kotlet schabowy
Adobe Stock
Newsy

Kotlety schabowe, jakich nie znacie. Zastosujcie trik od gwiazd gastronomii a mięso po usmażeniu będzie miękkie jak nigdy

Jeśli ktoś z was zabłądził tu w poszukiwaniu pomysłu na odczarowanie schabowych, to mamy krótką wiadomość: witamy w domu!

Przepis na tradycyjne schabowe jest prosty, łatwy, niezbyt skomplikowany nawet dla początkujących. Szybko się jednak nudzi.

Sposobów na kombinacje ze schabowymi jest doprawdy sporo. Poczynając od schabowych marynowanych w mleku z cebulą, a kończąc na podwójnym schabowym.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bez mąki i bez jajka

Ten ostatni to pomysł Magdy Gessler. Słynna restauratorka tak nazywa kotlet wysmażony z dwóch rodzajów mięsa.

Więcej przeczytacie o tym w tym miejscu: Podwójny schabowy to hit. Jeśli lubicie dobrze zjeść, koniecznie zróbcie go na obiad

Wróćmy do bardziej tradycyjnych przepisów. Niemal wszystkie one zawierają w sobie panierkę złożoną z bułki, mąki i jajka.

W tym przepisie na schabowe będzie nieco inaczej. Zapomnijcie o mące i jajku. Tutaj kluczową rolę odegra jogurt naturalny.

Marynata taka jak nigdy przedtem

To właśnie jogurt będzie podstawą marynaty. Dodajcie do niego łyżkę miodu, łyżeczkę musztardy i nieco przypraw. Bajka!

Kotlety po zamarynowaniu powinny odstać swoje w lodówce. Nazajutrz lub po kilku godzinach wystarczy obtoczyć je w bułce tartej.

Pozostaje smażenie. Tutaj radzimy zastosowanie masła klarowanego – po to, by zachować delikatność jogurtowego smaku schabowych.

No dobrze. Podstawy już za wami. Czas przystąpić do przygotowywania schabowych, jakich do tej pory nie próbowaliście!

Zobacz także
kapusta kiszona

Jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej? Jeden szczegół i już nigdy nie pomylicie się na zakupach

Twarde kotlety schabowe po usmażeniu

Dlaczego kotlety schabowe wychodzą twarde? Popełniacie te błędy

Przepis na miękkie schabowe

Składniki:

  • Ok. 80 dag-1 kg schabu pokrojonego w plastry
  • ok. 15 dag jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • Łyżeczka musztardy
  • Oregano
  • Pieprz ziołowy
  • Czosnek w proszku
  • Sól
  • Bułka tarta
  • Olej lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kotlety rozbijcie tłuczkiem, posólcie.
  2. W misce przygotujcie marynatę z jogurtu, musztardy, miodu i przypraw.
  3. Obtoczcie w niej dokładnie swoje kotlety i odstawcie do lodówki pod przykryciem na co najmniej 3-4 godziny.
  4. Następnie panierujcie tylko w bułce tartej – kotlety będą łatwo wsiąkały bułkę dzięki jogurtowi.
  5. Smażcie kotlety na rozgrzanym maśle klarowanym po kilka minut z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!

 

Posmarujcie tym schabowego przed panierowaniem, a efekt totalnie was zaskoczy. Genialnie podkręca smak
Adobe Stock
Newsy
Posmarujcie tym kotlety schabowe przed panierowaniem. Ta rzecz genialnie podkręca smak
Dobra, pomysłowa marynata, to idealny pomysł na odczarowanie starego przepisu na kotlety schabowe.

Nie ma to jak swojskie, domowe schabowe. Czasem jednak nawet i najlepsze danie, może się łatwo znudzić. W takich wypadkach trzeba szukać nowych inspiracji, by nieco odświeżyć stare i ograne już dziesiątki razy przepisy. Wiele osób próbuje poprawiać smak swoich „schaboszczaków” poprzez marynowanie ich w mleku z cebulą. My proponujemy pójście o krok dalej. Jak łatwo można podkręcić smak swoich schabowych? Nasz pomysł specjalnie dla was na odświeżone schabowe to... jogurtowa marynata. Zanim jednak utaplacie swoje wszystkie kotlety w gęstym jogurcie, zróbcie coś jeszcze. Chodzi tutaj mianowicie o dodanie do jogurtu czosnku. Wystarczy obrać czosnek ze skórki i przecisnąć go przez praskę. Taka mieszanka sprawi, że kotlet nabierze nieco bałkańskiego, południowego charakteru. Grecja w domu bez wyjeżdżania na drogie wczasy! Śródziemnomorski charakter waszej potrawy, dopełni mizeria przypominająca nieco greckie tzatziki i ziemniaczki podane z koperkiem. Palce lizać! Przepis na kotlety schabowe marynowane w jogurcie Składniki: Ok. 50 dag schabu Pół opakowania jogurtu naturalnego typu greckiego  (ok. 10 dag) Bułka tarta 1 jajko Czosnek – 1-2 ząbki Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Schab pokrójcie na plastry. Pokrojone plastry rozbijcie na cienkie kotlety. Oprószcie kotlety odrobiną soli i pieprzu. Czosnek obierzcie ze skórki i przeciśnijcie przez praskę. Do miski przełóżcie jogurt, wymieszajcie go solidnie z czosnkiem i zamoczcie w nim wasze kotlety. Kotlety powinny marynować się w jogurcie od kilku godzin do nawet całej nocy. Po zamoczeniu kotletów należy włożyć je do lodówki. Po tym czasie zdejmijcie z kotletów nadmiar jogurtu. Panierujcie kotlety w...

Jakie przyprawy do schabowego? Polacy nagminnie pomijają 1 z nich
AdobeStock
Newsy
Jakie przyprawy do schabowego? Polacy nagminnie pomijają 1 z nich
Jak przygotować idealne schabowe? Czym najlepiej je przyprawić? Przeczytajcie, a wyjdą wam schabowe o jakich nawet nie śniliście!

W czym tkwi sekret idealnie chrupkiego i soczystego schabowego ? Na początku powinniśmy oczywiście zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. Kiedy już zakupimy świeży schab i pokroimy go na plastry, powinniśmy dobrze rozbić je z obu stron tłuczkiem a następnie oprószyć solą i pieprzem. Tak przygotowane kotlety maczamy w mące, a następnie w jajku i na koniec w bułce tartej . Mięso smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu – oleju lub smalcu. Czy zastanawialiście się kiedyś, czym poza solą i pieprzem, można przyprawić schabowe? Podpowiadamy! Najlepsze przyprawy do schabowych W wielu polskich domach do przyprawienia kotletów schabowych używa się jedynie soli i pieprzu. To błąd! Warto poeksperymentować również z innymi przyprawami, takimi jak ziołowy pieprz, czosnek czy majeranek. A co powiecie na schabowego z dodatkiem słodkiej lub ostrej papryki? Schabowy w słodkiej papryce Słodka papryka świetnie podkręca smak tradycyjnych kotletów schabowych. Jeżeli jesteście fanami nieco ostrzejszych smaków, możecie użyć wersji ostrej. Fajnym pomysłem będzie także uzupełnienie tych przypraw łyżeczką ostrej musztardy. Plastry mięsa obsypujemy przyprawami lub dodajemy je do rozkłóconego jajka. Wielu szefów kuchni poleca, by kawałki mięsa pozostawić na kilka godzin w mleku wymieszanym z przyprawami, dzięki czemu kotlety są bardziej soczyste. Kolejnym pomysłem jest zamoczenie schabowych w mleku i cebuli , którą usuwamy tuż przed panierowaniem. Spróbujcie tak przygotowanych schabowych, a na pewno pokochacie ich niebanalny smak! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też:  Przepis na kotlety schabowe z piekarnika. O wiele zdrowsze niż z patelni Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską. Doskonale na obiad i na kolację Przepis na bitki...

Tajemnica kotleta schabowego
Adobe Stock
Newsy
Zamarynujcie schabowego w... majonezie. Wyjdzie taki, że palce lizać. Ta marynata to mistrzostwo świata
Sposób na soczyste kotlety? Odpowiednia marynata! Przygotujcie w ten sposób schabowe, a będą doskonale smakowały.

Któż nie kocha kotletów schabowych? To klasyczne danie polskiej kuchni ma wielu miłośników. Najczęściej smażone w panierce i podawane w towarzystwie ziemniaków i kapusty, można przygotowywać naprawdę na wiele różnych sposobów! Co powiecie na małą odmianę? Tradycyjny schabowy Kotlety schabowe w Polsce mają dość długą historię. Przepis na to znane danie pojawił się w 1860 roku w książce kucharskiej „365 obiadów za pięć złotych” autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej, bardzo popularnej wówczas i uznanej autorki poradników dotyczących prowadzenia gospodarstwa domowego oraz gotowania. Najbardziej klasyczny przepis na kotlety to rozbite tłuczkiem płaty schabu, panierowane z dodatkiem przypraw w jajku i bułce tartej i smażone w głębokim tłuszczu – oleju lub na smalcu. Przepis na kotlety schabowe marynowane w majonezie Jeśli bardzo lubicie schabowe kotlety i szukacie jakiejś alternatywy, to wypróbujcie nieco inny przepis na to danie! Marynowane plastry schabu będą dużo bardziej kruche i soczyste, a smak niezwykle wyjątkowy. Do przygotowania marynowanych kotletów będą wam potrzebne poniższe składniki: 4 płaty schabowe 1-2 jajka Łyżka majonezu Łyżka świeżego koperku Łyżka świeżej natki pietruszki Pół płaskiej łyżeczki pieprzu Łyżka soku z cytryny Pół łyżeczki soli Bułka tarta Olej Przygotowanie Kotlety rozbijcie tłuczkiem. Do miseczki wbijcie całe jajka, dodajcie majonez, sok z cytryny, koperek, pietruszkę i pieprz. Dokładnie wymieszajcie Przelejcie marynatę do zamykanego pojemnika i zanurzcie w niej kotlety. Odstawcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmijcie kotlety z lodówki na około pół godziny przed smażeniem. Kotlety po kolei obtaczajcie w bułce...

schabowe bez mąki pszennej
iwa643/gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie do schabowych tę mąkę a zaskoczą was swoim smakiem. Wyjdą chrupiące, soczyste i wprost przepyszne
Czy można zrobić smaczne kotlety schabowe bez mąki pszennej? Jak najbardziej! A do tego jak wspaniale smakują!

Jesteście amatorami kotletów schabowych? Jeżeli nie boicie się eksperymentów w kuchni, to wypróbujcie ten smaczny przepis na kotlety. Wychodzą genialnie! Jaka panierka do schabowych? Kotlety schabowe można przygotować na wiele ciekawych sposobów! Zamiast używać tradycyjnej panierki z bułki tartej oraz prostych przypraw w postaci soli i pieprzu, można poeksperymentować! Na przykład używając zamiast bułki tartej chrupek kukurydzianych, pestek dyni, słonecznika albo płatków owsianych. Inna panierka stanowi bardzo ciekawą odmianę dla klasycznych kotletów! Nie bójcie się też użyć przypraw. Choć wiele osób preferuje prostotę i używa jedynie soli i pieprzu, to schabowe z dodatkiem papryki, oregano albo curry , też są bardzo smaczne! Wypróbujcie przepis na kotlety z tą ostatnią przyprawą i dodatkiem mąki kukurydzianej. Nie tylko świetnie smakują, ale też wyglądają wyjątkowo apetycznie! Przepis na schabowe w wyjątkowej panierce Do przygotowania schabowych według tego przepisu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 4 kawałki mięsa ze schabu na kotlety 2 jajka 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki pszennej Bułka tarta Curry Sól Olej do smażenia Jeżeli będziecie robić więcej kotletów, to zwiększcie odpowiednio ilość składników. Podana lista wystarczy na zrobienie 4 kotletów schabowych. Przygotowanie: Kotlety opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie ręcznikami papierowymi. Następnie obłóżcie mięso folią spożywczą z obu stron i rozbijcie tłuczkiem. Dzięki użyciu folii kotlety nie będą pryskały po całej kuchni, a włókna mięsa nie przykleją się do tłuczka. Trudno jest je później usunąć! Teraz do miseczki wbijcie dwa jajka i rozkłóćcie....