kotlety schabowe
ania321/gotujmy.pl
Newsy

Kotlety schabowe już nigdy nie wyjdą wam za twarde. Wyeliminujcie tylko 1 błąd i po sprawie

Mimo że kotlet schabowy z ziemniaczkami i surówką to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, podczas jego przyrządzania wiele pań domu wciąż napotyka problemy. Wbrew powszechnemu myśleniu przypalone, gumowate lub twarde mięso to nie tylko wina słabej jakości schabu.

Dobrej jakości mięso to podstawa udanego obiadu. Jeśli chcecie pysznie zjeść, nigdy nie powinniście oszczędzać na tego typu produktach. Wasz schab powinien pochodzić z wieprzowiny hodowanej w odpowiednich warunkach i co najważniejsze, niefaszerowanej żadnymi antybiotykami, hormonami i szkodliwymi substancjami. Najlepiej więc kupować go bezpośrednio od sprawdzonych dostawców.

Twarde mięso na kotlety schabowe

Niestety, mimo dobrej jakości mięsa zdarza się, że kotlety schabowe wciąż wychodzą zbyt twarde. To efekt nieprawidłowej obróbki i przygotowania. Przyrządzanie schabowych powinniście bowiem rozpocząć od przykrycia plastrów folią spożywczą i rozbicia na grubość ok. 0,5 cm. 

Często popełnianym przez Polaków błędem jest przyprawianie mięsa tysiącem różnych, zmielonych produktów, podczas gdy dobry gatunek schabu potrzebuje tylko soli i pieprzu. Jeśli nie chcecie, by mięso było twarde, koniecznie zaufajcie nam w tej kwestii. Jeśli nie macie pełnego przekonania co do miękkości schabu, wymoczcie je w mleku i cebuli.

Podobnie w przypadku panierowania warto zachować ostrożność – chcąc uzyskać klasyczny, tradycyjny smak pamiętajcie, by zawsze używać do tego mąki, jajek i bułki tartej. Z kolei smażyć kotlety najlepiej oczywiście na wieprzowym smalcu.

Zobacz także
Genialny trik na przechowywanie ogórków. Zróbcie tak, a długo będą świeże

Genialny trik na przechowywanie ogórków. Zróbcie tak, a długo będą świeże

ryż gotowany w piekarniku

Jak ugotować ryż w piekarniku? Ten sposób jest prosty, a ryż zawsze wychodzi

Przepis na miękkie kotlety schabowe

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • 2 cebule
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • Mąkę
  • Bułkę tartą
  • Smalec lub masło klarowane
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Kotlety przykryjcie folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem.
  2. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra, a następnie umieśćcie wraz z mięsem w szklanym naczyniu w kolejności – cebula, schab, cebula, schab. Całość zalejcie mlekiem i odstawcie najlepiej na całą noc.
  3. Następnego dnia mięso dokładnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie oprószcie solą i pieprzem. Tak przygotowane panierujcie w kolejności – mąka, jajko, bułka tarta.
  4. Na rozgrzanej patelni umieśćcie smalec lub masło klarowane, a następnie kotlety. Smażcie z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru.

Gotowe!

Redakcja poleca

REKLAMA