Ziemniaki to nieodłączny element polskich obiadów. Jeśli nie są podawane z dużą ilością śmietany czy masła ani smażone w głębokim tłuszczu, zawierają bardzo dużo cennych składników odżywczych takich jak potas, magnez, żelazo, fosfor oraz witaminy A, B, C i PP. Obniżają ciśnienie krwi, poprawiają przemianę materii oraz wspomagają zdrową kondycję kości. Niewiele osób wie, że ziemniaki mają więcej witaminy C niż jabłka czy dynie i praktycznie tyle samo, co prozdrowotne cukinie. Ugotowane w wodzie, mają również o wiele mniej kalorii niż makarony, ryże czy kasza, dlatego (wbrew pozorom) - są polecane osobom na diecie.
Jak wykorzystać resztki ziemniaków?
Z "wczorajszych" ziemniaków, można przygotować np. bazę do kotlecików rybnych czy puree ziemniaczanego. Można także wykorzystać je do zapiekanek. Poniżej przedstawiamy przepis na kreatywne i przepyszne kotleciki ziemniaczane obtaczane w płatkach kukurydzianych.
Przepis na kotlety z gotowanych ziemniaków w płatkach
Składniki:
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 2 kiełbasy śląskie
- sól
- pieprz
- płatki kukurydziane do panierowania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub skręcić przez maszynkę do mięsa.
- Dodać jajko, mąkę i pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Wszystko doprawić solą i pieprzem według własnego smaku i wyrobić na gładką masę.
- Na patelni rozgrzać olej. Z ziemniaków formować płaskie kotlety i obtaczać w płatkach kukurydzianych. Smażyć na rumiano. Smacznego!
Czytaj też: