Kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karla Okrasy. Dodaje do nich 1 nietypowy składnik
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karola Okrasy. Dodaje do nich 1 nietypowy składnik

Karol Okrasa nawet gotując dla Kuchni Lidla lubi łamać przepisy. Zobaczcie, co podał do tych kotletów.

Barabole, grule, pyry, kartofle, ziemniaki. O przepisy z tym, uwielbianym przez Polaków składnikiem, fani Karola Okrasy i Kuchni Lidla, entuzjaści kuchni polskiej, proszą kucharza. Najwięcej ich dotyczy:

  • Potraw z ziemniaka
  • Kotletów ziemniaczanych

43-latek postanowił połączyć te dwie prośby w jednym daniu i zaproponował farszynki, czyli regionalną potrawę z Warmii i Mazur. Urozmaicił ją jednak własnym, tajemniczym dodatkiem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym są warmińskie farszynki?

To nic innego jak faszerowane kotlety ziemniaczane, które bazują na dobrym cieście, zrobionym z mączystych ziemniaków.

Ważne jest wykorzystanie właśnie ziemniaków mączystych. Dodatkowo użyta w przepisie mąka pszenna i ziemniaczana, dodawana jest już tylko w minimalnej ilości, żeby lepiej połączyła składniki.

 

Przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karola Okrasy

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mączystych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 szczypka soli
  • 2 szczypty pieprzu

Farsz:

  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 150 g suszonych pomidorów w zalewie olejowej
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 szczypta soli
  • 3 szczypty pieprzu czarnego
Zobacz także
Karol Okrasa pokazał jak robi konfiturę z cukinii i pomidorów. Dodaje do niej 1 nietypowy składnik

Karol Okrasa pokazał jak robi konfiturę z cukinii i pomidorów. Dodaje do niej 1 nietypowy składnik 

Kotlety jajeczne

Obiad w 15 minut. Soczyste kotlety jajeczne. Tak pyszne, że będziecie je robić codziennie

Do podania:

  • 150 g twarogu tłustego niemielonego
  • Pół cebuli
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 szczypka soli
  • 2 szczypty pieprzu

Dodatkowo:

  • Mąka pszenna – do podsypywania i oprószania kotletów
  • 250 ml oleju roślinnego

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki gotujemy, najlepiej jest je uparować, przeciskamy przez praskę dwa razy lub przecieramy przez sito. Powinno nam wyjść puszyste purée.
  2. Kroimy w wszystkie cebule, 3/4 wykorzystamy do farszu, resztę do twarogu.
  3. Kroimy też drobno pieczarki i suszone pomidory.
  4. Na oleju podsmażamy najpierw pieczarki. Musimy je porządnie odparować, bo zawierają w sobie dużo wody.
  5. Do pieczarek dodajemy sól, pieprz, a następnie, gdy pieczarki już będą odparowane, dodajemy i podsmażamy 3/4 cebuli.
  6. Wszystko przyprawiamy suszonym majerankiem, który dodatkowo kruszymy w dłoniach, żeby wydobyć z niego jeszcze więcej aromatu.
  7. Purée z ostudzonych, a nawet jak Okrasa mówi „odębiałych”, czyli stwardniałych ziemniaków, przyprawiamy solą i pieprzem.
  8. Do ziemniaków dodajemy oba rodzaje mąki, jajko i mieszamy wyrabiając miękkie ciasto.
  9. Ciasto wyrabiamy jedynie do połączenia się składników. Jeśli będziemy je wyrabiać za długo, ciasto zacznie rzednąć.
  10. Do masy cebulowo-pieczarkowej na patelni, dodajemy suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki.
  11. Już nie smażymy, tylko mieszamy ze sobą składniki i odstawiamy z ognia.
  12. Na koniec dodajemy jeszcze jeden nieoczywisty składnik: twaróg. ¾ naszykowanego twarogu grubo kruszymy w palcach i mieszamy z farszem, tak, żeby pozostał w wyraźnie dużych kawałkach.
  13. Farsz, odstawiamy do wystygnięcia.
  14. Deskę podsypujemy mąką, z ciasta formujemy gruby wałek, który kroimy na plastry.
  15. Każdy plaster rozpłaszczamy na placuszek, nakładamy sporo farszu i zamykamy od góry.
  16. Formujemy kotlety przypominające kształtem kotlety mielone.
  17. Rozgrzewamy patelnię z olejem.
  18. Kotlety przed położeniem na nią jeszcze raz oprószamy mąką i kładziemy na nie bardzo gorącym tłuszczu.
  19. Nie smażymy zbyt szybko, kilka razy przewracamy na drugą stronę i zdejmujemy z patelni, gdy będą złote i chrupiące.
  20. W czasie gdy kotlety się smażą, kruszymy resztę sera, dodajemy resztę cebuli i śmietanę.
  21. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  22. Do kotletów podajemy dip przypominający poznański gzik, czyli twaróg z cebulą, śmietaną i pieprzem.

Źródło: Youtube/ Karol Okrasa & Kuchnia Lidla

Kotlety z kurczaka
Kuchnia MagdaLeny/gotujmy.pl
Newsy
Tak dobrych kotletów z kurczaka nie jedliście. Tylko 3 składniki, a ile smaku
Pierś z kurczaka to smaczne mięso, ale szybko może zacząć się nam nudzić. Z naszym przepisem na kotlety odkryjecie je na nowo!

Nuggetsy, czyli kawałki mięsa w panierce – tak najczęściej przygotowujemy mięso z fileta piersi z kurczaka. Ze względu na jego delikatną strukturę i małą ilość tłuszczu, tę część kurczaka najchętniej jedzą zwykle nasi najmłodsi smakosze. Niestety czasem bywa tak, że mamy już dość monotonii i chcemy zmian w naszym jadłospisie. Dobrym rozwiązaniem na kurczakową rutynę będzie ten właśnie przepis. Potrzebujecie jedynie mięsa, pieczarek i sera – po wymieszaniu tych trzech składników z niewielką ilością mąki otrzymacie prawdziwe cudeńka. Radzimy od razu przygotować podwójną porcję. Te kotlety znikają z talerza w oka mgnieniu. Przepis na kotlety z kurczaka z dodatkiem pieczarek i sera żółtego Składniki: 25 dag fileta z piersi kurczaka 15 dag świeżych pieczarek 5-10 dag żółtego sera w kawałku cebula ząbek czosnku 2 jajka łyżka mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej przyprawa do kurczaka natka pietruszki sól i pieprz olej Przygotowanie: Mięso kroimy na drobne kawałeczki. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy ją na patelni. Pieczarki kroimy drobno i następnie dusimy przez ok. 5-10 min z cebulą. Mięso doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy usmażone pieczarki, starty ser żółty, wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Dodajemy jeszcze natkę pietruszki posiekaną drobno. Mieszamy całość dokładnie. Smażymy kotlety z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Uważajmy podczas przewracania kotletów – najlepiej gdy „złapiemy” je dwiema szpatułkami albo łyżkami. W przeciwnym wypadku kotlety mogą nam się rozpaść podczas smażenia. Podajemy z ziemniakami albo z ryżem i z surówką.

pyzy z mięsem
Gotujmy.pl
Newsy
Tradycyjne polskie pyzy z mięsem i skwareczkami. Wasze kubki smakowe eksplodują
Prawdziwe polskie pyzy z mięsem – nazywane również kartaczami lub cepelinami – to danie, którego po prostu trzeba spróbować. Jak je przygotować? Oto sprawdzony przepis!

Nie są im w stanie dorównać żadne pyzy kupione w pobliskim supermarkecie. Prawdziwe polskie pyzy z mięsem, lub, jak kto woli – kartacze albo cepeliny – to obłędne w smaku danie, które jest podstawą tradycyjnej polskiej kuchni. Dobrze ugotowane pyzy są mięciutkie i mają rozpływający się w ustach farsz. Ich przygotowanie wymaga odrobiny czasu i wprawy, ale efekt końcowy z pewnością jest warty grzechu. Tradycyjne pyzy polewa się na koniec usmażoną na złoto cebulką i chrupiącymi skwareczkami. Ten przepis to prawdziwe mistrzostwo świata. Sprawdźcie sami! Do zrobienia ciasta będziesz potrzebowała: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 kg surowych ziemniaków 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej Sól Składniki na farsz: 300 gram mielonej łopatki 1 cebula 0,5 szklanki ugotowanej kasz gryczanej Składniki na skwarki: 300 gramów boczku 1 średnia cebula Przygotowanie: Gotujemy ziemniaki i przeciskamy je przez praskę. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce i odsączamy z nich nadmiar wody. Wszystko łączymy razem w jedną masę. Dodajemy jajko, obie mąki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Mięso gotujemy, mielimy i dodajemy kaszę gryczaną a następnie wszystko dokładnie razem mieszamy. Ciasto formujemy w małe kulki, rozpłaszczamy je na dłoni i wkładamy do środka farsz. Ciasto formujemy w kulki. Pyzy wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię. Pora na przygotowanie skwarek. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni z pokrojoną w kosteczkę cebulką. Pyzy polewamy okrasą. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl  

placki ziemniaczane przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Na słodko, na wytrawnie, na pikantnie. Dziś Międzynarodowy Dzień Placków. Tych z naszego przepisu jeszcze nie jedliście 
Z okazji Międzynarodowego Dnia Placków mamy dla was wyjątkowy przepis na placki ziemniaczane - mamy nadzieję, że lubicie pikantne jedzenie!

Wszyscy możemy się zgodzić, że absolutnym królem polskiej kuchni jest ziemniak. Dziś swoje święto obchodzi jedno z popularniejszych dań z tego warzywa – placki ziemniaczane! I to nie tylko w Polsce, ponieważ dziś świętuje cały świat! Placki ziemniaczane na świecie Wiedzieliście, że placki ziemniaczane to popularne danie nie tylko w Polsce? Jada się je jeszcze w kilku krajach, wszędzie przyrządzając je nieco inaczej. My smażymy na dużej ilości oleju starte, surowe ziemniaki doprawione solą, pieprzem i cebulą. A na przykład Szwajcarzy wcześniej podgotowują ziemniaki i z takiej masy formują placki do smażenia, a na wierzchu lubią roztopić ser lub rozbić jajko. Amerykanie i Anglicy przygotowują „hash browns”, czyli placki z grubo startych lub posiekanych ziemniaków z jajkiem i przyprawami. Chętnie jedzą je na śniadanie! Natomiast Ukraińcy jedzą „deruny”, a Białorusini „draniki”, jednak jeżeli chodzi o sposób przyrządzania, to nie ma praktycznie żadnej różnicy między nimi, a naszymi plackami. Przepis na placki po cygańsku Z okazji Międzynarodowego Dnia Ziemniaka mamy dla was przepis na ostre placki po cygańsku z chili! Składniki: Pół kg ziemniaków 2 jaja 1 pęczek koperku 1 pęczek tymianku 2-3 łyżki mąki 200 g szynki wieprzowej 1 cebula 1 ostra papryczka Przyprawa chili Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie Sos: Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy się przypiecze, dodajemy siekaną cebulę i drobno pokrojoną papryczkę. Na koniec wrzucamy pęczek tymianku, dolewamy pół szklanki wody i gotujemy do zmiękczenia mięsa. Kiedy mięso będzie już miękkie, zagęszczamy sos mąką. Placki: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy mąkę, jajka i...

Zupa pieczarkowa
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Przepisy
Smakuje doskonale i mało przy niej pracy. Wyborna zupa pieczarkowa z ziemniakami
Zupa z grzybów jest w Polsce jedną z typowych potraw wigilijnych. Można ją jeść nie tylko na święta. Będzie idealnym pomysłem na niedzielny obiad. Chcecie spróbować?

Zupa grzybowa w kuchniach zachodnioeuropejskich na ogół występuje jako zupa krem. Ugotowany wywar zostaje poddany zmiksowaniu, a następnie podany z grzankami lub tartym serem. W kuchni polskiej podaje się ją najczęściej bez miksowania. Smakuje wyśmienicie z kluskami lub makaronem.  Z dodatkiem grzybów Polacy lubią grzyby i grzybobrania. Sezon na zbieranie każdorazowo obfituje w wysyp grzybiarzy w przydrożnych lasach. Zupę grzybową można przyrządzać z grzybów różnorodnych gatunkowo. Możemy ugotować zupę pieczarkową, borowikową, kurkową. Jeśli nie mamy świeżych grzybów, przydadzą się suszone lub mrożone.  Pieczarkowa klasyka Jako, że sezon jesienno-zimowy wymaga od nas nieco więcej, powinniśmy zadbać chociaż o jeden, ciepły posiłek w ciągu dnia. Zupa to najlepszy kompromis. Zadziała rozgrzewająco, na dodatek nasyci. Pieczarkowa jest łatwa  w przyrządzeniu. Same składniki na zupę są łatwo dostępne i tanie. Nic tylko spróbować! Składniki na zupę pieczarkową z ziemniakami: 700 g obranych ziemniaków 500 g pieczarek 2 marchewki 1 cebula 1-2 garście posiekanej natki pietruszki 1-2 łyżki masła 2 l bulionu 100 ml śmietanki 30% Pieczarkowa z ziemniakami Umyte ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki a cebulę w większe kawałki. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Całość musi się solidnie zagotować. Mniejsze pieczarki kroimy na pół a większe tniemy w grubsze plastry. Pokrojone pieczarki podsmażamy kilka minut na maśle i wrzucamy do garnka. Wywar gotujemy aż warzywa będą miękkie. Następnie garnek zestawiamy z ognia, wlewamy śmietankę oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i możemy podawać bliskim!