Krojenie żółtego sera – wydawałoby się, że tego typu kuchenne działanie śmiało można postawić na skali trudności obok gotowania wody na herbatę, czy obok smażenia najprostszej jajecznicy.

Do czego prowadzi nieodpowiednie krojenie sera?

Tymczasem właśnie w codziennym krojeniu sera żółtego na kanapki kryje się pewna pułapka, w którą wiele osób wpada, nie mając o tym nawet pojęcia.  O co chodzi? Krojenie sera gołymi rękami to proszenie się o zepsucie sera!

Pół biedy, kiedy nie do końca czyste dłonie mają kontakt z niewielkim kawałkiem sera, który koniec końców i tak za kilka chwil wyląduje na talerzu, a potem w żołądku. Gorzej, jeżeli dysponujecie sporym kawałkiem, który ma w zamierzeniu przebywać w lodówce jeszcze przez dłuższy czas.

Dlaczego? Przechowując ser, warto pamiętać, że w jego składzie pełno jest różnego rodzaju bakterii, które nieustannie pracują, naturalnie zmieniając cały czas smak sera – dotyczy to zwłaszcza serów pleśniowych. Niewłaściwe krojenie sera może ten proces znacząco i nieodwracalnie przyspieszyć.

Zobacz także:

Jak właściwie kroić żółty ser?

Różnicę w smaku sera po dłuższym leżakowaniu w lodówce można wyczuć nawet w dojrzewających i zwykłych serach żółtych. By uniknąć tego procesu i nie doprowadzić do zepsucia sera, powinno się stanowczo unikać kontaktu bakterii z dłoni z bakteriami serowymi.

To ważne także z innego punktu widzenia. Oprócz utraty walorów smakowych, zjedzenie zepsutego już sera, który „dojrzał” w nieodpowiedni sposób już w lodówce grozi poważnym zatruciem pokarmowym.

Jak powinno się kroić ser żółty?

  • Nie należy dotykać go gołymi rękami
  • Przed krojeniem warto włożyć foliowe rękawiczki
  • W razie braku rękawiczek, ser należy przytrzymywać podczas krojenia przez folię lub siateczkę
  • Do krojenia sera należy przygotować ostry, cienki nóż
  • Przed krojeniem upewnijcie się, że nóż nie zawiera żadnych bakterii na swojej powierzchni -  w tym celu warto sparzyć go w gorącej wodzie
  • W przypadku krojenia dużych kawałków sera, ostrze należy prowadzić od środka w stronę krawędzi kawałka

Czytaj także: