Krążki cebulowe
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy

Krążki cebulowe, jak marzenie. Eksplozja smaku z każdym kęsem

To pyszna przekąska, która smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Podstawę krążków cebulowych, zgodnie z nazwą, stanowi cebula. Podawane jako przekąska, z sosem lub jako dodatek do dania głównego, potrafią zachwycić nawet najbardziej wytrawnych smakoszy kuchni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Popularny w USA przysmak

Krążki cebuli otoczone w cieście i panierce, a następnie smażone na głębokim tłuszczu przywędrowały do nas zza oceanu. Mogą być uzupełnieniem hamburgerów czy żeberek. Do dziś nie ma szczegółowych informacji, kto i kiedy wymyślił krążki cebulowe.

Najczęściej źródła podają Teksas jako miejsce ich powstania. Miało się to zdarzyć jeszcze przed 1910 rokiem. Dwadzieścia lat później na łamach The New York Times Magazine pojawiła się reklama oleju marki Crisco, która zawierała przepis na smażone w głębokim tłuszczu krążki cebulowe.

Krążki cebulowe to danie typu fast food

Niezależnie od tego, czy jesz pierścienie cebulowe z ulubionym burgerem, czy jako przekąskę podczas oglądania TV,  tego typu danie może cię szybko nasycić. Wysokiej jakości krążki powinny być chrupiące i złociste. Można je podawać z sosem tysiąca wysp lub zwykłym ketchupem oraz ostrą salsą paprykową.

Onion rings

Oryginalnie cebulowy przysmak smaży się w panierce z mąki i mleka. Uwielbiają je nie tylko Amerykanie! W wielu polskich restauracjach znajdziecie je w karcie menu. Zapraszamy do przetestowania naszego przepisu na krążki cebulowe, dzięki któremu z łatwością przygotujecie je w domu.

Składniki

  • 50 dag cebuli

  • 1 szklanka mąki

  • 2 duże jajka

  • 1,5 szklanki mleka

  • łyżka soli

  • pieprz

  • olej

Sposób przygotowania

  1. Cebule obieramy i płuczemy w zimnej wodzie. Ostrym nożem kroimy je na centymetrowe plastry, ze środka wyjmując mniejsze krążki.

  2. Przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe z mąki, jaja oraz mleka. Dokładnie mieszamy masę, aby nie powstały w niej niepotrzebne grudki.

  3. Krążki cebulowe maczamy solidnie w cieście. Można zrobić to kilka razy.

  4. Na rozgrzany olej wykładamy krążki i smażymy do koloru złotego.

  5. Następnie wyjmujemy je na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu.

  6. Podajemy na zimno lub gorąco, z ulubionym sosem.

kurczak kfc przepis
VioletoweKucharzenie
Przepisy
Panierka do kurczaka lepsza niż z KFC! Banalny przepis! Nie ma lepszej!
Panierka do kurczaka lepsza niż z KFC! Banalny przepis! Nie ma lepszej!

Słynny panierowany kurczak z KFC to flagowe danie tej sieci i chyba jedna z najmocniej skrywanych tajemnic na świecie. Założyciel KFC twierdzi, że jego panierka jest nie do podrobienia. Czy ma rację? Niekoniecznie – okazuje się, że przygotowanie kurczaka w stylu KFC jest bardzo proste i nawet nie potrzeba do tego płatków kukurydzianych. Sprawdźcie, jak go przyrządzić! Panierowany kurczak z KFC – składniki Do przygotowania chrupiącej panierki z KFC potrzeba: Dwie duże piersi z kurczaka Jogurt naturalny Czosnek granulowany Sól Pieprz Olej Do ciasta: Pół szklanki mleka Dwa jaja ¾ szklanki mąki pszennej Łyżkę mąki ziemniaczanej Płaską łyżeczkę soli Do panierki: Łyżkę słodkiej papryki Łyżeczkę pieprzu cayenne lub chilli Pół łyżeczki soli Dwie szklanki mąki Przygotowanie Z jogurtu, czosnku, soli i pieprzu przygotuj marynatę. Kurczaka pokrój w paski, zanurz w marynacie i odstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Do miski dodaj jaja i mąkę (pszenną i ziemniaczaną). Miksuj na wolnych obrotach dolewając jednocześnie mleko. Wsyp sól. Konsystencja ciasta powinna być gęsta, jak na naleśniki. Do przygotowania panierki weź zamykane pudełko. Wsyp do środka wszystkie składniki i wymieszaj. Pokrojone kawałki kurczaka zanurzaj po kolei w cieście, a następnie przełóż do pojemnika z panierką – około 4 paski mięsa na raz. Zamknij pudełko i bardzo energicznie potrząśnij. Dzięki temu panierka będzie równo przylegać do mięsa. Obtoczone w panierce mięso smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru panierki. Odsącz kurczaka z oleju za pomocą papierowych ręczników. Źródło: kulinarnapolska.pl Źródło zdjęcia: ...

Przepis na kulki z kurczaka w cieście kokosowym. Danie jak z chińczyka dzięki temu 1 składnikowi
Adobe Stock
Newsy
Przepis na kulki z kurczaka w cieście kokosowym. Danie jak z chińczyka dzięki temu 1 składnikowi
Tę panierkę pokochają wszystkie dzieci, jak również dorośli. Kurczak w cieście kokosowym nie jest w żadnym wypadku nudnym posiłkiem i oznacza nadzwyczajnie dobry i lekko egzotyczny obiad. Panierka kokosowa jest słodkawa, delikatna i świetnie komponuje się z drobiem. 

W niezliczonej ilości panierek ta się wyróżnia. Ci, którzy mieli okazję ją wypróbować, mówią, że jest to kropka nad i w daniach ze smażonym kurczakiem. Takiego wykończenia jeszcze to mięso nie miało. Po różnych, wytrawnych otoczkach, przyszedł czas na nieco słodkawą, ale niezwykle pasującą do niego panierkę na bazie ciasta naleśnikowego i wiórek kokosowych. Być może spotkaliście się z tego typu daniem już w barach azjatyckich. Występuje ono pod wieloma różnymi nazwami, ale potocznie każdy fan chińszczyzny nazywa ją po prostu kurczakiem w cieście kokosowym lub kulkami. Jako się rzekło - najważniejszym jej składnikiem są pospolite i obecne w każdym domu wiórki kokosowe.  Do czego można wykorzystać wiórki kokosowe?  Te niepozorne wiórki są wspaniałym źródłem błonnika pokarmowego. Spożywanie ich pozytywnie wpływa na przemianę materii, a dodatkowo urozmaica każdy spożywany posiłek. Warto znać różne możliwości kulinarne, które niesie ze sobą ten produkt.  Suszony miąższ kokosa, znajduje zastosowanie w wielu słodkich przepisach. Ciasta, ciasteczka i lody z jego dodatkiem są pysznym, pożądanym deserem. Domowej roboty kokosanki, lub kulki Rafaello i batoniki Bounty, to łakocie, za którymi uganiają się najmłodsi. Nie ma się co dziwić. Kokos jest naturalnie słodki i sprawia, że konsystencja tych przysmaków staje się ciekawsza.   Wiórki kokosowe nie są jednak zarezerwowane jedynie dla deserów. W daniach wytrawnych też znajdują swoje miejsce. Najlepiej współgrają z drobiem, co nie oznacza, że nie można wykorzystać ich do innych, ulubionych mięs. Panierki i sosy z ich udziałem wzbogacą smak niejednego, oklepanego dania.  Przepis na kurczaka w cieście kokosowym (kulki) Składniki:  1 pierś z kurczaka (podwójna)  1-2 jajka, w zależności od wielkości ...

Fish and chips
tjaša smrekar/EyeEm/Adobe Stock
Triki kulinarne
Ta prosta sztuczka sprawi, że twoja ryba z frytkami będzie zdrowsza! Decyduje jedna rzecz!
Kochacie rybę z frytkami tak jak Anglicy? To ciężkostrawne danie nie cieszy się niestety renomą wśród lekarzy. Jeżeli jednak macie ochotę na taki obiad, podpowiemy wam jak go przygotować.

Fish and chips, czyli rzeczona ryba z frytkami przywędrowała nad Wisłę z Wysp Brytyjskich. Tam to danie cieszy się sławą narodowego specjału Zjednoczonego Królestwa. Spacerując po ulicach każdego brytyjskiego miasta z pewnością natkniemy się na wiele barów i restauracji, które serwują to pyszne połączenie. Sposób jego przygotowania jest powszechnie znany – trzeba wysmażyć na głębokim tłuszczu oba składniki i obiad gotowy. I w tym miejscu pojawia się u wielu z nas pewna wątpliwość. Czy można pozwolić sobie na takie tłuste szaleństwo? Mamy dla was jednak radę, by nieco zmodyfikować ten kanon angielskiego menu. Zamiast smażenia, polecamy po prostu pieczenie! W ten sposób sprawicie, że wasze danie nie będzie pływało w okropnym tłuszczu. Ryby w większości są tłuste same w sobie. Ich smażenie w głębokim oleju zostawmy więc Anglikom. Z frytkami sprawa jest nieco bardziej złożona. Tak, to prawda. Smażone w głębokim tłuszczu są po prostu najlepsze. Jeżeli jednak wasza wątroba nie akceptuje tego typu przysmaków, warto spróbować upiec ziemniaki w piekarniku z niewielką ilością oleju. Tego rodzaju frytki też mają swój urok i dodatkowo są o wiele łatwiejsze do przyrządzenia. Co więcej – nie zaleją wrzącym olejem całej waszej kuchenki! Źródło: mashed.com

Zapomnijcie o gotowaniu kalafiora w wodzie. Przyrządzony w ten sposób będzie o wiele lepszy
Flickr
Newsy
Zapomnijcie o gotowaniu kalafiora w wodzie. Zróbcie go w ten sposób, a będzie o wiele lepszy
Na bazarach i straganach cały czas można kupić wspaniałe i dorodne kalafiory. Zupa kalafiorowa i gotowany kalafior z bułką i masłem to nie jedyne sposoby przyrządzania tego warzywa. Zobaczcie, jak sprawić, by był jeszcze smaczniejszy, bardziej aromatyczny, a do tego bajecznie żółty. 

Większość z nas nie wyobraża sobie innego sposobu na kalafiora, jak ugotowanie go w wodzie z dodatkiem soli. To warzywo można jednak obrobić na wiele różnych sposobów. Jeżeli szukacie metody, która pozwoli wam odkryć zupełnie nowe jego oblicze, a przy okazji zachwyci waszych gości - wypróbujcie podsmażanego i duszonego kalafiora z curry.  Dlaczego curry pasuje do kalafiora?  Kalafior z wody wymaga okrasy w postaci bułki i masła. Sam w sobie jest dość mdły, a jego zapach jest mocno kapuściany. Dodatek curry sprawia, że walory smakowe i zapachowe tego warzywa ulegają całkowitemu przeobrażeniu. Staje się on bardziej wyrazisty w smaku i zapachu. Wpływ na to ma również dodatek czosnku i papryczki chili.  Kalafior z curry, podobnie jak ten gotowany w wodzie, jest wspaniałym uzupełnieniem mięs, a także dań jarskich. Przyrządza się go bardzo szybko i w prosty sposób.  Przepis na kalafiora duszonego z curry  Składniki:  750 g różyczek kalafiora  2 łyżeczki curry   2-3 ząbki czosnku   4 łyżki oleju rzepakowego  około 60 ml mleka  około 80 ml wody  szczypta chili (opcjonalnie)  sól, cukier i pieprz   posiekana natka pietruszki   Sposób przygotowania:  Do garnka włóżcie przyprawę curry i podsmażcie ją na odrobinie oleju.  Następnie dodajcie przeciśnięty przez praską czosnek, chili i podzielonego na różyczki kalafiora. Chwilę przesmażcie wszystko razem.  Całość zalejcie mlekiem z wodą. Posólcie i duście na niewielkim płomieniu.  Po kwadransie odparujcie nadmiar płynu i doprawcie danie solą, pieprzem i cukrem.   Na talerzu posypcie kalafiora posiekana natką pietruszki i serwujcie z ulubionym mięsem. Smacznego!  W jaki sposób można jeszcze przyrządzać kalafiora? ...