Kroisz drobno warzywa? Błąd. Wyjaśniamy dlaczego
AdobeStock
Newsy

Kroicie drobno warzywa? Błąd. Wyjaśniamy dlaczego

Czy jedząc owoce i warzywa cieszycie się, że jecie zdrowo? Tymczasem, możecie bardzo łatwo pozbawić zieleninę wartości odżywczych. O czym należy pamiętać?

Warzywa i owoce są zdrowe, to wie każdy. Zawierają witaminy, minerały, błonnik pokarmowy i kwas foliowy. W posiłkach nie może więc ich zabraknąć.

Najnowsze zalecenia żywieniowe podpowiadają, że zarówno owoce jak i warzywa są zdrowe, jednak owoce zawierają dużo cukru i nie należy jeść ich w nadmiarze. W każdym posiłku powinny się znaleźć i jedne i drugie, w proporcji: ¾ warzyw, ¼ owoców.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Krojenie warzyw jest szkodliwe dla witamin i minerałów

Witaminy obecne w owocach i warzywach możemy jednak bardzo łatwo zniszczyć. Ponieważ są to związki organiczne, niewiele potrzeba żeby uległy utlenieniu i w końcu rozpadowi. Już zwykłe obranie czy pokrojenie może powodować, że kostka, słupek czy plasterek marchewki są znacznie bardziej narażone na działanie tlenu i promieni słonecznej, niż gdy warzywo przechowujemy i spożywamy w całości.

Obranie powoduje też, że usuwamy z owoców i warzyw związki mineralne znajdujące się pomiędzy skórką i miąższem, a to w każdej roślinie skarbnica wartościowych składników. Obierając ziemniaki pozbawiamy więc potrawę największych skarbów tego warzywa.

Jak zachowywać najwięcej witamin w owocach i warzywach, które jednak kroimy?

Jeśli przepis z którego korzystacie wymaga obrania i pokrojenia, pamiętajcie o tych 3 zasadach:

  • do krojenia używajcie nierdzewnych noży. Noże ze stali mogą wchodzić w reakcję ze składnikami odżywczymi i w rezultacie niszczyć je.
  • przechowujcie owoce i warzywa w ciemnych pojemnikach, aby docierało do pokrojonych kawałków jak najmniej światła.
  • pokrojone warzywa zjadajcie jak najszybciej, zanim pod wpływem tlenu zaczną zachodzić reakcje niszczące składniki odżywcze.

Inne metody obróbki warzyw, których warto unikać.

Na co dzień korzystamy też z innych niż krojenie sposobów przygotowywania przetwarzania świeżej żywności, które pozbawiają ją wartości odżywczych. Chodzi o narażenie zieleniny zarówno na zbyt niską temperaturę, na przykład podczas mrożenia, jak i zbyt wysoką, podczas gotowania, smażenia, grillowania czy pieczenia. Oczywiście, o tym wszystkim należy pamiętać, ale nie wolno dać się zwariować.

Lekarze i dietetycy zalecają, że aby zachować wszystkie wartości odżywcze, nie należy warzyw gotować, smażyć, piec czy mrozić. Wygląda na to, że jedyny mądry sposób na zjedzenie jabłka, to spożycie go w całości ze skórką.

Jeśli tak rzeczywiście byśmy robili i w ogóle nie przetwarzali owoców i warzyw, to nigdy nie zjedlibyśmy ani rosołu, ani pomidorówki ani sałatki jarzynowej, w której szczególnie cenimy drobno pokrojone jarzyny.

Zdrowe sałatki owocowe, które wiele poradników poleca jako alternatywę dla słodyczy, też stałyby się dla nas na zawsze niedostępne. Dlatego najważniejsze jest nie to, żeby podążać ściśle za zaleceniami, ale to,  żeby zachować w życiu umiar i zdrowy rozsądek.

Źródło: abczdrowie.pl, onet.pl

Czy mrożone warzywa są zdrowe?
Sergey/Adobe Stock
Triki kulinarne
Oto kilka owoców i warzyw, które są bardziej odżywcze w postaci mrożonej niż świeżej. Będziecie zaskoczeni!
Mrożonki nie takie straszne, jak je malują – niektóre mrożone warzywa są nawet bardziej wartościowe od tych świeżych.

Powszechnie uważa się, że świeże warzywa są zdrowsze i bogatsze w mikroelementy i wartości odżywcze od tych mrożonych. Tymczasem warto wiedzieć, że nie we wszystkich przypadkach tak musi być! Przyjrzyjmy się temu wszystkiemu bliżej. Lubimy, gdy na talerzu pojawia się coś świeżego i zdrowego. Stąd często bierze się nasza decyzja o pomijaniu mrożonych owoców i warzyw. Te zwykle postrzegane są jako mniej wartościowe. Paradoksalnie klientów zniechęcać może ich stosunkowo niska cena – zwykle nie jesteśmy w stanie uwierzyć, że za małe pieniądze dostaniemy odpowiednią jakość. Jeżeli omijaliście dotąd w sklepach zamrażarki wypełnione warzywami i owocami, szybko zmienicie swoje przyzwyczajenia po przeczytaniu tej listy produktów, które są przynajmniej tak samo zdrowe po odmrożeniu, jak te świeże. Lista warzyw, które warto jeść po odmrożeniu: Groszek . Trudno w to uwierzyć, ale poczciwy zielony groszek zachowuje więcej witaminy C w postaci mrożonej, niż na świeżo. Warto więc dodać nieco groszku do naszej sałatki warzywnej czy do marchewki na ciepło. Szpinak – to nielubiane przez dzieci, a uwielbiane przez dorosłych warzywo podczas mrożenia zachowuje się podobnie jak wspomniany powyżej groszek. Nie bójmy się więc kupować mrożonego szpinaku! Marchewka . To będzie duże zaskoczenie dla fanów jedzenia surowej marchewki. Według badań Harvard Medical School świeża marchewka ze sklepu może wykazywać utratę ok. 80% witaminy C podczas procesu składowania w chłodniach i transportu. Wniosek? Warto zamrozić sobie na zapas świeżo wykopaną z ogródka marchew na całą zimę! Jagody tak samo źle znoszą pobyt w lodówce jak marchewki.  Już po trzech dniach przechowywania ich w naszej chłodziarce tracą mnóstwo witaminy C. Przetrzymywanie jagód w...

Warzywniak
Flickr/Piotrek Krzaczek
Newsy
Chcesz podnieść swoją odporność? Zamiast do apteki udaj się do... warzywniaka. To warzywo deklasuje wszystkie inne
Niektóre warzywa mogą wzmacniać waszą odporność. Układ immunologiczny, szczególnie obciążony w okresie jesienno-zimowym, wymaga dodatkowego wsparcia.

Warzywa i owoce to naturalni dostarczyciele witamin do naszego organizmu. Warto żebyście po nie sięgali nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne. Mają też mało kalorii i wiele zastosowań kulinarnych! Korzyści wynikające z jedzenia warzyw Z pewnością żyjecie w coraz bardziej świadomych społecznościach. Nawet tym małym udziela się wiedza o prozdrowotnym działaniu warzyw. Jeśli wiedzę teoretyczną zamienicie w praktykę, sprawa może wyglądać nieco inaczej. Mimo pamięci o cudownościach ukrytych w warzywach, Polacy sięgają i po inne produkty. Najczęściej jedzenia warzyw odmawiają najmłodsi. Warzywa stanowią jednak doskonałą bazę do gotowania. Na ich podstawie przyrządzicie większość zup, przygotujecie niektóre zdrowe przekąski oraz dodacie do głównego dania świeżą, różnorodną i kolorową surówkę. Warzywa, które wzmacniają odporność Odporność to coś, czego najczęściej brakuje w sezonie jesienno-zimowym. Całe szczęście możecie ją wspomagać prawidłowym odżywianiem. Nie tylko gorące napary na bazie cytryny i imbiru zdziałają cuda. Jedzenie niektórych warzyw może się okazać równie skuteczne.  O waszą odporność zadba m.in. czerwona papryka , która ma dwukrotnie większą od cytryny zawartość witaminy C. Poza tym jest cennym źródłem beta-karotenu. Innym przykładem jest coraz bardziej popularny jarmuż. Warzywo to jest również cennym źródłem witaminy K, białka, żelaza i błonnika. Do grupy działającej silnie na wasz układ immunologiczny trzeba też dołączyć kiszoną kapustę. Dostarcza mnóstwo witamin z grupy B oraz cenną witaminę C. W zimowej diecie nie zapominajcie o pietruszce.   Jest cennym źródłem potasu, który oczyszcza i odtruwa organizm oraz redukuje stany...

Wigilia
Pexels/Nicole Michalou
Newsy
Czujecie się ciężko po świętach? Ten sok pomaga schudnąć. Zrobisz go z 3 tanich składników
Soki warzywne mają doskonałe właściwości odtruwające. Jeśli nie oszczędzaliście żołądka w święta Bożego Narodzenia, podpowiadamy warzywny detoks, który przyda się jeszcze przed sylwestrem.

Warzywa to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Można je jeść właściwie bez limitu. Dietetycy od lat alarmują o ich częste spożywanie. Po świętach mogą przynieść ulgę waszej wątrobie. Warzywa są niskokaloryczne i smaczne. Ich wielkim plusem jest możliwość przygotowania z nich różnych potraw, które zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Co prawda, trudno namówić na nie dzieci, jednak z czasem same zaczną po nie sięgać - to możemy wam zagwarantować.  Różne ich rodzaje nadają się do prostych i zdrowych detoksów. Wystarczy kilka dni na sokach warzywnych i wasze jelita odczują dużą ulgę. Niektóre warzywa, ale i owoce, nadają się do podobnych celów wprost idealnie. Przedstawiamy wspaniałą trójkę, dzięki której święta nie będą wam już dłużej ciążyć! Burak czerwony jest źródłem białka  W buraku znajdziemy nie tylko białko i cukier, ale również ważne dla organizmu składniki odżywcze. W burakach jest dużo substancji o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwpasożytniczym. Właściwości prozdrowotne  buraka są dzięki temu nieograniczone. Ze względu na swój bogaty skład, sok z buraka polecany jest szczególnie osobom cierpiącym na anemię. Zawarte w nim żelazo i witaminy z grupy B działają korzystnie na układ krwionośny i procesy tworzenia czerwonych krwinek. Sok z buraka obniży także ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.  Marchew - idealne warzywo do chrupania Jeśli szukacie przekąski lub ograniczacie kalorie, na pewno sięgacie po marchew. Jest ona przede wszystkim cennym źródłem karotenoidów - przeciwutleniaczy, będących jednocześnie barwnikami nadającymi marchewce jej charakterystyczny pomarańczowy kolor. Marchew obfituje...

Mandarynki
Pexels/S. Hermann & F. Richter
Newsy
Najsmaczniejsze są właśnie w grudniu. Podpowiadamy, jak wybrać wyjątkowo słodkie i soczyste mandarynki
Mandarynki kryją w swoim składzie wiele właściwości leczniczych. Grudniowe początki zimy to najlepszy czas, żebyście mogli się delektować ich cytrusowym, orzeźwiającym smakiem. Czemu tak jest?

Mandarynka jest małym drzewem cytrusowym z owocami przypominającymi pomarańcze. Pieszczotliwie nazywa się ją młodszą siostrą pomarańczy. Jest jednak od nich mniejsza i znacznie słodsza. Delikatna jak mandarynka Dojrzała mandarynka jest jędrna i może mieć lekko kwaśny smak. Ma dość cienką skórkę i łatwo ulega uszkodzeniu. Mandarynka jako drzewo nie przepada za zimnem. Chłodna temperatura może ją mocno uszkodzić. Z tego powodu jest uprawiana w obszarach tropikalnych i subtropikalnych. Badania genetyczne owocu udowadniają, że była jednym z pierwotnych gatunków cytrusowych. Jest przodkiem wielu hybrydowych odmian cytrusowych. Na jej bazie powstały popularne pomelo czy grejpfruty, wiele cytryn i przydatna do drinków limonka. Zawartość witaminy C Mandarynka różni się od swoich bliskich owocowych krewnych zawartością witamin i innych składników odżywczych. Te małe owoce podobnie jak grejpfruty czy cytryny są skarbnicą witaminy C, lecz tylko one zawierają nobiletynę - flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość i zapobiegać cukrzycy typu 2. Mandarynki są najbardziej potrzebne organizmowi na przełomie grudnia i stycznia, kiedy to temperatura powietrza spada poniżej zera.  Dzięki dużym ilości witaminy C i A - naturalnym przeciwutleniaczom - wspomagają układ odpornościowy. Te pomarańczowe cytrusy hamują tez działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia, a także poprawiają kondycję skóry oraz chronią przed chorobami oczu. Z badań przeprowadzonych przez współczesnych naukowców wynika, że te niepozorne owoce pomagają także zwalczać otyłość. Dodatek do sałatki owocowej Przed kupnem mandarynek warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami. Ich intensywny zapach przywodzi na myśl święta Bożego Narodzenia. Bywają pełne słodyczy,...