Kotlety mielone z rabarbarem. Przepis na mielone inaczej
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy

Kotlety mielone z rabarbarem. Przepis na mielone inaczej

Kotlety mielone to prawdziwa klasyka wśród polskich dań. Przygotujcie je w nieco innej wersji – z rabarbarem – a pokochacie ich wyrazisty i niebanalny smak. Zdradzamy przepis!

Co powiecie na mielone z... rabarbarem? Wielu kucharzy eksperymentuje i dodaje do mięsa mielonego dynię, marchewkę, cukinię, a nawet ogórki kiszone. Użytkowniczka serwisu gotujmy.pl proponuje rabarbar, a my jesteśmy zachwyceni tym połączeniem. To świetna alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych. Zróbcie je na dzisiejszy obiad, a nie pożałujecie!

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni, która regularnie gości w naszych domach. Istnieje wiele odmian tego dania, ale w tradycyjnej postaci jest to nic innego, jak mięso mielone z dodatkiem podsmażanej cebuli, przypraw i zamoczonej w mleku bułki, usmażone na rumiano na oleju.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kotlety mielone z rabarbarem

Kotlety mielone z rabarbarem to niebanalna i bardzo smaczna propozycja na obiad. Właśnie trwa sezon na rabarbar. Warzywo to jest bogatym źródłem witamin z grupy A, C oraz E. Zawiera też magnez, potas, kwas foliowy, sód, żelazo, wapń oraz błonnik, a także mnóstwo istotnych dla zdrowia antyoksydantów.

Wskazówka!

Jeśli planujecie kupić rabarbar, pamiętajcie, że jadalne są tylko łodygi. Liście zawierają toksyny i wysokie stężenie kwasu szczawiowego i pod żadnym pozorem nie należy ich spożywać. Same łodygi są mięsiste i mają kwaskowaty smak. Chociaż można je jeść na surowo, wiele osób woli spożywać je po ugotowaniu.

Przygotujcie klasyczne mielone z dodatkiem rabarbaru, a nie pożałujecie. Jesteśmy pewni, że zaskoczą was swoim smakiem!

Zobacz także
Kotlety mielone na ostro z koperkiem. Tani i prosty obiad dla całej rodziny

Kotlety mielone na ostro z koperkiem. Pokochacie ich ognisty smak

Pieczone gołąbki z kiełbasą. Przepis na smaczny i tani obiad

Pieczone gołąbki z kiełbasą. Przepis na smaczny i tani obiad (najlepiej z sosem pomidorowym!)

Składniki:

  • 300 g mielonego z łopatki
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 pęd rabarbaru
  • bułka tarta
  • sól i pieprz świeżo mielony do smaku
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie mielonych z rabarbarem:

  1. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy odciśniętą (wcześniej namoczoną w mleku lub wodzie) bułkę, jajko i mieszamy.
  2. Następnie dodajemy posiekaną zieleninę oraz rabarbar, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy.
  3. Z powstałej masy mięsnej formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym po kilka minut z wszystkich stron.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Proste i smaczne wołowe kotlety mielone z cebulką. Pokochacie ich oryginalny smak
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Proste i smaczne wołowe kotlety mielone z cebulką. Pokochacie ich oryginalny smak
Lubicie jeść kotlety mielone? Jeśli tak to koniecznie sprawdźcie nasz przepis na proste i pyszne kotlety mielone z wołowego mięsa z dodatkiem podsmażanej cebulki. Smakują naprawdę wybornie!

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce - absolutny klasyk naszej rodzimej kuchni. W tradycyjnej wersji przygotowuje się je poprzez połączenie świeżo zmielonego mięsa z namoczoną w mleku bułką, jajkiem, cebulką, ząbkiem czosnku i przyprawami – solą i pieprzem. Całość, po uformowaniu w kotleciki i obtoczeniu w bułce tartej, smaży się na rumiano na oleju. Do przygotowania kotletów mielonych najczęściej używa się mięsa wieprzowego, rzadziej – z indyka lub mięsa drobiowego. A co powiecie na kotlety mielone z mięsa wołowego? Proste i smaczne wołowe kotlety mielone z cebulką Wołowe kotlety mielone z cebulką to doskonały pomysł na pyszny obiad. Danie powstaje w mig i smakuje genialnie w połączeniu z ziemniakami i surówką. Przygotujcie je na obiad a nie pożałujecie. Jesteśmy pewni, że w mig znikną z talerzy. Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 3 łyżki wody 1 spora cebula 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Cebulkę obieramy i drobno kroimy, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy na nim cebulkę na złoty kolor. Odstawiamy do przestygnięcia. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy wodę, bułkę tartą, przyprawy oraz przestudzona cebulkę. Wyrabiamy masę mięsną i wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety mielone. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej. Rozgrzewamy patelnię z olejem. Na gorący tłuszcz kładziemy kotlety, zmniejszamy ogień i smażymy z obu stron na złoty kolor. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także:  Kotlety mielone po cygańsku to hit na polskich stołach. 1 składnik totalnie odmieni ich smak. Oszalejecie z wrażenia Te mielone od Kuronia biją na głowę każde inne....

Kotlety mielone na ostro z koperkiem. Tani i prosty obiad dla całej rodziny
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Kotlety mielone na ostro z koperkiem. Pokochacie ich ognisty smak
Kotleciki mielone z koperkiem na ostro, to świetny sposób na szybki i bardzo smaczny obiad. Przygotujcie je, a zakochacie się w ich oryginalnym smaku!

Ile gospodyń domowych, tyle pomysłów na kotlety mielone. W tradycyjnej wersji kotlety mielone to nic innego jak kotleciki uformowane z mielonego mięsa (najczęściej wieprzowego, ale może też być drobiowe, indycze oraz wołowe), podsmażonej na maśle cebuli, bułki zamoczonej w mleku i przypraw. Kotlety te obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na oleju. Najlepiej komponują się z tłuczonymi ziemniakami i różnego rodzaju surówkami, ale są też tacy, którzy lubią jeść je na zimno, z dodatkiem świeżego pieczywa. Jeśli lubicie oryginalne smaki, możecie przygotować kotlety mielone z liśćmi szpinaku , z cukinią , z kiszoną kapustą , a nawet z suszonymi pomidorami dodanymi do masy mięsnej. Możecie też przygotować je w wersji na ostro. Jak to zrobić? Podpowiadamy! Kotlety mielone na ostro z koperkiem Kotlety mielone na ostro z koperkiem to doskonała propozycja na smaczny, tani i sycący obiad. Co nadaje naszym kotletom ostrości? Jest to ząbek czosnku oraz specjalna kompozycja przypraw – ziołowego pieprzu i niezwykle zdrowego pieprzu Cayenne. Czy wiecie, że pieprz Cayenne (lub in. pieprz kajeński) ma mnóstwo właściwości zdrowotnych? Przyspiesza metabolizm, pomaga w uśmierzaniu bólu, zawiera cenne dla zdrowia przeciwutleniacze, witaminę C i karotenoidy, a także obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz pomaga zapobiegać sklejaniu się komórek i tworzeniu się skrzepów krwi. Przygotujcie mielone z pieprzem kajeńskim jeszcze dziś i zaskoczcie nimi swoich bliskich. Te kotleciki są naprawdę pyszne! Składniki: mięso mielone wieprzowe 250 g jajko 1 szt koperek pieprz Cayenne do smaku pieprz ziołowy do smaku sól ziołowa młynek do smaku ząbek czosnku 4 łyżki bułki tartej Przygotowanie mielonych na ostro: Do miseczki przekładamy...

Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad
Gotujmy.pl/BożenaMatuszczyk
Newsy
Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad
Kotlety mielone to tradycyjne, bardzo popularne w wielu polskich domach danie. Wzbogaćcie je, dodając do środka ugotowane na twardo jajko. W takim wydaniu smakują naprawdę pysznie!

Szukacie pomysłu na prosty i zarazem niebanalny obiad, ale nie chcecie po raz kolejny przygotowywać kotletów schabowych czy mielonych ? Zróbcie coś innego, co zaskoczy waszych bliskich. Co powiecie na pyszne drugie danie w postaci klopsów mielonych z ugotowanym na twardo jajkiem? Klopsy mielone z jajkiem na twardo Klopsy mielone z jajkiem na twardo to doskonała propozycja na tani, smaczny i bardzo sycący obiad. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to mięso mielone, ugotowane na twardo jajka, cebula, czosnek oraz przyprawy. Zaskoczcie swoich bliskich tak przygotowanymi kotletami, a na pewno poproszą o dokładkę. Danie jest niebanalne, sycące i naprawdę pyszne! Składniki: mięso mielone około 600 g, bułka namoczona w mleku, 1 jajko cebula 1 szt., 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, przyprawa do mielonego do smaku, Dodatkowo; jajka ugotowane na twardo u mnie 3 szt., (w zależności ile potrzebujemy klopsów), bułka tarta do panierowania, olej lub masło klarowne do smażenia, Przygotowanie: Do miski włożyć mięso mielone, parę razy przemieszać, aby mięso się związało i zrobiło się kleiste. Do mięsa dodać jajko, obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną w mleku, odciśniętą bułkę oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać (gdyby masa była zbyt luźna, można dodać odrobinę bułki tartej). Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli. Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą i obrać ze skorupek. Porcje masy nabierać w dłoń rozpłaszczyć, zrobić wgłębienie i włożyć obrane, ugotowane jajko. Jajko całe oblepić masą, a następnie panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle klarownym z każdej strony. Smacznego! Źródło:...

Mamy super przepis na pyszne wiosenne mielone. Jeden dodatek bardzo odświeża ich smak
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Mamy super przepis na pyszne wiosenne mielone. Jeden dodatek bardzo odświeża ich smak
Zróbcie kotlety mielone trochę inaczej. Ten składnik wiosennych mielonych bardzo do nich pasuje.

Wiosną warto trochę odświeżyć swój standardowy przepis na mielone i dodać do nich składnik, który spowoduje, że smak mielonych będzie jeszcze lepszy . Dzięki temu zaskoczysz swoich bliskich nową wersją tradycyjnych kotletów. Może zagoszczą u was na stole na stałe. Składniki na wiosenne mielone Ok. 500 g mięsa mielonego Jajko Szczypiorek Bułka Sól i pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Przygotowanie wiosennych mielonych Przygotowanie wiosennych mielonych nie będzie różnić się bardzo od tradycyjnych mielonych. Możecie zrobić je wiec ze swojego zwyczajowego przepisu. Dodajcie jednak do nich szczypiorek. Bardzo odświeża danie i jest lżejszy niż biała cebula, którą dodaje się do masy na mielone zazwyczaj. Włóżcie do miski mięso mielone. Zróbcie w mięsie wgłębienie. Dodajcie do niego jajko, doprawcie je solą i pieprzem. Szczypiorek umyjcie i drobno posiekajcie. Dołóżcie do mięsa mielonego. W międzyczasie namoczcie bułkę w mleku. Odsączcie bułkę i dorzućcie ją do masy na mielone. Całość dokładnie wyróbcie na jednolitą masę. Na talerz wysypcie bułkę tartą. Uformujcie pojedyncze kotlety i obtoczcie je w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie olej. Wyłóżcie na patelnię kolejno kotlety mielone. Smażcie je z każdej strony. Serwowanie kotletów mielonych Kotlety mielone serwujcie ziemniakami, ryżem, kasza lub po prostu z chlebem. Te lekkie kotlety są smaczne nie tylko na obiad. Mogą zastąpić drugie śniadanie z powodzeniem. Pamiętajcie, żeby do kotletów zaserwować też jakąś porcję warzyw. Sprawdzi się surówka z ogórków kiszonych lub kiszonej kapusty , buraczki , tarta marchewka lub tradycyjna mizeria . Źródło: gotujmy.pl Czytaj także:...