sposób na miękkiego schabowego
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy

Kotlety schabowe znowu wyszły twarde? Popełniacie 1 podstawowy błąd

Mimo że kotlet schabowy z ziemniaczkami i surówką to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, podczas jego przyrządzania wiele pań domu wciąż napotyka problemy. Wbrew powszechnemu myśleniu przypalone, gumowate lub twarde mięso to nie tylko wina słabej jakości schabu.
Weronika Kępa
styczeń 14, 2021

Dobrej jakości mięso to podstawa udanego obiadu. Jeśli chcecie pysznie zjeść, nigdy nie powinniście oszczędzać na tego typu produktach. Wasz schab powinien pochodzić z wieprzowiny hodowanej w odpowiednich warunkach i co najważniejsze, niefaszerowanej żadnymi antybiotykami, hormonami i szkodliwymi substancjami. Najlepiej więc kupować go bezpośrednio od sprawdzonych dostawców.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Twarde mięso

Niestety, mimo dobrej jakości mięsa zdarza się, że kotlety schabowe wciąż wychodzą zbyt twarde. To efekt nieprawidłowej obróbki i przygotowania. Przyrządzanie schabowych powinniście bowiem rozpocząć od przykrycia plastrów folią spożywczą i rozbicia na grubość ok. 0,5 cm. 

Często popełnianym przez Polaków błędem jest przyprawianie mięsa tysiącem różnych, zmielonych produktów, podczas gdy to potrzebuje tylko soli i pieprzu. Jeśli nie chcecie, by było twarde, koniecznie zaufajcie nam w tej kwestii. Podobnie w przypadku panierowania – pamiętajcie, by zawsze używać do tego mąki, jajek i bułki tartej. Z kolei smażyć najlepiej na smalcu.

Przepis na szybkiego schabowego

Będziecie potrzebować

  • 6 plastrów schabu
  • 2 cebule
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • Mąkę
  • Bułkę tartą
  • Smalec lub masło klarowane
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kotlety przykryjcie folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem.
  2. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra, a następnie umieśćcie wraz z mięsem w szklanym naczyniu w kolejności – cebula, schab, cebula, schab. Całość zalejcie mlekiem i odstawcie najlepiej na całą noc.
  3. Następnego dnia mięso dokładnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie oprószcie solą i pieprzem. Tak przygotowane panierujcie w kolejności – mąka, jajko, bułka tarta.
  4. Na rozgrzanej patelni umieśćcie smalec lub masło klarowane, a następnie kotlety. Smażcie z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru.

Gotowe!

Źródło: gotujmy

Komentarze
Schabowy
Flickr
Newsy Rewelacyjna sztuczka marynowania schabowych. Wyjdą soczyste jak nigdy przedtem
Nic tak nie robi dobrze mięsu jak solidne marynowanie. Niezależnie od tego jaki rodzaj mięsa przyrządzamy, pobyt w marynacie poprawia jego smak i właściwości.
Hubert Rój
styczeń 13, 2021

Nie inaczej jest w przypadku kotletów schabowych. Wielu z was na pewno słyszało o triku z marynowaniem „schaboszczaków” w mleku i cebuli. Wystarczy rozbić kotlety na dość cienkie placki, przyprawić sola i pieprzem. Następnie pokroić cebulę w piórka, obłożyć nią mięso i zalać wszystko szklanką mleka. Półmisek z taką oto zawartością należy włożyć do lodówki na przynajmniej jeden dzień. I tu jest pies pogrzebany. Marynata dla zabieganych Nie każdy z was dysponuje tak dużą ilością czasu. Czasem decyzja o smażeniu kotletów schabowych zapada dość spontanicznie. I właśnie wtedy nie ma mowy o długim moczeniu rozbitego mięsa w mleku i cebuli. Mamy rozwiązanie dla zagonionych i także zapominalskich. O co chodzi? Wybierzcie nieco inną metodę marynowania. Będzie nią włożenie rozbitego mięsa schabowego, w roztrzepane jajko z dodatkiem niewielkiej ilości mleka. Teoretycznie schabowe zawsze moczy się w jajku, w celu przygotowaniu panierki. To jednak nie to samo. Jeśli pozostawicie swoje kotlety w jajku przynajmniej na kilkanaście minut do godziny, po wysmażeniu będą chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. Kolejny etap – smażenie Spróbujcie! To nic nie kosztuje, a przyniesie całkiem zadowalające efekty. Co robić po takiej „kuracji” w jajku? Dalszy przebieg wydarzeń jest już klasyczny. Panierowanie w bułce tartej i smażenie na rozgrzanym tłuszczu. Najbardziej tradycyjny smak uzyskacie, smażąc swoje kotlety w smalcu. Tłuszcz zwierzęcy da charakterystyczny aromat. Jeżeli wolicie bardziej delikatne smaki, wybierzcie masło klarowane. Opcją pośrednią będzie olej rzepakowy.

Przeczytaj