kotlety drobiowe przepis
AdobeStock
Newsy

Kotlety pożarskie Kuronia to prawdziwa petarda. Dodał do nich jeden składnik, który wspaniale podkręca smak

Jeśli znudziły się wam zwykłe kotlety mielone, zróbcie kotleciki z drobiu. Dodanie jednej popularnej przyprawy sprawia, że smakują doskonale.

Pożarskie kotlety to danie obecne w polskich książkach kucharskich od II połowy XIX wieku. Były to kotlety przygotowywane z mielonego mięsa drobiowego z dodatkiem cielęciny. Istniały też inne wariacje tego dania – na przykład piersi z kurczaka faszerowano wątróbką. Swoją nazwę kotlety zawdzięczają pewnemu rosyjskiemu karczmarzowi o przezwisku Pożarski. Legenda głosi, że cesarz rosyjski Mikołaj I zatrzymał się u niego i był tak zachwycony podanym mu posiłkiem, że kazał dworskim kucharzom nauczyć się przygotowywać tę potrawę. I tak powstały kotlety Pożarskiego lub inaczej kotlety pożarskie. Poznajcie przepis!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety pożarskie

Do przygotowania tych smacznych kotletów z kurczaka potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także
Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

placki

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia

  • Kilogram mielonego mięsa drobiowego
  • 3 jajka
  • 2 kajzerki
  • 1 łyżka masła
  • Płaska łyżeczka tymianku
  • Posiekany pęczek pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z cytryny
  • Bułka tarta
  • Mleko
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Wbijcie jajka do dwóch misek, oddzielając żółtko od białek.
  2. W jednej misce utrzyjcie żółtko z masłem, a w drugiej ubijcie białka na sztywno.
  3. Zamoczcie kajzerki w mleku, by zmiękły.
  4. Następnie w dużej misce wymieszajcie wszystkie składniki: mięso mielone, odciśnięte z mleka bułki, płaską łyżeczkę tymianku, posiekaną pietruszkę, odrobinę soku z cytryny, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i pieprz do smaku oraz żółtka z masłem.
  5. Teraz delikatnie wymieszajcie masę na kotlety. W razie, gdyby wyszła zbyt rzadka, dosypcie trochę bułki tartej.
  6. Na koniec powoli wlewajcie do masy ubite białko, cały czas mieszając.
  7. Zwilżonymi wodą lub olejem dłońmi odrywajcie kawałki masy i formujcie z niej kotlety. Obtoczcie każdy kotlet w bułce tartej.
  8. Na dużej patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotleciki – około 3 minuty z każdej strony.
  9. Po usmażeniu połóżcie kotlety na blasze i wstawcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 5 minut. Smacznego!
Czym się różni kotlet pożarski od kotleta mielonego? Ważne są 2 rzeczy
Adobe Stock
Newsy
Oto, czym różni się kotlet pożarski od kotleta mielonego. Jesteście w stanie wskazać 3 różnice?
Nigdy nie jesteście pewni czy jecie kotleta pożarskiego czy mielonego? Odtąd nie będziecie mieli żadnych wątpliwości.

W PRL-u kotlet pożarski był chyba tak samo popularny jak zwykły mielony. Z tą różnicą, że mielone najczęściej przygotowywały mamy w domach, a pożarski królował w barach i restauracjach. Jadało się więc go raczej poza domem. Historia tego kotleta sięga jednak dużo dalej niż czasów PRL-u. Kto wymyślił kotlet pożarski i czym się różni od mielonego? Kotlet pożarski, inaczej „kotlet Pożarskiego” To kotlet, któremu przypisuje się królewskie pochodzenie. Autorem dania jest karczmarz o nazwisku Pożarski, który przyrządzał danie carowi Mikołajowi I. Z tego powodu autorstwo przysmaku Rosjanie próbują przypisać sobie. Inne przekazy podają, że kotlet powstał wcześniej, na dworze cara Aleksandra I, a jego twórcą był słynny kucharz Marie-Antoine Carême. Jedynie polska nazwa pochodzi od nazwisko dawnego kniazia Dymitra Pożarskiego. Niezależnie od korzeni potrawy, była ona popularna w Warszawie od co najmniej XIX w. Lucyna Ćwierciakiewiczowa pisała, że o nich, ze były robione z: …Resztek oskrobanych z drobiu, pomieszanych z cielęciną. Z kolei anonimowy poradnik kulinarny „Wydoskonalona kucharka”, z 1847 r. zalecał przyrządzanie ich z: …mięsa jarząbka i kurczęcia, posiekanych i ubitych w moździerzu z dodatkiem rozbitego jajka i muszkatołowej przyprawy. Czym się różni kotlet pożarski od kotleta mielonego? Są trzy zasadnicze różnice pomiędzy popularnym kotletem mielonym a kotletem pożarskim: Kotlety mielone są przyrządzane z mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego. Z kolei kotlety pożarskie powstawały z mięsa drobiowego. Co prawda w dzisiejszych czasach coraz częściej kotlety mielone robi się z drobiu lub choćby z dodatkiem drobiu, jednak nie są to oryginalne składniki mielonych, tylko współczesne ich...

"Podkręcone" kotlety pożarskie Jaśka Kuronia. Nie uwierzycie co zrobił z białkiem żeby były delikatniejsze
Instagram/Jasiek Kuroń, Adobe Stock
Newsy
Kotlety pożarskie Jaśka Kuronia. Wyjdą super puszyste, jeśli zrobicie tę 1 rzecz z białkami
Klasyczne danie w nowym wydaniu. Aż ślinka cieknie. Podajemy przepis na wyśmienite kotlety pożarskie, które na pewno przypadną wam do gustu.

Kotlet pożarski początkowo nazywany był „kotletem Pożarskiego” lub „kotletem à la Pożarski”. To panierowany kotlet siekany lub przyrządzony z mięsa mielonego. Według dawnych przekazów kotlet został przyrządzony przez karczmarza o nazwisku Pożarski, dla cara Mikołaja I.  Danie ponoć tak zasmakowało rosyjskiemu władcy, że polecił je na stałe włączyć do dworskiego jadłospisu. Jest to jedna z kilku wersji dotyczących historii powstania tego kotleta. Za chwilę powiemy wam, jak dziś pożarskiego przyrządza Jasiek Kuroń. Historia kotletów pożarskich Ten rodzaj kotleta szybko przywędrował z Rosji do Polski. W warszawskich restauracjach pożarskie były podawane już od połowy XIX w. Lucyna Ćwierciakiewiczówna przygotowywała je zaś z resztek drobiu oskrobywanych z kości, wymieszanych z mięsem cielęcym. Po raz pierwszy recepturę na pożarskie podano w poradniku kulinarnym anonimowych autorów pod tytułem „Wydoskonalona kucharka”, wydanym w 1847 r. Według tego przepisu należy przyrządzić kotlety z mięsa jarząbka i kurczęcia. Mięso powinno być najpierw posiekane i ubite w moździerzu. Do mięsa należało dodać rozbite jajko i przyprawić gałką muszkatołową. Kotlet pożarski był popularną, dostępną potrawą mięsną w czasach, gdy mięsa powszechnie brakowało. W PRL-u można je było dostać nawet w barach mlecznych. Był traktowany jak bardziej wykwintna wersja domowego mielonego, jadana na mieście. Przepis na kotlety pożarskie Jaśka Kuronia Przepis zaprezentowany przez wnuka znanego opozycjonisty końcówki PRL-u, Jacka Kuronia zapewne różni się od tych PRL-owskich, a już na pewno od XIX-wiecznych kotletów smażonych dla cara. Kucharz, zastosował pewien trik, dzięki któremu kotlety są delikatne i miękkie: - Kotlety pożarskie, które są nie tylko miękkie, delikatne ale też są...

Kotlet schabowy po parysku
krystyna300/gotujmy.pl
Newsy
Próbowaliście schabowego po parysku? Jeśli nie to od dziś już zawsze będziecie go tak robić
Wieprzowa odmiana znanego dania z piersi z kurczaka. Dlaczego nie? Smakuje równie dobrze jak swój pierwowzór!

Część z nas przyzwyczajona jest do tego, że po francusku przygotowuje się raczej kotlety drobiowe, z piersi kurczaka. Dziś czas na małą odmianę. Zamiast mięsa drobiowego, wybierzmy te wieprzowe. Oczywistym wyborem będzie więc łatwy do rozbicia schab. Tego rodzaju danie będzie świetnym urozmaiceniem na przykład na niedzielny obiad. Na pewno uda się wam zaskoczyć tym swoich domowników. Wbrew pozorom różnica między zwykłymi schabowymi, a tymi paryskimi nie jest zbyt duża. Sprowadza się głównie do wyboru odpowiednich przypraw. Kotlety paryskie nie obędą się bez świeżych ziół i czosnku. Z kolei typowe schabowe ograniczają się zwykle do soli i pieprzu. Drugą znaczącą różnicą będzie rezygnacja z bułki tartej. Właśnie bułka jest kluczowym składnikiem panierki zwykłych kotletów schabowych. W ich „paryskiej” wersji bułki zabraknie. Kotlety schabowe po parysku – przepis Składniki: 4 kotlety schabowe 1-2 jajka Mąka pszenna Sól i pieprz 1-2 ząbki czosnku Świeże zioła: natka pietruszki, oregano, bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn Olej i masło do smażenia Przygotowanie: Zacznijcie od dokładnego posiekania naszych ziół. Do przygotowania 4 kotletów nie będziecie potrzebowali ich dużej ilości. Za to musicie zadbać o różnorodność. Kotlety rozbijcie tłuczkiem na dość cienkie placki. Wykorzystajcie folię spożywczą, by nie pobrudzić całej kuchni. Rozbite kotlety przyprawcie solą, pieprzem oraz obranym i startym na tarce czosnkiem. Na koniec doprawcie kotlety posiekanymi ziołami. Panierujcie kotlety w mące i jajku i usmażcie na oleju z masłem na złoty kolor z obu stron. Podawajcie z gotowaną marchewką lub surówką i ziemniakami.

Kotlety mielone z kapustą pekińską. Przypominają gołąbki, ale są jeszcze pyszniejsze
mycha/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety mielone z kapustą pekińską. Przypominają gołąbki, ale są jeszcze pyszniejsze
Kotlety mielone z kapustą polecają się na obiad – są smaczne, sycące, a w smaku przypominają gołąbki. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Sprawdźcie sami!

Smaczne kotlety z dodatkiem kapusty pekińskiej to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Spodoba się zwłaszcza rodzicom, którym ciężko jest przekonać dzieci do jedzenia warzyw – maluchy nawet się nie zorientują, że „przemyciliście” w kotletach kapustę. Wypróbujcie przepis użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na kotlety mielone z kapustą pekińską Do przygotowania kotletów mielonych z kapustą będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 2 jajka Mała główka kapusty pekińskiej 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy w płynie (Maggi albo sos sojowy) Sól Pieprz Do sosu: 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Kapustę pekińską umyjcie i zdejmijcie wierzchnie liście. Poszatkujcie ją drobno i włóżcie do miski. Mięso przełóżcie do miski z kapustą i dodajcie dwa jajka, 2-3 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku oraz przyprawę w płynie Maggi lub sos sojowy ( o szkodliwości przyprawy Maggi pisaliśmy w tym artykule , dlatego zdecydowanie zachęcamy do użycia alternatywy, jaką jest sos sojowy ). Wyróbcie dokładnie masę rękami tak, by wszystkie składniki się połączyły. W razie potrzeby dosypcie więcej bułki tartej. Rękami formujcie masę w kształt kotletów – powinno wyjść około 10 sztuk. W międzyczasie wlejcie do garnka pół litra bulionu warzywnego albo drobiowego, dodajcie 2 łyżki koncentratu pomidorowego, wymieszajcie i zagotujcie. Do miski wsypcie bułkę tartą i obtoczcie w niej każdy kotlet. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotlety na średnim ogniu na ciemnozłoto. Usmażone kotlety włóżcie do garnka z bulionem i...