
Kroicie mięso od razu po upieczeniu? To duży błąd. Ile należy odczekać?
Pieczenie mięsa nie wydaje się być dużym wyzwaniem. Najczęściej wystarczy doprawić mięso, włożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do rozgrzanego piekarnika i poczekać. Obiad sam się robi! A jednak, łatwo w tym przypadku popełnić kilka błędów. Dowiedzcie się, co zrobić by upieczone mięso było idealne oraz dlaczego nie można go pokroić od razu po wyjęciu z pieca!
Jak piec mięso?
Sztuka pieczenia mięsa rządzi się swoimi prawami. Jeżeli chcecie, by wasza pieczeń była odpowiednio soczysta, aromatyczna i wszystkim smakowała, musicie pamiętać o podstawowych krokach:
- Marynowanie – najlepsza pieczeń to taka, która marynowała się co najmniej dobę przed upieczeniem! Nacieranie jej przyprawami, a jeszcze lepiej zamoczenie w płynnej marynacie sprawi, że mięso będzie o wiele smaczniejsze i bardziej soczyste po przygotowaniu. Ważne, by marynata zawierała w sobie kwas. To może być sok z cytryny, ocet albo nawet piwo czy wino.
- Obsmażanie – ten zabieg ma na celu „zamknięcie” mięsa przed upieczeniem. Gdy jeszcze jest surowe, należy wrzucić je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i na dużym ogniu szybko obsmażyć je z każdej strony, tak by skórka była podpieczona. Tak przygotowane mięso wstawia się następnie do piekarnika i piecze, aż pieczeń stanie się miękka w środku.
- Solanka – to alternatywa dla osób, które cenią sobie charakterystyczne smaki każdego z mięs i nie lubią, gdy są one zakłócone różnymi dodatkami i przyprawami. Przygotowywanie pieczeni tylko z pomocą soli pozwala wydobyć smak wyjątkowy dla każdego rodzaju mięsa! W dodatku dzięki moczeniu w solance mięso jest niezwykle soczyste.
Dlaczego nie należy kroić mięsa zaraz po upieczeniu?
Każdy poradnik i książka kucharska zalecają, by po upieczeniu odstawić mięso na około 15 minut i dopiero po tym czasie rozpocząć krojenie. Nie bez powodu! Mięso musi „odpocząć”, ponieważ wówczas wszystkie naturalne soki wytworzone w trakcie pieczenia pozostaną w środku, a mięso będzie soczyste. Jeżeli pokroicie je zbyt wcześnie, to na pewno zauważycie po kilku minutach, że pieczeń znajduje się w małej kałuży, a mięso nie jest zbyt smaczne.