Znana trenerka fitness, Ania Lewandowska, świetnie zna się nie tylko na sporcie, ale i gotowaniu! Wszyscy pamiętamy jak jej sławny mąż, piłkarz Robert Lewandowski zachwalał jej kuchnię. Mówił, że Ania bardzo dba o jego dietę i przygotowuje zbilansowane posiłki, dzięki którym ma dużo energii do treningów. Chyba każdy słyszał jej o słynnych „kulkach mocy”! Podobno Anna tak dobrze gotuje, że koledzy Roberta z drużyny prosili, by gotowała także dla nich  lub przynajmniej zdradziła kilka swoich przepisów.

Lewandowska posłuchała porad i dziś nie gotuje już tylko swojemu mężowi. Prowadzi sklep, catering, stała się producentką zdrowej żywności. Receptury na dania według jej pomysłów, można znaleźć na blogu. Regularnie dzieli się tam przepisami na posiłki, które łączy jedno – są zdrowe, zbilansowane i niezwykle smaczne!

Przepis na krem z dyni Ani Lewandowskiej

Chłodna pogoda na zewnątrz sprawia, że nabieramy apetytu na rozgrzewające dania. Dlatego warto w tym czasie jeść dużo zup, które nie tylko sycą ale są szczególnie dobre, gdy poza domem jest coraz zimniej. Przykładem takiej zupy jest krem z dyni. Zupa, którą 33-latka podzieliła się z fankami, zawiera nie tylko typowe, rozgrzewające i chroniące przez przeziębieniem przyprawy, jak kurkuma czy imbir. Sekretem zupy jest masło klarowane,  zdrowa alternatywa dla zwykłego masła. Powinny je szczególnie jeść osoby cierpiące na nietolerancję laktozy, a także niewydolność nerek.

Składniki:

  • 80 dag obranej dyni
  • 25 dag ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Płaska łyżka kurkumy
  • 2 plasterki imbiru
  • Szklanka bulionu
  • Łyżka masła klarowanego
  • Garść orzechów laskowych
  • Szczypta sezamu
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Przeciskamy czosnek przez praskę, siekamy cebulę, a imbir ścieramy na tarce. Następnie podsmażamy wszystko na patelni na łyżce masła klarowanego.
  2. Dynię i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i gotujemy tak długo, aż zmiękną.
  3. Dodajemy podsmażone składniki. Całość mieszamy za pomocą blendera rozdrabniając składniki, które utworzą aksamitny krem.
  4. Zagotowujemy jeszcze raz i dodając wszystkie przyprawy.
  5. Zupę podajemy posypaną z wierzchu orzechami i sezamem. 

Źródło: Instagram.pl

Zobacz także: