sodziaki kresowe oładki placki na zsiadłym mleku
Własne
Newsy

Sodziaki z przepisu prababci. Zróbcie je na zsiadłym mleku, a zachwycą was bardziej niż racuchy

Polska kuchnia potrawami mącznymi stoi. Także jeśli chodzi o desery. Naleśniki, racuchy, czy wreszcie placki na sodzie i zsiadłym mleku, czyli oładki albo sodziaki.

Różnica w nazewnictwie tego dania wywodzi się z używania różnych nazw tego dania w poszczególnych regionach naszego kraju. Sodziaki to placuszki na sodzie wywodzące się z dawnych kresów Rzeczpospolitej. Do dzisiaj przygotowują je choćby gospodynie pamiętające kuchnię swoich babć i dalszych przodków.

Przepis na oładki czy też sodziaki wciąż popularny jest więc we wschodniej Polsce, a także na tzw. ziemiach zachodnich. Dlaczego? To właśnie tam po II wojnie światowej wyemigrowali dawni mieszkańcy utraconych 17 września 1939 roku wschodnich ziem naszego kraju.

Są pulchne, leciutkie jak chmurka mimo sporej ilości mąki – wszystko to zasługa mieszanki zsiadłego mleka i spulchniacza, czyli sody lub proszku do pieczenia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z czym podawać sodziaki?

Bardzo dobrze wypadną w skromnej wersji, czyli podane tylko z cukrem pudrem. Trzeba pamiętać, że czasem mniej znaczy więcej.

Jednak najlepiej będą smakowały bez wątpienia w połączeniu z marmoladą, dżemem albo powidłami – takimi, jakie akurat macie w swojej spiżarce. Jeżeli dysponujecie przetworami domowej roboty, to wykorzystajcie je.

Zobacz także
Dodajcie to zamiast wody do ciasta na pierogi. Wyjdzie miękkie, delikatne i dużo smaczniejsze

Dodajcie to zamiast wody do ciasta na pierogi. Wyjdzie miękkie, delikatne i dużo smaczniejsze

Pyszny bigos

Kiedy powinno się dodać kiełbasę do bigosu? Wielu popełnia błąd, przez co danie jest do niczego

Przepis na sodziaki

Składniki:

  • 40 dag zsiadłego mleka
  • 1-2 jajka
  • Ok. 50 dag mąki pszennej
  • Niecała łyżeczka sody oczyszczonej (opcjonalnie proszek do pieczenia)
  • Łyżeczka cukru
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do miski lub na stolnicy wysypcie większą część mąki pszennej.
  2. Dodajcie do niej sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia, sól, cukier.
  3. Wbijcie do mąki jajka.
  4. Dodawajcie do mąki stopniowo zsiadłe mleko, wyrabiając przy tym ciasto.
  5. Ciasto na oładki (sodziaki) powinno być dość rzadkie i kleiste – w przeciwnym wypadku wasze placuszki wyjdą zbyt zbite i zwarte. Mogą także dobrze nie urosnąć.
  6. Wyrobione ciasto rozwałkujcie na placek o grubości do 1 cm.
  7. Z placka wykrajajcie niewielkie placuszki w kształcie prostokątów.
  8. Na patelni rozgrzejcie olej rzepakowy lub inny tłuszcz.
  9. Placki smażcie na niewielkiej ilości oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
  10. Gotowe placki wykładajcie na talerz wyłożony papierem kuchennym dla odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  11. Smacznego!
placki
gotujmy.pl/mikidziuba
Newsy
Puszyste racuchy z jabłkami według przepisu siostry Anastazji. Dzięki 1 trikowi wyjdą idealne
Domowe racuchy na słodko z kawałkami jabłek. To danie, które uwielbiają nie tylko dzieci, ale i dorośli. Placki są grube, puszyste w środku, a z wierzchu chrupiące.

Placuszki z jabłkami są nieodzownym symbolem beztroskich lat dzieciństwa. Dzięki wyjątkowemu smakowi, nikt nie jest w stanie się im oprzeć. To tak zwane „kalorie szczęścia”. Tradycyjne racuchy drożdżowe z jabłkami są dość czasochłonne.   Siostra Anastazja proponuje szybszą i łatwiejszą wersję placków z czasów dzieciństwa. Dzięki 1 trikowi, jakim jest oddzielne ubicie białek i dodanie ich później do masy, racuchy wyjdą idealnie puszyste oraz delikatne. Do tego typu potraw najlepiej sprawdzą się miękkie, słodkie jabłka , które dodadzą naturalnej słodyczy. Zaskocz swoich bliskich powrotem do dzieciństwa i przygotuj te błyskawiczne placki według przepisu siostry Anastazji. Przepis na racuchy z jabłkami siostry Anastazji Składniki: ½ l mleka 2 jajka  1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej 1 łyżka cukru kryształu ½ płaskiej łyżeczki soli ok. 40 dag mąki pszennej tłuszcz do smażenia ½ kg jabłek cukier puder do posypania Przygotowanie: Jajka rozbijcie i oddzielcie żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodajcie mleko, sól, cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną. Wszystko razem dobrze wymieszajcie. W drugiej misce ubijcie na sztywną pianę odłożone białka, a następnie delikatnie wmieszajcie je do przygotowanej masy. W międzyczasie rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Jabłka (najlepsze będą miękkie, np. antonówki) obierzcie, wydrążcie gniazdka nasienne, a następnie  pokrójcie w krążki około pół centymetrowe.  Tak przygotowane plastry jabłek, nadziejcie na widelec, zanurzajcie w cieście oraz delikatnie kładźcie na rozgrzaną patelnię. Smażcie z obu stron na złoty kolor. Racuchy odsączcie na ręczniku papierowym. Przełóżcie na...

1:1:1:1. Słyszeliście o takiej proporcji na babkę piaskową? Zawsze się udaje
Adobe Stock
Newsy
1:1:1:1. Słyszeliście o takiej proporcji na babkę piaskową? Zawsze się udaje
Babkę piaskową z tego przepisu w Anglii nazywa się nie bez powodu „matką wszystkich ciast”. Co prawda przepis na „ciasto funtowe” ewoluuje nieustannie od wielu lat, to jego baza wciąż jest taka sama.

Skąd nazwa „funtowe”? Wszystko wzięło się od używanej w Wielkiej Brytanii jednostki masy, czyli funta (ok. 45 dag). Początkowo angielskie gospodynie piekły swoje ciasta, dodając do siebie po 1 funcie jajek, mąki, tłuszczu i cukru. Czy można upiec ciasto tylko z 4 składników? Z czasem obniżano nie tylko ilość składników (która rodzina zjadłaby tak dużo ciasta!), ale także dodawano różne inne składniki. Na przykład proszek do pieczenia lub sodę, która sprawiały, że ciasto w proporcji 1:1:1:1 nabierało nieco więcej lekkości. Często do przepisu dodaje się także odrobinę mleka lub śmietany, by ciasto stało się nieco bardziej wilgotne. Na bazie tego prostego przepisu na babkę piaskową wyrosło całe mnóstwo innych receptur. Od babek cytrynowych, przez kakaowe, aż po różnego rodzaju biszkopty. Jeśli jednak nie macie wielkiego doświadczenia w pieczeniu ciast, warto zacząć od absolutnych podstaw. Czyli od takich właśnie ciast jak nasza najprostsza babka piaskowa. Przepis na najprostszą babkę piaskową Składniki: 3-4 jajka (ich liczba może różnić się w zależności od ich wielkości – razem powinny ważyć ok. 15 dag) 15 dag mąki pszennej 15 dag masła lub margaryny 15 dag cukru (ilość cukru można nieznacznie zmniejszyć, jeżeli wolicie mniej słodkie ciasta) Szczypta soli Opcjonalnie cukier waniliowy lub pokruszona laska wanilii Łyżeczka sody lub proszku do pieczenia Cukier puder do obsypania Przygotowanie: Zawczasu wyciągnijcie z lodówki masło, by zmiękło. Ubijcie za pomocą trzepaczki jajka z cukrem.  Potem dodajcie do środka masło i ucierajcie nadal na gładką masę. Dodajcie do miski lub innego naczynia, w którym przygotowujecie ciasto przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia lub sodę. Dosypcie...

placki z dyni przepis
goofy9/gotujmy.pl
Newsy
Macie problem z wysokim cholesterolem? Włączcie do diety te pyszne placuszki. One szybko sobie z nim poradzą
Wysoki cholesterol to nie wyrok! Nadal można jeść na przykład te pyszne placki – należy je tylko odpowiednio przyrządzić.

Coraz więcej Polaków zmaga się z podwyższonym poziomem cholesterolu. Przyczynia się do tego niewłaściwa dieta, niezdrowy styl życia oraz czynniki genetyczne. Zbyt wysoki cholesterol prowadzi do chorób układu krążenia, a nieleczony jest przyczyną zawałów serca i wylewów krwi do mózgu! Dlatego ogromnie ważna jest dieta, która pomoże obniżyć cholesterol oraz ryzyko wystąpienia udaru i zawału. Co jest przyczyną cholesterolu? Głównym powodem zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi jest niewłaściwa dieta. Jeśli lubicie tłuste wędliny, śmietanę, pączki, smażone mięso oraz fast foody, to lepiej zbadajcie swój cholesterol! Jego podwyższony poziom długo nie daje żadnych objawów. Jednak gdy jest już bardzo wysoki, możecie zaobserwować u siebie takie objawy, jak: Zażółcenia i zgrubienia na powiekach i łokciach Problemy z koncentracją Zapominanie Dieta w cholesterolu Osoby, u których stwierdzono podwyższony cholesterol, powinny zmienić swoje nawyki żywieniowe i stosować zdrową dietę, opartą na zdrowych tłuszczach. Zakazane jest jedzenie słodyczy, chipsów i żywności wysoko przetworzonej. Przepis na lekkie placuszki z dyni Czy wysoki cholesterol oznacza całkowitą rezygnację ze smacznego jedzenia? Oczywiście, że nie! Wypróbujcie ten przepis na smaczne placki z dyni, które są jak najbardziej wskazane w diecie osób zmagających się z podwyższonym poziomem cholesterolu. Będą wam potrzebne poniższe składniki: 10 dag puree z dyni 1 jajko 130 g pełnoziarnistej mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 łyżki proszku do pieczenia Płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka imbiru mielonego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka syropu klonowego Pół łyżki soli Przygotowanie...

Przepis na puszyste pankejki. Zróbcie te lekkie placuszki zamiast oklepanych naleśników
Flickr
Newsy
Przepis na puszyste pankejki. Zróbcie te lekkie placuszki zamiast oklepanych naleśników
Grube i puszyste pankejki to idealna propozycja na słodkie śniadanie. Robią się błyskawicznie, jeszcze szybciej znikają z talerzy.

Jeśli potrzebujecie odmiany od klasycznych naleśników i racuchów, amerykańskie pancakes to świetny pomysł na śniadanie na słodko. Są delikatne i bardzo puszyste.  Przepis na puszyste pankejki Składniki: 3 szklanki mąki pszennej  3 szklanki maślanki  Ćwierć szklanki oleju 2 łyżki miodu  4 jajka  2 łyżeczki sody oczyszczonej  1 łyżka proszku do pieczenia  Przygotowanie: W jednej misce dokładnie połączcie mokre składniki: roztrzepane jajka, maślankę, olej i miód. Do drugiej przesiejcie przez sitko suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Połączcie ze sobą suche i mokre składniki, nie musicie robić tego idealnie – mieszajcie mikserem albo łyżką tylko do połączenia się składników. W masie mogą zostać grudki. Przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie na około 15 minut. Smażcie małe placki (wielkości racuchów) na klarowanym maśle, aż zarumienią się z każdej strony. Smacznego! Z czym podawać pankejki? Najczęściej podaje się je na słodko – z syropem klonowym, miękkim masłem, które topi się pod wpływem temperatury placuszków, bitą śmietaną oraz owocami. W wielu przepisach do pankejków na patelni wkłada się borówki albo jagody – bardzo polecamy ten sposób, owoce staną się miękkie, puszczą sok i wzbogacą smak pancakes. Czy pankejki różnią się od naleśników? Choć są dość podobne to wiele je różni. Przede wszystkim mają zupełnie inną konsystencję – ciasto naleśnikowe jest rzadkie, aby można było je rozlać na całej patelni cienką warstwą. Za to ciasto na pancakes ma o wiele bardziej gęstą konsystencję, dzięki której możecie formować mniejsze placuszki. Również składniki użyte do...