Kremowy sernik pieczony na wodzie. Nie opada, nie pęka i jest idealnie wilgotny
AdobeStock
Newsy

Kremowy sernik pieczony na wodzie. Nie opada, nie pęka i jest idealnie wilgotny

Sekretem wilgotnego i miękkiego sernika jest upieczenie go w kąpieli wodnej! Dowiedzcie się, jak to zrobić.
Katarzyna Wyborska
marzec 28, 2021

Puchaty i mięciutki sernik będzie prawdziwym hitem podczas świąt wielkanocnych. A czy próbowaliście już zrobić sernik w kąpieli wodnej? Sprawdźcie, jak łatwo można to zrobić!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jak piec sernik w kąpieli wodnej?

Choć nazwa brzmi tajemniczo, to pieczenie ciasta w ten sposób jest bardzo proste. Potrzebna wam będzie bardzo szczelna tortownica, duża blacha do pieczenia lub głębokie naczynie żaroodporne, papier do pieczenia i folia aluminiowa:

  • Połóżcie papier na dnie tortownicy i zapnijcie ją tak, by papier wystawał na zewnątrz. Nie ma potrzeby wykładania nim boków formy ani smarowania jej masłem.
  • Wytnijcie dwa duże arkusze folii aluminiowej, o szerokości 45 cm. Na środku jednego arkusza połóżcie formę wyłożoną kruchym i podpieczonym ciastem i owińcie szczelnie folią aluminiową.
  • Odwróćcie tortownicę o 90 stopni i powtórzcie powyższy krok.
  • Owiniętą tortownicę włóżcie do większej blachy i wlejcie do niej tyle wrzątku, by sięgał do połowy wysokości tortownicy.

Zobacz także

Przepis na sernik w kąpieli wodnej

Do przygotowania puszystego i wilgotnego sernika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

Do ciasta:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 18%

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu mielonego z wiaderka
  • 170 g cukru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 80 g masła
  • 5 białek
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka przyprawy do sernika
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • Cukier puder do posypania

Oraz tortownica o średnicy 24 cm.

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypcie 250 g przesianej mąki, dodajcie 100 g zimnego masła, 2 łyżki cukru pudru, łyżkę śmietany 18% oraz dwa żółtka. Wszystko szybko wymieszajcie i zagniećcie ciasto.
  2. Owińcie ciasto folią spożywczą i odstawcie do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmijcie je z lodówki i wyłóżcie nim tortownicę. Obciążcie ciasto, by nie wyrosło za bardzo podczas pieczenia: połóżcie na nim papier do pieczenia i wysypcie fasolę. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez 15 minut.
  3. Pamiętajcie, że składniki na masę serową muszą mieć jednakową temperaturę – najlepiej, żeby była to temperatura pokojowa! Do miski wsypcie 170 g cukru, 30 g cukru waniliowego oraz 3 żółtka. Miksujcie przez kilka minut.
  4. Teraz dodajcie cały twaróg na sernik, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 80 g miękkiego masła i przyprawę do sernika. Miksujcie 4 minuty.
  5. Do drugiej miski wlejcie 5 białek i ubijcie na sztywno. Wlejcie białka do masy serowej i wymieszajcie trzepaczką. Dodajcie skórkę pomarańczową i zamieszajcie.
  6. Wylejcie masę serową na podpieczony, kruchy spód. Pieczcie w kąpieli wodnej w 160 stopniach przez 90 minut. Po tym czasie zostawcie ciasto w piekarniku na minimum pół godziny, by nie opadło.
Komentarze