Przepis na tradycyjne schabowe jest prosty, łatwy, niezbyt skomplikowany nawet dla początkujących. Szybko się jednak nudzi.

Sposobów na kombinacje ze schabowymi jest doprawdy sporo. Poczynając od schabowych marynowanych w mleku z cebulą, a kończąc na podwójnym schabowym.

Ten ostatni to pomysł Magdy Gessler. Słynna restauratorka tak nazywa kotlet wysmażony z dwóch rodzajów mięsa. Więcej przeczytacie o tym w tym miejscu: Podwójny schabowy to hit. Jeśli lubicie dobrze zjeść, koniecznie zróbcie go na obiad

Wróćmy do bardziej tradycyjnych przepisów. Niemal wszystkie one zawierają w sobie panierkę złożoną z bułki, mąki i jajka. W tym przepisie na schabowe będzie nieco inaczej. Zapomnijcie o mące i jajku. Tutaj kluczową rolę odegra jogurt naturalny.

Zobacz także:

Jak zrobić smaczną marynatę do kotletów schabowych?

To właśnie jogurt będzie podstawą marynaty. Dodajcie do niego łyżkę miodu, łyżeczkę musztardy i nieco przypraw. Bajka.

Kotlety po zamarynowaniu powinny odstać swoje w lodówce. Nazajutrz lub po kilku godzinach wystarczy obtoczyć je w bułce tartej.

Pozostaje smażenie. Tutaj radzimy zastosowanie masła klarowanego – po to, by zachować delikatność jogurtowego smaku schabowych. No dobrze. Podstawy już za wami. Czas przystąpić do przygotowywania schabowych, jakich do tej pory nie próbowaliście!

Przepis na miękkie schabowe

Składniki:

  • Ok. 80 dag-1 kg schabu pokrojonego w plastry
  • ok. 15 dag jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • Łyżeczka musztardy
  • Oregano
  • Pieprz ziołowy
  • Czosnek w proszku
  • Sól
  • Bułka tarta
  • Olej lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kotlety rozbijcie tłuczkiem, posólcie.
  2. W misce przygotujcie marynatę z jogurtu, musztardy, miodu i przypraw.
  3. Obtoczcie w niej dokładnie swoje kotlety i odstawcie do lodówki pod przykryciem na co najmniej 3-4 godziny.
  4. Następnie panierujcie tylko w bułce tartej – kotlety będą łatwo wsiąkały bułkę dzięki jogurtowi.
  5. Smażcie kotlety na rozgrzanym maśle klarowanym po kilka minut z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!