Krążki cebulowe
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy

Krążki cebulowe, jak marzenie. Eksplozja smaku z każdym kęsem

To pyszna przekąska, która smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Podstawę krążków cebulowych, zgodnie z nazwą, stanowi cebula. Podawane jako przekąska, z sosem lub jako dodatek do dania głównego, potrafią zachwycić nawet najbardziej wytrawnych smakoszy kuchni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Popularny w USA przysmak

Krążki cebuli otoczone w cieście i panierce, a następnie smażone na głębokim tłuszczu przywędrowały do nas zza oceanu. Mogą być uzupełnieniem hamburgerów czy żeberek. Do dziś nie ma szczegółowych informacji, kto i kiedy wymyślił krążki cebulowe.

Najczęściej źródła podają Teksas jako miejsce ich powstania. Miało się to zdarzyć jeszcze przed 1910 rokiem. Dwadzieścia lat później na łamach The New York Times Magazine pojawiła się reklama oleju marki Crisco, która zawierała przepis na smażone w głębokim tłuszczu krążki cebulowe.

Krążki cebulowe to danie typu fast food

Niezależnie od tego, czy jesz pierścienie cebulowe z ulubionym burgerem, czy jako przekąskę podczas oglądania TV,  tego typu danie może cię szybko nasycić. Wysokiej jakości krążki powinny być chrupiące i złociste. Można je podawać z sosem tysiąca wysp lub zwykłym ketchupem oraz ostrą salsą paprykową.

Onion rings

Oryginalnie cebulowy przysmak smaży się w panierce z mąki i mleka. Uwielbiają je nie tylko Amerykanie! W wielu polskich restauracjach znajdziecie je w karcie menu. Zapraszamy do przetestowania naszego przepisu na krążki cebulowe, dzięki któremu z łatwością przygotujecie je w domu.

Składniki

  • 50 dag cebuli

  • 1 szklanka mąki

  • 2 duże jajka

  • 1,5 szklanki mleka

  • łyżka soli

  • pieprz

  • olej

Sposób przygotowania

  1. Cebule obieramy i płuczemy w zimnej wodzie. Ostrym nożem kroimy je na centymetrowe plastry, ze środka wyjmując mniejsze krążki.

  2. Przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe z mąki, jaja oraz mleka. Dokładnie mieszamy masę, aby nie powstały w niej niepotrzebne grudki.

  3. Krążki cebulowe maczamy solidnie w cieście. Można zrobić to kilka razy.

  4. Na rozgrzany olej wykładamy krążki i smażymy do koloru złotego.

  5. Następnie wyjmujemy je na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu.

  6. Podajemy na zimno lub gorąco, z ulubionym sosem.

kurczak kfc przepis
VioletoweKucharzenie
Przepisy
Panierka do kurczaka lepsza niż z KFC! Banalny przepis! Nie ma lepszej!
Panierka do kurczaka lepsza niż z KFC! Banalny przepis! Nie ma lepszej!

Słynny panierowany kurczak z KFC to flagowe danie tej sieci i chyba jedna z najmocniej skrywanych tajemnic na świecie. Założyciel KFC twierdzi, że jego panierka jest nie do podrobienia. Czy ma rację? Niekoniecznie – okazuje się, że przygotowanie kurczaka w stylu KFC jest bardzo proste i nawet nie potrzeba do tego płatków kukurydzianych. Sprawdźcie, jak go przyrządzić! Panierowany kurczak z KFC – składniki Do przygotowania chrupiącej panierki z KFC potrzeba: Dwie duże piersi z kurczaka Jogurt naturalny Czosnek granulowany Sól Pieprz Olej Do ciasta: Pół szklanki mleka Dwa jaja ¾ szklanki mąki pszennej Łyżkę mąki ziemniaczanej Płaską łyżeczkę soli Do panierki: Łyżkę słodkiej papryki Łyżeczkę pieprzu cayenne lub chilli Pół łyżeczki soli Dwie szklanki mąki Przygotowanie Z jogurtu, czosnku, soli i pieprzu przygotuj marynatę. Kurczaka pokrój w paski, zanurz w marynacie i odstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Do miski dodaj jaja i mąkę (pszenną i ziemniaczaną). Miksuj na wolnych obrotach dolewając jednocześnie mleko. Wsyp sól. Konsystencja ciasta powinna być gęsta, jak na naleśniki. Do przygotowania panierki weź zamykane pudełko. Wsyp do środka wszystkie składniki i wymieszaj. Pokrojone kawałki kurczaka zanurzaj po kolei w cieście, a następnie przełóż do pojemnika z panierką – około 4 paski mięsa na raz. Zamknij pudełko i bardzo energicznie potrząśnij. Dzięki temu panierka będzie równo przylegać do mięsa. Obtoczone w panierce mięso smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru panierki. Odsącz kurczaka z oleju za pomocą papierowych ręczników. Źródło: kulinarnapolska.pl Źródło zdjęcia: ...

Fish and chips
tjaša smrekar/EyeEm/Adobe Stock
Triki kulinarne
Ta prosta sztuczka sprawi, że twoja ryba z frytkami będzie zdrowsza! Decyduje jedna rzecz!
Kochacie rybę z frytkami tak jak Anglicy? To ciężkostrawne danie nie cieszy się niestety renomą wśród lekarzy. Jeżeli jednak macie ochotę na taki obiad, podpowiemy wam jak go przygotować.

Fish and chips, czyli rzeczona ryba z frytkami przywędrowała nad Wisłę z Wysp Brytyjskich. Tam to danie cieszy się sławą narodowego specjału Zjednoczonego Królestwa. Spacerując po ulicach każdego brytyjskiego miasta z pewnością natkniemy się na wiele barów i restauracji, które serwują to pyszne połączenie. Sposób jego przygotowania jest powszechnie znany – trzeba wysmażyć na głębokim tłuszczu oba składniki i obiad gotowy. I w tym miejscu pojawia się u wielu z nas pewna wątpliwość. Czy można pozwolić sobie na takie tłuste szaleństwo? Mamy dla was jednak radę, by nieco zmodyfikować ten kanon angielskiego menu. Zamiast smażenia, polecamy po prostu pieczenie! W ten sposób sprawicie, że wasze danie nie będzie pływało w okropnym tłuszczu. Ryby w większości są tłuste same w sobie. Ich smażenie w głębokim oleju zostawmy więc Anglikom. Z frytkami sprawa jest nieco bardziej złożona. Tak, to prawda. Smażone w głębokim tłuszczu są po prostu najlepsze. Jeżeli jednak wasza wątroba nie akceptuje tego typu przysmaków, warto spróbować upiec ziemniaki w piekarniku z niewielką ilością oleju. Tego rodzaju frytki też mają swój urok i dodatkowo są o wiele łatwiejsze do przyrządzenia. Co więcej – nie zaleją wrzącym olejem całej waszej kuchenki! Źródło: mashed.com

Oponki serowe
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Puszyste, serowe oponki jak za dawnych lat. Ten przepis to absolutny numer jeden wśród Polaków
Lubimy wracać wspomnieniami do smaków domowej kuchni. Niektóre dania wydają się szczególnie bliskie sercu. Co powiecie na pyszne oponki serowe, podawane na ciepło z cukrem pudrem?

Niektóre potrawy sprawiają, że miękną nam serca. Szczególny sentyment mamy do deserów z tamtych lat. Wszyscy pamiętamy kultową wuzetkę, pleśniaka czy oponki serowe. Ostatni przysmak jest tani i bardzo łatwy  do wykonania. Można się nim zajadać właściwie na każdą okazję! Dawne smaki W zależności od tego, jaką melodię grają nasze kubki smakowe, będziemy sięgać po konkretne desery. Dla fanów kremowych ciast polecamy wuzetkę, torty i tiramisu. Fani biszkoptów odnajdą się w pleśniaku, prostym cieście z brzoskwiniami oraz muffinkach.  Całkiem innym rodzajem słodkich przysmaków są te, które wiążą się z sentymentem do rodzinnego domu i kuchni babci. Popisowym daniem naszych cioć były z pamiętne oponki z serem. Królowały na polskich stołach a sezon jesienno-zimowy to najlepszy moment, by do nich wrócić. Oponki przypominają trochę pączki. Smaży się je na głębokim tłuszczu i posypuje cynamonem. Przydadzą się jako smakowity dodatek na Sylwestra albo na mini przyjęcie urodzinowe waszego dziecka. Produkty macie pewnie w lodowce, potrzeba jeszcze tylko 1,5 godziny wolnego czasu i gotowe! Prosto nie znaczy niesmacznie Mamy zwyczaj sądzić, że tylko przepisy skomplikowane będą cieszyć gusta naszych gości. Nic bardziej mylnego! Prosta kuchnia to też smaczna kuchnia. Czasem kilka składników wystarczy, żeby wyczarować całkiem ponadprzeciętne danie. Na jedno z nich podajemy wam przepis poniżej. Składniki: 3,5 szklanki mąki pszenne 225 g dobrej jakości twarogu 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 cukier wanilinowy 1 łyżka wódki szczypta soli Jak przygotować szybkie oponki serowe? Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Możemy pomóc sobie...

jabłka
Pixabay
Newsy
Zdrowy deser, który oczaruje twoich bliskich. Wystarczy jabłko i...
Kto powiedział, że deser musi być pełen cukru i niezdrowych składników? Z naszą pomocą przyrządzisz deser, który nie tylko jest smaczny, ale też bardzo zdrowy!

Czy istnieją zdrowe, pyszne i proste w przygotowaniu desery? Tak. Jednym z nich są jabłka w owsianej panierce. Jabłka w owsianej panierce to szybki w przygotowaniu deser, który ma mało kalorii, a przy tym pysznie smakuje. Jego przyrządzenie zajmie ci dosłownie kilkanaście minut a efekt smakowy przejdzie twoje najśmielsze oczekiwania. Do przygotowania tego smakowitego deseru będziesz potrzebowała: patelnię 2 miseczki nóż papierowe ręczniczki Składniki: jabłko 2 szklanki płatków owsianych 1 jajko szklanka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki wody gazowanej 3 łyżki miodu łyżeczka cynamonu łyżeczka imbiru olej do smażenia Sposób wykonania Jabłko dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, obierz i pokrój w plastry. Połącz ze sobą w oddzielnej misce jajka, mąkę, wodę, miód, proszek do pieczenia, cynamon i imbir. Wymieszaj wszystko razem, aż uzyskasz jednolitą masę. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wysyp na talerz płatki owsiane. Zamocz plasterek jabłka w cieście, a potem w płatkach owsianych i smaż z obu stron, aż uzyskasz złoty kolor. Po usmażeniu jabłka wykładamy na papierowy ręczniczek, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Deser możemy podawać z ulubionym dodatkiem, np. miodem lub konfiturą. Smacznego!