Myśląc o pysznym, długim i leniwym śniadaniu, pierwsze co przychodzi na myśl to naleśniki. To danie, które większości kojarzy się głównie z weekendem i porannym nicnierobieniem.
W tygodniu, kiedy nie ma zbyt dużo czasu z samego rana, zazwyczaj na stole królują kanapki. Najszybsza i najprostsza forma posiłku. Natomiast w weekend jest czas by nadrobić dobre oraz smaczne rozpoczęcie dnia. Naleśniki idealnie wówczas wkomponowują się w ten plan!
Jakie nadzienie wybrać do naleśników?
Naleśniki dzięki swojemu uniwersalnemu cieście, idealnie sprawdzają się na każdy posiłek. Można je nadziać zarówno farszem słodkim, jak i słonym. Ze względu na tę różnorodność, wszyscy znajdą coś dla siebie.
W wersji wytrawnej najczęściej występują jako krokiety bądź nadziane szpinakiem z serem feta. Natomiast słodka wersja tego dania nie ma końca. Jednak, aby naleśniki były smaczne, należy pamiętać o dobrze przygotowanym cieście.
Ciasto na naleśniki ze śmietanką
Taka wersja naleśników to prawdziwy hit. Dzięki dodatkowi śmietanki, usmażone naleśniki są niezwykle delikatne i puszyste. Są tak pyszne, że można je jeść bez żadnych dodatków.
Świetnie komponują się ze wszelkimi różnymi słodkimi farszami jak biały ser, dżem, krem orzechowo- czekoladowy czy serek homogenizowany. Wystarczy dodatek świeżych owoców i pyszny posiłek gotowy. Jeśli jednak będziecie chcieli przygotować wersję wytrawną, pamiętajcie, by podczas przygotowywania ciasta pominąć cukier.
Zobacz także:
Przepis na ciasto naleśnikowe ze śmietaną
Składniki:
- 125 g mąki pszennej
- 325 ml mleka
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 jajka
- szczypta soli
- Łyżka cukru
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
- Mąkę, mleko, śmietanę kremówkę, jajka, szczyptę soli oraz cukier przełóżcie do miski. Wymieszajcie je dokładnie trzepaczką. Naczynie z ciastem przykryjcie ściereczką i odstawcie na godzinę, by mogło odpocząć.
- Po upływie tego czasu delikatnie przemieszajcie ciasto.
- Patelnię rozgrzejcie razem z odrobiną masła klarowanego.
- Gdy będzie dobrze rozgrzane, to wtedy za pomocą łyżki wazowej po powierzchni patelni rozprowadźcie cienką warstwę ciasta.
- Naleśnik smażcie do momentu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, a spód delikatnie się zarumieni. Wówczas placek przewróćcie na drugą stronę i smażcie jeszcze przez 30 sekund.
- Gotowe naleśniki podawajcie z ulubionym nadzieniem. Smacznego!