Pożarskie kotlety to danie obecne w polskich książkach kucharskich od II połowy XIX wieku. Były to kotlety przygotowywane z mielonego mięsa drobiowego z dodatkiem cielęciny. Istniały też inne wariacje tego dania – na przykład piersi z kurczaka faszerowano wątróbką. Swoją nazwę kotlety zawdzięczają pewnemu rosyjskiemu karczmarzowi o przezwisku Pożarski. Legenda głosi, że cesarz rosyjski Mikołaj I zatrzymał się u niego i był tak zachwycony podanym mu posiłkiem, że kazał dworskim kucharzom nauczyć się przygotowywać tę potrawę. I tak powstały kotlety Pożarskiego lub inaczej kotlety pożarskie. Poznajcie przepis!

Przepis na kotlety pożarskie

Do przygotowania tych smacznych kotletów z kurczaka potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • Kilogram mielonego mięsa drobiowego
  • 3 jajka
  • 2 kajzerki
  • 1 łyżka masła
  • Płaska łyżeczka tymianku
  • Posiekany pęczek pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z cytryny
  • Bułka tarta
  • Mleko
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Wbijcie jajka do dwóch misek, oddzielając żółtko od białek.
  2. W jednej misce utrzyjcie żółtko z masłem, a w drugiej ubijcie białka na sztywno.
  3. Zamoczcie kajzerki w mleku, by zmiękły.
  4. Następnie w dużej misce wymieszajcie wszystkie składniki: mięso mielone, odciśnięte z mleka bułki, płaską łyżeczkę tymianku, posiekaną pietruszkę, odrobinę soku z cytryny, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i pieprz do smaku oraz żółtka z masłem.
  5. Teraz delikatnie wymieszajcie masę na kotlety. W razie, gdyby wyszła zbyt rzadka, dosypcie trochę bułki tartej.
  6. Na koniec powoli wlewajcie do masy ubite białko, cały czas mieszając.
  7. Zwilżonymi wodą lub olejem dłońmi odrywajcie kawałki masy i formujcie z niej kotlety. Obtoczcie każdy kotlet w bułce tartej.
  8. Na dużej patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotleciki – około 3 minuty z każdej strony.
  9. Po usmażeniu połóżcie kotlety na blasze i wstawcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 5 minut. Smacznego!