Kotlety mielone z kaparami i prażonym słonecznikiem. Pokochacie ich niebanalny smak
Gotujmy.pl/MonikaT83
Newsy

Kotlety mielone z kaparami i prażonym słonecznikiem. Pokochacie ich niebanalny smak

Tradycyjne kotlety nie musza być trudne! Pokochacie ten smak.
Anna Urbańska
kwiecień 12, 2021

Kotlety mielone goszczą pewnie często na waszych stołach. To bardzo znany mięsny dodatek do obiadu. Szybko mogą się jednak znudzić. Jeśli macie ochotę na eksperyment, proponujemy wam zrobienie kotletów mielonych z dodatkiem kaparów. Bardzo wzbogacają one smak mięsa i dodają kwaskowego aromatu. Zróbcie je na obiad. Wszyscy domownicy będą zachwyceni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na mielone kotlety z kaparami i prażonym słonecznikiem

  • 150 g mięsa mielonego
  • ¼ cebuli
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki kaparów w zalewie octowej
  • 2 czubate łyżki słonecznika
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • szczypta słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • świeżo mielony pieprz
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • Sos do kotletów z kaparami:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 łyżeczki musztardy

Zobacz także

Przygotowanie kotletów mielonych z kaparami i słonecznikiem

  1. Rozgrzejcie patelnię. Wyłóżcie na niej ziarna słonecznika i prażcie je, aż lekko się podpieką na rumiany kolor.
  2. Ostudźcie uprażone ziarna słonecznika.
  3. Do miski włóżcie mielone mięso.
  4. Pokrójcie drobno cebulę i czosnek. Dodajcie je do mięsa i wymieszajcie.
  5. Wrzućcie do miski słonecznik.
  6. Kapary odsączcie z zalewy i posiekajcie na mniejsze kawałki. Możecie użyć tez kaparów w całości, ale mają one intensywniejszy smak.
  7. Dodajcie kapary do miski z mięsem.
  8. Przyprawcie mięso sosem sojowym, tymiankiem, świeżo mielonym pieprzem.
  9. Wyróbcie masę mięsną rękami.
  10. W benderze zmielcie płatki owsiane na mąkę owsianą.
  11. Dodajcie płatki do mięsa i wyróbcie je jeszcze raz. Gdyby była taka potrzeba, dodajcie do masy wodę.
  12. Uformujcie owalne kotleciki i smażcie je z obydwu stron na rumiano.
  13. Zróbcie sos musztardowy. Na patelnie po smażeniu kotletów dodajcie masło.
  14. Roztopcie masło i dodajcie mąkę. Zróbcie zasmażkę.
  15. Stopniowo dodawajcie mleko, mieszając cały czas. Doprowadźcie sos do wrzenia. Dodajcie do sosu musztardę i świeżo mielony pieprz.
  16. Podawajcie kotlety z sosem musztardowym oraz ziemniakami albo ryżem.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze