naleśniki
Adobe Stock
Newsy

Kremowe i rozpływające się w ustach naleśniki na śmietance. Doskonałe na obiad i deser

Uwielbiają je mali i duzi, można je podać na słodko bądź słono, a przede wszystkim są niezwykle puszyste i delikatne. Mowa oczywiście o naleśnikach. Ciasto naleśnikowe przygotowane z dodatkiem śmietanki zdecydowanie biją na głowę te z tradycyjnego przepisu. Koniecznie je zróbcie i zaskoczcie bliskich.

Myśląc o sobotnim bądź niedzielnym śniadaniu, pierwsze co przychodzi na myśl to naleśniki. To danie, które większości kojarzy się głównie z weekendem i porannym lenistwem. W tygodniu, kiedy nie ma zbyt dużo czasu z samego rana, zazwyczaj na stole królują kanapki. Najszybsza i najprostsza forma posiłku. Natomiast w weekend jest czas by nadrobić dobre oraz smaczne rozpoczęcie dnia. Naleśniki idealnie wówczas wkomponowują się w ten plan!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie nadzienie do nalesników?

Naleśniki dzięki swojemu uniwersalnemu cieście, idealnie sprawdzają się na każdy posiłek. Można je nadziać zarówno farszem słodkim, jak i słonym. Ze względu na tę różnorodność,  wszyscy znajdą coś dla siebie. W wersji wytrawnej najczęściej występują jako krokiety bądź nadziane szpinakiem z serem feta. Natomiast słodka wersja tego dania nie  ma końca. Jednak, aby naleśniki były smaczne, należy pamiętać o dobrze przygotowanym cieście.

Ciasto na naleśniki ze śmietanką

Taka wersja naleśników to prawdziwy hit. Dzięki dodatkowi śmietanki, usmażone naleśniki są niezwykle delikatne i puszyste. Są tak pyszne, że można je jeść bez żadnych dodatków. Świetnie komponują się ze wszelkimi różnymi słodkimi farszami jak biały ser, dżem, krem orzechowo- czekoladowy czy serek homogenizowany. Wystarczy dodatek świeżych owoców i pyszny posiłek gotowy. Jeśli jednak będziecie chcieli przygotować wersję wytrawną, pamiętajcie, by podczas przygotowywania ciasta pominąć cukier.

Przepis na ciasto naleśnikowe ze śmietaną

Składniki:

  • 125 g mąki pszennej
  • 325 ml mleka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 15 g cukru
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mąkę, mleko, śmietanę kremówkę, jajka, szczyptę soli oraz cukier przełóżcie do miski. Wymieszajcie je dokładnie trzepaczką. Naczynie z ciastem przykryjcie ściereczką i odstawcie na godzinę, by mogło odpocząć.
  2. Po upływie tego czasu delikatnie przemieszajcie ciasto.
  3. Patelnię rozgrzejcie razem z odrobiną masła klarowanego. 
  4. Gdy będzie dobrze rozgrzane, to wtedy za pomocą łyżki wazowej po powierzchni patelni rozprowadźcie cienką warstwę ciasta.
  5. Naleśnik smażcie do momentu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, a spód delikatnie się zarumieni. Wówczas placek przewróćcie na drugą stronę i smażcie jeszcze przez 30 sekund.
  6. Gotowe naleśniki podawajcie z ulubionym nadzieniem. Smacznego!
     
naleśniki
Flickr
Newsy
Wiemy dlaczego wasze ciasto na naleśniki znów było bez smaku. Wciąż zapominacie o jednym kluczowym składniku
Z dżemem, kremem czekoladowo-orzechowym, słodkim twarożkiem czy solo - naleśniki smakują w każdym wydaniu. Jednak kluczową rolę odgrywa ciasto. Sprawdźcie jak przygotować idealną masę!

Nie ma chyba osoby, która by nie lubiła naleśników, a szczególnymi ich fanami są najmłodsi. Wyjątkowość zawdzięczają swojej uniwersalności. Wystarczy dobrać ulubione dodatki i posiłek gotowy.  Przygotowanie naleśników Naleśniki to jedna z prostszych potraw przygotowywana z mąki i jajek. Do ich przyrządzenia potrzeba jeszcze jedynie jeszcze odrobiny mleka, tłuszczu i opcjonalnie wody, najlepiej gazowanej. Masło bądź olej, zależy czego używacie, warto jest dodać do środka ciasta podczas miksowania. Dzięki temu zabiegowi nie będziecie musieli smarować powierzchni patelni przed każdym wylaniem ciasta. Dodatek wody gazowanej dodatkowo spulchni ciasto, poprzez co naleśniki po usmażeniu będą delikatniejsze. Ważna jest również patelnia. Nie może być byle jaka. Najlepsza będzie ta z cieńszym dnem. Dzięki temu smażenie naleśników będzie nie tylko szybsze, ale także umożliwi nie przypalanie kolejnych placków. Dodatki do naleśników Ciasto na naleśniki jest tak uniwersalne, że można je wykorzystać na wiele sposób. Naleśniki można podać na wytrawnie, jak i na słodko. Nadzienie zależy tylko i wyłącznie od wyobraźni. Do najpopularniejszych farszy należą: kapusta z grzybami, pieczarki z żółtym serem, twarożek na słodko, dżem czy krem czekoladowo- orzechowy. Jednak idealnie przyrządzone ciasto, a następnie usmażone najsmaczniejsze jest solo! Sekretny składnik udanego ciasta Przygotowując ciasto na naleśniki wiele osób zapomina o niewielkim, aczkolwiek kluczowym składniku. Dzięki niemu smak samego ciasta jest lepszy i bardziej podkreślony. Podczas przyrządzania nie wolno zapominać o soli! Ona podkręca walory naleśników. Bez niej samo ciasto będzie bez smaku, a w konsekwencji także i już wysmażone naleśniki. Następnym razem pamiętajcie więc o tym dodatku. Przepis...

naleśniki
Adobe Stock
Newsy
Przepis na naleśniki z kaszy manny bez mąki. Wyjdą tak puszyste, że nie uwierzycie
Chyba nie ma osoby, która nie przepadałaby za naleśnikami. Są idealne na każdą porę dnia, zarówno z dodatkami jak i solo. Przygotowane z dodatkiem kaszy manny dosłownie zachwycą waszych bliskich i na dłużej zagoszczą w waszym menu.

Myśląc o udanym, weekendowym poranku to zazwyczaj na myśl nasuwa się coś dobrego do zjedzenia, na co nie ma czasu w tygodniowym rytmie. Wówczas można nieco poeksperymentować w kuchni i przygotować coś wyjątkowego. Wiele osób nie wyobraża sobie sobotniego bądź niedzielnego śniadania bez tradycyjnych naleśników podanych z ulubionym dżemem. To po prostu definicja dobrze rozpoczętego dnia! Naleśniki w różnych wariantach Ciasto na naleśniki jest tak uniwersalne, że można je przygotować na wiele sposobów. Można je podać zarówno na słono, jak i na słodko, choć ta druga opcja najczęściej sprawdza się na śniadania. Najtrudniejszą czynnością jest przygotowanie samej masy, a smażenie to już czysta przyjemność. Gotowe naleśniki można podać z ulubionymi dodatkami, takimi jak słodki twarożek, dżem, krem czekoladowy, masło orzechowe czy świeże owoce. Jest tyle wersji do wyboru, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Naleśniki z kaszy manny bez mąki Tradycyjne naleśniki są przygotowywane z mąką, jednak te z kaszą manną są jeszcze lepsze! Dzięki niej usmażone naleśniki są niezwykle puszyste, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Są doskonałym pomysłem na leniwe śniadanie. Idealnie komponują się z dżemem truskawkowym. Przepis na naleśniki z kaszy manny Składniki: ¾ szklanki kaszy manny błyskawicznej 1 szklanka mleka 1 jajko 2 łyżki oleju 2 łyżeczki syropu z agawy szczypta soli odrobina ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Kaszę przesypcie do większego naczynia i zalejcie ją zimnym, nieprzygotowanym mlekiem. Całość dokładnie wymieszajcie, aby nie było grudek. Miskę ze składnikami odstawcie na pół godziny. Po upływie danego czasu do składników dodajcie rozbite jajko, olej, syrop z agawy, szczyptę soli oraz...

naleśniki z butelki
Pixabay
Newsy
Naleśniki z butelki to prawdziwy hit sieci. Będą pyszne i przy okazji unikniecie bałaganu w kuchni
Naleśniki w każdej postaci to idealny pomysł na śniadanie bądź kolację. Ich przygotowanie może być jednak nieco czasochłonne. Dzięki temu trikowi przyrządzicie je w kilka chwil i bez zbędnego bałaganu w kuchni. Jak to możliwe? Czytajcie dalej!

Weekendowy poranek kojarzy się głównie z błogim lenistwem, aromatyczną kawą i pysznym jedzeniem. Sobota czy niedziela to dni, kiedy nikt nie musi się śpieszyć. Można przygotować oraz zjeść ulubione śniadanie, na które zazwyczaj nie ma czasu w ciągu tygodnia. Wówczas można zaszaleć z przyrządzaniem dań. Popularną potrawą w tym czasie są naleśniki. Dzięki zastosowaniu jednego patentu, przygotujecie je w kilka chwil, jednocześnie nie robiąc wielkiego bałaganu w kuchni.  Naleśniki wytrawne i na słodko Ciasto na naleśniki jest bardzo uniwersalne. Poprzez to można nadziać je różnymi farszami. Wszystko zależy oczywiście od posiłku, na jaki mają zostać podane. Najczęściej jednak są serwowane na śniadanie, gdyż idealnie komponują się ze słodkimi dodatkami. Oczywiście tutaj jest pełna dowolność. Do najpopularniejszych składników do nadziania naleśników należą, takie jak: biały ser na słodko, dżemy, konfitury, kremy orzechowe, czekolada, świeżymi owocami, pieczarki z żółtym serem czy jajko sadzone na bekonie. W tej kwestii można ulec fantazji, jednak najlepsze są te bez żadnych dodatków, jeszcze ciepłe, prosto z patelni. Wówczas wystarczy tylko szklanka mleka. Szybkie naleśniki bez bałaganu w kuchni Przygotowanie naleśników wymaga użycia blendera, miksera bądź trzepaczki. Wtedy nie robi się tylko hałas, ale i bałagan, gdyż zazwyczaj wszystkie składniki leżą dookoła miski na blacie. Czasami też chce się przyrządzić romantyczne śniadanie do łóżka dla drugiej połówki, jednak odgłos chodzącego sprzętu może nieraz zniszczyć niespodziankę. W tych sytuacjach warto jest poratować się... zwykłą butelką plastikową po wodzie. Unikniecie nie tylko rozsypanej mąki czy rozlanego mleka, ale nie będziecie też hałasować. To szybki sposób na przygotowanie...

Jeśli popelniacie ten bląd, naleśniki nie będą złociste i chrupiące.
Adobe Stock
Newsy
Jeśli popełniacie ten błąd, naleśniki nigdy nie będą złociste i chrupiące. Oto jak smażyć najlepsze
Poznajcie tajemnicę chrupiących naleśników. Będą też delikatne jak obłoczek i złociste jak słońce.

Naleśniki nie należą do trudnych dań, pod warunkiem… że potraficie je smażyć. Istnieje kilka ważnych zasad przygotowywania ciasta i usmażenia idealnych naleśników. Ciasto powinno być dość rzadkie, a patelnia, na którą je wylewacie, bardzo gorąca. Jeśli opanujecie trudną sztukę usmażenie pierwszego naleśnika, kolejne będą coraz lepsze. Co jednak zrobić, żeby naleśniki były chrupiące i złociste? Podpowiadamy. Prosty patent na cieniutkie i chrupiące naleśniki Poza dobrze rozgrzaną patelnią i odpowiednią, rzadką konsystencją ciasta, smażąc naleśniki trzeba pamiętać, że tylko te cieniutkie będą chrupiące. Żeby usmażyć cienki placek, nie wylewajcie na patelnię całej chochli ciasta. Ciasta powinniście nalać niewiele i dnem okrągłej łyżki wazowej rozprowadzić je po całej powierzchni patelni. Wyjdzie wam z tego elastyczny, cieniutki placuszek, który nie tylko łatwo przewrócicie na drugą stronę, ale też z przyjemnością zjecie. Z każdym rodzajem farszu: słodkim, słonym lub bez żadnych dodatków.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Czy do naleśników należy dodawać jajko? Jajka nie, ale tę przyprawę tak Są różne sposoby przygotowywania ciasta na naleśniki. W wielu przepisach, wśród składników znajdziecie jajka, a osoby, które używają takich receptur tłumaczą, że dzięki jajkom naleśniki stają się pożywniejsze. Miłośnicy naleśników bez jajek mają jednak swoje argumenty: Naleśniki bez jajek są delikatniejsze Udaje się usmażyć cieńsze niż...