Kotlety z fasoli Jaś. Przepis na smaczny i tani obiad
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy

Kotlety z fasoli Jaś. Przepis na smaczny i tani obiad

Jeśli szukacie pomysłów na tani i jarski obiad, wypróbujcie przepis na proste i smaczne kotlety z białej fasoli.

Gdy w lodówce zaczyna robić się pusto, czas na dania wykorzystujące wszystkie produkty, które wam jeszcze zostały w kuchni. Dzięki takiemu czyszczeniu nie będziecie zmuszeni wyrzucać niezjedzonej żywności, a przy okazji zrobicie bardzo smaczny i tani obiad. Poznajcie przepis na kotlety z fasoli autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety z fasoli

Do przygotowania pysznych i niedrogich kotletów z fasoli potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 370 g suchej fasoli Jaś
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Bułka tarta do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Przepis na paprykę faszerowaną mielonym mięsem. Lekki i zdrowy obiad

Przepis na paprykę faszerowaną mielonym mięsem. Lekki i zdrowy obiad

Przepis na pieczarki z grilla faszerowane kuskusem. Doskonałe danie na obiad

Przepis na pieczarki z grilla faszerowane kuskusem. Doskonałe danie na obiad

Przygotowanie:

  1. Wsypcie fasolę do garnka lub dużej miski i zalejcie zimną wodą tak, by powierzchnia wody znajdowała się około 3 cm powyżej fasoli. Odstawcie na 12 godzin do napęcznienia.
  2. Po tym czasie odcedźcie fasolę z wody i przełóżcie do garnka. Zalejcie wodą i zagotujcie. Nie dodawajcie soli! Jeżeli to zrobicie, wówczas fasola będzie się gotowała o wiele dłużej i będzie twarda.
  3. Gotujcie fasolę przez około 15 minut na dużym ogniu, a następnie przykryjcie garnek pokrywką, zmniejszcie ogień i gotujcie od 30 do 60 minut – im grubsza fasola, tym dłużej trzeba ją gotować.
  4. Po ugotowaniu zostawcie fasolę w wodzie, w której się gotowała do ostygnięcia – teraz możecie ją posolić.
  5. Gdy fasola już ostygnie, odcedźcie ją i zmielcie lub zmiksujcie za pomocą blendera.
  6. Obierzcie marchew, pietruszkę i cebulę. Marchewkę i pietruszkę zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokrójcie w kostkę.
  7. Rozgrzejcie na patelni olej i wrzućcie warzywa. Podsmażajcie chwilę.
  8. Następnie do zmielonej już fasoli dodajcie warzywa, dwa jajka, trzy łyżki bułki tartej i dokładnie wyróbcie. Dodajcie sól i pieprz do smaku.
  9. Formujcie z masy kotlety i każdy panierujcie w bułce tartej. Gotowe kotlety smażcie na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Przepis na kotlety z kalafiora. Pomysł na obiad bez mięsa na piątek
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety z kalafiora. Pomysł na obiad bez mięsa na piątek
Te kotlety z kalafiora bez grama mięsa to prawdziwy hit – zróbcie je na obiad, a wasi domownicy będą zachwyceni. Wypróbujcie prosty przepis.

Gdy znudzą się wam mięsne kotlety ze schabu i mięsa mielonego, zróbcie na obiad smaczne kotlety wegetariańskie z kalafiora – przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, a smak niepowtarzalny. Wykorzystajcie przepis użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Pomysł na obiad bez mięsa Bezmięsny obiad wcale nie musi być nudny! Istnieje wiele pomysłów na przyrządzenie całkowicie wegetariańskiego obiadu, który będzie bardzo smaczny i sycący. Poniżej podajemy wam propozycje na jarskie dania, które warto wykorzystać gdy nie będziecie mieli już ochoty na mięso: Przepis na wegetariański gulasz Przepis na jarskie gołąbki Przepis na wegetariańskie flaczki z boczniaków Przepis na kotlety z kalafiora Do przygotowania smacznych kotletów z kalafiora potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kalafior 2 jajka 5 łyżek bułki tartej Pół pęczka świeżego koperku Sól Pieprz Oraz: Olej do smażenia Bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Umyjcie kalafiora i podzielcie go na mniejsze kawałki. Różyczki przełóżcie do garnka z zimną wodą, posólcie i gotujcie do miękkości. Kalafior średniej wielkości powinien się gotować przez około 15 minut bez przykrycia. Po ugotowaniu odcedźcie kalafiora i ostudźcie. Następnie przełóżcie go do miski (lub garnka, zależy jak wam wygodniej) i rozgniećcie tłuczkiem do ziemniaków. Możecie to zrobić delikatnie lub mocniej w zależności od tego, czy preferujecie gładką masę z kalafiora, czy lubicie wyczuwalne kawałki różyczek. Dodajcie do kalafiora jajka, 5 łyżek bułki tartej, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie. Formujcie z masy niewielkie kotlety i każdy obtoczcie w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie olej i na gorący tłuszcz kładźcie kotlety. Smażcie na średnim ogniu z obu stron na...

Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką. Pomysł na sycący obiad
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką. Pomysł na sycący obiad
Ta zupa fasolowa jest tak smaczna i sycąca, że nie musicie już robić drugiego dania. Poznajcie przepis na tę zupę!

Gdy nie macie ochoty na gotowanie dwudaniowego obiadu, a macie ochotę na coś naprawdę sycącego, świetnie się sprawdzi zupa fasolowa! Z dodatkiem boczku i kiełbasy nie tylko świetnie smakuje, ale także sprawi, że długo będziecie najedzeni. Wypróbujcie przepis na smaczną zupę fasolową autorstwa Katarzyny J., użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką Do przygotowania smacznej zupy fasolowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 300 g fasoli Jaś 300 g żeberek wieprzowych wędzonych 200 g kiełbasy podwawelskiej 200 g wędzonego boczku 1 pietruszka 1 marchewka 1 cebula 1 papryka czerwona 1 pomidor 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka majeranku Pół łyżki papryki mielonej słodkiej Oliwa Sól Pieprz Przygotowanie: Wsypcie fasolę do garnka, zalejcie zimną wodą tak, by powierzchnia wody znajdowała się kilka centymetrów nad fasolą i odstawcie na całą noc do namoczenia (8-12 godzin). Następnego dnia wypłuczcie fasolę, włóżcie ją z powrotem do garnka i dodajcie żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną i kminek. Zalejcie całość dwoma litrami wody i zagotujcie. Po zagotowaniu zmniejszcie ogień i gotujcie przez godzinę. Pokrójcie cebulę w kostkę i zeszklijcie na patelni. Po lekkim wystudzeniu dodajcie do zupy. Obraną marchew i pietruszkę pokrójcie w plastry. Pomidora sparzcie i pokrójcie w kostkę, podobnie jak paprykę i boczek. Kiełbasę z kolei pokrójcie w plasterki. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość tłuszczu i podsmażcie kiełbasę z boczkiem, aż się przyrumienią. Wędliny wraz z warzywami dodajcie do zupy, wymieszajcie i gotujcie przez pół...

Fasolka po bretońsku wyszła twarda jak kamień? Zdziwicie się, co może być przyczyną
Flickr
Newsy
Fasolka po bretońsku wyszła twarda jak kamień? Zdziwicie się, co może być przyczyną
Fasolka po bretońsku to smakowite i pożywne danie. Niestety jej główny składnik, często bywa problematyczny. Fasola pomimo moczenia i gotowania pozostaje twarda i niezjadliwa. Zobaczcie, co jest tego przyczyną. 

Fasolka po bretońska w przygotowaniu wydaje się banalnie prosta. Moczymy fasolę, gotujemy, dodajemy do niej podsmażoną kiełbasę i pomidory, a potem wszystko razem dusimy. Czasem jednak fasola robi psikusa i pozostaje twarda. Nie pomagają różne zabiegi, takie jak dłuższe moczenie, dodawanie sody, czy kilkakrotne podgotowywanie.  Jak długo moczyć fasolę?  Sucha fasola potrzebuje namoczenia przed obróbką cieplną. W tym celu wsypcie produkt do miski i zalejcie go zimną wodą, tak by nie tylko zakrywała fasolę, lecz wystawała nad nią przynajmniej kilka centymetrów. Warzywo w trakcie namaczania pęcznieje i wchłania wodę, dlatego taki zapas jest niezbędny.  Fasolę warto namaczać długo, nawet 10 godzin. Zalejcie ją zatem wieczorem i pozostawcie w wodzie do rana.   Dlaczego fasola pomimo długiego moczenia jest twarda?  Jeżeli pomimo długiego namaczania, jak również gotowania fasola nadal pozostaje twarda, to przyczyną może być np. jej wielkość. Czasami zdarzają się wyjątkowo dużych rozmiarów fasolki „Piękny Jaś”, które wymagają dłuższego czasu w garnku z wodą.  Niestety zazwyczaj nie w tym tkwi problem. Znacznie częstszym wyjaśnieniem twardej fasoli jest... starość. Starsze niż rok warzywo jest martwe biologicznie i wówczas nie skiełkuje i nie napęcznieje od wody. Czegokolwiek byście z nią nie zrobili pozostanie twarda jak kamień. Nie przechowujcie zatem suchej fasolki zbyt długo, jak również kupujcie ją od zaufanych sprzedawców i w dobrych sklepach, by nie nadziać się na starą i zleżałą fasolę. Przepis na fasolkę po bretońsku  Składniki:  ½ kg suchej fasoli „Piękny Jaś” (o nieco mniejszych ziarnach)  300-400 g kiełbasy   300 g boczku surowego wędzonego  5 ząbków czosnku   1 duża cebula   3 łyżki...

Jak gotować fasolę, by nie powodowała wzdęć? Ten sposób jest niezawodny
AdobeStock
Newsy
Jak gotować fasolę, by nie powodowała wzdęć? Ten sposób jest niezawodny
Dokuczają wam wzdęcia po fasoli? Wykorzystajcie ten sposób, by zapomnieć o nieprzyjemnych dolegliwościach!

Fasola to doskonałe źródło białka w diecie, a do tego jest pełna witamin. Poleca się ją zwłaszcza osobom, które stosują dietę wegetariańską, wegańską lub po prostu jedzą mało mięsa, ponieważ za nim nie przepadają. Niestety, fasola (i inne rośliny strączkowe) powoduje nieprzyjemne wzdęcia. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec? Dowiecie się z tego artykułu. Jak ugotować fasolę? Jednym ze sposobów ograniczenia kłopotliwych dolegliwości po zjedzeniu fasoli jest odpowiednia technika gotowania. Pierwszy sposób polega na tym, że należy zalać fasolę zimną wodą i odstawić ją na 8-12 godzin. Nie dłużej, ponieważ zacznie fermentować! Po namoczeniu wodę należy wylać, wlać świeżą i zagotować fasolę na dużym ogniu bez pokrywki. Gdy fasola się zagotuje, trzeba ją odcedzić, wlać znów świeżą wodę, zagotować i gotować na średnim ogniu do miękkości. Drugi sposób jest o wiele szybszy. Wrzątkiem zalejcie fasolę i odstawcie. Po godzinie dolejcie wrzątek i poczekajcie jeszcze jedną godzinę. Po tym czasie wylejcie wodę, nalejcie świeżej i zagotujcie fasolę bez przykrycia. Odcedźcie, zalejcie zimną wodą i zagotujcie, a po zagotowaniu gotujcie na średnim ogniu. Dlaczego fasola powoduje wzdęcia? W ludzkim organizmie jednym z enzymów odpowiedzialnych za trawienie białek roślinnych jest trypsyna. W fasoli znajdują się lektyny, które na pewien czas blokują działanie trypsynu, w wyniku czego zaczynają działać bakterie jelitowe, a te powodują wzdęcia oraz gazy. Szczególnie ciężkostrawne są skórki fasoli. Co zrobić, by fasola nie powodowała wzdęć? Odpowiednie gotowanie to tylko jeden ze sposobów na to, by zmniejszyć dolegliwości spowodowane zjedzeniem fasoli. Możecie zastosować także poniższe metody: Przyprawy – dodanie odpowiednich przypraw do fasoli...