
Włosi mają swoje tiramisu i panna cottę, Francuzi szczycą się swoim deserem o nazwie crem brulee. Dlaczego Polacy mieliby być gorsi?
My też mamy swoje pomysły na desery, ale ktoś mądry kiedyś powiedział, że warto uczyć się od innych. W związku z tym wykorzystajmy pomysł na włoski krem do tortów na bazie mascarpone i jajek, weźmy nasz swojski kajmak i krakersy i zabierajmy się za przygotowanie najlepszego ciasta bez pieczenia pod słońcem.
Jakiego kremu użyć do ciasta bez pieczenia?
W większości dostępnych przepisów na ciasta bez pieczenia na herbatnikach, biszkoptach lub krakersach obowiązuje użycie kremu budyniowego na maśle bądź margarynie.
W niektórych spotkać można także kremy śmietankowe lub innego rodzaju fantazje na temat obu wspomnianych mas do tortów. Śmiało możecie zamienić naszą masę jajeczno-serową na jedną z tych propozycji. Pamiętajcie tylko, że wówczas smak deseru będzie znacząco się różnił.
Przepis na ciasto bez pieczenia na krakersach z kajmakiem
Składniki:
- 2 duże opakowania krakersów (ok. 50 dag)
- Puszka masy kajmakowej (50 dag)
- 2 opakowania serka mascarpone (razem 50 dag)
- 4 jaja świeże
- 50 g cukru pudru
- Szczypta soli
- Dowolne orzechy do posypania
Przygotowanie:
- Jajka sparzcie we wrzątku.
- Oddzielcie jajka od żółtek.
- Żółtka ubijajcie mikserem z cukrem pudrem przez ok. 8-10 minut do uzyskania jednolitej, mocno ubitej masy jajecznej.
- Także za pomocą miksera (tym razem na niskich obrotach) powoli i stopniowo wmieszajcie do jajek serek mascarpone.
- Oddzielone białka w osobnym naczyniu ubijcie na pianę ze szczyptą soli.
- Za pomocą drewnianej szpatułki wmieszajcie tym razem pianę z masą serowo-jajeczną.
- Przygotujcie formę o wymiarach 26 x 32 cm.
- Wyłóżcie formę krakersami. Podzielcie krem na 2 większe i 1 mniejszą porcje. Wysmarujcie na krakersach pierwszą większą porcję kremu.
- Wyłóżcie następną warstwę krakersów i tym razem nałóżcie na nią masę kajmakową. Ponownie wyłóżcie na wierzch kolejne piętro krakersów.
- Teraz czas na drugą większą porcję kremu. Przykryjcie całość ostatnią warstwą krakersów i posmarujcie ją ostatnią, najmniejszą „ozdobną” porcją kremu.
- Dowolne orzechy poszatkujcie drobno ostrym nożem lub rozbijcie w moździerzu na drobny pył i wysypcie nim ciasto dla ozdoby.
- Odstawcie do schłodzenia.
Smacznego!