maczanka przepis
Gotujmy.pl/andzia67
Newsy

Krakowska maczanka skradnie wasze serca. Czegoś tak pysznego jeszcze nie jedliście

Przed laty maczanka po krakowsku stanowiła ulubione danie tamtejszych dorożkarzy. Uważana za prababkę hamburgera, dziś uchodzi za lokalny fast-food. W końcu na południu Polski nie brakuje budek, które ją serwują. Okazuje się jednak, że nie musicie specjalnie jechać na Wawel, by zjeść przepyszną maczankę. Z powodzeniem przygotujecie ją również w domowym zaciszu.
Weronika Kępa
styczeń 23, 2021

Marynowana przez wiele godzin, a następnie upieczona w aromatycznym sosie karkówka wieprzowa to przysmak, któremu mało kto jest w stanie się oprzeć. Serwowana w towarzystwie namoczonej bułki i kiszonego ogórka stanowi pożywny obiad, który z powodzeniem można zabrać do szkoły czy pracy.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na maczankę krakowską

Będziecie potrzebować

  • 1 kawałka karczku (ok. 1,5 kg)
  • 500 ml bulionu
  • 2 ząbków czosnku
  • Soku z 1 cytryny
  • 10 łyżek musztardy
  • 1 łyżkę miodu
  • 1 łyżkę masła
  • ½ szklanki oliwy 
  • Śmietanę 18 proc.
  • Bułki kajzerki
  • Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, ziela angielskiego, liści laurowych

Przygotowanie

  1. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do dużej miski. 
  2. W misce umieśćcie również sok z cytryny, oliwę, miód, 4 łyżki musztardy i przyprawy – sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie i liście laurowe. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia się składników.
  3. W tak przygotowanej marynacie umieśćcie opłukane pod bieżącą wodą mięso i schowajcie je do lodówki na całą noc.
  4. Następnego dnia karkówkę wraz z marynatą przełóżcie do dowolnego naczynia żaroodpornego. 
  5. W średniej wielkości garnku umieśćcie bulion wraz z masłem i musztardą. Całość podgrzejcie, a następnie doprawcie pieprzem, a na koniec zaprawcie śmietaną. Tak przygotowanym sosem polejcie mięso.
  6. Piekarnik nagrzejcie do 200 st. C i pieczcie karkówkę przez 20 minut. Po upływie tego czasu zmniejszcie temperaturę do 170 st. C i pieczcie jeszcze przez 90 minut.
  7. Bułki przekrójcie na pół, a następnie zamoczcie ich wnętrze strony w sosie, w którym piekło się mięso. Karkówkę pokrójcie w plastry i włóżcie do namoczonej bułki. Serwujcie w towarzystwie kiszonego ogórka.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze