Kotlety mielone z piekarnika to niskokaloryczna alternatywa dla miłośników tego tradycyjnego, babcinego dania. W jaki sposób można odchudzić kotlety mielone, aby dalej smakowały doskonale?

Mielone z piekarnika – fit obiad

Kotlety mielone z piekarnika nie wymagają smażenia, dzięki czemu są znacznie zdrowsze. Można je także przyrządzić z mięsa z indyka (zamiast wieprzowego), które ma znacznie więcej korzystnych właściwości dla osób na diecie. Jeśli jeszcze dodacie mielone płatki owsiane, będą  bogate w błonnik i znacząco przyspieszą trawienie!

Przepis na drobiowe kotlety mielone z piekarnika

To szybki, prosty i bardzo zdrowy pomysł na obiad, który posmakuje także dzieciom! Danie bogate jest w błonnik oraz białko i zawiera niewielkie ilości tłuszczu.

Składniki: 

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka soli, pieprzu, papryki słodkiej i curry

Przygotowanie pieczonych mielonych z indyka:

  1. Cebulę i czosnek obierzcie z łusek oraz ścierajcie na tarce jarzynowej do miski.
  2. Dodajcie mielone mięso, jajko, płatki i przyprawy.
  3. Wszystkie składniki wyróbcie na jednorodną masę za pomocą dłoni.
  4. Z masy mięsnej formujcie nieduże kotlety i układajcie je na blaszce (dobrze posmarujcie blaszkę olejem lub połóżcie papier do pieczenia).
  5. Włóżcie blaszkę z kotletami do nagrzanego piekarnika i pieczcie przez 30 minut w 180 stopniach (po upłynięciu połowy czasu, przewróćcie kotlety na drugą stronę). Podawajcie z dowolnymi dodatkami.

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: