Kotlety z gotowanych ziemniaków w płatkach kukurydzianych. Rodzina będzie błagać o dokładkę
smak i uczucie/Gotujmy.pl
Newsy

Kotlety z gotowanych ziemniaków w płatkach kukurydzianych. Rodzina będzie błagać o dokładkę

Ziemniaki bardzo często zostają po obiedzie. Rzadko zdajemy sobie sprawę z tego, że zamiast dojadać niesmaczne, zimne kartofle, można przyrządzić z nich smaczne i pełnowartościowe potrawy.

Ziemniaki to nieodłączny element polskich obiadów. Jeśli nie są podawane z dużą ilością śmietany czy masła ani smażone w głębokim tłuszczu, zawierają bardzo dużo cennych składników odżywczych takich jak potas, magnez, żelazo, fosfor oraz witaminy A, B, C i PP.  Obniżają ciśnienie krwi, poprawiają przemianę materii oraz wspomagają zdrową kondycję kości. Niewiele osób wie, że ziemniaki mają więcej witaminy C niż jabłka czy dynie i praktycznie tyle samo, co prozdrowotne cukinie. Ugotowane w wodzie, mają również o wiele mniej kalorii niż makarony, ryże czy kasza, dlatego (wbrew pozorom) - są polecane osobom na diecie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wykorzystać resztki ziemniaków?

Z "wczorajszych" ziemniaków, można przygotować np. bazę do kotlecików rybnych czy puree ziemniaczanego. Można także wykorzystać je do zapiekanek. Poniżej przedstawiamy przepis na kreatywne i przepyszne kotleciki ziemniaczane obtaczane w płatkach kukurydzianych. 

Zobacz także
ziemniaki

Woda po ugotowanych ziemniakach ma taki kolor? Lepiej ich nie jedzcie. Mogą wam zaszkodzić

gotowanie ziemniaków

Genialna sztuczka na ugotowanie ziemniaków w 5 minut. Wystarczy zrobić z nimi ten zabieg

Przepis na kotlety z gotowanych ziemniaków w płatkach

Składniki:

  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 2 kiełbasy śląskie
  • sól
  • pieprz
  • płatki kukurydziane do panierowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub skręcić przez maszynkę do mięsa.
  2. Dodać jajko, mąkę i pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Wszystko doprawić solą i pieprzem według własnego smaku i wyrobić na gładką masę.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Z ziemniaków formować płaskie kotlety i obtaczać w płatkach kukurydzianych. Smażyć na rumiano. Smacznego!

Czytaj też:

Ziemniaki ze skwarkami i śmietaną. Pyszny obiad jak za dawnych lat
Gotujmy.pl
Newsy
Ziemniaki ze skwarkami i śmietaną. Prosty przepis na danie za grosze
Marzy wam się prosty, tani obiad jak sprzed lat? Zróbcie ziemniaki ze skwarkami i śmietaną. Prawdziwe, pyszne chłopskie jadło!

Kiedyś gospodynie domowe na wsiach, nie miały dużo czasu na pichcenie dań kuchni Europy i reszty świata. Chłopskie jedzenie miało dwie podstawowe cechy. Było bardzo proste w przygotowaniu, ale za to niezwykle pożywne i bardzo smaczne. Nie inaczej jest ze sztandarowym obiad z dawnych lat, a więc z ziemniakami z omastą w postaci roztopionego boczku. Nie ma nic lepszego niż wytopiony boczek i powstałe z niego wspaniałe skwarki w towarzystwie kartofli, śmietany i świeżego, wiosennego szczypiorku. Jeśli szukacie innych wiejskich kuchennych inspiracji, wypróbujcie ten przepis na prawdziwy sielski, chłopski rosół. Przepis na ziemniaki ze skwarkami i śmietaną Składniki: 1 kg ziemniaków 20 dag boczku surowego lub wieprzowego podgardla Odrobina oleju, smalcu lub innego tłuszczu do smażenia (użyjcie go, jeżeli dysponujcie chudym boczkiem) Sól Śmietana  18% Świeży zielony szczypiorek Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie z łupin i dokładnie umyjcie. Pokrójcie ziemniaki na połówki, by skrócić czas ich gotowania. Obrane i pokrojone ziemniaki przełóżcie do garnka, zalejcie wodą, dosypcie soli. Gotujcie do miękkości. Boczek oczyśćcie, odkrójcie skórę i skrójcie na małe kawałeczki w kształcie kostki. W rondlu lub na patelni rozgrzejcie odrobinę tłuszczu. Jeżeli wasz boczek ma w sobie bardzo dużo tłuszczu, możecie zrezygnować z dodatkowego oleju. Powoli roztapiajcie boczek na patelni do momentu, aż tłuszcz się wytopi i wytworzą się chrupiące skwarki. Szczypiorek umyjcie i pokrójcie drobno na desce. Na talerz wyłóżcie ugotowane ziemniaki. Polejcie ziemniaki tłuszczem ze skwarkami. Całość posypcie zielonym szczypiorkiem. Podawajcie z gęstą, tłustą śmietaną. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl...

Jak przechowywać ziemniaki, żeby nie kiełkowały? Połóżcie obok nich ten owoc
Adobe Stock
Newsy
Jak przechowywać ziemniaki, żeby nie kiełkowały? Połóżcie obok nich ten owoc
Ziemniaki to absolutna podstawa w wielu polskich daniach. Często jednak psują się, miękną albo kwitną zanim zdążymy je wykorzystać…

Ziemniaki często uważane są za źródło pustych kalorii i niekorzystnych dla sylwetki węglowodanów. Nie jest to jednak prawda – same ziemniaki nie są tuczące. Kaloryczne są przede wszystkim dodawane do nich masło czy śmietana, a także tłuszcz, na którym się je smaży w formie frytek lub placków. Węglowodany są niezbędne w każdej diecie, także tej redukcyjnej, jednak w odróżnieniu od innych produktów węglowodanowych takich jak makarony, ryże czy pieczywo, ziemniaki zawierają bardzo dużo składników korzystnych dla zdrowia. Wszystkie makroelementy takie jak białka, tłuszcze i węglowodany dzielą się na te dobre, które należy spożywać i te, których należy unikać. Właściwości odżywcze ziemniaków Są pełne potasu, który wspomaga obniżać ciśnienie, Bogate w witaminy C, A, B i PP, Zawierają skrobię, która na długo zapewnia sytość, Zawierają także magnez, wapń, żelazo i fosfor. Gotowane ziemniaki z wody można doprawić solą czy pieprzem. W takiej formie mogą być spożywane nawet na diecie odchudzającej – o ile nie objadacie się nimi w zbyt wielkich ilościach. Tradycyjne polskie sposoby podawania tych warzyw nie są jednak rekomendowane, jeśli chcecie zachować długie zdrowie i piękną sylwetkę.  Śmietana, olej czy masło dodają kartoflom zbędnych kalorii i masy niezdrowych tłuszczów nasyconych, które podnoszą cholesterol, zwiększają ryzyko chorób sercowych, przyczyniają się do powstawania cellulitu oraz negatywnie wpływają na wagę. Jak przechowywać ziemniaki, aby długo były świeże? Od dawna wiadomo, że ziemniaki powinny być przechowywane w suchym i ciemnym miejscu, dlatego w wielu domach zawsze trzymało się je pod zlewem, w dolnych szafkach kuchennych albo w piwniczkach. Jest jednak jeszcze jeden sposób,...

Zostały Wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić.
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Zostały wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić
Choć ojczyną ziemniaków jest Ameryka Południowa, to w Polsce są warzywem narodowym. Nie ma obiadu bez kartofli. Co zrobić, gdy zostaną resztki?

Nie musicie ich wyrzucać. Zróbcie z nich doskonałe kluski śląskie , knedle, gnocchi czy placki. Ulepcie  kotlety ziemniaczane, przygotujcie krokiety, pyzy lub kartacze. Jeśli chcecie je wykorzystać już teraz, bez poświęcania czasu na przygotowanie nowego dania, możecie je po prostu podsmażyć . Lista potraw z ziemniaczanych resztek jest długa. Jasiek Kuroń obowiązkowo dodaje do niej kopytka i udowadnia, że ich przygotowanie jest szybkie i banalnie proste. Przepis na kopytka z resztki ziemniaków wg Jaśka Kuronia Kucharz z klanu Kuroniów, podobnie jak większość z nas, kocha ziemniaki. Już nie raz pokazał na swoim instagramowym profilu, że potrafi zrobić z nich niemal wszystko. Do tego, jak przystało na dobrego kucharza, nie tylko nie wyrzuca resztek ziemniaków, ale czasem gotuje ich więcej, żeby kolejnego dnia wyczarować całkiem nowe danie. Jeśli zdarza Wam się ugotować za dużo ziemniaków, albo ugotujecie jak ja, z premedytacją na dzień następny, to polecam wam ten przepis. Klasyka czyli kopytka. Zobaczcie jak łatwo to się robi. Składniki: Ugotowane ziemniaki – 1 kg Mąka pszenna – 300-320 g Jajko – 1 sztuka Sól – szczypta Przygotowanie: 1. Przeciskamy wczorajsze ziemniaki przez praskę, lub używamy tłuczka, ale nie blendera, bo ziemniaki staną się gumiaste. 2. Układamy tłuczone ziemniaki na dnie garnka i zgarniamy je tak, żeby zajmowały 2/3 dna. Pozostała 1/3 wypełniamy mąką. W ten sposób, bardzo prosto odmierzamy właściwa ilość mąki. Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. 3. Z ciasta odrywamy kulkę, rolujemy ją w tworząc wałeczek o średnicy 1-2 cm i kroimy nożem odkrawając ukośne kluski. 4. Gotowe kopytka wrzucamy na osolony wrzątek, i po wypłynięciu, gotujemy jeszcze 2-3 minuty, po czym wyjmujemy na durszlak....

Kotlet schabowy w ziemniaczanej panierce. To danie wyrwie was z kapci
Adobe Stock
Newsy
Przepis na kotlety schabowe w ziemniaczanej panierce. To danie wyrwie was z kapci
Takich schabowych jeszcze nie jedliście. I trzeba przyznać, że całą robotę robi w nich nieziemska panierka. Bułka tarta i jajko zostają daleko w tyle. Ziemniaczane cudo deklasuje wszystkich panierkowych rywali.

Kotlety schabowe w wersji tradycyjnej spowite są bułką tartą. Jednak panie domu już dawno zaczęły odchodzić od tego schematu obtaczania mięsa. Ten przepis jednak sprowadza panierowanie do zupełnie nowego poziomu i robi z kotletów schabowych dwa dania w jednym. Z wierzchu chrupiący placek ziemniaczany, a w środku soczysty schaboszczak. Wypróbujcie, a nie pożałujecie.  Z czego można przygotować panierkę do mięsa?  Wydawałoby się, że w tym temacie powiedziano już wszystko. Powiedziano jednak wiele, bo to rozwiązanie wciąż zaskakuje. Do tej pory najchętniej panierowano mięsa w:  mące,   płatkach owsianych,  płatkach kukurydzianych,  siemieniu lnianym,  pokruszonych orzechach,  pestkach słonecznika,  pokruszonych krakersach czy paluszkach, pokruszonych chipsach.  Teraz mamy dla was wyjątkową propozycję. Zapanierujcie swoje schaboszczaki w masie jak na placki ziemniaczane! Przepis na panierkę z ziemniaków i parmezanu  Składniki:  ½ kg schabu bez kości  1-2 jajka (w zależności od wielkości)  Ok. 2-3 ziemniaki  2-3 łyżki mąki   sól i pieprz  tarty parmezan  Sposób przygotowania:  Kawałek schabu pokrójcie na cienkie plastry. Rozbijcie mięso i przyprawcie je solą i pieprzem. Jeżeli lubicie, możecie również dodać czosnek.  Ziemniaki, obierzcie, umyjcie i zetrzyjcie na grubych oczkach. Odciśnijcie z nadmiaru płynu.  Połączcie z jajkiem, mąką i parmezanem. Tarty parmezan nie jest tutaj obowiązkowy, lecz interesująco podbija smak panierki.  Kotlety obłóżcie starannie tą...