hreczniaki Ewa Wachowicz
Adobe Stock/ONS
Newsy

Kresowe hreczniaki Ewy Wachowicz zwalają z nóg. Koniecznie podajcie je z sosem pieczarkowym

Pyszne i zdrowe hreczniaki z kaszy gryczanej i białego sera podbiją wasze serca. Wyjdą doskonałe z przepisu samej Ewy Wachowicz.

Hreczniaki to placuszki z kaszy gryczanej i białego sera pochodzące z Kresów Wschodnich. Hreczka to regionalna nazwa gryki i stąd wzięła się nazwa tego dania. Są niezwykle sycące, ale i zdrowe, dzięki zawartości kaszy gryczanej. W dodatku są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Placki można usmażyć na oleju albo upiec w piekarniku, aby uzyskać nieco bardziej dietetyczną wersję potrawy. Zamiast bułki tartej możecie użyć np. otrębów owsianych. Koniecznie zróbcie do nich pyszny sos, który dodatkowo podkreśli smak hreczniaków. Ewa Wachowicz poleca hreczniaki z sosem pieczarkowym, tatarskim albo pomidorowym.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kresowe hreczniaki Ewy Wachowicz

Składniki

  • 300g kaszy gryczanej
  • 250g białego sera
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bułka tarta do panierki

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną ugotujcie na sypko.
  2. Ser zmielcie w maszynce do mięsa. Jeśli jej nie macie, kupcie ser bez grudek.
  3. Cebulę obierzcie i zeszklijcie na oleju lub maśle.
  4. W dużej misce połączcie wystudzoną kaszę gryczaną, zmielony ser i cebulę. Dodajcie jajko, posiekaną natkę pietruszki, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszajcie. Możecie też wymieszać składniki mikserem.
  5. Zwilżcie dłonie wodą (dzięki temu masa nie będzie się kleić do dłoni) i uformujcie kotleciki w podłużny kształt. Każdy obtoczcie w bułce tartej.
  6. Na dużej patelni rozgrzejcie olej. Smażcie z obu stron na rumiano.
  7. Kotlety warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym

Sos pieczarkowy do hreczniaków i placków ziemniaczanych – przepis

Składniki

  • 200-250g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 duża łyżka masła
  • Pół litra śmietany 18%
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w plasterki.
  2. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzejcie masło, wrzućcie cebulę. Gdy się zeszkli, dodajcie pieczarki i duście, aż zmiękną.
  4. Dodajcie śmietankę i zredukujcie sos. Doprawcie solą i pieprzem.

Smacznego!

Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. Niepowtarzalny smak
jaga85/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. Niepowtarzalny smak
Wyjątkowe gołąbki z farszem z grzybów i kaszy gryczanej polecają się na obiad! Z dodatkiem okrasy z boczku smakują fenomenalnie.

Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z farszem z mięsa mielonego i ryżu. Ale czy próbowaliście użyć zamiast ryżu kaszy gryczanej? Tak przyrządzone gołąbki smakują naprawdę wyjątkowo! Dodajcie do nich jeszcze suszone grzyby i okrasę z boczku, a nie będziecie chcieli jeść nic innego. Wypróbujcie smaczny przepis na te gołąbki autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem Do przygotowania gołąbków z kaszą potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka kapusty Pół kilograma pieczarek 200-250 g wędzonego boczku 1,5 szklanki kaszy gryczanej 50 g sera żółtego 1 łyżka suszonych grzybów 1 kostka rosołowa Pieprz czarny świeżo mielony Sól Olej do smażenia Natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Zagotujcie w garnku wodę i dodajcie sól. Ugotujcie w niej kapustę, aż liście zaczną od niej odchodzić i będą miękkie. Suszone grzyby wsypcie do miseczki i zalejcie wodą. Moczcie przez około 2 godziny. Po tym czasie zagotujcie je i gotujcie, aż zmiękną. Po ugotowaniu zmiksujcie grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Do garnka z osoloną wodą wsypcie 1,5 szklanki kaszy gryczanej i ugotujcie, a po ugotowaniu ostudźcie. Umyjcie pieczarki i pokrójcie w plastry. Usmażcie na oleju i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Na koniec smażenia dodajcie do pieczarek zmiksowane suszone grzyby. Podgrzewajcie tak długo, aż odparuje cała woda. Ser żółty zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. W jednej misce wymieszajcie grzyby, kaszę oraz ser. Doprawcie solą i pieprzem. Na ugotowane liście kapusty wyłóżcie porcje farszu i złóżcie. Dno naczynia żaroodpornego wyłóżcie liśćmi kapusty i poukładajcie na nich...

Pieczarki się myje czy obiera? Oto najlepszy sposób, aby oczyścić pieczarki (2 linki)
Newsy
Pieczarki się myje czy obiera? Oto najlepszy sposób, aby oczyścić pieczarki
Jeżeli zastanawiacie się, jak oczyścić pieczarki i czy w ogóle trzeba pieczarki obierać, to koniecznie zapoznajcie się z poniższym artykułem.

Doświadczeni kucharze mają swoje przyzwyczajenia, które trudno jest zmienić. Dodają bekon do jajek , choć to niekoniecznie dobre dla zdrowia i gotują kaszę w torebkach . Na szczęście nie wszystkie kulinarne zwyczaje są dla was szkodliwe, ale wiele z nich niepotrzebnie zabiera wiele czasu. Na przykład obieranie pieczarek! Czy pieczarki się obiera? Pewnie czasami zadajecie sobie to pytanie przyrządzając zupę pieczarkową albo sos z pieczarkami. Ale czy rzeczywiście trzeba obierać pieczarki? Okazuje się, że… nie! Pod warunkiem, że będziecie je smażyć lub gotować. Wówczas wystarczy tylko dokładnie umyć i wyszorować pieczarki. Obierania wymagają stare i zbrązowiałe okazy. Przepis na faszerowane pieczarki z mięsem Do przygotowania smacznych pieczarek faszerowanych mięsem mielonym potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 500 g dużych pieczarek 200 g wieprzowego mięsa mielonego z szynki 1 cebula 1 ząbek czosnku Bułka tarta Świeża natka pietruszki Około pół szklanki startego sera żółtego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego Szczypta ostrej papryki mielonej Pół płaskiej łyżeczki słodkiej papryki mielonej Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie pieczarki. Odkrójcie nóżki i wydrążcie kapelusze tak, by było w nich jak najwięcej miejsca na farsz. Nóżki i środek kapeluszy pokrójcie bardzo drobno. Tak samo pokrójcie obraną cebulę. Rozgrzejcie na patelni łyżkę oleju i smażcie przez kilka minut pokrojone pieczarki z cebulą, cały czas mieszając. Na koniec dodajcie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszajcie i odstawcie do ostudzenia. Do miski włóżcie mięso mielone i dodajcie do...

gołąbki z kaszą
Gotujmy.pl
Newsy
Czym zastąpić ryż w gołąbkach? Dodajcie ten składnik a zakochacie się w ich smaku
Lubicie jeść gołąbki, ale pragniecie jakiejś odmiany? Zróbcie gołąbki z kaszą gryczaną z dodatkiem boczku. Gwarantujemy, że zakochacie się w ich obłędnym smaku.

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Tradycyjne gołąbki przygotowuje się z nadzieniem z ryżu. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, przyprawy, podsmażoną na rumiano cebulkę i całość zawijamy w ugotowane licie kapusty, po czym danie ląduje w garnku lub w piekarniku. Co powiecie na gołąbki, do których zamiast ryżu dodaje się kaszę? Gołąbki z kaszą gryczaną Jeżeli marzy wam się odmieniona wersja tradycyjnych gołąbków, zamiast ryżu dodajcie do zmielonego mięsa kaszę gryczaną. Do farszu z powodzeniem możecie dodać zarówno kaszę jęczmienną, jak i gryczaną. Tak przygotowane gołąbki będą się świetnie komponować z sosem – pieczarkowym lub pomidorowym. Dla odmiany jednak warto czasem podać je z podsmażonym na rumiano boczkiem, który idealnie komponuje się ze smakiem kaszy gryczanej. Jak przygotować to obłędne w smaku danie? To banalnie proste. Składniki: Główka kapusty, 1,5 szklanki kaszy gryczanej 500 gram pieczarek 5 dag żółtego sera  Garść suszonych grzybów Świeżo mielona sól i pieprz do smaku Olej do smażenia, Kostka rosołowa Oraz: Około 250 gram wędzonego boczku natka pietruszki do udekorowania Przygotowanie: Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie, po czym zdejmujemy z niej delikatnie liście. Grzyby namaczamy na około 2 godziny w misce z wodą. Gotujemy je następnie do miękkości w niewielkiej ilości wody. Ugotowane grzyby miksujemy razem z wodą w której się gotowały. W oddzielnym garnku gotujemy na sypko kaszę i studzimy ją. Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na oleju do miękkości. Przyprawiamy do smaku. Pod koniec smażenia pieczarek, dodajemy ugotowane i zmiksowane grzyby. Smażymy aż płyn...

Siostra Anastazja zdradziła przepis na pierogi z kaszą gryczaną z pieczarkami.
Flickr/AdobeStock
Newsy
Siostra Anastazja zdradziła swój przepis na pierogi z kaszą gryczaną z pieczarkami. Smak nie do opisania
Siostra Anastazja podała przepis na tradycyjne dla kuchni wschodniej Polski pierogi z kaszą gryczaną. Dodaje do nich dość nietypowy składnik - podsmażane pieczarki. Wypróbujecie?

Siostra Anastazja to najsłynniejsza polska zakonnica, autorka licznych książek kulinarnych i wielu wspaniałych przepisów. Gotowaniem zajmuje się już od nastoletnich lat. Gdy zmarła jej mama, to właśnie Anastazja przejęła kulinarne obowiązki i zaczęła gotować dla członków swojej rodziny. Przepisy siostry Anastazji pokochały miliony o czym świadczy chociażby fakt, że jak dotąd udało jej się sprzedać ponad 4 miliony książek o gotowaniu. Książki z jej przepisami możecie kupić m.in. na Poczcie Polskiej oraz w internecie. Siostra Anastazja wydała jak dotąd prawie 20 publikacji o gotowaniu, w których znalazły się przepisy na dania jarskie, mięsne i ciasta. Przepis na pierogi z kaszą gryczaną siostry Anastazji Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się ciekawym przepisem na pierogi z kaszą gryczaną z pieczarkami. Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1-2 jaja Około 1/2 szklanki letniej wody  sól Wykonanie: Mąkę przesiejcie, dodajcie pozostałe składniki i wyrabiajcie ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy. Następnie rozwałkujcie i wykrawajcie krążki. Na środek każdego nałóżcie farsz, złóżcie na pół i dobrze sklejcie brzegi. Gotowe pierogi wrzucajcie partiami do wrzącej, osolonej wody. Delikatnie zamieszajcie drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna. Przykryjcie i wolno gotujcie. Gdy wypłyną, odkryjcie i gotujcie jeszcze przez ok. 3 min. Odcedźcie lub pojedynczo wyciągajcie łyżką cedzakową. Gorące układajcie na półmisku. Składniki na farsz: 20 dag kaszy gryczanej 25 dag pieczarek 1 średnia cebula masło klarowane sól pieprz Wykonanie: Kaszę ugotujcie na sypko. Pieczarki...