Kotlety mielone z liśćmi szpinaku. Idealne do kaszy i surówki z buraków
iziona/Gotujmy.pl
Newsy

Kotlety mielone z liśćmi szpinaku. Idealne do kaszy i surówki z buraków

Kotlety mielone to tradycyjne polskie danie, które bardzo często serwowane jest na babcinych stołach podczas rodzinnych obiadów. Można jednak je urozmaicić i nadać im świeżego, bardziej nowoczesnego smaku!

Mielone bardzo często podawane są z gotowanymi ziemniakami i smażonymi buraczkami. To tradycyjne zestawienie od lat cieszy się ogromnym powodzeniem, a jego popularność nie słabnie. To, wbrew pozorom, dobrze zrównoważone danie obiadowe. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z czym podawać kotlety mielone?

Chociaż same kotlety są dość tłuste, ziemniaki z wody podawane bez śmietany czy masła, nie są kaloryczne. Zawierają za to dużo cennych witamin i składników odżywczych. Buraczki, które nie są zasmażane w dużej ilości tłuszczu, również mają właściwości cenne dla zdrowia. To prawdziwa skarbnica witaminy C, witamin z grupy B, a także A, E i K. W burakach znajdziemy również dużo wapnia, żelaza, fosforu, potasu czy cynku. Poniżej przedstawiamy przepis, który przemyci do kotletów jeszcze więcej wartościowych warzyw.

Zobacz także
Proste i smaczne wołowe kotlety mielone z cebulką. Pokochacie ich oryginalny smak

Proste i smaczne wołowe kotlety mielone z cebulką. Pokochacie ich oryginalny smak

Mielone panierowane w... solonych paluszkach. Tak chrupiące jeszcze nigdy nie były

Mielone panierowane w... solonych paluszkach. Tak chrupiące jeszcze nigdy nie były

Przepis na kotlety mielone z liśćmi szpinaku

Składniki:

  • 0 dag mięsa mielonego wieprzowego u mnie z szynki
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • 2 spore garście małych i świeżych liści szpinaku
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Dodatkowo:

  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Bułkę namoczyć. Kiedy nasiąknie mlekiem lub wodą, odciskamy z niej nadmiar płynu i dodajemy do mięsa mielonego. 
  2. Następnie dodajemy jajko, przyprawy, drobno posiekaną cebule i czosnek oraz liście szpinaku w całości lub delikatnie posiekane.
  3. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną (gdyby była za luźna, można dodać łyżkę kaszy manny lub bułki tartej). Z masy mięsnej formujemy kotlety.
  4. Obtaczamy w drobnej bułce tartej (cieniutka warstwa). Na patelni rozgrzewamy minimalną ilość oleju, a kotlety smażymy na złoty kolor na średnim ogniu.

Źródło: Gotujemy.pl

Czytaj też:

Takich mielonych jeszcze nie jedliście. Kto raz ich spróbuje, nie będzie chciał innych
Newsy
Takich mielonych jeszcze nie jedliście. Kto raz ich spróbuje, nie będzie chciał innych
Według wielu osób są o wiele lepsze niż te tradycyjne. Spróbujecie?

Coraz więcej Polaków decyduje się na przejście na wegetarianizm albo weganizm. Nawet osoby, które nie zrezygnowały z jedzenia mięsa, kupują go z roku na rok coraz mniej. W sklepach z łatwością można znaleźć wege odpowiedniki mięsnych smakołyków.  Niektóre, odpowiednio przyrządzone, smakują identycznie jak mięso!  Wiele osób często jest zaskoczonych, gdy spróbuje wegetariańskiego dania – potrafią doskonale imitować mięsny smak. Jeśli nigdy wcześniej nie próbowaliście, koniecznie zróbcie wegański smalczyk z fasoli albo flaki z boczniaków. Te przepisy biją rekordy popularności! Zamienniki mięsa Sprawdźcie, czym można zastąpić mięso: Tofu – najbardziej znany sojowy produkt. Tempeh – również sojowy zamiennik, może imitować rybę. Seitan – zrobiony z glutenu pszennego, odpowiednio przygotowany jest niemal nie do odróżnienia od mięsa. Rośliny strączkowe – doskonałe źródło białka Warzywa – boczniaki, bakłażan, kalafior i wiele, wiele innych. Przepis na wegańskie kotlety mielone Składniki 300 g roślinnego zamiennika mięsa mielonego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 kajzerka lub tarta bułka 1 jajko 200ml mleka Bułka tarta Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Do miski przełóżcie roślinny zamiennik mięsa. Cebulę zetrzyjcie na tarce na małych oczkach i przełóżcie do „mięsa”. Do masy dodajcie jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kajzerkę namoczcie w misce z mlekiem, a następnie odciśnijcie.  Dodajcie kajzerkę oraz przyprawy i dokładnie wyróbcie na gładką masę. Uformujcie kotlety równej wielkości, obtoczcie je w bułce tartej (lub w jajku i bułce) i usmażcie na patelni na rozgrzanym...

mielone z marchewką
Gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie do mięsa mielonego 1 warzywo a kotlety jeszcze bardziej zyskają na smaku. Niezawodny sposób babć. Lepszych nie jedliście
Co można dodać do mięsa na kotlety mielone? Oczywiście, powinno to być jajko, starkowana lub podsmażona cebulka, 2 ząbki czosnku, zamoczona w mleku kajzerka oraz przyprawy. A co powiecie na kotlety z dodatkiem starkowanej marchewki?

Przepis na tradycyjne mielone każdy już dobrze zna. Żeby kotlety wyszły idealne w smaku, należy kupić dobrej jakości mielone mięso (najlepiej dwa rodzaje), dodać do niego jajko, podsmażoną lub starkowaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kajzerkę zamoczoną w mleku oraz przyprawy. Mielone jeszcze bardziej zyskają na smaku – i walorach zdrowotnych – gdy dodamy do nich starkowaną marchewkę. Mielone z dodatkiem marchewki Mielone z dodatkiem marchewki to pyszna, zdrowa i bardzo sycąca propozycja na obiad. Marchewka to smaczne i zdrowe warzywo, które jest cennym źródłem beta karotenu, błonnika, witaminy K1, potasu i przeciwutleniaczy. Regularne jedzenie marchewek poprawia zdrowie oczu, sprzyja utracie wagi i znacząco obniża poziom cholesterolu. Jeżeli marzy wam się w kuchni jakaś odmiana, sprawdźcie nasz pomysł na mielone z marchewką. Dzięki startej marchewce i odrobinie koncentratu pomidorowego, kotleciki zyskają nie tylko bardzo ciekawy smak, ale i rewelacyjny kolor. Składniki: 400 g mięsa mielonego 1 marchewka 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka koncentratu pomidorowego Olej do smażenia Bułka tarta do obtoczenia Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do świeżo zmielonego mięsa mielonego dodajemy jajka i bułkę tartą. Mięso przyprawiamy do smaku przyprawami – solą i pieprzem. Do masy ścieramy na tarce o średnich oczkach marchewkę i całość bardzo starannie mieszamy. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Z mięsnej masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Smacznego!

Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci
Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci

Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnych kotletów mielonych, które goszczą na stole zamiennie ze schabowym. To klasyczne polskie danie uwielbiane przez wszystkich, a nawet turystów odwiedzających Polskę. Można przygotować je z wielu rodzajów mięsa. Wybór odpowiedniego jest kwestią indywidualną.  Mielone z dodatkiem prażonej cebulki smażone na smalcu Zazwyczaj klasyczny przepis na kotlety mielone, zaleca starcie lub pokrojenie cebuli i dodanie surowej do masy mięsnej. Jednak wcześniejsze jej podsmażenie, doda daniu dodatkowego aromatu. Poza tym, warto takie mięso smażyć na smalcu. Wiele osób się wzbrania przed jego używaniem, aczkolwiek wbrew pozorom, to zdrowy i racjonalny wybór. Warto dodać, że ten rodzaj tłuszczu, podkręca smak całego dania. To dwa kluczowe składniki, które w pozytywny sposób wpływają na efekt końcowy potrawy. Przepis na kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką Składniki: 600 mięsa mielonego z indyka 1 czerstwa bułka pszenna 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej 1 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego 3 cebule ½ szklanki bułki tartej 1 jajko 5 łyżek smalcu ze skwarkami olej do smażenia Przygotowanie: Czerstwą bułkę pszenną zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia. Mięso mielone z indyka przełóżcie do miski. Bułkę dokładnie odciśnijcie z nadmiaru wody, później przełóżcie ją do miski z mięsem. Cebulę obierzcie i drobno pokrójcie. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do momentu aż się zarumieni i będzie delikatnie chrupiącą. Odstawcie ją do ostudzenia. Do miski dodajcie przyprawę uniwersalną, podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, pieprz kolorowy mielony oraz rozbite jajko. Całość...

kotlety mielone z cukinią
Adobe Stock
Newsy
Genialny trik na pulchne kotlety mielone. Dodajcie do mięsa kilka łyżek 1 składnika, a zyskają nowego charakteru
Soczyste kotlety mielone to po prostu niebo w gębie. Jednak ich przygotowanie nie zawsze jest proste. Sprawdźcie ten patent, aby za każdym razem wychodziły idealnie!

Kotlety mielone to tuż obok schabowych najpopularniejsze danie w Polsce. Najczęściej jest serwowane z tłuczonymi ziemniakami, buraczkami czy mizerią . Ich przygotowanie wymaga przestrzegania kilku podstawowych zasad, po to aby wyszły pyszne. Zastosujcie jeden trik, a za każdym razem będą idealnie soczyste. Tradycyjne kotlety mielone przygotowuje się z dobrej jakości mięsa mielonego. Im bardziej tłuste tym lepsze kotlety. Zazwyczaj dodaje się również cebulę, która podkręca nieco smak potrawy. Niektóre gospodynie dodają także przeciśnięty przez praskę czosnek. Co zrobić, by kotlety mielone nie były suche? Oprócz tego ważne jest jajko, które ma za zadanie scalić całą masę. Istotne są również przyprawy. Najlepiej sprawdzają się standardowe, czyli sól oraz pieprz. Niemniej jednak niemal cały smak potrawy powinien wychodzić od mięsa i dodatków. Na pewno zdarzyło się wam, że kotlety mielone wyszły nieco za suche. Dzieje się tak, gdy nie dysponujecie wystarczająco tłustym mięsem mielonym. W takim wypadku można uratować potrawę, wykorzystując jeden sprytny trik. Wystarczy zastosować patent kucharzy i do masy mięsnej dodać startą cukinię . Dzięki niej usmażone mielone będą odpowiednio pulchne i soczyste. Przetestujcie ten trik i zaskoczcie bliskich. Przepis na kolety mielone z sekretnym dodatkiem Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 bułka, może być czerstwa 1 szklanka mleka 1 cebula 1 cukinia 1 jajko bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie:  Bułkę przełóżcie do miski i zalejcie szklanką mleka na około 10 minut. Cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce bądź bardzo drobno posiekajcie. Do dużej miski włóżcie mięso mielone, a do niego dodajcie...