Na południu Polski nie brakuje budek, które maczankę serwują. Okazuje się jednak, że nie musicie specjalnie jechać na Wawel, by zjeść tę przepyszną kanapkę. Z powodzeniem przygotujecie ją również w domowym zaciszu.
Marynowana przez wiele godzin, a następnie upieczona w aromatycznym sosie karkówka wieprzowa to przysmak, któremu mało kto jest w stanie się oprzeć. Serwowana w porwanej postaci w towarzystwie namoczonej bułki i kiszonego ogórka stanowi pożywny obiad, który z powodzeniem można zabrać do szkoły czy pracy.
Przepis na maczankę krakowską
Będziecie potrzebować:
- 1 kawałka karczku (ok. 1,5 kg)
- 500 ml bulionu
- 2 ząbków czosnku
- Soku z 1 cytryny
- 10 łyżek musztardy
- 1 łyżkę miodu
- 1 łyżkę masła
- ½ szklanki oliwy
- Śmietanę 18 proc.
- Bułki kajzerki
- Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, ziela angielskiego, liści laurowych
Przygotowanie:
- Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do dużej miski.
- W misce umieśćcie również sok z cytryny, oliwę, miód, 4 łyżki musztardy i przyprawy – sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie i liście laurowe. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia się składników.
- W tak przygotowanej marynacie umieśćcie opłukane pod bieżącą wodą mięso i schowajcie je do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia karkówkę wraz z marynatą przełóżcie do dowolnego naczynia żaroodpornego.
- W średniej wielkości garnku umieśćcie bulion wraz z masłem i musztardą. Całość podgrzejcie, a następnie doprawcie pieprzem, a na koniec zaprawcie śmietaną. Tak przygotowanym sosem polejcie mięso.
- Piekarnik nagrzejcie do 200 st. C i pieczcie karkówkę przez 20 minut. Po upływie tego czasu zmniejszcie temperaturę do 170 st. C i pieczcie jeszcze przez 90 minut.
- Bułki przekrójcie na pół, a następnie zamoczcie ich wnętrze strony w sosie, w którym piekło się mięso. Karkówkę pokrójcie w plastry lub porwijcie na drobno, zamoczcie w sosie i włóżcie do namoczonej bułki. Serwujcie w towarzystwie kiszonego ogórka i plastra sera.
Smacznego!