Kotlety schabowe „z worka”. Upieczcie je razem z ziemniakami
Gotujmy.pl
Newsy

Kotlety schabowe inaczej. Sprawdzony przepis na schabowe „z worka”

Tak zwane obiadowe gotowce podbiły serca polskich smakoszy. Pomysły na obiady w piekarniczych rękawach z dołączonymi przyprawami, są dostępne w każdym sklepie.

Niestety, wiele z nich zawiera w swoich składach zbędną „chemię”. Na dodatek, smakowe kombinacje z takich „gotowców”, można bez problemu odwzorować we własnym zakresie.

Odrobinę przypraw, odrobina kreatywności i gotowe. Wystarczy tylko zaopatrzyć w się w naprawdę wygodny rękaw foliowy do pieczenia.

Pamiętajcie także, by nie zapomnieć o dodaniu do takiej potrawy odrobiny oleju. To właśnie tłuszcz pomaga w dobrym i dokładnym wymieszaniu się wszystkich przypraw i smaków.

W ten sposób powstać może smakowity obiad – np. taki jak te z przepisu na dole schabowe z ziemniakami. Po prostu pycha!

Innym ciekawym przepisem na obiad z rękawa jest ten, w którym zamiast schabu możecie upiec szynkę wieprzową.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety schabowe „z worka”

Składniki:

  • 4 dość grube kotlety schabowe
  • 2 duże cebule
  • Ok. 1 kg ziemniaczków
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżka majeranku
  • Sól
  • Pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 rękaw foliowy do pieczenia
Zobacz także
Kotlety schabowe z kawałkami cebuli to hit na polskich stołach. Na sam widok cieknie ślinka

Kotlety schabowe z kawałkami cebuli to hit na polskich stołach. Na sam widok cieknie ślinka

Schabowe w takiej marynacie to mistrzostwo świata. 1 składnik totalnie was zaskoczy

Schabowe w takiej marynacie to mistrzostwo świata. 1 składnik totalnie was zaskoczy

Przygotowanie:

  1. Wymieszajcie olej, sos sojowy i miód i wetrzyjcie w kotlety.
  2. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w piórka.
  3. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie na mniejsze kawałki.
  4. Przyprawy sypkie wymieszajcie razem.
  5. Włóżcie do rękawa foliowego ziemniaki i cebulę, posypcie przyprawami, na wierzch włóżcie mięso.
  6. Zamknijcie szczelnie rękaw piekarniczy.
  7. Obróćcie rękaw kilka razy, by przemieszać składniki wewnątrz.
  8. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C.
  9. Pieczcie ziemniaki i mięso w rękawie i dodatkowo w naczyniu żaroodpornym przez ok. 50 min.
  10. Po upieczeniu ostrożnie rozcinajcie rękaw, by się nie poparzyć.
  11. Podawajcie z surówką. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Schabowe inaczej. Przepis na kotlety schabowe z jabłkami
Gotujmy.pl
Newsy
Schabowe inaczej. Przepis na kotlety schabowe z jabłkami
Kotlety schabowe w przyprawach i ze smażonym jabłkiem – przyznacie, że taka propozycja budzi ciekawość. Robi się je łatwo i szybko. Jesteśmy pewni, że taka receptura pomoże wam przełamać kulinarną nudę w waszej kuchni.

Na pierwszy rzut oka kotlety schabowe mogą wydawać się dość nudnym i nomen omen oklepanym tematem. Tymczasem nasze czytelniczki i czytelnicy wręcz szokują mnogością wersji tej wspaniałej, polskiej potrawy. Schabowe w kiszonych ogórkach , schabowe po meksykańsku , schabowe w lnianej panierce , pychotka schabowa z niespodzianką – od takiej różnorodności może się zakręcić w głowie. Dzisiaj mamy dla was jeszcze jeden nietypowy patent na schabowe. Proponujemy podanie ich w panierce z dodatkiem ciekawych przypraw, a także w towarzystwie wysmażonych w panierce kwaśnych jabłek! Tak, to nie żart. Kwaśne jabłka usmażone w przyprawionej panierce będą ciekawym dodatkiem, który przełamie smak mięsa. Przepis na kotlety schabowe z jabłkami Składniki: Ok. 50 dag schabu bez kości 2 kwaśne jabłka 1 jajko Pół szklanki bułki tartej 2 łyżki mleka Pół łyżeczki imbiru w proszku Pół łyżeczki kolendry Pół łyżeczki ziela angielskiego utłuczonego w moździerzu Sól Olej rzepakowy Przygotowanie: Schab pokrójcie na dość grube plastry. Ziele angielskie utłuczcie w moździerzu na proszek. Rozbijcie schabowe przy pomocy tłuczka na dość cienkie kotlety. Roztrzepcie jajko, dodajcie odrobinę mleka. Bułkę tartą wymieszajcie z przyprawami – z imbirem, kolendrą i zielem angielskim, a także szczyptą soli. Jabłka obierzcie, pokrójcie w plastry o grubości ok. pół cm i wytnijcie z nich gniazda nasienne. Panierujcie kotlety w jajku i bułce tartej i smażcie je na rozgrzanym oleju. Jabłka panierujcie w ten sam sposób i również smażcie tak samo jak schabowe na rozgrzanej patelni. Schabowe z jabłkami podawajcie z ziemniakami i z surówką. Źródło: gotujmy.pl Czytaj także:...

Przepis na aromatyczny schab z morelą. Doskonały na zimno i na gorąco
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Przepis na aromatyczny schab z morelą. Doskonały na zimno i na gorąco
Spróbujcie, a przepadniecie! Przepis jest naprawdę niesamowity!

Schab to jedna z popularniejszych, ale też cenniejszych części mięs. Schab wieprzowy jest stosunkowo tani i ma niewiele tłuszczu, jest to więc dobry wybór, jeśli szukacie mięsa do spożywania na co dzień. Przygotowaliśmy dla was dziś przepis na schab z morelą. Możecie go podawać na ciepło, jako danie obiadowe, ale też na zimno, w formie przystawki podczas imprez lub jeść jako przekąskę na przykład na kolację. Schab z morelą przepis Ten przepis jest bardzo dobry i sprawdzony. Zróbcie schab dokładnie tak, a macie gwarantowany sukces kulinarny.  Składniki na schab z morelą 1,5 kg schabu bez kości 200 g suszonych moreli Łyżka sosu chili 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oleju rzepakowego Łyżka przyprawy do karkówki Przyprawa chili Pieprz Sól Rękaw do pieczenia w piekarniku 3 łyżki ketchupu Łyżka dżemu morelowego Łyżka miodu Łyżka majonezu Przygotowanie schabu nadziewanego morelami Schab umyjcie i osuszcie za pomocą papierowego ręcznika. Natnijcie schab wzdłuż przez środek za pomocą cienkiego i długiego noża.  W otwór włóżcie morele.  W osobnym naczyniu wymieszajcie dokładnie razem sos chili, sos sojowy, olej, przyprawę do karkówki, chili i pieprz.  Schab wysmarujcie dokładnie powstałą marynatą.  Wstawcie schab do lodówki na 12 godzin.  Schab włóżcie po tym czasie do rękawa do pieczenia i wlejcie całą marynatę.  Zepnijcie końcówkę rękawa do pieczenia i połóżcie na blaszce.  Pieczcie tak przygotowany schab w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę. Wymieszajcie majonez z dżemem, miodem i ketchupem.  Schab wyjmijcie ostrożnie z piekarnika i rozetnijcie rękaw. Posmarujcie schab glazurą z majonezu, dżemu, miodu i ketchupu. ...

W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
AdobeStock
Newsy
W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
Taniej już nie będzie – Lidl sprzedaje udka z kurczaka za pół darmo. Sprawdźcie szczegóły.

Lidl znów kusi promocjami. Teraz kupicie tam udka z kurczaka w bardzo atrakcyjnej cenie – sprawdźcie! Promocje w Lidlu Od 6 do 8 maja w Lidlu będzie można kupić poniższe produkty przecenione nawet o 60%! Pomidory truskawkowe: 5,99 zł/kg Olej rzepakowy VitaD’Or: 3,29 zł za sztukę przy zakupie 3 sztuk Polskie udka z kurczaka Rzeźnik: 4,49 zł/kg Brokuł: 3,49 zł/szt. Przepis na pieczone udka z kurczaka Udka z kurczaka oraz pomidory przydadzą się wam do zrobienia pysznych, pieczonych udek z warzywami. Do ich przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 udek z kurczaka 1 kilogram ziemniaków Świeże oregano Pomidorki koktajlowe Płaska łyżka soli Do marynaty: 4 ząbki czosnku Łyżeczka papryki wędzonej Pół łyżeczki słodkiej papryki Ćwierć łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy Szczypta pieprzu Przygotowanie: Umyjcie mięso i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Do miski wsypcie wszystkie przyprawy do marynaty, dodajcie przeciśnięte przez praskę i obrane ząbki czosnku, olej, ketchup, miód i musztardę oraz sos sojowy. Wymieszajcie. Włóżcie udka z kurczaka do rękawa do pieczenia i wlejcie marynatę (odłóżcie około 3 łyżki). Natrzyjcie mięso marynatą i zawiążcie rękaw. Odłóżcie na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Umieśćcie rękaw do pieczenia w naczyniu żaroodpornym i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 70 minut w trybie góra-dół. Podczas gdy kurczak będzie się piekł, obierzcie ziemniaki i pokrójcie w ćwiartki. Włóżcie do garnka, zalejcie wodą i gotujcie przez około 20 minut. Odcedźcie....

schabowe po meksykansku
Gotujmy.pl/iskierka.ag
Newsy
Aromatyczne i miękkie schabowe po meksykańsku. Lepszego przepisu nie ma w całym internecie
Ciągle odtwarzane kotlety schabowe, mogły niektórym się nieco znudzić, dlatego warto spróbować tego dania w nieco innej wersji. Schab w sosie meksykańskim to świetna propozycja na sycący, aromatyczny obiad. Obok tej potrawy nikt nie przejdzie obojętnie!

Myśląc o polskich tradycyjnych potrawach, pierwsze co przychodzi na myśl to kotlety schabowe. Są one nieodłączną częścią kultury kulinarnej Polaków. Są uwielbiane przez wszystkich. Wielu ludzi wprost nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kawałka mięsa przygotowanego w tej postaci. Dla osób, które poszukują nowych smaków, idealnie sprawdzą się schabowe w wersji meksykańskiej! Kotlety schabowe po meksykańsku Schabowy w tradycyjnej odsłonie zna każdy. Gości on na stole na co dzień, jak i podczas różnych uroczystości. By zaskoczyć swoich bliskich, warto przygotować małą kulinarną wariację w tej kwestii. Kotlety idealnie sprawdzą się w wersji po meksykańsku. Zapiekane mięso w sosie pomidorowym z warzywami, to idealna propozycja na obiad.  Przepis na kotlety schabowe po meksykańsku Składniki: 1 kg schabu wieprzowego 1 puszka fasoli czerwonej 2 papryki czerwone 400 g pieczarek 1 cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka keczupu 2 liście laurowe 1 łyżeczka przyprawy chili 2 jajka ½ szklanki bułki tartej 1 łyżka cukru 1 szklanka bulionu sól  pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Schab dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie pokrójcie do na plastry.  Mięso rozbijcie delikatnie za pomocą tłuczka pod folią spożywczą. Później przyprawcie je z obu stron solą oraz pieprzem. Do miski wbijcie jajka i roztrzepcie je za pomocą widelca, zaś do drugiego pojemnika przesypcie bułkę tartą. Przyprawiony schab maczajcie kolejno w jajku, a następnie w bułce tartej. Opanierowane mięso układajcie na dobrze rozgrzanej patelni z olejem.  Kotlety schabowe smażcie z obu stron na złoty kolor. Gdy będą gotowe przełóżcie je na ręcznik papierowy by odsączyć je z nadmiaru...