Dorsz to uwielbiana, delikatna, morska ryba. Ma białe mięso, które bardzo szybko ścina się w wysokiej temperaturze. Choć to ryba o bardzo cenionym, subtelnym smaku, jej mięso bardzo łatwo jest wysuszyć. Tomasz Strzelczyk prezentuje sprytny sposób na kotlety, które zachowają wilgoć, będą puszyste i miękkie.

Jak sprawić, by ryba pozostała delikatna i soczysta po usmażeniu?

Przygotowując masę na kotlety kucharz zwraca uwagę, aby przyprawiać ją bardzo oszczędnie. Żeby nie zabić delikatnego smaku ryby, kotlety należy przyprawić jedynie solą i pieprzem.

Aby masa nie wysychała podczas smażenia i kotlety rybne nie okazały się zbyt suche, 40-latek postanowił dodać składnik, który spowoduje, że podczas smażenia kotlet zachowa odpowiednią wilgoć. Wystarczy formując kotlety dodać do środka kawałek masła.

Żeby jednak masło nie rozpłynęło się za szybko, a podczas zlepiania kotletów nie ubrudziło masy, Strzelczyk zastosował masło, które wcześniej lekko zamroził. Dzięki temu trikowi masło stanie się płynne i pokryje wnętrze kotleta dopiero pod koniec smażenia.

Zobacz także:

Przepis na soczyste kotlety z dorsza Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg świeżej ryby np. filetów z dorsza
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 namoczone kajzerki
  • 2 jajka
  • 100 g lekko zmrożonego masła
  • Pęczek koperku
  • Sól, pieprz do smaku

Panierka:

  • 2 jajka
  • 50 g bułki tartej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Kajzerki namoczcie w mleku lub w wodzie. Pokrójcie rybę na mniejsze kawałki i zmielcie w maszynce do mielenia mięsa na grubych oczkach. Do ryby stopniowo oddawajcie także rozdrobnioną cebulę i czosnek. Bułkę odsączcie z płynu i także przepuśćcie przez maszynkę.
  2. Masę przyprawcie solą i pieprzem. Koper drobno poszatkujcie i także wsypcie do masy. Na koniec dodajcie jajka i dokładnie ją wyróbcie masę rękami.
  3. Przygotujcie zmrożone masło i panierkę na 2 talerzach, osobno rozmącone jajko, osobno bułkę tartą.  Masło pokrójcie na grube plastry i przekrójcie jeszcze wzdłuż, tworząc podłużne słupki.
  4. Z masy formujcie kotlety, na środek każdego wykładajcie słupek masła i dokładnie zalepcie.
  5. Kotlety panierujcie i od razu smażcie na gorącej patelni z rozgrzanym olejem.

Źródło: Instagram/Tomasz Strzelczyk