Na południu Polski nie brakuje budek, które maczankę serwują. Okazuje się jednak, że nie musicie specjalnie jechać na Wawel, by zjeść tę przepyszną kanapkę. Z powodzeniem przygotujecie ją również w domowym zaciszu.

Marynowana przez wiele godzin, a następnie upieczona w aromatycznym sosie karkówka wieprzowa to przysmak, któremu mało kto jest w stanie się oprzeć. Serwowana w porwanej postaci w towarzystwie namoczonej bułki i kiszonego ogórka stanowi pożywny obiad, który z powodzeniem można zabrać do szkoły czy pracy.

Przepis na maczankę krakowską

Będziecie potrzebować:

  • 1 kawałka karczku (ok. 1,5 kg)
  • 500 ml bulionu
  • 2 ząbków czosnku
  • Soku z 1 cytryny
  • 10 łyżek musztardy
  • 1 łyżkę miodu
  • 1 łyżkę masła
  • ½ szklanki oliwy 
  • Śmietanę 18 proc.
  • Bułki kajzerki
  • Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, ziela angielskiego, liści laurowych

Przygotowanie:

  1. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do dużej miski. 
  2. W misce umieśćcie również sok z cytryny, oliwę, miód, 4 łyżki musztardy i przyprawy – sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie i liście laurowe. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia się składników.
  3. W tak przygotowanej marynacie umieśćcie opłukane pod bieżącą wodą mięso i schowajcie je do lodówki na całą noc.
  4. Następnego dnia karkówkę wraz z marynatą przełóżcie do dowolnego naczynia żaroodpornego. 
  5. W średniej wielkości garnku umieśćcie bulion wraz z masłem i musztardą. Całość podgrzejcie, a następnie doprawcie pieprzem, a na koniec zaprawcie śmietaną. Tak przygotowanym sosem polejcie mięso.
  6. Piekarnik nagrzejcie do 200 st. C i pieczcie karkówkę przez 20 minut. Po upływie tego czasu zmniejszcie temperaturę do 170 st. C i pieczcie jeszcze przez 90 minut.
  7. Bułki przekrójcie na pół, a następnie zamoczcie ich wnętrze strony w sosie, w którym piekło się mięso. Karkówkę pokrójcie w plastry lub porwijcie na drobno, zamoczcie w sosie i włóżcie do namoczonej bułki. Serwujcie w towarzystwie kiszonego ogórka i plastra sera.

Smacznego!