Za nami święta. Czy myśleliście już, co przygotujecie na dzisiejszy obiad? Jeśli macie w lodówce kilka plastrów schabu, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na kotlety schabowe z kawałkami cebuli, duszone na aromatycznym bulionie drobiowym. Ich przygotowanie jest banalne, a efekt smakowy z pewnością was zaskoczy! Koniecznie dodajcie do kotletów większe kawałki cebuli. Danie nie tylko zyska na wyglądzie, ale także na oryginalnym smaku.
Kotlety schabowe z kawałkami cebuli
Kotlety schabowe z kawałkami cebuli to prosty przepis na oryginalny i niebanalny obiad. Wszystko, czego potrzebujecie do ich przygotowania, to kilka plastrów schabu, 4 cebule, szklanka bulionu drobiowego i garść ulubionych przypraw.
Kotlety różnią się od tradycyjnych schabowych tym, że nie potrzebujemy do ich panierowania jajka ani bułki tartej. Wystarczy natrzeć mięso przyprawami, dobrze je przesmażyć i poddusić w aromatycznym bulionie z dodatkiem smażonej cebuli. Takie schabowe są rewelacyjne a ich smak na pewno was zaskoczy. Jak je przygotować? Zdradzamy krok po kroku.
Składniki:
- 5 kotletów schabowych
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka soli
- Szczypta pieprzu
- 4 cebule
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka bulionu drobiowego
Przygotowanie:
- Za pomocą tłuczka ubijamy delikatnie kotlety.
- Paprykę słodką łączymy z połową soli oraz pieprzem i 1 łyżką oleju.
- Marynatę dokładnie wcieramy w mięso.
- Na rozgrzany na patelni tłuszcz wykładamy kotlety i podsmażamy z obydwu stron.
- Przekładamy kotlety do garnka.
- Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu, podsmażamy obraną i pokrojoną cebulę.
- Cebulę dodajemy do mięsa, podlewamy bulionem, a następnie dusimy całość do momentu, kiedy kotlety wchłoną bulion.
- Nakładamy kotlety na talerz.
Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: