Kotlety schabowe z kawałkami cebuli to hit na polskich stołach. Na sam widok cieknie ślinka
Gotujmy.pl/Olkaaa
Newsy

Kotlety schabowe z kawałkami cebuli to hit na polskich stołach. Na sam widok cieknie ślinka

Szukacie fajnego pomysłu na smaczne danie obiadowe? Przygotujcie kotlety schabowe z cebulką, duszone na bulionie drobiowym. Są rewelacyjne w smaku!
Anna Borkowska
kwiecień 06, 2021

Za nami święta. Czy myśleliście już, co przygotujecie na dzisiejszy obiad? Jeśli macie w lodówce kilka plastrów schabu, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na kotlety schabowe z kawałkami cebuli, duszone na aromatycznym bulionie drobiowym. Ich przygotowanie jest banalne, a efekt smakowy z pewnością was zaskoczy! Koniecznie dodajcie do kotletów większe kawałki cebuli. Danie nie tylko zyska na wyglądzie, ale także na oryginalnym smaku.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Kotlety schabowe z kawałkami cebuli

Kotlety schabowe z kawałkami cebuli to prosty przepis na oryginalny i niebanalny obiad. Wszystko, czego potrzebujecie do ich przygotowania, to kilka plastrów schabu, 4 cebule, szklanka bulionu drobiowego i garść ulubionych przypraw.

Kotlety różnią się od tradycyjnych schabowych tym, że nie potrzebujemy do ich panierowania jajka ani bułki tartej. Wystarczy natrzeć mięso przyprawami, dobrze je przesmażyć i poddusić w aromatycznym bulionie z dodatkiem smażonej cebuli. Takie schabowe są rewelacyjne a ich smak na pewno was zaskoczy. Jak je przygotować? Zdradzamy krok po kroku.

Zobacz także

Składniki:

  • 5 kotletów schabowych
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka soli
  • Szczypta pieprzu
  • 4 cebule
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka bulionu drobiowego

Przygotowanie:

  1. Za pomocą tłuczka ubijamy delikatnie kotlety.
  2. Paprykę słodką łączymy z połową soli oraz pieprzem i 1 łyżką oleju.
  3. Marynatę dokładnie wcieramy w mięso.
  4. Na rozgrzany na patelni tłuszcz wykładamy kotlety i podsmażamy z obydwu stron.
  5. Przekładamy kotlety do garnka.
  6. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu, podsmażamy obraną i pokrojoną cebulę.
  7. Cebulę dodajemy do mięsa, podlewamy bulionem, a następnie dusimy całość do momentu, kiedy kotlety wchłoną bulion.
  8. Nakładamy kotlety na talerz.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze