kotlety schabowe
gotujmy.pl/anulkadh
Newsy

Kotlety schabowe soczyste jak nigdy przedtem. Ten trik powinna znać każda gospodyni domowa

Sposób na miękkie i soczyste schabowe? Odpowiednia marynata! Z tego przepisu dowiecie się, jak ją zrobić.
Katarzyna Wyborska
styczeń 20, 2021

Panierowane kotlety ze schabu to danie, które zna każdy Polak. Idealne na rodzinny obiad! Każdy ma swój sposób przyrządzania kotletów. Czasami mogą wyjść zbyt suche lub twarde – pewnie wam też kiedyś się to zdarzyło. By temu zapobiec, należy specjalnie przygotować mięso przed smażeniem. Jak zwykle doskonale spisze się marynata! Przeczytajcie, jak ją zrobić by kotlety wyszły miękkie, kruche i soczyste. Po prostu palce lizać!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na soczyste kotlety schabowe

Wbrew pozorom sekretem wielu pysznych dań nie są wcale wymyślne sztuczki ani drogie składniki. Wystarczy znać parę wskazówek, dzięki którym przy użyciu tego, co macie w kuchni możecie wyczarować z prostych potraw coś naprawdę pysznego! Przekonajcie się, jak w łatwy sposób można przyrządzić soczyste kotlety schabowe. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 1 kilogram schabu
  • 3 jajka rozmiar M
  • Mąka pszenna
  • Bułka tarta
  • Smalec
  • Sól
  • Pieprz
  • Jogurt naturalny lub mleko (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Schab pokrójcie w równe porcje na kotlety. Na desce każdy kawałek mięsa rozbijcie tłuczkiem z obu stron.
  2. Następnie przyprawcie kotlety solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi przyprawami do mięsa. Włóżcie kotlety do dużej miski.
  3. Do miseczki wbijcie 3 całe jajka i wlejcie dwie łyżki zimnej wody. Widelcem roztrzepcie dokładnie jajka. Zamiast wody możecie użyć jogurtu naturalnego albo mleka.
  4. Do dużej miski z kotletami wlejcie roztrzepane z wodą jajka i dokładnie zamieszajcie. Marynata powinna przykryć całe mięso. Zakryjcie miskę talerzem i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Mięso nasiąknie jajkami i właśnie dzięki temu będzie takie miękkie i soczyste!
  5. Następnie panierujcie kotlety tak jak zwykle w bułce tartej wymieszanej z mąką. Dzięki dodaniu mąki mięso nie będzie wciągać tyle tłuszczu.
  6. Smażcie na patelni z obu stron na rozgrzanym oleju. Smacznego!
Komentarze