Kotlety mielone z piekarnika to niskokaloryczna alternatywa dla miłośników tego tradycyjnego, babcinego dania. W jaki sposób można odchudzić kotlety mielone, aby dalej smakowały doskonale?
Mielone z piekarnika – fit obiad
Kotlety mielone z piekarnika nie wymagają smażenia, dzięki czemu są znacznie zdrowsze. Można je także przyrządzić z mięsa z indyka (zamiast wieprzowego), które ma znacznie więcej korzystnych właściwości dla osób na diecie. Jeśli jeszcze dodacie mielone płatki owsiane, będą bogate w błonnik i znacząco przyspieszą trawienie!
Przepis na drobiowe kotlety mielone z piekarnika
To szybki, prosty i bardzo zdrowy pomysł na obiad, który posmakuje także dzieciom! Danie bogate jest w błonnik oraz białko i zawiera niewielkie ilości tłuszczu.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka soli, pieprzu, papryki słodkiej i curry
Przygotowanie pieczonych mielonych z indyka:
- Cebulę i czosnek obierzcie z łusek oraz ścierajcie na tarce jarzynowej do miski.
- Dodajcie mielone mięso, jajko, płatki i przyprawy.
- Wszystkie składniki wyróbcie na jednorodną masę za pomocą dłoni.
- Z masy mięsnej formujcie nieduże kotlety i układajcie je na blaszce (dobrze posmarujcie blaszkę olejem lub połóżcie papier do pieczenia).
- Włóżcie blaszkę z kotletami do nagrzanego piekarnika i pieczcie przez 30 minut w 180 stopniach (po upłynięciu połowy czasu, przewróćcie kotlety na drugą stronę). Podawajcie z dowolnymi dodatkami.
Źródło: Gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: