Krakowska maczanka skradnie wasze serca. Czegoś tak pysznego jeszcze nie jedliście
Adobe Stock
Newsy

Krakowska maczanka skradnie wasze serca. Tak podaje się rwaną wieprzowinę na południu kraju

Przed laty maczanka po krakowsku stanowiła ulubione danie tamtejszych dorożkarzy. Uważana za prababkę hamburgera, dziś uchodzi za lokalny fast-food.

Na południu Polski nie brakuje budek, które maczankę serwują. Okazuje się jednak, że nie musicie specjalnie jechać na Wawel, by zjeść tę przepyszną kanapkę. Z powodzeniem przygotujecie ją również w domowym zaciszu.

Marynowana przez wiele godzin, a następnie upieczona w aromatycznym sosie karkówka wieprzowa to przysmak, któremu mało kto jest w stanie się oprzeć. Serwowana w porwanej postaci w towarzystwie namoczonej bułki i kiszonego ogórka stanowi pożywny obiad, który z powodzeniem można zabrać do szkoły czy pracy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na maczankę krakowską

Będziecie potrzebować:

  • 1 kawałka karczku (ok. 1,5 kg)
  • 500 ml bulionu
  • 2 ząbków czosnku
  • Soku z 1 cytryny
  • 10 łyżek musztardy
  • 1 łyżkę miodu
  • 1 łyżkę masła
  • ½ szklanki oliwy 
  • Śmietanę 18 proc.
  • Bułki kajzerki
  • Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, ziela angielskiego, liści laurowych
Zobacz także
Przepis na boczek pieczony na cebuli. Idealny na obiad i jako wędlina na kanapki

Marynata do karkówki na grilla. Przepis na soczysty karczek z grilla

karkówka duszona przepis

Duszony karczek w sosie własnym. Wychodzi bardzo soczysty. Obiad palce lizać

Przygotowanie:

  1. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do dużej miski. 
  2. W misce umieśćcie również sok z cytryny, oliwę, miód, 4 łyżki musztardy i przyprawy – sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie i liście laurowe. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia się składników.
  3. W tak przygotowanej marynacie umieśćcie opłukane pod bieżącą wodą mięso i schowajcie je do lodówki na całą noc.
  4. Następnego dnia karkówkę wraz z marynatą przełóżcie do dowolnego naczynia żaroodpornego. 
  5. W średniej wielkości garnku umieśćcie bulion wraz z masłem i musztardą. Całość podgrzejcie, a następnie doprawcie pieprzem, a na koniec zaprawcie śmietaną. Tak przygotowanym sosem polejcie mięso.
  6. Piekarnik nagrzejcie do 200 st. C i pieczcie karkówkę przez 20 minut. Po upływie tego czasu zmniejszcie temperaturę do 170 st. C i pieczcie jeszcze przez 90 minut.
  7. Bułki przekrójcie na pół, a następnie zamoczcie ich wnętrze strony w sosie, w którym piekło się mięso. Karkówkę pokrójcie w plastry lub porwijcie na drobno, zamoczcie w sosie i włóżcie do namoczonej bułki. Serwujcie w towarzystwie kiszonego ogórka i plastra sera.

Smacznego!

Przepis na maczankę krakowską z karkówki
Adobe Stock
Newsy
Uzależniająca maczanka krakowska z karkówki. Smakuje obłędnie z kajzerką
By zjeść przepyszną maczankę po krakowsku nie musicie od razu jechać do miasta królów. To niesamowicie banalne oraz smaczne danie z powodzeniem przygotujecie w domowym zaciszu.

Przed laty maczanka po krakowsku stanowiła ulubione danie tamtejszych dorożkarzy. Uważana za prababkę hamburgera, dziś uchodzi za tradycyjny, lokalny fast-food. W końcu na południu Polski nie brakuje budek, które ją serwują.  Jeśli mieszkacie w innej części kraju i nigdy nie mieliście okazji próbować krakowskiego przysmaku, nic straconego. Z łatwością przygotujecie go we własnej kuchni. Gwarantujemy, że będzie smakować dokładnie tak, jak na Wawelu. Maczanka krakowska najlepiej smakuje z bułką i ogórkiem Marynowana przez wiele godzin, a następnie upieczona w aromatycznym sosie karkówka wieprzowa to przysmak, któremu mało kto jest w stanie się oprzeć. Serwowana w towarzystwie namoczonej bułki i kiszonego ogórka stanowi pożywny obiad, który z powodzeniem można zabrać do szkoły czy pracy lub skonsumować w domowym zaciszu. Przepis na maczankę krakowską Będziecie potrzebować: 2 kilogramów karkówki wieprzowej 300 gramów pieczarek 250 ml czerwonego, wytrawnego wina 3 ząbków czosnku 2 cebul Kilku kajzerek Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, słodkiej papryki, kminku, ziaren jałowca Przygotowanie: Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę, a następnie dokładnie natrzyjcie nim mięso. W moździerzu umieśćcie ziarna kminku oraz jałowca i rozdrobnijcie. Tak przygotowanymi przyprawami oprószcie karkówkę. Doprawcie ją również solą oraz pieprzem. Zamarynowane mięso przełóżcie do dowolnego, zamykanego naczynia (na przykład plastikowego pojemnika) i wstawcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia na patelni rozgrzejcie olej i obsmażcie na nim karkówkę. Tak przygotowane mięso przełóżcie do...

karkówka duszona przepis
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Duszony karczek w sosie własnym. Wychodzi bardzo soczysty. Obiad palce lizać
Karkówka to jedno z najbardziej soczystych, dostępnych na rynku mięs. Nic dziwnego, że tak wiele osób ją uwielbia. Serwowana w towarzystwie pysznego sosu własnego, powala na kolana.

Wieprzowina to ulubione mięso Polaków – statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada je w ilości nawet 42 kilogramów rocznie. To o wiele więcej niż drobiu i wołowiny. Nic dziwnego, w końcu jak tu nie kochać przepysznej łopatki, schabu, szynki, golonki, boczku czy karkówki. Ta ostatnia wywołuje największe emocje wśród konsumentów. W końcu prawidłowo przyrządzone mięso, dosłownie rozpływa się w ustach… Zaserwowane w towarzystwie sosu, tłuczonych ziemniaczków i zasmażanych buraczków tworzy najlepszy obiad na świecie. Choć karkówkę można smażyć i piec, najlepiej smakuje w wersji duszonej. Nie musicie się obawiać, przepis jest dziecinnie prosty. Całość nie zajmie wam więcej niż 40 minut. Przepis na karczek duszony Będziecie potrzebować: 1 kg karczku 1 cebuli 3 ząbków czosnku 70 gramów masła 1 szklanka wody 3 łyżki oleju Przypraw: soli, pieprzu, tymianku, rozmarynu, mielonej papryki Przygotowanie: Mięso dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie podzielcie na równe plastry o grubości ok. 1 cm. Cebulę obierzcie, posiekajcie w pióra i zeszklijcie na gorącym oleju. Na patelni umieśćcie również przeciśnięty przez praskę czosnek. Po kilku minutach w naczyniu umieśćcie również mięso – każdy kawałek powinien dotykać gorącej powierzchni, jeśli plastry się nie mieszczą, użyjcie drugiej patelni lub smażcie partiami. W czajniku zagotujcie ok. 250 ml wody, a następnie umieśćcie ją w niewielkiej misce. Dodajcie przyprawy – sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, mieloną paprykę. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą, zalejcie smażące się mięso. Danie przykryjcie pokrywką i duście na małym ogniu przez ok. 25 minut. Po upływie tego czasu, zdejmijcie mięso z patelni, a do powstałego sosu dodajcie masło....

Swojska i mega mięsna rolada Tomasza Strzelczyka to niebo w gębie. Najlepsza na kanapki
oddaszfartucha/Instagram, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy
Swojska i mega mięsna rolada Tomasza Strzelczyka to niebo w gębie. Najlepsza na kanapki
Przepisy Tomasza Strzelczyka nie mają sobie równych, jednak ten przebija wszystko. Przygotowanie tej mięsnej rolady wymaga trochę cierpliwości, ale uwierzcie - naprawdę warto.

Nie ma to jak domowe wędliny - nie dość, że wychodzą taniej niż te ze sklepu, to swoim smakiem biją na głowę wszystko inne. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak robi swoją roladę z karkówki z mięsnym farszem. Świetnie sprawdzi się na każdej imprezie, ale możecie też zrobić ją „ot tak” jak mówi Tomasz, gdy przyjdzie wam ochota na domową wędlinę na kanapki. Zrobicie ją z poniższego przepisu, który serdecznie polecamy.  Przepis na mięsną roladę Tomasza Strzelczyka Składniki: ok. 2,5 kg karkówki pół kilograma udźca z indyka 300g żołądków z indyka  450g udziec z indyka  1 bułka kajzerka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki musztardy sól pieprz Na glazurę: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki Przygotowanie: Zacznijcie od rozpłatowania karkówki. Należy ciąć ją na cienkie płaty, ostrym nożem, ale bez odcinania - mięso powinno pozostać w jednym kawałku.  Tak przygotowaną karkówkę rozłóżcie na stolnicy, przykryjcie folią i rozbijcie tłuczkiem. Możecie odciąć zewnętrzne fragmenty mięsa, by je nieco wyrównać. Teraz posypcie karkówkę solą oraz świeżo roztartym pieprzem i wetrzyjcie przyprawy w mięso. Następnie złóżcie karkówkę i odstawcie na bok, by się „przegryzła”. Teraz czas na farsz. Weźcie żołądki oraz udziec z indyka. Usuńcie chrząstki, kości, błonki i inne niepożądane elementy. Tomasz sugeruje, by nie wyrzucać kości - mogą się wam jeszcze przydać do ugotowania mięsnego wywaru. Pokrójcie mięso na kawałki tak, by zmieściło się do maszynki do mięsa. Zmielcie na grubych oczkach....

Przepis na kotlety mielone w sosie musztardowym
Adobe Stock
Newsy
Pyszne i proste w wykonaniu kotlety mielone w sosie musztardowym. Dokładka murowana
Kotlety mielone to klasyk, który z pewnością przygotowujecie dla swojej rodziny co najmniej raz w tygodniu. Ale czy kiedykolwiek zaserwowaliście je w towarzystwie sosu musztardowego? Jeśli nie, to koniecznie nadróbcie zaległości.

Choć kotlety mielone zazwyczaj jada się bez żadnego sosu, dla tego na bazie musztardy powinniście zrobić wyjątek. Nie tylko niesamowicie podnosi walory smakowe mięsa, ale również idealnie się z nim komponuje. Ta subtelna kulinarna wariacja z pewnością pozytywnie zaskoczy waszą rodzinę. Spodziewajcie się próśb o dokładkę. Receptura jest tak prosta, że nawet początkujący kucharze będą w stanie perfekcyjnie ją odwzorować. Do przyrządzenia samego sosu potrzebujecie tylko 5 podstawowych składników. Z pewnością macie je w swojej kuchni. Przepis na kotlety mielone w sosie musztardowym Będziecie potrzebować: 500 gramów mięsa mielonego 300 ml bulionu 200 ml mleka 2 łyżek śmietany 30 proc. 3 łyżek musztardy 1 łyżki masła 1 łyżki mąki 1 czerstwej kajzerki 2 ząbków czosnku 1 cebuli 1 jajka Bułki tartej do panierowania Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, ziół prowansalskich Przygotowanie: Czerstwą bułkę podzielcie na mniejsze części, umieśćcie w niewielkiej misce, zalejcie mlekiem i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Po upływie tego czasu, odciśnijcie ją z płynu. Cebulę i czosnek obierzcie z łupin, a następnie posiekajcie bardzo drobniutko (możecie użyć do tego maleksera, jeśli macie). Mięso mielone przełóżcie do dużej miski, dodajcie do niego jajko, odciśniętą kajzerkę, posiekaną cebulę i czosnek, a także sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy, zacznijcie formować średniej wielkości kotlety. Obtoczcie je w bułce tartej i umieśćcie na bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.  Tak przygotowane kotlety wyłóżcie na ręcznik papierowy i odciśnijcie z nadmiaru tłuszczu. W średniej...