Podstawę krążków cebulowych, zgodnie z nazwą, stanowi cebula. Podawane jako przekąska, z sosem lub jako dodatek do dania głównego, potrafią zachwycić nawet najbardziej wytrawnych smakoszy kuchni.

Popularny w USA przysmak

Krążki cebuli otoczone w cieście i panierce, a następnie smażone na głębokim tłuszczu przywędrowały do nas zza oceanu. Mogą być uzupełnieniem hamburgerów czy żeberek. Do dziś nie ma szczegółowych informacji, kto i kiedy wymyślił krążki cebulowe.

Najczęściej źródła podają Teksas jako miejsce ich powstania. Miało się to zdarzyć jeszcze przed 1910 rokiem. Dwadzieścia lat później na łamach The New York Times Magazine pojawiła się reklama oleju marki Crisco, która zawierała przepis na smażone w głębokim tłuszczu krążki cebulowe.

Krążki cebulowe to danie typu fast food

Niezależnie od tego, czy jesz pierścienie cebulowe z ulubionym burgerem, czy jako przekąskę podczas oglądania TV,  tego typu danie może cię szybko nasycić. Wysokiej jakości krążki powinny być chrupiące i złociste. Można je podawać z sosem tysiąca wysp lub zwykłym ketchupem oraz ostrą salsą paprykową.

Zobacz także:

Onion rings

Oryginalnie cebulowy przysmak smaży się w panierce z mąki i mleka. Uwielbiają je nie tylko Amerykanie! W wielu polskich restauracjach znajdziecie je w karcie menu. Zapraszamy do przetestowania naszego przepisu na krążki cebulowe, dzięki któremu z łatwością przygotujecie je w domu.

Składniki

  • 50 dag cebuli

  • 1 szklanka mąki

  • 2 duże jajka

  • 1,5 szklanki mleka

  • łyżka soli

  • pieprz

  • olej

Sposób przygotowania

  1. Cebule obieramy i płuczemy w zimnej wodzie. Ostrym nożem kroimy je na centymetrowe plastry, ze środka wyjmując mniejsze krążki.

  2. Przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe z mąki, jaja oraz mleka. Dokładnie mieszamy masę, aby nie powstały w niej niepotrzebne grudki.

  3. Krążki cebulowe maczamy solidnie w cieście. Można zrobić to kilka razy.

  4. Na rozgrzany olej wykładamy krążki i smażymy do koloru złotego.

  5. Następnie wyjmujemy je na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu.

  6. Podajemy na zimno lub gorąco, z ulubionym sosem.