sernik z mlekiem w proszku
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy

Kremowy sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie. Zakochacie się w tym smaku

Nietypowy sernik bazujący na mleku w proszku, które nadaje mu wyjątkowego smaku. Jeśli nigdy wcześniej go nie jedliście to koniecznie musicie wypróbować.

Macie w zwyczaju dodawać do sernika rodzynki, olejki zapachowe (np. migdałowy, rumowy lub pomarańczowy)? Ten sernik ich nie potrzebuje! Dodatek mleka w proszku sprawia, że nic więcej masie serowej nie potrzeba. Ten składnik nada pysznego smaku i sprawi, że ciasto będzie miało kremową konsystencję.

Ten sernik na kruchym kakaowym spodzie ma również pyszne ciasto na wierzchu. Koniecznie upieczcie to ciasto na wyjątkową okazję – urodziny, imieniny albo z okazji Wielkanocy lub Bożego Narodzenia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kremowy sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie

Składniki na ciasto kakaowe

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2-3 łyżki kakao
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody

Składniki na masę serową

  • 1,5kg zmielonego twarogu lub sera, który musicie zmielić trzy razy
  • 10 jajek
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 100g mleka w proszku
  • 100g masła
  • 400g cukru pudru

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiejcie do miski, aby ją napowietrzyć. Zagniećcie z margaryną pokrojoną na kawałki, a następnie dodajcie pozostałe składniki. Jeśli ciasto jest zbyt suche i nie chce się zlepić, możecie dodać więcej śmietany.
  2. Zagniecione ciasto podzielcie na dwie części, zawińcie w folię spożywczą i schowajcie do lodówki.
  3. Oddzielcie białka od żółtek i zmiksujcie je na sztywno ze szczyptą soli.
  4. W drugiej misie utrzyjcie masło z cukrem na puch, a następnie wmiksujcie żółtka.
  5. Do masy dodajcie po kolei zmielony twaróg, mleko w proszku i mąkę. Miksujcie, aż składniki dobrze się połączą.
  6. Dodajcie ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie wmieszajcie za pomocą trzepaczki albo miksując na najwolniejszy obrotach tylko do połączenia się mas.
  7. Prostokątną blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Rozwałkujcie jedną porcję ciasta i przełóżcie ją na spód formy.
  8. Na ciasto wylejcie masę serową, a następnie zetrzyjcie na jej wierzch na tarce o grubych oczkach drugą porcję ciasta.
  9. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni i wstawcie ciasto na godzinę.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

sernik opada
AdobeStock
Newsy
Sernik pęka lub opada? Ciągle popełniacie ten amatorski błąd
Nie wychodzą wam serniki? Bez obaw! Prawdopodobnie popełniacie prosty błąd, który łatwo można naprawić.

Martwicie się na myśl o świętach wielkanocnych, bo ciasta wam nie wychodzą? Poznajcie prosty błąd popełniany w trakcie pieczenia sernika, a już nigdy nie wyjdzie wam zakalec. Przepis na sernik na kruchym spodzie Do przygotowania pysznego sernika na kruchym spodzie, idealnego na wielkanocny stół, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki na masę serową: Kilogram mielonego twarogu 5 jaj rozmiar M Pół szklanki cukru Pół kostki masła 1 budyń śmietankowy bez cukru Skórka z cytryny Składniki na kruche ciasto: 40 dag mąki pszennej 30 dag masła 130 g cukru 4 łyżki kakao 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta: Do dużej miski wsypcie mąkę, później kakao, pół szklanki cukru i na końcu proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Na koniec dodajcie dwa żółtka oraz 30 dag masła pokrojonego w kostkę. Wymieszajcie wszystkie składniki. Należy to zrobić szybko, by składniki nadmiernie się nie rozgrzały od ciepła dłoni. Gotowe ciasto zawińcie w folię i włóżcie do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc. Podzielcie ciasto na dwie części. Jedną odłóżcie do lodówki, a drugą przełóżcie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozłóżcie. Przygotowanie masy: Teraz czas na masę serową! Do dużej miski wbijcie pięć cały jajek i wsypcie pół szklanki cukru. Ubijcie mikserem, aż cały cukier się rozpuści, a masa będzie puchata. Zmniejszcie prędkość obrotów i dodajcie do miski pół kostki płynnego i zimnego masła oraz całe opakowanie budyniu śmietankowego. Później wsypcie otartą skórkę z cytryny. Na koniec do miski przełóżcie kilogram zmielonego twarogu i miksujcie cały czas na...

Kremowy sernik pieczony na wodzie. Nie opada, nie pęka i jest idealnie wilgotny
AdobeStock
Newsy
Kremowy sernik pieczony na wodzie. Nie opada, nie pęka i jest idealnie wilgotny
Sekretem wilgotnego i miękkiego sernika jest upieczenie go w kąpieli wodnej! Dowiedzcie się, jak to zrobić.

Puchaty i mięciutki sernik będzie prawdziwym hitem podczas świąt wielkanocnych. A czy próbowaliście już zrobić sernik w kąpieli wodnej ? Sprawdźcie, jak łatwo można to zrobić! Jak piec sernik w kąpieli wodnej? Choć nazwa brzmi tajemniczo, to pieczenie ciasta w ten sposób jest bardzo proste. Potrzebna wam będzie bardzo szczelna tortownica, duża blacha do pieczenia lub głębokie naczynie żaroodporne, papier do pieczenia i folia aluminiowa: Połóżcie papier na dnie tortownicy i zapnijcie ją tak, by papier wystawał na zewnątrz. Nie ma potrzeby wykładania nim boków formy ani smarowania jej masłem. Wytnijcie dwa duże arkusze folii aluminiowej, o szerokości 45 cm. Na środku jednego arkusza połóżcie formę wyłożoną kruchym i podpieczonym ciastem i owińcie szczelnie folią aluminiową. Odwróćcie tortownicę o 90 stopni i powtórzcie powyższy krok. Owiniętą tortownicę włóżcie do większej blachy i wlejcie do niej tyle wrzątku, by sięgał do połowy wysokości tortownicy. Przepis na sernik w kąpieli wodnej Do przygotowania puszystego i wilgotnego sernika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 250 g mąki 100 g masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego z wiaderka 170 g cukru 30 g cukru waniliowego 80 g masła 5 białek 3 żółtka 1 łyżeczka przyprawy do sernika 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki skórki pomarańczowej Cukier puder do posypania Oraz tortownica o średnicy 24 cm. Przygotowanie: Do miski wsypcie 250 g przesianej mąki, dodajcie 100 g zimnego masła, 2 łyżki cukru pudru, łyżkę śmietany 18% oraz dwa żółtka. Wszystko szybko wymieszajcie i zagniećcie ciasto. Owińcie...

sernik czekoladowy
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Mocno czekoladowy sernik bez pieczenia. Robi się go błyskawicznie
Doskonały smak, który zachwyca i dużych i małych. Musicie go koniecznie zrobić na wielkanocny stół.

Takie przepisy lubimy najbardziej. Szybkie w przygotowaniu i bez zbędnego marnowania czasu na długie stanie w kuchni czy pieczenie i pilnowanie, czy wypiek się nie przypalił. Ten mocno czekoladowy sernik z bitą śmietaną z pewnością skradnie wasze serca. Jest piękny, doskonale smakuje, wygląda bardzo efektownie i robi wrażenie na zaproszonych gościach. Sprawdza się nie tylko jako deser podczas imienin lub urodzin; koniecznie podajcie go także na Wielkanoc. Będzie przyjemnym urozmaiceniem wśród innych deserów z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Czekoladowy sernik bez pieczenia - przepis Składniki na masę serową 1kg twarogu 100g gorzkiej czekolady 250ml likieru czekoladowego 2 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny Składniki na masę śmietanową 350ml śmietanki kremówki 50ml likieru czekoladowego 50g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny w proszku Dodatkowo Okrągłe biszkopty 50g startej białej czekolady 25g startej gorzkiej czekolady Przygotowanie Ser zmielcie w maszynce do mięsa trzykrotnie. Czekoladę roztopcie w kąpieli wodnej i pozwólcie jej nieco ostygnąć. W dużej misce zmiksujcie zmielony twaróg z czekoladowym likierem i cukrem pudrem. Dodajcie ostudzoną roztopioną czekoladę, zmiksujcie na gładką masę. Żelatynę rozpuśćcie w niewielkiej ilości wody według instrukcji na opakowaniu. Dodajcie do masy i zmiksujcie. Dno okrągłej tortownicy o średnicy ok. 26cm wyłóżcie biszkoptami i wylejcie na nie masę czekoladowo-serową. Wstawcie do lodówki, aby stężała. Śmietankę kremówkę ubijcie i połączcie z cukrem pudrem oraz likierem czekoladowym. Dodajcie rozpuszczoną żelatynę, a następnie czekoladę wcześniej rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Całość...

sernik z rodzynkami przepis
AdobeStock
Newsy
Siostra Anastazja gotuje tak, że palce lizać. Podała przepis na swój sekretny sernik świąteczny
Pieczecie sernik na święta? Wypróbujcie recepturę Siostry Anastazji na niezwykle lekki i aksamitny sernik z rodzynkami!

Gdy wydano pierwszą książkę z przepisami Siostry Anastazji, sprzedało się ledwie kilka tysięcy egzemplarzy. Jednak kiedy czytelnicy zaczęli przygotowywać dania z jej receptur, stały się one absolutnym hitem! Do dziś sprzedano niemal 4 miliony egzemplarzy książek z przepisami Siostry Anastazji. Robią prawdziwą furorę w polskich domach i nic dziwnego – potrawy wychodzą naprawdę przepyszne! Sernika nie może zabraknąć na świątecznym stole. Każdy ma własną recepturę, którą przekazuje się w jego rodzinie od pokoleń. Inni robią doskonałe ciasto z przepisu, który podała im przyjaciółka lub znaleźli go po prostu w książce kucharskiej. Jeżeli chodzi o gotowanie, to warto mieć otwarty umysł, ponieważ doskonałe receptury są dosłownie wszędzie! Dlatego serdecznie wam polecamy, byście w tym roku spróbowali upiec sernik z przepisu Siostry Anastazji. Jest aksamitny, delikatny i smakuje po prostu obłędnie. Przepis na sernik z rodzynkami Siostry Anastazji Do przygotowania tego wyjątkowego sernika potrzebne wam będą poniższe składniki: Do ciasta: 100 g margaryny 100 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 4 żółtka Pół łyżeczki proszku do pieczenia Do masy serowej: 1,5 kg zmielonego tłustego twarogu 12 jaj 450 g cukru 300 g margaryny 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 0,5 l mleka 200 g rodzynek Przygotowanie Za pomocą miksera zmiksujcie margarynę z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli, cały czas miksując, dodajcie po jednym żółtku i dosypcie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jeden suchy budyń dodajcie do zmielonego twarogu i bardzo dokładnie wymieszajcie. Następnie w garnku zagotujcie pozostałe dwa budynie i gdy ostygną, dodajcie je do twarogu. W mikserze zmieszajcie margarynę z cukrem, żółtkami, a następnie dodajcie...