Kotlety schabowe „z worka”. Upieczcie je razem z ziemniakami
Gotujmy.pl
Newsy

Kotlety schabowe inaczej. Sprawdzony przepis na schabowe „z worka”

Tak zwane obiadowe gotowce podbiły serca polskich smakoszy. Pomysły na obiady w piekarniczych rękawach z dołączonymi przyprawami, są dostępne w każdym sklepie.
Hubert Rój
kwiecień 13, 2021

Niestety, wiele z nich zawiera w swoich składach zbędną „chemię”. Na dodatek, smakowe kombinacje z takich „gotowców”, można bez problemu odwzorować we własnym zakresie.

Odrobinę przypraw, odrobina kreatywności i gotowe. Wystarczy tylko zaopatrzyć w się w naprawdę wygodny rękaw foliowy do pieczenia.

Pamiętajcie także, by nie zapomnieć o dodaniu do takiej potrawy odrobiny oleju. To właśnie tłuszcz pomaga w dobrym i dokładnym wymieszaniu się wszystkich przypraw i smaków.

W ten sposób powstać może smakowity obiad – np. taki jak te z przepisu na dole schabowe z ziemniakami. Po prostu pycha!

Innym ciekawym przepisem na obiad z rękawa jest ten, w którym zamiast schabu możecie upiec szynkę wieprzową.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety schabowe „z worka”

Składniki:

  • 4 dość grube kotlety schabowe
  • 2 duże cebule
  • Ok. 1 kg ziemniaczków
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżka majeranku
  • Sól
  • Pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 rękaw foliowy do pieczenia

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Wymieszajcie olej, sos sojowy i miód i wetrzyjcie w kotlety.
  2. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w piórka.
  3. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie na mniejsze kawałki.
  4. Przyprawy sypkie wymieszajcie razem.
  5. Włóżcie do rękawa foliowego ziemniaki i cebulę, posypcie przyprawami, na wierzch włóżcie mięso.
  6. Zamknijcie szczelnie rękaw piekarniczy.
  7. Obróćcie rękaw kilka razy, by przemieszać składniki wewnątrz.
  8. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C.
  9. Pieczcie ziemniaki i mięso w rękawie i dodatkowo w naczyniu żaroodpornym przez ok. 50 min.
  10. Po upieczeniu ostrożnie rozcinajcie rękaw, by się nie poparzyć.
  11. Podawajcie z surówką. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze