Myśląc o pysznym, długim i leniwym śniadaniu, pierwsze co przychodzi na myśl to naleśniki. To danie, które większości kojarzy się głównie z weekendem i porannym nicnierobieniem.

W tygodniu, kiedy nie ma zbyt dużo czasu z samego rana, zazwyczaj na stole królują kanapki. Najszybsza i najprostsza forma posiłku. Natomiast w weekend jest czas by nadrobić dobre oraz smaczne rozpoczęcie dnia. Naleśniki idealnie wówczas wkomponowują się w ten plan!

Jakie nadzienie wybrać do naleśników?

Naleśniki dzięki swojemu uniwersalnemu cieście, idealnie sprawdzają się na każdy posiłek. Można je nadziać zarówno farszem słodkim, jak i słonym. Ze względu na tę różnorodność,  wszyscy znajdą coś dla siebie.

W wersji wytrawnej najczęściej występują jako krokiety bądź nadziane szpinakiem z serem feta. Natomiast słodka wersja tego dania nie  ma końca. Jednak, aby naleśniki były smaczne, należy pamiętać o dobrze przygotowanym cieście.

Ciasto na naleśniki ze śmietanką

Taka wersja naleśników to prawdziwy hit. Dzięki dodatkowi śmietanki, usmażone naleśniki są niezwykle delikatne i puszyste. Są tak pyszne, że można je jeść bez żadnych dodatków.

Świetnie komponują się ze wszelkimi różnymi słodkimi farszami jak biały ser, dżem, krem orzechowo- czekoladowy czy serek homogenizowany. Wystarczy dodatek świeżych owoców i pyszny posiłek gotowy. Jeśli jednak będziecie chcieli przygotować wersję wytrawną, pamiętajcie, by podczas przygotowywania ciasta pominąć cukier.

Zobacz także:

Przepis na ciasto naleśnikowe ze śmietaną

Składniki:

  • 125 g mąki pszennej
  • 325 ml mleka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • Łyżka cukru
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mąkę, mleko, śmietanę kremówkę, jajka, szczyptę soli oraz cukier przełóżcie do miski. Wymieszajcie je dokładnie trzepaczką. Naczynie z ciastem przykryjcie ściereczką i odstawcie na godzinę, by mogło odpocząć.
  2. Po upływie tego czasu delikatnie przemieszajcie ciasto.
  3. Patelnię rozgrzejcie razem z odrobiną masła klarowanego. 
  4. Gdy będzie dobrze rozgrzane, to wtedy za pomocą łyżki wazowej po powierzchni patelni rozprowadźcie cienką warstwę ciasta.
  5. Naleśnik smażcie do momentu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, a spód delikatnie się zarumieni. Wówczas placek przewróćcie na drugą stronę i smażcie jeszcze przez 30 sekund.
  6. Gotowe naleśniki podawajcie z ulubionym nadzieniem. Smacznego!