Kotlety mielone z liśćmi szpinaku. Idealne do kaszy i surówki z buraków
iziona/Gotujmy.pl
Newsy

Kotlety mielone z liśćmi szpinaku. Idealne do kaszy i surówki z buraków

Kotlety mielone to tradycyjne polskie danie, które bardzo często serwowane jest na babcinych stołach podczas rodzinnych obiadów. Można jednak je urozmaicić i nadać im świeżego, bardziej nowoczesnego smaku!
Aleksandra Zaborowska
kwiecień 10, 2021

Mielone bardzo często podawane są z gotowanymi ziemniakami i smażonymi buraczkami. To tradycyjne zestawienie od lat cieszy się ogromnym powodzeniem, a jego popularność nie słabnie. To, wbrew pozorom, dobrze zrównoważone danie obiadowe. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z czym podawać kotlety mielone?

Chociaż same kotlety są dość tłuste, ziemniaki z wody podawane bez śmietany czy masła, nie są kaloryczne. Zawierają za to dużo cennych witamin i składników odżywczych. Buraczki, które nie są zasmażane w dużej ilości tłuszczu, również mają właściwości cenne dla zdrowia. To prawdziwa skarbnica witaminy C, witamin z grupy B, a także A, E i K. W burakach znajdziemy również dużo wapnia, żelaza, fosforu, potasu czy cynku. Poniżej przedstawiamy przepis, który przemyci do kotletów jeszcze więcej wartościowych warzyw.

Zobacz także

Przepis na kotlety mielone z liśćmi szpinaku

Składniki:

  • 0 dag mięsa mielonego wieprzowego u mnie z szynki
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • 2 spore garście małych i świeżych liści szpinaku
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Dodatkowo:

  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Bułkę namoczyć. Kiedy nasiąknie mlekiem lub wodą, odciskamy z niej nadmiar płynu i dodajemy do mięsa mielonego. 
  2. Następnie dodajemy jajko, przyprawy, drobno posiekaną cebule i czosnek oraz liście szpinaku w całości lub delikatnie posiekane.
  3. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną (gdyby była za luźna, można dodać łyżkę kaszy manny lub bułki tartej). Z masy mięsnej formujemy kotlety.
  4. Obtaczamy w drobnej bułce tartej (cieniutka warstwa). Na patelni rozgrzewamy minimalną ilość oleju, a kotlety smażymy na złoty kolor na średnim ogniu.

Źródło: Gotujemy.pl

Czytaj też:

Komentarze