Zrobienie domowej kremówki to nie lada wyzwanie. Jeśli macie dużo cierpliwości zachęcamy do jego podjęcia. Efekt końcowy zdecydowanie jest wart waszych starań.
Przepis na kremówkę według siostry Anastazji
Będziecie potrzebować:
- 350 gramów mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 50 ml wody
- 2 kostek masła
- 1 żółtka
- 4 łyżeczek cukru
- ½ łyżki octu
- 2 budyni waniliowych w proszku
Przygotowanie:
- Mąkę (150 gramów) wysypcie na drewnianą stolnicę, a następnie dodajcie do niej 1 kostkę miękkiego masła. Całość zagniećcie na jednolitą masę, a następnie przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozwałkujcie w niewielki kwadrat. Tak przygotowaną masę maślaną zawińcie w folię i wstawcie do lodówki.
- W dużej misce umieśćcie pozostałe 200 gramów mąki, żółtko, ocet oraz wodę. Całość zagniećcie, a następnie rozwałkujcie (powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego).
- Na rozwałkowanym w kształt koła cieście umieśćcie wyciągniętą z lodówki masę maślaną, a następnie stwórzcie kopertę (złóżcie brzegi ciasta do środka i sklejcie brzegi tak, aby nie było widać masy maślanej).
- Tak przygotowane ciasto odwróćcie łączeniami do dołu, rozwałkujcie na długi prostokąt o grubości ok. 1 cm, a następnie złóżcie na trzy (tak jak ręcznik), owińcie folią spożywczą i wstawcie do zamrażalnika na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu ponownie rozwałkujcie ciasto i wstawcie je do zamrażalnika (czynność powtórzcie jeszcze raz).
- Gotowe (rozwałkowane) ciasto podzielcie na dwie równe części, przełóżcie na blachy wyłożone papierem do pieczenia i wstawcie do nagrzanego do 220 st. C piekarnika na ok. 15 minut.
- Budynie ugotujcie według przepisu umieszczonego na opakowaniu producenta, wykorzystując tylko 500 ml mleka. Nie zapomnijcie dodać do nich cukru.
- W średniej wielkości misce umieśćcie pozostałą 1 kostkę miękkiego masła i zmiksujcie je przy pomocy miksera. Tak przygotowane dodajcie do gorącego budyniu pamiętając, by cały czas go mieszać.
- Upieczone wcześniej ciasto francuskie przełóżcie masą budyniową, oprószcie z wierzchu cukrem pudrem i odstawcie do wystudzenia. Po kilkunastu minutach przełóżcie je do lodówki, schłodzone będzie smakować jeszcze lepiej.
Smacznego!