Gdy w lodówce zaczyna robić się pusto, czas na dania wykorzystujące wszystkie produkty, które wam jeszcze zostały w kuchni. Dzięki takiemu czyszczeniu nie będziecie zmuszeni wyrzucać niezjedzonej żywności, a przy okazji zrobicie bardzo smaczny i tani obiad. Poznajcie przepis na kotlety z fasoli autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl
Przepis na kotlety z fasoli
Do przygotowania pysznych i niedrogich kotletów z fasoli potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 370 g suchej fasoli Jaś
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- Bułka tarta do panierowania
- Olej do smażenia
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Wsypcie fasolę do garnka lub dużej miski i zalejcie zimną wodą tak, by powierzchnia wody znajdowała się około 3 cm powyżej fasoli. Odstawcie na 12 godzin do napęcznienia.
- Po tym czasie odcedźcie fasolę z wody i przełóżcie do garnka. Zalejcie wodą i zagotujcie. Nie dodawajcie soli! Jeżeli to zrobicie, wówczas fasola będzie się gotowała o wiele dłużej i będzie twarda.
- Gotujcie fasolę przez około 15 minut na dużym ogniu, a następnie przykryjcie garnek pokrywką, zmniejszcie ogień i gotujcie od 30 do 60 minut – im grubsza fasola, tym dłużej trzeba ją gotować.
- Po ugotowaniu zostawcie fasolę w wodzie, w której się gotowała do ostygnięcia – teraz możecie ją posolić.
- Gdy fasola już ostygnie, odcedźcie ją i zmielcie lub zmiksujcie za pomocą blendera.
- Obierzcie marchew, pietruszkę i cebulę. Marchewkę i pietruszkę zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokrójcie w kostkę.
- Rozgrzejcie na patelni olej i wrzućcie warzywa. Podsmażajcie chwilę.
- Następnie do zmielonej już fasoli dodajcie warzywa, dwa jajka, trzy łyżki bułki tartej i dokładnie wyróbcie. Dodajcie sól i pieprz do smaku.
- Formujcie z masy kotlety i każdy panierujcie w bułce tartej. Gotowe kotlety smażcie na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: