Hreczniaki to placuszki z kaszy gryczanej i białego sera pochodzące z Kresów Wschodnich. Hreczka to regionalna nazwa gryki i stąd wzięła się nazwa tego dania. Są niezwykle sycące, ale i zdrowe, dzięki zawartości kaszy gryczanej. W dodatku są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Placki można usmażyć na oleju albo upiec w piekarniku, aby uzyskać nieco bardziej dietetyczną wersję potrawy. Zamiast bułki tartej możecie użyć np. otrębów owsianych. Koniecznie zróbcie do nich pyszny sos, który dodatkowo podkreśli smak hreczniaków. Ewa Wachowicz poleca hreczniaki z sosem pieczarkowym, tatarskim albo pomidorowym.
Przepis na kresowe hreczniaki Ewy Wachowicz
Składniki
- 300g kaszy gryczanej
- 250g białego sera
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- Pół pęczka natki pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
- Bułka tarta do panierki
Przygotowanie
- Kaszę gryczaną ugotujcie na sypko.
- Ser zmielcie w maszynce do mięsa. Jeśli jej nie macie, kupcie ser bez grudek.
- Cebulę obierzcie i zeszklijcie na oleju lub maśle.
- W dużej misce połączcie wystudzoną kaszę gryczaną, zmielony ser i cebulę. Dodajcie jajko, posiekaną natkę pietruszki, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszajcie. Możecie też wymieszać składniki mikserem.
- Zwilżcie dłonie wodą (dzięki temu masa nie będzie się kleić do dłoni) i uformujcie kotleciki w podłużny kształt. Każdy obtoczcie w bułce tartej.
- Na dużej patelni rozgrzejcie olej. Smażcie z obu stron na rumiano.
- Kotlety warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
Sos pieczarkowy do hreczniaków i placków ziemniaczanych – przepis
Składniki
- 200-250g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 duża łyżka masła
- Pół litra śmietany 18%
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w plasterki.
- Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzejcie masło, wrzućcie cebulę. Gdy się zeszkli, dodajcie pieczarki i duście, aż zmiękną.
- Dodajcie śmietankę i zredukujcie sos. Doprawcie solą i pieprzem.
Smacznego!