieką, a zapach sosu zacznie już rozchodzić się po całej kuchni, zapiekanka ziemniaczana jest gotowa do podania. 

5 pomysłów na obiad z ziemniaków

W polskiej kuchni ziemniaków używa się od niedawna. Dopiero pod koniec XVIII w. zaczęły być bardziej powszechne. Dziś nie wyobrażamy sobie gotowania bez tego warzywa, które można wykorzystać do zrobienia przeróżnych, pysznych potraw. Wypróbujcie poniższe przepisy, którymi podzielili się użytkownicy Gotujmy.pl: