Sernik to jeden z ulubionych deserów Polaków, ale nie tylko. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu jest idealnie wilgotny, kremowy i wręcz rozpływa się w ustach. Masa serowa jest dość uniwersalna, toteż można przygotować wiele rodzajów tego wypieku. Wśród najpopularniejszych można wyróżnić sernik krakowski, wiedeński, z brzoskwiniami, z rosą czy seromakowiec. Jest tyle opcji tego ciasta, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.

Sernik na spodzie z delicji

Przygotowanie ciasta na spodzie z gotowych ciastek to świetna forma wypieku. Nie tylko przyspiesza cały proces przyrządzania, ale również urozmaica deser nadając mu wyjątkowego charakteru. Kremowy sernik na delicjach wiśniowych to doskonała propozycja na święta czy ciasto do niedzielnej kawy. Wypiek jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Mimo wszystko robi ogromny efekt, a co najważniejsze zachwyca gości smakiem oraz wyglądem. 

Przepis na kremowy sernik na delicjach

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 opakowanie delicji wiśniowych

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Możecie je wyjąć z lodówki nawet godzinę wcześniej.
  2. Dno tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia, a na nim ułóżcie ciastka delicje.
  3. Piekarnik nagrzejcie do 170 stopni, grzanie góra- dół bez włączonego termoobiegu.
  4. Do większej miski przełóżcie twaróg, śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy. Całość wymieszajcie za pomocą miksera na wolnych obrotach do połączenia składników. Długie miksowanie może przyczynić się do opadnięcia ciasta po upieczeniu.
  5. Stale miksując na niskich obrotach, do masy twarogowej dodawajcie po jednym jajku.
  6. Na koniec do wszystkich składników wsypcie dwa opakowania budyniu waniliowego. Wszystko ponownie wymieszajcie.
  7. Gotową masę serową ostrożnie przelejcie do przygotowanej tortownicy wyłożonej delicjami. Całość delikatnie wyrównajcie.
  8. Formę z ciastem wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie przez godzinę.
  9. Po upływie danego czasu, piekarnik wyłączcie. Pozostawcie tak sernik na 2-3 godziny bez uchylania drzwiczek. Uchylcie je dopiero po jakimś czasie, aby ciasto dokładnie ostygło.
  10. Upieczony i ostudzony całkowicie sernik wstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc by dobrze stężał. Smacznego!