Macie w zwyczaju dodawać do sernika rodzynki, olejki zapachowe (np. migdałowy, rumowy lub pomarańczowy)? Ten sernik ich nie potrzebuje! Dodatek mleka w proszku sprawia, że nic więcej masie serowej nie potrzeba. Ten składnik nada pysznego smaku i sprawi, że ciasto będzie miało kremową konsystencję.

Ten sernik na kruchym kakaowym spodzie ma również pyszne ciasto na wierzchu. Koniecznie upieczcie to ciasto na wyjątkową okazję – urodziny, imieniny albo z okazji Wielkanocy lub Bożego Narodzenia.

Przepis na kremowy sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie

Składniki na ciasto kakaowe

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2-3 łyżki kakao
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody

Składniki na masę serową

  • 1,5kg zmielonego twarogu lub sera, który musicie zmielić trzy razy
  • 10 jajek
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 100g mleka w proszku
  • 100g masła
  • 400g cukru pudru

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiejcie do miski, aby ją napowietrzyć. Zagniećcie z margaryną pokrojoną na kawałki, a następnie dodajcie pozostałe składniki. Jeśli ciasto jest zbyt suche i nie chce się zlepić, możecie dodać więcej śmietany.
  2. Zagniecione ciasto podzielcie na dwie części, zawińcie w folię spożywczą i schowajcie do lodówki.
  3. Oddzielcie białka od żółtek i zmiksujcie je na sztywno ze szczyptą soli.
  4. W drugiej misie utrzyjcie masło z cukrem na puch, a następnie wmiksujcie żółtka.
  5. Do masy dodajcie po kolei zmielony twaróg, mleko w proszku i mąkę. Miksujcie, aż składniki dobrze się połączą.
  6. Dodajcie ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie wmieszajcie za pomocą trzepaczki albo miksując na najwolniejszy obrotach tylko do połączenia się mas.
  7. Prostokątną blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Rozwałkujcie jedną porcję ciasta i przełóżcie ją na spód formy.
  8. Na ciasto wylejcie masę serową, a następnie zetrzyjcie na jej wierzch na tarce o grubych oczkach drugą porcję ciasta.
  9. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni i wstawcie ciasto na godzinę.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl