Kotlety mielone z kapustą pekińską. Przypominają gołąbki, ale są jeszcze pyszniejsze
mycha/gotujmy.pl
Newsy

Kotlety mielone z kapustą pekińską. Przypominają gołąbki, ale są jeszcze pyszniejsze

Kotlety mielone z kapustą polecają się na obiad – są smaczne, sycące, a w smaku przypominają gołąbki. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Sprawdźcie sami!
Katarzyna Wyborska
kwiecień 23, 2021

Smaczne kotlety z dodatkiem kapusty pekińskiej to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Spodoba się zwłaszcza rodzicom, którym ciężko jest przekonać dzieci do jedzenia warzyw – maluchy nawet się nie zorientują, że „przemyciliście” w kotletach kapustę. Wypróbujcie przepis użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety mielone z kapustą pekińską

Do przygotowania kotletów mielonych z kapustą będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
  • 2 jajka
  • Mała główka kapusty pekińskiej
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka przyprawy w płynie (Maggi albo sos sojowy)
  • Sól
  • Pieprz

Zobacz także

Do sosu:

  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

  1. Kapustę pekińską umyjcie i zdejmijcie wierzchnie liście. Poszatkujcie ją drobno i włóżcie do miski.
  2. Mięso przełóżcie do miski z kapustą i dodajcie dwa jajka, 2-3 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku oraz przyprawę w płynie Maggi lub sos sojowy (o szkodliwości przyprawy Maggi pisaliśmy w tym artykule, dlatego zdecydowanie zachęcamy do użycia alternatywy, jaką jest sos sojowy).
  3. Wyróbcie dokładnie masę rękami tak, by wszystkie składniki się połączyły. W razie potrzeby dosypcie więcej bułki tartej.
  4. Rękami formujcie masę w kształt kotletów – powinno wyjść około 10 sztuk.
  5. W międzyczasie wlejcie do garnka pół litra bulionu warzywnego albo drobiowego, dodajcie 2 łyżki koncentratu pomidorowego, wymieszajcie i zagotujcie.
  6. Do miski wsypcie bułkę tartą i obtoczcie w niej każdy kotlet.
  7. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotlety na średnim ogniu na ciemnozłoto.
  8. Usmażone kotlety włóżcie do garnka z bulionem i przecierem pomidorowym. Gdy zawartość ponownie się zagotuje, zmniejszcie ogień i duście pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie kapusta w kotletach powinna być już miękka.

I gotowe! Kotlety mielone z kapustą będą wspaniale smakowały z tłuczonymi ziemniakami i świeżą surówką, na przykład z marchewki z chrzanem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze