Pieczenie mięsa nie wydaje się być dużym wyzwaniem. Najczęściej wystarczy doprawić mięso, włożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do rozgrzanego piekarnika i poczekać. Obiad sam się robi!

A jednak, łatwo w tym przypadku popełnić kilka błędów. Dowiedzcie się, co zrobić by upieczone mięso było idealne oraz dlaczego nie można go pokroić od razu po wyjęciu z pieca!

Dlaczego nie należy kroić mięsa zaraz po upieczeniu?

Każdy poradnik i książka kucharska zalecają, by po upieczeniu odstawić mięso na około 15 minut i dopiero po tym czasie rozpocząć krojenie. Nie bez powodu! Mięso musi „odpocząć”, ponieważ wówczas wszystkie naturalne soki wytworzone w trakcie pieczenia pozostaną w środku, a mięso będzie soczyste.

Jeżeli pokroicie je zbyt wcześnie, to na pewno zauważycie po kilku minutach, że pieczeń znajduje się w małej kałuży, a mięso nie jest zbyt smaczne i w mig wysycha na wiór.

Zobacz także:

Jak powinno się piec mięso?

Sztuka pieczenia mięsa rządzi się swoimi prawami. Jeżeli chcecie, by wasza pieczeń była odpowiednio soczysta, aromatyczna i wszystkim smakowała, musicie pamiętać o podstawowych krokach:

  • Marynowanie – najlepsza pieczeń to taka, która marynowała się co najmniej dobę przed upieczeniem! Nacieranie jej przyprawami, a jeszcze lepiej zamoczenie w płynnej marynacie sprawi, że mięso będzie o wiele smaczniejsze i bardziej soczyste po przygotowaniu. Ważne, by marynata zawierała w sobie kwas. To może być sok z cytryny, ocet albo nawet piwo czy wino.
  • Obsmażanie – ten zabieg ma na celu „zamknięcie” mięsa przed upieczeniem. Gdy jeszcze jest surowe, należy wrzucić je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i na dużym ogniu szybko obsmażyć je z każdej strony, tak by skórka była podpieczona. Tak przygotowane mięso wstawia się następnie do piekarnika i piecze, aż pieczeń stanie się miękka w środku.
  • Solanka – to alternatywa dla osób, które cenią sobie charakterystyczne smaki każdego z mięs i nie lubią, gdy są one zakłócone różnymi dodatkami i przyprawami. Przygotowywanie pieczeni tylko z pomocą soli pozwala wydobyć smak wyjątkowy dla każdego rodzaju mięsa! W dodatku dzięki moczeniu w solance mięso jest niezwykle soczyste.