Jeszcze niedawno awokado kojarzyło się głównie z wymyślnymi, przekombinowanymi przepisami. Nieznajomość tego owocu oraz jego cena skutecznie zniechęcały do eksperymentów. Dziś sytuacja wygląda inaczej - awokado jest tańsze, a w sieci można znaleźć wiele bardzo prostych przepisów z wykorzystaniem tego owocu.

Wspaniale pasuje do sałatek, koktajli, a nawet można zrobić z niego smarowidło do kanapek. Świetnie zastępuje masło i doceniają je osoby, które cierpią na nietolerancję laktozy czy alergię na krowie mleko. 

Zachęcamy was do wypróbowania prostego przepisu na słodki, aksamitny, kremowy i pyszny koktajl, w którym awokado gra główną rolę. Możecie go dowolnie modyfikować w zależności od tego, na co akurat macie ochotę. 

Zobacz także:

Korzyści z jedzenia awokado

Warto przypomnieć, co daje jedzenie awokado. Samo w sobie nie zachwyca raczej smakiem, który jest bardzo łagodny. Awokado odznacza się jednak bardzo przyjemną i aksamitną konsystencją. W połączeniu z innymi produktami i przyprawami staje się bardzo smaczne. A np. sałatki po prostu lepiej smakują i na dłużej zaspokajają chęć podjadania, gdy doda się do nich trochę awokado.

Owoce te są bardzo zdrowe i zawierają mnóstwo witamin - to źródło kwasów tłuszczowych omega-3, beta-karotenu i luteiny. Jedzenie awokado pozytywnie wpływa na wzrok, wzmacnia kości i poprawia trawienie. 

Przepis na koktajl z awokado

Składniki:

  • 2 duże awokado

  • 4 łyżki mleka

  • 1-2 łyżki miodu

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Wydrążcie awokado i wrzućcie do kielicha blendera.

  2. Wlejcie kilka łyżek mleka, dodajcie miód, ekstrakt z wanilii oraz sól i zmiksujcie na gładką masę.

  3. Gotowy koktajl przelejcie do szklanek. 

Koktajl z awokado - wskazówki 

Aby koktajl z awokado był bardziej orzeźwiający, możecie przed podaniem schłodzić go w lodówce. Na upały polecamy wam, wraz z resztą składników, wrzucić do blendera kilka kostek lodu. Po zmiksowaniu koktajl będzie przyjemnie schłodzony, a konsystencją będzie przypominać bardziej tzw. mrożoną kawę. 

Warto też wzbogacić go o więcej dodatków, dzięki czemu będzie bardziej treściwy i sycący. Do awokado świetnie pasuje banan, a także szpinak, ogórek, mango, borówki czy melon. Jeśli chcecie wypić taki koktajl na śniadanie, polecamy wam wsypać do niego 2 łyżki płatków owsianych i 2 łyżki jogurtu greckiego, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej sycący.