Adobe Stock, Instagram/ Tomasz Strzelczyk
Newsy

Kotlety z dorsza Tomasza Strzelczyka. Ten trik pozwala z chudej ryby zrobić soczyste kotlety

Dodajcie do kotletów rybnych ten produkt, który zawsze macie w kuchni, a staną się wilgotne i soczyste. Zobaczcie jak to robi znany i lubiany kucharz.

Dorsz to uwielbiana, delikatna, morska ryba. Ma białe mięso, które bardzo szybko ścina się w wysokiej temperaturze. Choć to ryba o bardzo cenionym, subtelnym smaku, jej mięso bardzo łatwo jest wysuszyć. Tomasz Strzelczyk prezentuje sprytny sposób na kotlety, które zachowają wilgoć, będą puszyste i miękkie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak sprawić, by ryba pozostała delikatna i soczysta po usmażeniu?

Przygotowując masę na kotlety kucharz zwraca uwagę, aby przyprawiać ją bardzo oszczędnie. Żeby nie zabić delikatnego smaku ryby, kotlety należy przyprawić jedynie solą i pieprzem.

Aby masa nie wysychała podczas smażenia i kotlety rybne nie okazały się zbyt suche, 40-latek postanowił dodać składnik, który spowoduje, że podczas smażenia kotlet zachowa odpowiednią wilgoć. Wystarczy formując kotlety dodać do środka kawałek masła.

Żeby jednak masło nie rozpłynęło się za szybko, a podczas zlepiania kotletów nie ubrudziło masy, Strzelczyk zastosował masło, które wcześniej lekko zamroził. Dzięki temu trikowi masło stanie się płynne i pokryje wnętrze kotleta dopiero pod koniec smażenia.

Zobacz także
Nie uwierzycie co stało się przez ostatnie 20 lat z rybami z Bałtyku. Czy jecie polskie ryby?

Jecie polskie ryby? Nie uwierzycie, co stało się przez ostatnie 20 lat z rybami z Bałtyku

jak kroić rybę do smażenia dzwonka

Zróbcie tak, a ryba nie nasiąknie tłuszczem podczas smażenia. Genialne

Przepis na soczyste kotlety z dorsza Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg świeżej ryby np. filetów z dorsza
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 namoczone kajzerki
  • 2 jajka
  • 100 g lekko zmrożonego masła
  • Pęczek koperku
  • Sól, pieprz do smaku

Panierka:

  • 2 jajka
  • 50 g bułki tartej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Kajzerki namoczcie w mleku lub w wodzie. Pokrójcie rybę na mniejsze kawałki i zmielcie w maszynce do mielenia mięsa na grubych oczkach. Do ryby stopniowo oddawajcie także rozdrobnioną cebulę i czosnek. Bułkę odsączcie z płynu i także przepuśćcie przez maszynkę.
  2. Masę przyprawcie solą i pieprzem. Koper drobno poszatkujcie i także wsypcie do masy. Na koniec dodajcie jajka i dokładnie ją wyróbcie masę rękami.
  3. Przygotujcie zmrożone masło i panierkę na 2 talerzach, osobno rozmącone jajko, osobno bułkę tartą.  Masło pokrójcie na grube plastry i przekrójcie jeszcze wzdłuż, tworząc podłużne słupki.
  4. Z masy formujcie kotlety, na środek każdego wykładajcie słupek masła i dokładnie zalepcie.
  5. Kotlety panierujcie i od razu smażcie na gorącej patelni z rozgrzanym olejem.

Źródło: Instagram/Tomasz Strzelczyk

Tradycyjne kotlety wg. Tomasza Strzelczyka. Dodaje 1 składnik, żeby były smaczniejsze.
Instagram/Tomasz Strzelczyk / Adobe Stock
Newsy
Tradycyjne kotlety mielone wg. Tomasza Strzelczyka. Dodaje 1 składnik, żeby były smaczniejsze
Czy w mistrzostwach polski na tradycyjne kotlety mielone, te Tomasza Strzelczyka trafiłyby na podium? Sprawdźmy.

Każdy kucharz ma własny przepis na najlepsze kotlety mielone. To klasyczne danie kuchni polskiej, które jest u nas przyrządzane od pokoleń. Nic więc dziwnego, że w każdym domu gospodynie dobrze wiedzą, jak usmażyć te najlepsze. Tradycyjne kotlety powinny być duże. Mają podłużny kształt i są lekko spłaszczone. Te klasyczne smaży się na smalcu, a największymi sekretami dobrej masy na mielone jest długie, staranne wyrabianie i lepienie kotletów mokrymi rękami. Dzięki temu nie tylko masa nie klei się do rąk, ale też lepiej przywiera do niej bułka i nie obsypuje się podczas smażenia. Tomasz Strzelczyk do swoich tradycyjnych mielonych dodaje jeszcze jeden składnik, który sprawia, że kotlety są soczyste i smakują jeszcze lepiej. Chodzi o płatki owsiane zamoczone w mleku i dodane do masy mięsnej. Przepis na tradycyjne kotlety mielone Tomasza Strzelczyka Składniki: 1 kg skrawków karkówki, boczku i innych mięs (lub mięso mielone wieprzowe) 3 małe cebule 3 ząbki czosnku 2 jajka 80 g grubych płatków owsianych 100 ml mleka 1 pęczek natki pietruszki Szklanka bułki tartej 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka smalcu do smażenia Miska z wodą do moczenia rąk podczas lepienia kotletów. Przygotowanie: Płatki owsiane zalewamy mlekiem i odstawiamy żeby zmiękły i spęczniały. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce, przed końcem mielenia dodajemy 3 niewielkie cebule i czosnek, po czym kończymy mielić mięso. Jeżeli używamy mięsa mielonego, cebule ścieramy na drobnych oczka tarki. Przyprawiamy i wyrabiamy mięso. Do mięsa dodajemy jajka, sól i pieprz oraz lekko odsączone z mleka płatki owsiane, a także drobno posiekana natkę.  Wyrabiamy masę na kotlety. Robimy to dość długo, żeby wszystkie...

Kotlety mielone z dorsza
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Przepis na soczyste kotlety mielone z dorsza z sekretnym składnikiem. Smakują na ciepło i na zimno też do pieczywa
Kotlety rybne z dorsza są idealne na obiad. Banalne w wykonaniu i smaczne. Można je podać z ziemniakami i surówką. Najlepiej z kiszonej kapusty. Po prostu pycha!

Kotlety mielone nie tylko można zrobić z mięsa. Ryba pasuje do nich jak najbardziej. Można użyć filetów z każdej ryby. My proponujemy zrobić je z dorsza . Dorsz jest źródłem pełnowartościowego białka oraz kwasów omega-3. Ma wiele cennych witamin zwłaszcza z grupy B, cholinę oraz witaminę D. Bogaty jest również w minerały, między innymi potas, jod, magnez i selen. Selen wpływa na prawidłowe funkcjonowania tarczycy, dlatego zalecany jest osobom, które zmagają się z jej problemami. Soczyste kotlety mielone z dorsza z sekretnym składnikiem Dorsza można przyrządzić na wiele sposobów. Ma mało ości oraz delikatne mięso, o lekkim zapachu. W postaci usmażonych mielonych kotletów posmakują każdemu. Możecie zjeść je z ziemniakami czy frytkami. Całość wspaniale dopełni surówka z kiszonej kapusty z naszego przepisu! Przyrządzając masę na rybne kotlety, koniecznie dodajcie do niej gęstej śmietany . Ten sekretny składnik doda rybie soczystości po usmażeniu. Gdy przełkniecie pierwszy kęs, gwarantujemy, że poczujecie się jak na wakacjach nad morzem. Składniki na mielone kotlety z dorsza: Filety dorsza 70 dag  1 cebula 1 jajko „L” 2 łyżeczki przyprawy „Kucharek” 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego  Pęczek koperku 1 szklanka bułki tartej  3 łyżki gęstej śmietany  olej rzepakowy do smażenia Składniki na surówkę z kapusty kiszonej: 50 dag kapusty kiszonej  1 cebula 2 łyżeczki cukru  Natka pietruszki  Szczypta pieprzu mielonego  1 łyżeczka oleju rzepakowego   Sposób przygotowania kotletów mielonych z dorsza: Filety z dorsza umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym.  Cebulę obierzcie z łupin, umyjcie i pokrójcie w...

kotlety drobiowe przepis
AdobeStock
Newsy
Kotlety pożarskie Kuronia to prawdziwa petarda. Dodał do nich jeden składnik, który wspaniale podkręca smak
Jeśli znudziły się wam zwykłe kotlety mielone, zróbcie kotleciki z drobiu. Dodanie jednej popularnej przyprawy sprawia, że smakują doskonale.

Pożarskie kotlety to danie obecne w polskich książkach kucharskich od II połowy XIX wieku. Były to kotlety przygotowywane z mielonego mięsa drobiowego z dodatkiem cielęciny. Istniały też inne wariacje tego dania – na przykład piersi z kurczaka faszerowano wątróbką. Swoją nazwę kotlety zawdzięczają pewnemu rosyjskiemu karczmarzowi o przezwisku Pożarski. Legenda głosi, że cesarz rosyjski Mikołaj I zatrzymał się u niego i był tak zachwycony podanym mu posiłkiem, że kazał dworskim kucharzom nauczyć się przygotowywać tę potrawę. I tak powstały kotlety Pożarskiego lub inaczej kotlety pożarskie. Poznajcie przepis! Przepis na kotlety pożarskie Do przygotowania tych smacznych kotletów z kurczaka potrzebne wam będą poniższe składniki: Kilogram mielonego mięsa drobiowego 3 jajka 2 kajzerki 1 łyżka masła Płaska łyżeczka tymianku Posiekany pęczek pietruszki 2 ząbki czosnku Sok z cytryny Bułka tarta Mleko Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie Wbijcie jajka do dwóch misek, oddzielając żółtko od białek. W jednej misce utrzyjcie żółtko z masłem, a w drugiej ubijcie białka na sztywno. Zamoczcie kajzerki w mleku, by zmiękły. Następnie w dużej misce wymieszajcie wszystkie składniki: mięso mielone, odciśnięte z mleka bułki, płaską łyżeczkę tymianku, posiekaną pietruszkę, odrobinę soku z cytryny, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i pieprz do smaku oraz żółtka z masłem. Teraz delikatnie wymieszajcie masę na kotlety. W razie, gdyby wyszła zbyt rzadka, dosypcie trochę bułki tartej. Na koniec powoli wlewajcie do masy ubite białko, cały czas mieszając. Zwilżonymi wodą lub olejem dłońmi odrywajcie kawałki masy i formujcie z niej kotlety. Obtoczcie każdy kotlet w bułce tartej. Na dużej patelni...

Gessler mielone
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Magda Gessler dodaje do mielonych nieoczekiwany składnik. Dzięki niemu będą tak pyszne, że w mig znikną ze stołu
Swój patent na doskonałe kotlety mielone, powinna mieć każda polska gospodyni domowa. Nie inaczej jest z Magdą Gessler.

Znana restauratorka na kotletach wszelkiej maści zjadła zęby. W niejednej restauracji podczas nagrywania „Kuchennych rewolucji”, musiała udzielać na ten temat korepetycji. Jakie są metody dydaktyczne profesor Gessler? Gwiazda TVN-u ma na przygotowanie kotletów mielonych kilka prostych rad. Jak przygotowuje kotlety mielone Magda Gessler? Chodzi o wymieszanie dwóch gatunków mięsa. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze kotlety wychodzą na całkiem tłustym mięsie, np. na wieprzowej łopatce. Gessler idzie jednak o krok dalej i wybiera mieszankę wołowo-wieprzową. Taka kombinacja zapewnia charakterystyczny, bardziej szlachetny smak. Jakość i delikatna nutę smakową kotletów mielonych, Magdy Gessler podkreśla podsmażona na maśle cebulka. Spróbujcie sami! Na koniec jeszcze kwestia panierowania kotletów w bułce tartej. Jedni wolą kotlety zapanierowane, inni dodają bułkę tartą do środka. Kto ma rację? Wydaje się, że w tej sytuacji nie błądzi nikt. I jedna, i druga wersja kotletów, smakuje dobrze. Wybór zależy wyłącznie od waszych przyzwyczajeń. Przepis na kotlety mielone Magdy Gessler Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (może być gotowa mielonka, można wymieszać odrobinę mięsa mielonego z wołowym na własną rękę i zmielić w maszynce) 2 cebule 2 bułki 2-3 łyżki masła 2 jajka Mleko Sól Pieprz Bułka tarta Olej Przygotowanie: Mięso zmielcie w maszynce. Bułki namoczcie w mleku do zmięknięcia. Cebulkę obierzcie z łupiny, pokrójcie najdrobniej jak się tylko da i zeszklijcie na złoty kolor na rozpuszczonym maśle. Dzięki temu kotlety nabiorą łagodnego, maślanego aromatu. Kiedy cebulka nieco ostygnie, dodajcie ją do surowego mięsa. Do mięsa dodajcie także rozmoczoną bułkę, jajka, sól...