Przepis na tradycyjne schabowe jest prosty, łatwy, niezbyt skomplikowany nawet dla początkujących. Szybko się jednak nudzi.
Sposobów na kombinacje ze schabowymi jest doprawdy sporo. Poczynając od schabowych marynowanych w mleku z cebulą, a kończąc na podwójnym schabowym.
Ten ostatni to pomysł Magdy Gessler. Słynna restauratorka tak nazywa kotlet wysmażony z dwóch rodzajów mięsa. Więcej przeczytacie o tym w tym miejscu: Podwójny schabowy to hit. Jeśli lubicie dobrze zjeść, koniecznie zróbcie go na obiad
Wróćmy do bardziej tradycyjnych przepisów. Niemal wszystkie one zawierają w sobie panierkę złożoną z bułki, mąki i jajka. W tym przepisie na schabowe będzie nieco inaczej. Zapomnijcie o mące i jajku. Tutaj kluczową rolę odegra jogurt naturalny.
Zobacz także:
Jak zrobić smaczną marynatę do kotletów schabowych?
To właśnie jogurt będzie podstawą marynaty. Dodajcie do niego łyżkę miodu, łyżeczkę musztardy i nieco przypraw. Bajka.
Kotlety po zamarynowaniu powinny odstać swoje w lodówce. Nazajutrz lub po kilku godzinach wystarczy obtoczyć je w bułce tartej.
Pozostaje smażenie. Tutaj radzimy zastosowanie masła klarowanego – po to, by zachować delikatność jogurtowego smaku schabowych. No dobrze. Podstawy już za wami. Czas przystąpić do przygotowywania schabowych, jakich do tej pory nie próbowaliście!
Przepis na miękkie schabowe
Składniki:
- Ok. 80 dag-1 kg schabu pokrojonego w plastry
- ok. 15 dag jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- Łyżeczka musztardy
- Oregano
- Pieprz ziołowy
- Czosnek w proszku
- Sól
- Bułka tarta
- Olej lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
- Kotlety rozbijcie tłuczkiem, posólcie.
- W misce przygotujcie marynatę z jogurtu, musztardy, miodu i przypraw.
- Obtoczcie w niej dokładnie swoje kotlety i odstawcie do lodówki pod przykryciem na co najmniej 3-4 godziny.
- Następnie panierujcie tylko w bułce tartej – kotlety będą łatwo wsiąkały bułkę dzięki jogurtowi.
- Smażcie kotlety na rozgrzanym maśle klarowanym po kilka minut z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!