Gdy w lodówce zaczyna robić się pusto, czas na dania wykorzystujące wszystkie produkty, które wam jeszcze zostały w kuchni. Dzięki takiemu czyszczeniu nie będziecie zmuszeni wyrzucać niezjedzonej żywności, a przy okazji zrobicie bardzo smaczny i tani obiad. Poznajcie przepis na kotlety z fasoli autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl

Przepis na kotlety z fasoli

Do przygotowania pysznych i niedrogich kotletów z fasoli potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 370 g suchej fasoli Jaś
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Bułka tarta do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Wsypcie fasolę do garnka lub dużej miski i zalejcie zimną wodą tak, by powierzchnia wody znajdowała się około 3 cm powyżej fasoli. Odstawcie na 12 godzin do napęcznienia.
  2. Po tym czasie odcedźcie fasolę z wody i przełóżcie do garnka. Zalejcie wodą i zagotujcie. Nie dodawajcie soli! Jeżeli to zrobicie, wówczas fasola będzie się gotowała o wiele dłużej i będzie twarda.
  3. Gotujcie fasolę przez około 15 minut na dużym ogniu, a następnie przykryjcie garnek pokrywką, zmniejszcie ogień i gotujcie od 30 do 60 minut – im grubsza fasola, tym dłużej trzeba ją gotować.
  4. Po ugotowaniu zostawcie fasolę w wodzie, w której się gotowała do ostygnięcia – teraz możecie ją posolić.
  5. Gdy fasola już ostygnie, odcedźcie ją i zmielcie lub zmiksujcie za pomocą blendera.
  6. Obierzcie marchew, pietruszkę i cebulę. Marchewkę i pietruszkę zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokrójcie w kostkę.
  7. Rozgrzejcie na patelni olej i wrzućcie warzywa. Podsmażajcie chwilę.
  8. Następnie do zmielonej już fasoli dodajcie warzywa, dwa jajka, trzy łyżki bułki tartej i dokładnie wyróbcie. Dodajcie sól i pieprz do smaku.
  9. Formujcie z masy kotlety i każdy panierujcie w bułce tartej. Gotowe kotlety smażcie na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: