Kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karla Okrasy. Dodaje do nich 1 nietypowy składnik
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karola Okrasy. Dodaje do nich 1 nietypowy składnik

Karol Okrasa nawet gotując dla Kuchni Lidla lubi łamać przepisy. Zobaczcie, co podał do tych kotletów.

Barabole, grule, pyry, kartofle, ziemniaki. O przepisy z tym, uwielbianym przez Polaków składnikiem, fani Karola Okrasy i Kuchni Lidla, entuzjaści kuchni polskiej, proszą kucharza. Najwięcej ich dotyczy:

  • Potraw z ziemniaka
  • Kotletów ziemniaczanych

43-latek postanowił połączyć te dwie prośby w jednym daniu i zaproponował farszynki, czyli regionalną potrawę z Warmii i Mazur. Urozmaicił ją jednak własnym, tajemniczym dodatkiem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym są warmińskie farszynki?

To nic innego jak faszerowane kotlety ziemniaczane, które bazują na dobrym cieście, zrobionym z mączystych ziemniaków.

Ważne jest wykorzystanie właśnie ziemniaków mączystych. Dodatkowo użyta w przepisie mąka pszenna i ziemniaczana, dodawana jest już tylko w minimalnej ilości, żeby lepiej połączyła składniki.

 

Przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karola Okrasy

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mączystych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 szczypka soli
  • 2 szczypty pieprzu

Farsz:

  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 150 g suszonych pomidorów w zalewie olejowej
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 szczypta soli
  • 3 szczypty pieprzu czarnego
Zobacz także
Karol Okrasa pokazał jak robi konfiturę z cukinii i pomidorów. Dodaje do niej 1 nietypowy składnik

Karol Okrasa pokazał jak robi konfiturę z cukinii i pomidorów. Dodaje do niej 1 nietypowy składnik 

Wyśmienite i szybkie kotlety jajeczne. Tak pyszne, że będziecie je robić co 2 dni

Wyśmienite i szybkie kotlety jajeczne. Tak pyszne, że będziecie je robić co 2 dni

Do podania:

  • 150 g twarogu tłustego niemielonego
  • Pół cebuli
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 szczypka soli
  • 2 szczypty pieprzu

Dodatkowo:

  • Mąka pszenna – do podsypywania i oprószania kotletów
  • 250 ml oleju roślinnego

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki gotujemy, najlepiej jest je uparować, przeciskamy przez praskę dwa razy lub przecieramy przez sito. Powinno nam wyjść puszyste purée.
  2. Kroimy w wszystkie cebule, 3/4 wykorzystamy do farszu, resztę do twarogu.
  3. Kroimy też drobno pieczarki i suszone pomidory.
  4. Na oleju podsmażamy najpierw pieczarki. Musimy je porządnie odparować, bo zawierają w sobie dużo wody.
  5. Do pieczarek dodajemy sól, pieprz, a następnie, gdy pieczarki już będą odparowane, dodajemy i podsmażamy 3/4 cebuli.
  6. Wszystko przyprawiamy suszonym majerankiem, który dodatkowo kruszymy w dłoniach, żeby wydobyć z niego jeszcze więcej aromatu.
  7. Purée z ostudzonych, a nawet jak Okrasa mówi „odębiałych”, czyli stwardniałych ziemniaków, przyprawiamy solą i pieprzem.
  8. Do ziemniaków dodajemy oba rodzaje mąki, jajko i mieszamy wyrabiając miękkie ciasto.
  9. Ciasto wyrabiamy jedynie do połączenia się składników. Jeśli będziemy je wyrabiać za długo, ciasto zacznie rzednąć.
  10. Do masy cebulowo-pieczarkowej na patelni, dodajemy suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki.
  11. Już nie smażymy, tylko mieszamy ze sobą składniki i odstawiamy z ognia.
  12. Na koniec dodajemy jeszcze jeden nieoczywisty składnik: twaróg. ¾ naszykowanego twarogu grubo kruszymy w palcach i mieszamy z farszem, tak, żeby pozostał w wyraźnie dużych kawałkach.
  13. Farsz, odstawiamy do wystygnięcia.
  14. Deskę podsypujemy mąką, z ciasta formujemy gruby wałek, który kroimy na plastry.
  15. Każdy plaster rozpłaszczamy na placuszek, nakładamy sporo farszu i zamykamy od góry.
  16. Formujemy kotlety przypominające kształtem kotlety mielone.
  17. Rozgrzewamy patelnię z olejem.
  18. Kotlety przed położeniem na nią jeszcze raz oprószamy mąką i kładziemy na nie bardzo gorącym tłuszczu.
  19. Nie smażymy zbyt szybko, kilka razy przewracamy na drugą stronę i zdejmujemy z patelni, gdy będą złote i chrupiące.
  20. W czasie gdy kotlety się smażą, kruszymy resztę sera, dodajemy resztę cebuli i śmietanę.
  21. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  22. Do kotletów podajemy dip przypominający poznański gzik, czyli twaróg z cebulą, śmietaną i pieprzem.

Źródło: Youtube/ Karol Okrasa & Kuchnia Lidla

pizza
Pixabay
Newsy
Chrupiąca domowa pizza, jak za dawnych lat. To danie to prawdziwa klasyka gatunku
Uwielbiają ją mali i duzi smakosze. Pizza – bo o niej mowa – to danie, które znają wszyscy, niemal w każdym zakątku świata. Jak ją przygotować, żeby była pyszna i miała chrupiące, lekko przypieczone brzegi? To proste!

Domowa pizza to prawdziwa poezja smaku. Niektórzy wolą ją w cienkiej wersji, inni lubią, gdy występuje na grubym cieście, z dużą ilością aromatycznego farszu z cebuli, pieczarek i kiełbaski. Nasza pizza nie zawiera mięsa, ale jest równie pyszna, jak ta z salami czy z kiełbasą. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim waszym domownikom. Zachęciliśmy was do skosztowania tego dania? Sprawdźcie, jak możecie je zrobić. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki cukru 1 jajko 1 łyżka oleju sól starta gałka muszkatołowa do smaku Nadzienie: 1 mała puszka koncentratu pomidorowego 25 dag pieczarek 2 pomidory  1 cebula 20 dag sera żółtego 1 łyżka masła sól Sposób przygotowania: Drożdże kruszymy na drobne kawałeczki i dodajemy do nich 1/2 łyżeczki cukru, ciepłe mleko, jajko i mąkę, po czym całość starannie mieszamy. Dodajemy sól, gałkę muszkatołową i olej, po czym dobrze wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy je i wykładamy na blaszce wysmarowanej olejem. Powierzchnię ciasta smarujemy olejem i koncentratem pomidorowym. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Grzyby smażymy na tłuszczu z posiekaną cebulką. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone pomidory. Całość podsmażamy chwilę razem. Nadzienie przyprawiamy wedle uznania i rozkładamy na cieście. Całość posypujemy startym serem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Jak długo należy piec pizzę? Wszystko uzależnione jest od grubości ciasta oraz od ilości składników, jakie się na nim znajdują. Jeżeli nasza pizza ma cieniutkie ciasto, wystarczy ją piec przez ok. 12 minut. Pizza na średnim cieście potrzebuje ok. 15 min., a na grubym 20-30 min. W jakiej temperaturze należy...

kotlety mielone
gotujmy.pl/Camilla0804
Newsy
Znudziły się wam klasyczne mielone? Kotlety w tej panierce to świetna alternatywa dla zwykłych „mieloniaków”
Każdy z nas uwielbia klasyczne kotlety mielone. W tej panierce pokochacie je jeszcze bardziej!

Kotlety mielone są tak pyszne, że zapewne podaje się je w każdym polskim domu co tydzień na obiad. Klasyczne kotlety mielone to pozycja obowiązkowa  w rodzinnym menu. Ich receptura jest zazwyczaj podobna, różnić się mogą jedynie dodatki na talerzu. Jedni wolą marchewkę z groszkiem, frytki, kaszę a drudzy, ogórek kiszony, mizerię i tłuczone ziemniaki. Bądźmy szczerzy: wszystkie konfiguracje z kotletem mielonym smakują wprost wybornie.  Sekret kotletów mielonych Przede wszystkim mielone powinny być przygotowane z jak najlepszego mięsa. Im będzie tłustsze, tym bardziej wyjdą soczyste nasze kotlety. Klasykę polskiej, domowej kuchni warto jednak czasem odmienić. Kotlety mielone panierujemy zawsze tradycyjnie w bułce tartej. Proponujemy zastąpić ją płatkami owsianymi. Wyjdą najlepsze na świecie. Będą miękkie i soczyste w środku a chrupiące na zewnątrz. To wydanie „mieloniaków” na pewno was pozytywnie zaskoczy.  Składniki: 500g mięsa mielonego  1 cebula 1 czerstwa bułka 1 jajko łyżka przecieru pomidorowego kilka łyżek płatków owsianych tłuszcz do smażenia przyprawy: sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni.  Bułkę namaczamy w letniej wodzie w miseczce, a później dokładnie ją odciskamy.  Do mięsa dodajemy jajko, podsmażoną cebulę, bułkę oraz łyżkę przecieru pomidorowego. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.  Z masy formujemy płaskie kotleciki, panierujemy w płatkach owsianych i smażymy w niezbyt głębokim tłuszczu na złoty kolor. Gotowe!

Puszyste naleśniki: przepis Karola Okrasy na ciasto naleśnikowe
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Karol Okrasa radzi, co zrobić, by naleśniki wyszły idealnie. Chodzi o 1 rzecz tuż przed smażeniem
Lubicie naleśniki? Można je przyrządzać na słodko lub słono. Prezentujemy naleśniki Karola Okrasy, z 2 rodzajów mąki, zupełnie nie tradycyjnymi dodatkami i 1 trikiem.

Karol Okrasa to lubiany kucharz, autor programów telewizyjnych „Kuchnia z Okrasą” i „Okrasa łamie przepisy”. Jest znany z niekonwencjalnego podejścia do kuchni, łączy w swoich przepisach nowoczesność i tradycję. Jego unikalne receptury można znaleźć na stronach lidlowego cyklu „Kuchnia Lidla”, na jego profilach instagramowych a także, w formie filmów wideo w internecie. Jak przyrządzić idealne naleśniki? Seria „Okrasa TRUCK” to cykl programów, w których 43-latek jeździ po kraju, pokazuje unikalne miejsca, rozmawia z ciekawymi ludźmi i prezentuje wyjątkowe wersje całkiem prostych potraw. Jego zaprezentowane w programie naleśniki pszenno-gryczane, wcale nie są tradycyjnymi plackami. Mają nadzienie z  jajka, szynki, sera i są na koniec pięknie zwinięte w kopertę. Przygotowując naleśniki kucharz przypomina o jednej ważnej zasadzie: Naleśniki muszą odpocząć! Chodzi o to, że po przygotowaniu ciasta, należy zawsze odstawić je na kilka, kilkanaście minut. Nigdy nie należy smażyć naleśników, od razu po wymieszaniu składników. Dzięki tej sztuczce ciasto naleśnikowe nieco zgęstnieje. To z kolei zasługa pracy glutenu zawartego w mące. Przepis na idealne naleśniki po bretońsku Karola Okrasy Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g mąki gryczanej 200 ml mleka 2 jajka 300 ml wody Szczypta soli Szczypta pieprzu Składniki na farsz: 150 g sera żółtego 150 g szynki 4 jajka Dodatkowo: Pół pęczka szczypiorku  i 1 papryczka chili Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, mieszamy ze stopniowo dodawanymi składnikami mokrymi: mlekiem, wodą i jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy. Przygotowujemy składniki na farsz. Plastry szynki kroimy na paski,...

Kotlety mielone
ewaeu/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na wyśmienite kotlety mielone. Wystarczy, że usmażycie je na tym tłuszczu
Kotlety schabowe czy kotlety mielone? Narodowa dyskusja na taki właśnie temat trwa już od dziesiątek lat. To stary pojedynek o palmę pierwszeństwa na polskich stołach. Zwycięzcy jednak wciąż nie widać. Uznajmy więc, że mamy remis i jedzmy z uśmiechem na ustach i jedne i drugie!

Kotlety mielone, bo to na nich się dzisiaj skupimy, jadamy najchętniej z tłuczonymi ziemniakami. Zamiast purée możemy zjeść je także po staropolsku, czyli z kaszą. W takich wypadkach warto okrasić naszą poczciwą gryczaną albo jęczmienną masłem – będzie znacznie smaczniejsza. Z czym podawać mielone? Do mięsa (kotlety mielone) i węglowodanów (ziemniaki lub kasza) trzeba dodać jakiś zdrowy element. Często jemy zatem taki zestaw z sezonowymi warzywami, sałatami,  surówką z kapusty kiszonej czy z gotowaną marchewką. Kiedy plan na obiad jest już gotowy, czas na skupienie się na naszym najważniejszym składniku, czyli mięsie. Mięso do kotletów mielonych należy wybierać starannie. Nie wystarczy kupić pierwszego lepszego pakowanego próżniowo kawałka z marketu. By nasze kotlety były takie jak u mamy i babci, musimy zadbać o to, by miały w sobie nieco tłuszczu. Zbyt chude mięso sprawi, że staną się zbyt suche. Kiedy wybierzemy w sklepie odpowiedni kawałek wieprzowiny (np. łopatka, ewentualnie szynka), poprośmy o jego zmielenie albo zróbmy to sami w domu. Wtedy będziemy mieli gwarancję tego, co zawiera nasza mielonka. Jak przygotować soczyste mielone? Powszechnie wiadomo, że do kotletów dodaje się nieco bułki tartej. Co powiecie na pomysł, by wrócić do starych babcinych metod i zamiast bułki tartej dodać do masy mięsnej moczoną w mleku bułkę ? Taki zabieg powinien sprawić, że nasze kotlety będą miały odpowiednią teksturę. Jeszcze jedna sztuczka prosto z babcinej kuchni: spróbujcie smażyć swoje kotlety na tłuszczu zwierzęcym, czyli smalcu, który nadal jest szeroko dostępny w naszych sklepach. Przepis na kotlety mielone Składniki: Ok. 50 dag mięsa wieprzowego mięsa mielonego 1 mała bułka (może być czerstwa) Mleko do namoczenia bułki 1 cebula...