Hreczniaki to placuszki z kaszy gryczanej i białego sera pochodzące z Kresów Wschodnich. Hreczka to regionalna nazwa gryki i stąd wzięła się nazwa tego dania. Są niezwykle sycące, ale i zdrowe, dzięki zawartości kaszy gryczanej. W dodatku są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Placki można usmażyć na oleju albo upiec w piekarniku, aby uzyskać nieco bardziej dietetyczną wersję potrawy. Zamiast bułki tartej możecie użyć np. otrębów owsianych. Koniecznie zróbcie do nich pyszny sos, który dodatkowo podkreśli smak hreczniaków. Ewa Wachowicz poleca hreczniaki z sosem pieczarkowym, tatarskim albo pomidorowym.

Przepis na kresowe hreczniaki Ewy Wachowicz

Składniki

  • 300g kaszy gryczanej
  • 250g białego sera
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bułka tarta do panierki

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną ugotujcie na sypko.
  2. Ser zmielcie w maszynce do mięsa. Jeśli jej nie macie, kupcie ser bez grudek.
  3. Cebulę obierzcie i zeszklijcie na oleju lub maśle.
  4. W dużej misce połączcie wystudzoną kaszę gryczaną, zmielony ser i cebulę. Dodajcie jajko, posiekaną natkę pietruszki, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszajcie. Możecie też wymieszać składniki mikserem.
  5. Zwilżcie dłonie wodą (dzięki temu masa nie będzie się kleić do dłoni) i uformujcie kotleciki w podłużny kształt. Każdy obtoczcie w bułce tartej.
  6. Na dużej patelni rozgrzejcie olej. Smażcie z obu stron na rumiano.
  7. Kotlety warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym

Sos pieczarkowy do hreczniaków i placków ziemniaczanych – przepis

Składniki

  • 200-250g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 duża łyżka masła
  • Pół litra śmietany 18%
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w plasterki.
  2. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzejcie masło, wrzućcie cebulę. Gdy się zeszkli, dodajcie pieczarki i duście, aż zmiękną.
  4. Dodajcie śmietankę i zredukujcie sos. Doprawcie solą i pieprzem.

Smacznego!