Kremowy sernik pieczony na wodzie. Nie opada, nie pęka i jest idealnie wilgotny
AdobeStock
Newsy

Kremowy sernik pieczony na wodzie. Nie opada, nie pęka i jest idealnie wilgotny

Sekretem wilgotnego i miękkiego sernika jest upieczenie go w kąpieli wodnej! Dowiedzcie się, jak to zrobić.

Puchaty i mięciutki sernik będzie prawdziwym hitem podczas świąt wielkanocnych. A czy próbowaliście już zrobić sernik w kąpieli wodnej? Sprawdźcie, jak łatwo można to zrobić!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak piec sernik w kąpieli wodnej?

Choć nazwa brzmi tajemniczo, to pieczenie ciasta w ten sposób jest bardzo proste. Potrzebna wam będzie bardzo szczelna tortownica, duża blacha do pieczenia lub głębokie naczynie żaroodporne, papier do pieczenia i folia aluminiowa:

  • Połóżcie papier na dnie tortownicy i zapnijcie ją tak, by papier wystawał na zewnątrz. Nie ma potrzeby wykładania nim boków formy ani smarowania jej masłem.
  • Wytnijcie dwa duże arkusze folii aluminiowej, o szerokości 45 cm. Na środku jednego arkusza połóżcie formę wyłożoną kruchym i podpieczonym ciastem i owińcie szczelnie folią aluminiową.
  • Odwróćcie tortownicę o 90 stopni i powtórzcie powyższy krok.
  • Owiniętą tortownicę włóżcie do większej blachy i wlejcie do niej tyle wrzątku, by sięgał do połowy wysokości tortownicy.
Zobacz także
Przepis na ciasto paryski kochanek z 4 składników. Jest gotowe w 15 minut

Przepis na ciasto paryski kochanek z 4 składników. Jest gotowe w 15 minut

Robert Makłowicz zdradził recepturę na paschę z twarogu z wiaderka. Przepis jest niezawodny

Robert Makłowicz zdradził recepturę na paschę z twarogu z wiaderka. Przepis jest niezawodny

Przepis na sernik w kąpieli wodnej

Do przygotowania puszystego i wilgotnego sernika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

Do ciasta:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 18%

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu mielonego z wiaderka
  • 170 g cukru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 80 g masła
  • 5 białek
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka przyprawy do sernika
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • Cukier puder do posypania

Oraz tortownica o średnicy 24 cm.

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypcie 250 g przesianej mąki, dodajcie 100 g zimnego masła, 2 łyżki cukru pudru, łyżkę śmietany 18% oraz dwa żółtka. Wszystko szybko wymieszajcie i zagniećcie ciasto.
  2. Owińcie ciasto folią spożywczą i odstawcie do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmijcie je z lodówki i wyłóżcie nim tortownicę. Obciążcie ciasto, by nie wyrosło za bardzo podczas pieczenia: połóżcie na nim papier do pieczenia i wysypcie fasolę. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez 15 minut.
  3. Pamiętajcie, że składniki na masę serową muszą mieć jednakową temperaturę – najlepiej, żeby była to temperatura pokojowa! Do miski wsypcie 170 g cukru, 30 g cukru waniliowego oraz 3 żółtka. Miksujcie przez kilka minut.
  4. Teraz dodajcie cały twaróg na sernik, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 80 g miękkiego masła i przyprawę do sernika. Miksujcie 4 minuty.
  5. Do drugiej miski wlejcie 5 białek i ubijcie na sztywno. Wlejcie białka do masy serowej i wymieszajcie trzepaczką. Dodajcie skórkę pomarańczową i zamieszajcie.
  6. Wylejcie masę serową na podpieczony, kruchy spód. Pieczcie w kąpieli wodnej w 160 stopniach przez 90 minut. Po tym czasie zostawcie ciasto w piekarniku na minimum pół godziny, by nie opadło.
Jak naprawić popękany wierzch sernika? To bardzo proste
Flickr
Newsy
Jak naprawić popękany wierzch sernika? To bardzo proste
Robicie wszystko według przepisu, a sernik pęka po upieczeniu? Da się to naprawić – sprawdźcie, jak!

Sernik wam pękł po upieczeniu? Jeszcze nic straconego! Możecie go łatwo naprawić za pomocą kilku składników, które macie w kuchni. Dlaczego sernik pęka? Zwykle powodem, dla którego sernik pęka po upieczeniu jest to, że nie wszystkie użyte składniki miały tę samą temperaturę. Dlatego tak ważne jest, by przed rozpoczęciem pieczenia wyjąć je wcześniej z lodówki, a ostatecznie możecie ogrzać część z nich wkładając je do letniej wody – można tak zrobić na przykład z jajkami. Jak naprawić popękany sernik? „Naprawienie” pękniętego sernika jest bardzo proste. Będziecie potrzebowali: 2 szklanki śmietany ¼ szklanki cukru Łyżeczka ekstraktu waniliowego Wymieszajcie wszystkie składniki. Gdy sernik będzie już upieczony i nieco ostygnie, posmarujcie wierzch powstałym kremem i wstawcie ciasto z powrotem do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na 10 minut. W ten sposób wierzch się wyrówna i spękania nie będą już widoczne. Przepis na domowy sernik Do przygotowania klasycznego, domowego sernika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram półtłustego twarogu mielonego 1,5 szklanki cukru 100 g masła 3 łyżeczki cukru waniliowego 7 jajek średniej wielkości 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Do miski przesiejcie mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i wymieszajcie. Do dużej miski wsypcie 1,5 szklanki cukru, dodajcie masło, cukier waniliowy i za pomocą miksera ucierajcie na najwyższych. Dodawajcie powoli po jednym żółtku, cały czas ucierając. Zmniejszcie obroty do średnich i dodawajcie twaróg, a następnie mąkę. Mieszajcie cały czas do uzyskania jednolitej masy. Ubijcie białka na sztywno i wlejcie je...

Sernik nie pęknie, jeśli zrobicie z nim 1 rzecz od razu po upieczeniu
Flickr
Newsy
Sernik nie pęknie, jeśli zrobicie z nim 1 rzecz od razu po upieczeniu. Wielu o tym wciąż zapomina
Na pewno nikogo nie cieszy widok popękanego sernika. By zapobiec takiej katastrofie, pamiętajcie o jednej rzeczy podczas przygotowywania tego ciasta.

Obawiacie się, że sernik pieczony na święta lub inną okazję popęka? By uniknąć wpadki, warto się dowiedzieć, dlaczego sernik może w ogóle pękać i co zrobić, żeby był zwarty i pięknie się prezentował po upieczeniu. To bardzo proste i nie wymaga żadnych specjalnych składników do ciasta ani sprzętów - sprawdźcie sami.  Co zrobić, żeby sernik nie pękł po upieczeniu? Często powodem pękania sernika po upieczeniu jest zbyt wysoka temperatura, w jakiej się piekł. Jednak to nie wszystko. Może się tak też stać w sytuacji, gdy wyciągniecie go zbyt szybko z piekarnika albo gdy użyte do niego składniki nie miały jednakowej temperatury.  By sernik nie popękał, należy dodać do niego lekko ubite białka (ale nie na sztywno!), a po upieczeniu koniecznie starannie odciąć nożem ciasto od krawędzi tortownicy. Taki zabieg zapobiegnie pękaniu i dodatkowo ułatwi wyjęcie ciasta z formy.  Jeszcze jednym sprawdzonym trikiem, który zmniejsza ryzyko popękania sernika, jest wstawienie do piekarnika podczas pieczenia ciasta naczynia z wrzącą wodą. Woda pod wpływem wysokiej temperatury zamieni się w parę wodną i nawilży sernik podczas pieczenia. Przepis na sernik, który nigdy nie pęka Składniki: 1 kg zmielonego twarogu lub sera z wiaderka 1 kostka masła 6 jajek 80 g cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Wyjmijcie masło z lodówki, by osiągnęło temperaturę pokojową - powinno być miękkie. Włóżcie masło do miski, wsypcie cukier i utrzyjcie na puch - zajmie wam to od 8 do 10 minut. Cały czas mieszając, dodajcie 6 żółtek, jedno po drugim.  Wlejcie 1 łyżkę ekstraktu waniliowego albo jedno opakowanie cukru waniliowego. ...

sernik opada
AdobeStock
Newsy
Sernik pęka lub opada? Ciągle popełniacie ten amatorski błąd
Nie wychodzą wam serniki? Bez obaw! Prawdopodobnie popełniacie prosty błąd, który łatwo można naprawić.

Martwicie się na myśl o świętach wielkanocnych, bo ciasta wam nie wychodzą? Poznajcie prosty błąd popełniany w trakcie pieczenia sernika, a już nigdy nie wyjdzie wam zakalec. Przepis na sernik na kruchym spodzie Do przygotowania pysznego sernika na kruchym spodzie, idealnego na wielkanocny stół, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki na masę serową: Kilogram mielonego twarogu 5 jaj rozmiar M Pół szklanki cukru Pół kostki masła 1 budyń śmietankowy bez cukru Skórka z cytryny Składniki na kruche ciasto: 40 dag mąki pszennej 30 dag masła 130 g cukru 4 łyżki kakao 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta: Do dużej miski wsypcie mąkę, później kakao, pół szklanki cukru i na końcu proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Na koniec dodajcie dwa żółtka oraz 30 dag masła pokrojonego w kostkę. Wymieszajcie wszystkie składniki. Należy to zrobić szybko, by składniki nadmiernie się nie rozgrzały od ciepła dłoni. Gotowe ciasto zawińcie w folię i włóżcie do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc. Podzielcie ciasto na dwie części. Jedną odłóżcie do lodówki, a drugą przełóżcie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozłóżcie. Przygotowanie masy: Teraz czas na masę serową! Do dużej miski wbijcie pięć cały jajek i wsypcie pół szklanki cukru. Ubijcie mikserem, aż cały cukier się rozpuści, a masa będzie puchata. Zmniejszcie prędkość obrotów i dodajcie do miski pół kostki płynnego i zimnego masła oraz całe opakowanie budyniu śmietankowego. Później wsypcie otartą skórkę z cytryny. Na koniec do miski przełóżcie kilogram zmielonego twarogu i miksujcie cały czas na...

sernik Ani Starmach
ONS/Adobe Stock
Newsy
Puszysty sernik z przepisu taty Ani Starmach. Jest delikatny jak chmurka
Koniecznie wypróbujcie ten przepis – zachwyca wszystkich fanów. Sernik z pewnością posmakuje gościom podczas wielkanocnego spotkania.

Fani uwielbiają przepisy Ani Starmach. Są nieskomplikowane, nie zawierają trudnodostępnych czy ekstremalnie drogich składników, a dania z nich przygotowane zawsze wychodzą. Jednym z bardzo popularnych przepisów jest ten na sernik, który piecze tata Ani. Ciasto po upieczeniu wychodzi bardzo lekkie i puszyste niczym chmurka. W jego wnętrzu kryją się pyszne rodzynki i żurawina, a wierzch posypany jest płatkami migdałów, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. To przepis, który każdy powinien wypróbować! Jeśli nie macie swojego ulubionego sernika na Wielkanoc, upieczcie ten. Gwarantujemy, że zrobicie go później nieraz. Aby sernik nie popękał i nie opadł, warto po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić mu wystygnąć. Przepis na puszysty sernik taty Ani Starmach Składniki 1 kg mielonego twarogu lub sera, który zmielcie 3 razy 6 jajek 2 łyżki mąki 300g cukru (100g + 200g) 100g miękkiego masła 4 łyżeczki cukru waniliowego garść suszonej żurawiny garść rodzynek garść płatków migdałów 1 rozkłócone jajko Przygotowanie Białka oddzielcie od żółtek. Ubijcie je na sztywną pianę, a następnie dodajcie 100g cukru. W oddzielnej misce zmiksujcie żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Miksujcie przez kilka minut, aż masa stanie się jasnożółta, puszysta i zwiększy swoją objętość kilkukrotnie. Do masy dodajcie masło, przesianą mąkę i twaróg. Zmiksujcie dokładnie. Dodajcie żurawinę i rodzynki – jeśli obawiacie się, że opadną na dno, warto je wymoczyć wcześniej w ciepłej wodzie lub mleku, a następnie obtoczyć w mące. Do masy dodajcie pianę z białek i delikatnie wmieszajcie trzepaczką. Tortownicę wysmarujcie masłem i wysypcie mąką lub bułką tartą. Masę wlejcie do...