Zrobienie domowej kremówki to nie lada wyzwanie. Jeśli macie dużo cierpliwości zachęcamy do jego podjęcia. Efekt końcowy zdecydowanie jest wart waszych starań.

Przepis na kremówkę według siostry Anastazji

Będziecie potrzebować:

  • 350 gramów mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 2 kostek masła
  • 1 żółtka
  • 4 łyżeczek cukru
  • ½ łyżki octu
  • 2 budyni waniliowych w proszku

Przygotowanie:

  1. Mąkę (150 gramów) wysypcie na drewnianą stolnicę, a następnie dodajcie do niej 1 kostkę miękkiego masła. Całość zagniećcie na jednolitą masę, a następnie przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozwałkujcie w niewielki kwadrat. Tak przygotowaną masę maślaną zawińcie w folię i wstawcie do lodówki.
  2. W dużej misce umieśćcie pozostałe 200 gramów mąki, żółtko, ocet oraz wodę. Całość zagniećcie, a następnie rozwałkujcie (powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego).
  3. Na rozwałkowanym w kształt koła cieście umieśćcie wyciągniętą z lodówki masę maślaną, a następnie stwórzcie kopertę (złóżcie brzegi ciasta do środka i sklejcie brzegi tak, aby nie było widać masy maślanej).
  4. Tak przygotowane ciasto odwróćcie łączeniami do dołu, rozwałkujcie na długi prostokąt o grubości ok. 1 cm, a następnie złóżcie na trzy (tak jak ręcznik), owińcie folią spożywczą i wstawcie do zamrażalnika na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu ponownie rozwałkujcie ciasto i wstawcie je do zamrażalnika (czynność powtórzcie jeszcze raz).
  5. Gotowe (rozwałkowane) ciasto podzielcie na dwie równe części, przełóżcie na blachy wyłożone papierem do pieczenia i wstawcie do nagrzanego do 220 st. C piekarnika na ok. 15 minut.
  6. Budynie ugotujcie według przepisu umieszczonego na opakowaniu producenta, wykorzystując tylko 500 ml mleka. Nie zapomnijcie dodać do nich cukru.
  7. W średniej wielkości misce umieśćcie pozostałą 1 kostkę miękkiego masła i zmiksujcie je przy pomocy miksera. Tak przygotowane dodajcie do gorącego budyniu pamiętając, by cały czas go mieszać.
  8. Upieczone wcześniej ciasto francuskie przełóżcie masą budyniową, oprószcie z wierzchu cukrem pudrem i odstawcie do wystudzenia. Po kilkunastu minutach przełóżcie je do lodówki, schłodzone będzie smakować jeszcze lepiej. 

Smacznego!