Różnica w nazewnictwie tego dania wywodzi się z używania różnych nazw tego dania w poszczególnych regionach naszego kraju. Sodziaki to placuszki na sodzie wywodzące się z dawnych kresów Rzeczpospolitej. Do dzisiaj przygotowują je choćby gospodynie pamiętające kuchnię swoich babć i dalszych przodków.

Przepis na oładki czy też sodziaki wciąż popularny jest więc we wschodniej Polsce, a także na tzw. ziemiach zachodnich. Dlaczego? To właśnie tam po II wojnie światowej wyemigrowali dawni mieszkańcy utraconych 17 września 1939 roku wschodnich ziem naszego kraju.

Są pulchne, leciutkie jak chmurka mimo sporej ilości mąki – wszystko to zasługa mieszanki zsiadłego mleka i spulchniacza, czyli sody lub proszku do pieczenia.

Z czym podawać sodziaki?

Bardzo dobrze wypadną w skromnej wersji, czyli podane tylko z cukrem pudrem. Trzeba pamiętać, że czasem mniej znaczy więcej.

Zobacz także:

Jednak najlepiej będą smakowały bez wątpienia w połączeniu z marmoladą, dżemem albo powidłami – takimi, jakie akurat macie w swojej spiżarce. Jeżeli dysponujecie przetworami domowej roboty, to wykorzystajcie je.

Przepis na sodziaki

Składniki:

  • 40 dag zsiadłego mleka
  • 1-2 jajka
  • Ok. 50 dag mąki pszennej
  • Niecała łyżeczka sody oczyszczonej (opcjonalnie proszek do pieczenia)
  • Łyżeczka cukru
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do miski lub na stolnicy wysypcie większą część mąki pszennej.
  2. Dodajcie do niej sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia, sól, cukier.
  3. Wbijcie do mąki jajka.
  4. Dodawajcie do mąki stopniowo zsiadłe mleko, wyrabiając przy tym ciasto.
  5. Ciasto na oładki (sodziaki) powinno być dość rzadkie i kleiste – w przeciwnym wypadku wasze placuszki wyjdą zbyt zbite i zwarte. Mogą także dobrze nie urosnąć.
  6. Wyrobione ciasto rozwałkujcie na placek o grubości do 1 cm.
  7. Z placka wykrajajcie niewielkie placuszki w kształcie prostokątów.
  8. Na patelni rozgrzejcie olej rzepakowy lub inny tłuszcz.
  9. Placki smażcie na niewielkiej ilości oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
  10. Gotowe placki wykładajcie na talerz wyłożony papierem kuchennym dla odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  11. Smacznego!