Kotlety schabowe z kawałkami cebuli to hit na polskich stołach. Na sam widok cieknie ślinka
Gotujmy.pl/Olkaaa
Newsy

Kotlety schabowe z kawałkami cebuli to hit na polskich stołach. Na sam widok cieknie ślinka

Szukacie fajnego pomysłu na smaczne danie obiadowe? Przygotujcie kotlety schabowe z cebulką, duszone na bulionie drobiowym. Są rewelacyjne w smaku!

Za nami święta. Czy myśleliście już, co przygotujecie na dzisiejszy obiad? Jeśli macie w lodówce kilka plastrów schabu, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na kotlety schabowe z kawałkami cebuli, duszone na aromatycznym bulionie drobiowym. Ich przygotowanie jest banalne, a efekt smakowy z pewnością was zaskoczy! Koniecznie dodajcie do kotletów większe kawałki cebuli. Danie nie tylko zyska na wyglądzie, ale także na oryginalnym smaku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kotlety schabowe z kawałkami cebuli

Kotlety schabowe z kawałkami cebuli to prosty przepis na oryginalny i niebanalny obiad. Wszystko, czego potrzebujecie do ich przygotowania, to kilka plastrów schabu, 4 cebule, szklanka bulionu drobiowego i garść ulubionych przypraw.

Kotlety różnią się od tradycyjnych schabowych tym, że nie potrzebujemy do ich panierowania jajka ani bułki tartej. Wystarczy natrzeć mięso przyprawami, dobrze je przesmażyć i poddusić w aromatycznym bulionie z dodatkiem smażonej cebuli. Takie schabowe są rewelacyjne a ich smak na pewno was zaskoczy. Jak je przygotować? Zdradzamy krok po kroku.

Zobacz także
Mielone z indyka wychodzą suche? Dodajcie ten 1 składnik, a zawsze będą soczyste

Mielone z indyka wychodzą suche? Dodajcie ten 1 składnik, a zawsze będą soczyste

Jak zrobić idealny jednogarnkowy pilaw? Nie zapomnijcie odpowiednio przygotować ryżu

Jak zrobić idealny jednogarnkowy pilaw? Nie zapomnijcie odpowiednio przygotować ryżu

Składniki:

  • 5 kotletów schabowych
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka soli
  • Szczypta pieprzu
  • 4 cebule
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka bulionu drobiowego

Przygotowanie:

  1. Za pomocą tłuczka ubijamy delikatnie kotlety.
  2. Paprykę słodką łączymy z połową soli oraz pieprzem i 1 łyżką oleju.
  3. Marynatę dokładnie wcieramy w mięso.
  4. Na rozgrzany na patelni tłuszcz wykładamy kotlety i podsmażamy z obydwu stron.
  5. Przekładamy kotlety do garnka.
  6. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu, podsmażamy obraną i pokrojoną cebulę.
  7. Cebulę dodajemy do mięsa, podlewamy bulionem, a następnie dusimy całość do momentu, kiedy kotlety wchłoną bulion.
  8. Nakładamy kotlety na talerz.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Schabowe inaczej. Przepis na schabowe w grzybowej marynacie
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Grzybowa marynata do schabu. Przepis na inne schabowe o grzybowym aromacie
Marynata do schabu podkręca smak mięsa. Ta grzybowa jest przepyszna, dlatego na najbliższy obiad zróbcie schabowe inaczej niż zwykle. Poznajcie przepis na schabowe w grzybowej marynacie. Urzeknie was swoją prostotą. Schabowe z grzybami sprawdzą się świetnie na obiad.

Grzybowa marynata do schabu odmieni wasze kotlety schabowe i sprawi, że poprosicie o więcej! Wypróbujcie ten przepis na schabowe, które robi się równie szybko co tradycyjne, jednak w inny sposób. Jeden mały element podkręca ich smak i wydobywa z niego głębię aromatu. Schabowe podane inaczej niż zwykle urozmaicą wasze posiłki. Przepis na grzybową marynatę do schabu Do przygotowania grzybowej marynaty do schabowych będziecie potrzebować suszonych grzybów. Grzyby nadadzą mięsu głębokiego aromatu. Podajcie do grzybowych schabowych kopytka lub kluski śląskie i surówkę z kiszonej kapusty albo zasmażaną kapustę i otrzymacie wspaniały obiad. Składniki na kotlety schabowe w grzybowej marynacie 6 plastrów schabu Garść suszonych grzybów zalana wodą i odstawiona na pewien czas 2 jajka Bułka tarta do panierki Mąka do panierki Sól Pieprz Przygotowanie kotletów schabowych w grzybowej marynacie Mięso na kotlety schabowe opłuczcie w wodzie. Osuszcie mięso ręcznikiem papierowym i rozbijcie dokładnie. Każdy plaster mięsa zamarynujcie w stężonym bulionie grzybowym powstałym z zalania suszonych grzybów wodą. Możecie marynować mięso nawet przez całą noc, jeśli zależy wam na intensywnie grzybowym aromacie. Jajko roztrzepcie w misce ze szczyptą soli i pieprzu. Plastry schabu obtoczcie w mące. Zanurzcie plastry schabu w jajku, a potem w bułce tartej. Smażcie na rozgrzanej patelni z olejem na złoto. Przewróćcie kotlety i smażcie je jeszcze z drugiej strony. Grzybowa panierka do schabowych Mamy dla was jeszcze inną propozycję! By uzyskać jeszcze mocniejszy grzybowy aromat schabowych, zmielcie trochę grzybów suszonych i wymieszajcie je z bułką tartą do panierki. Takie schabowe będą miały prawdziwie grzybowy smak!...

Jak smażyć schabowego, by był soczysty? Złota porada
Adobe Stock
Newsy
Jak smażyć schabowego, by był soczysty? Złota porada
Z pozoru kotlet schabowy wydaje się być banalnym daniem w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego! Pominięcie bądź zlekceważenie pewnych reguł jak odpowiednie smażenie, może doprowadzić do zepsucia smaku dania. Tylko taka obróbka termiczna pozwoli uzyskać idealnie soczystego schabowego.

Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez tradycyjnego schabowego. To danie od lat gości na polskim stole, zarówno na co dzień, jak i od święta. Swoją popularność zawdzięcza prostocie oraz wyjątkowemu aromatowi.  Jak smażyć kotlety schabowe?   Sekret udanego kotleta schabowego tkwi w odpowiednim smażeniu. Oprócz dobrze nagrzanej patelni z tłuszczem, przede wszystkim powinno się go smażyć po jednym razie na każdej ze stron! Ciągłe przewracanie mięsa sprawi, że panierka nie będzie tak chrupiąca, a wręcz może się rozpadać. Poza tym bułka tarta wsiąknie ogromną ilość tłuszczu, więc ostatecznie całość nie będzie tak smaczna. Schabowe najpierw należy smażyć z jednej strony, a później obrócić na drugą i już! Jakie jest najlepsze mięso na kotlety schabowe? Tradycyjne kotlety schabowe przygotowuje się ze schabu. Takie mięso najlepiej jest kupić bezpośrednio u rzeźnika bądź w dobrym sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć pewność, iż jest dobrej jakości, bez zbędnych dodatków i konserwantów. Jeśli decydujecie się na zakup mięsa w supermarkecie, koniecznie zwróćcie uwagę na datę przydatności, skład oraz kolor. Zbyt blada barwa może świadczyć o niezbyt świeżym produkcie! Jakie składniki do kotletów schabowych?  Do usmażenia klasycznych schabowych wystarczy kilka składników. To właśnie w nich tkwi sekret udanego dania. Kombinowanie z przyprawami bądź innymi dodatkami może skończyć się fiaskiem. Tradycyjny przepis sprawdza się w każdej sytuacji. W tej kwestii ważna jest też ta zasada: im mniej, tym lepiej! Przepis na kotlety schabowe Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 1 jajko ½ szklanki bułki tartej ½ szklanki mąki smalec do smażenia sól  pieprz...

Przepis na bitki schabowe z cebulką. Tani obiad dla całej rodziny
Gotujmy.pl/Joana30
Newsy
Przepis na bitki schabowe z cebulką. Tani obiad dla całej rodziny
Znudziły wam się tradycyjne schabowe w panierce? Przygotujcie na obiad pyszne i delikatne bitki schabowe. Danie jest niezwykle proste i tanie. Najlepiej smakuje z ziemniaczkami i surówką, np. mizerią. Jak je przygotować?

Kotlety schabowe w klasycznej panierce z bułki tartej to podstawa naszej rodzimej kuchni. Jadamy je zarówno na co dzień, jak i od święta. Co powiecie na schabowe w zupełnie innym wydaniu, a mianowicie na bitki schabowe z cebulką? Spróbujcie ich, a na pewno nie pożałujecie. Przepis na bitki schabowe z cebulką Bitki schabowe z cebulką to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych w panierce . Wszystko, czego potrzebujecie do ich przygotowania to kilogram schabu w plastrach, 2 duże cebule, czosnek oraz przyprawy. Przygotujcie na obiad takie bitki, a wasza rodzina oszaleje na punkcie ich smaku. Podajcie je z tłuczonymi ziemniakami i mizerią . Ten smak powali was na kolana! Składniki: ok. 1 kg schabu 2 duże cebule 2 ząbki czosnku sól, świeżo zmielony pieprz przyprawa do mięsa wieprzowego 3 łyżki oleju po kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego 3 liście laurowe mąka do oprószenia mięsa Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć i usunąć błonki. Pokroić w 1,5 cm plastry, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego. Bitki oprószyć mąką i usmażyć po kilka w większym rondlu na oleju na złotobrązowy kolor. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Dodać mięso, zalać ok. 1/2 l gorącej wody. Dodać resztę przypraw i dusić ok. 50 min do miękkości. Smacznego! źródło: gotujmy.pl Czytaj też: Najlepszy schabowy to ten z kością czy bez? Różnica w smaku jest kolosalna, jeżeli robi się je… Polacy nagminnie dodają to do schabowych. Tym składnikiem nieświadomie trujecie siebie i swoją rodzinę Doprawiacie schabowe czy panierkę do schabowych przed smażeniem? Jedna z tych metod niekorzystnie wpływa...

Kotlet po mediolańsku. Przepis na sznycel mediolański – alternatywa dla schabowego
czekoladka_m/Gotujmy.pl
Newsy
Kotlet po mediolańsku. Przepis na sznycel mediolański – alternatywa dla schabowego
Kotlet schabowy to tradycyjne, pyszne, ale momentami… nieco nudne danie. Jak przyrządzić go w oryginalny sposób? Wypróbujcie kotlet po mediolańsku!

Kotlet po mediolańsku to świetna alternatywa dla klasycznego schabowego, który od lat wiedzie prym w rankingach popularności dań kuchni polskiej. Chociaż ma on niewiele wspólnego z kuchnią włoską, obfitującą raczej w makarony, pizze czy owoce morza, jego nazwa sprawi, że wasi goście będą zaintrygowani i z pewnością zaskoczeni taką formą kotleta. Potrawa ta, zamiast klasycznych ziemniaków z wody albo puree ziemniaczanego, najlepiej smakuje serwowana z ryżem – długoziarnistym, nasączonym nieco wywarem z bulionu albo tradycyjnym ryżem włoskim arborio, z którego przygotowuje się risotto. Przepis na kotlet po mediolańsku Składniki: 500 g schabu wieprzowego bez kości, 2 marchewki, 200 g selera naciowego, 3 cebule, łyżka koncentratu pomidorowego, 850 ml domowego bulionu drobiowego, 50 ml białego wina, 50 ml czerwonego wytrawnego wina, ząbek czosnku, 1/4 pęczka natki pietruszki, 200 g ryżu długoziarnistego, sól, pieprz, 3 łyżki mąki, 3 liście laurowe, tymianek, rozmaryn. Przygotowanie:  Mięso umyjcie, osuszcie i pokrójcie w plastry. Delikatnie rozbijcie tłuczkiem.  Oprószcie z obu stron solą i pieprzem i obsmażcie na odrobinie oleju. Zdejmijcie z patelni.  Na powstałym tłuszczu zeszklijcie dwie posiekane cebule. Następnie dodajcie posiekany czosnek i natkę oraz warzywa, koncentrat pomidorowy oraz czerwone wino.  Włóżcie mięso, 2 liście laurowe, trochę tymianku i rozmarynu. Zalejcie 250 ml bulionu drobiowego i duście około 30 minut na małym ogniu.  Na łyżce oleju zeszklijcie posiekaną cebulę, dodajcie ryż, białe wino oraz resztę bulionu.  Dodajcie listek laurowy oraz trochę rozmarynu. Duście około 15 minut na małym ogniu, aż ryż będzie miękki.  Ryż podawajcie z mięsem i...