Kotlety mielone z kaparami i prażonym słonecznikiem. Pokochacie ich niebanalny smak
Gotujmy.pl/MonikaT83
Newsy

Kotlety mielone z kaparami i prażonym słonecznikiem. Pokochacie ich niebanalny smak

Tradycyjne kotlety nie musza być trudne! Pokochacie ten smak.

Kotlety mielone goszczą pewnie często na waszych stołach. To bardzo znany mięsny dodatek do obiadu. Szybko mogą się jednak znudzić. Jeśli macie ochotę na eksperyment, proponujemy wam zrobienie kotletów mielonych z dodatkiem kaparów. Bardzo wzbogacają one smak mięsa i dodają kwaskowego aromatu. Zróbcie je na obiad. Wszyscy domownicy będą zachwyceni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na mielone kotlety z kaparami i prażonym słonecznikiem

  • 150 g mięsa mielonego
  • ¼ cebuli
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki kaparów w zalewie octowej
  • 2 czubate łyżki słonecznika
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • szczypta słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • świeżo mielony pieprz
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • Sos do kotletów z kaparami:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 łyżeczki musztardy
Zobacz także
Przepis na kotlety mielone z niespodzianką. Ich smak zaskoczy każdego

Przepis na kotlety mielone z niespodzianką. Ich smak zaskoczy każdego

Kotlety mielone z liśćmi szpinaku. Idealne do kaszy i surówki z buraków

Kotlety mielone z liśćmi szpinaku. Idealne do kaszy i surówki z buraków

Przygotowanie kotletów mielonych z kaparami i słonecznikiem

  1. Rozgrzejcie patelnię. Wyłóżcie na niej ziarna słonecznika i prażcie je, aż lekko się podpieką na rumiany kolor.
  2. Ostudźcie uprażone ziarna słonecznika.
  3. Do miski włóżcie mielone mięso.
  4. Pokrójcie drobno cebulę i czosnek. Dodajcie je do mięsa i wymieszajcie.
  5. Wrzućcie do miski słonecznik.
  6. Kapary odsączcie z zalewy i posiekajcie na mniejsze kawałki. Możecie użyć tez kaparów w całości, ale mają one intensywniejszy smak.
  7. Dodajcie kapary do miski z mięsem.
  8. Przyprawcie mięso sosem sojowym, tymiankiem, świeżo mielonym pieprzem.
  9. Wyróbcie masę mięsną rękami.
  10. W benderze zmielcie płatki owsiane na mąkę owsianą.
  11. Dodajcie płatki do mięsa i wyróbcie je jeszcze raz. Gdyby była taka potrzeba, dodajcie do masy wodę.
  12. Uformujcie owalne kotleciki i smażcie je z obydwu stron na rumiano.
  13. Zróbcie sos musztardowy. Na patelnie po smażeniu kotletów dodajcie masło.
  14. Roztopcie masło i dodajcie mąkę. Zróbcie zasmażkę.
  15. Stopniowo dodawajcie mleko, mieszając cały czas. Doprowadźcie sos do wrzenia. Dodajcie do sosu musztardę i świeżo mielony pieprz.
  16. Podawajcie kotlety z sosem musztardowym oraz ziemniakami albo ryżem.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Przepis na kotlety mielone z młodą kapustą. W sam raz na wiosnę
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone z młodą kapustą. W sam raz na wiosnę
Sezon na młodą kapustą już trwa, dlatego grzechem byłoby nie gotowanie smacznych dań z jej udziałem. Na przykład tej wariacji na temat kotletów mielonych.

Kotlety mielone, młode ziemniaczki i sałata ze śmietaną lub mizeria – tak jada się w co drugim polskim domu późną wiosną czy wczesnym latem. W tym roku zamieszajcie troszkę w tradycyjnym przepisie na mielone. Polecamy na przykład poniższy przepis jednej z użytkowniczek naszego serwisu. To nie jest zwykła receptura na „mieloniaki” – w składzie oprócz mięsa znajduje się także młoda kapusta. Dzięki temu danie w pewnym sensie może niektórym przypominać dobrze znane gołąbki bez zawijania. Przepis na kotlety mielone z młodą kapustą Składniki: 50 dag mielonego mięsa z łopatki lub szynki wieprzowej 2 duże jajka Ćwierć młodej kapusty Pęczek świeżego koperku 1 mała cebula 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz czarny świeżo mielony Bułka tarta do obtoczenia Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Kapustę pozbawcie zewnętrznych liści, oczyśćcie i posiekajcie bardzo drobno. Koperek posiekajcie na desce i wymieszajcie z kapustą. Do miski lub innego naczynia włóżcie mięso, wbijcie jajka, dodajcie kapustę z koperkiem. Obierzcie cebulę i drobno pokrójcie, po czym dodajcie ją do mięsa. Doprawcie całość solą i pieprzem i wymieszajcie najlepiej ręcznie na gładką masę. Formujcie kotlety o tradycyjnej wielkości. Obtoczcie kolety w bułce tartej. Rozgrzejcie patelnię, dodajcie na nią odrobinę oleju. Smażcie kotlety z obu stron na brązowy kolor. Uważajcie przy przewracaniu kotletów na drugą stronę – kotlety z dodatkiem młodej kapusty są delikatniejsze i kruchsze, przez co mogą łatwo się rozpaść. Podawajcie z młodymi ziemniakami i surówką lub mizerią. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Jeżeli jesteście smakoszami kotletów mielonych, musicie spróbować innych wersji tego...

Kotlety mielone z kapustą pekińską. Przypominają gołąbki, ale są jeszcze pyszniejsze
mycha/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety mielone z kapustą pekińską. Przypominają gołąbki, ale są jeszcze pyszniejsze
Kotlety mielone z kapustą polecają się na obiad – są smaczne, sycące, a w smaku przypominają gołąbki. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Sprawdźcie sami!

Smaczne kotlety z dodatkiem kapusty pekińskiej to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Spodoba się zwłaszcza rodzicom, którym ciężko jest przekonać dzieci do jedzenia warzyw – maluchy nawet się nie zorientują, że „przemyciliście” w kotletach kapustę. Wypróbujcie przepis użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na kotlety mielone z kapustą pekińską Do przygotowania kotletów mielonych z kapustą będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 2 jajka Mała główka kapusty pekińskiej 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy w płynie (Maggi albo sos sojowy) Sól Pieprz Do sosu: 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Kapustę pekińską umyjcie i zdejmijcie wierzchnie liście. Poszatkujcie ją drobno i włóżcie do miski. Mięso przełóżcie do miski z kapustą i dodajcie dwa jajka, 2-3 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku oraz przyprawę w płynie Maggi lub sos sojowy ( o szkodliwości przyprawy Maggi pisaliśmy w tym artykule , dlatego zdecydowanie zachęcamy do użycia alternatywy, jaką jest sos sojowy ). Wyróbcie dokładnie masę rękami tak, by wszystkie składniki się połączyły. W razie potrzeby dosypcie więcej bułki tartej. Rękami formujcie masę w kształt kotletów – powinno wyjść około 10 sztuk. W międzyczasie wlejcie do garnka pół litra bulionu warzywnego albo drobiowego, dodajcie 2 łyżki koncentratu pomidorowego, wymieszajcie i zagotujcie. Do miski wsypcie bułkę tartą i obtoczcie w niej każdy kotlet. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotlety na średnim ogniu na ciemnozłoto. Usmażone kotlety włóżcie do garnka z bulionem i...

Kotlety mielone z piekarnika. Przepis na dietetyczny obiad
slodkokwasnakuchnia1/Gotujmy.pl
Newsy
Kotlety mielone z indyka z piekarnika. Przepis na dietetyczny obiad
Wypróbujcie przepis na drobiowe mielone z piekarnika. Kotlety mielone wcale nie muszą ociekać tłuszczem i zawierać setek kalorii. Przygotujecie je także w wersji fit!

Kotlety mielone z piekarnika to niskokaloryczna alternatywa dla miłośników tego tradycyjnego, babcinego dania. W jaki sposób można odchudzić kotlety mielone, aby dalej smakowały doskonale? Mielone z piekarnika – fit obiad Kotlety mielone z piekarnika nie wymagają smażenia, dzięki czemu są znacznie zdrowsze. Można je także przyrządzić z mięsa z indyka (zamiast wieprzowego), które ma znacznie więcej korzystnych właściwości dla osób na diecie. Jeśli jeszcze dodacie mielone płatki owsiane, będą  bogate w błonnik i znacząco przyspieszą trawienie! Przepis na drobiowe kotlety mielone z piekarnika To szybki, prosty i bardzo zdrowy pomysł na obiad, który posmakuje także dzieciom! Danie bogate jest w błonnik oraz białko i zawiera niewielkie ilości tłuszczu. Składniki:  500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka soli, pieprzu, papryki słodkiej i curry Przygotowanie pieczonych mielonych z indyka: Cebulę i czosnek obierzcie z łusek oraz ścierajcie na tarce jarzynowej do miski. Dodajcie mielone mięso, jajko, płatki i przyprawy. Wszystkie składniki wyróbcie na jednorodną masę za pomocą dłoni. Z masy mięsnej formujcie nieduże kotlety i układajcie je na blaszce (dobrze posmarujcie blaszkę olejem lub połóżcie papier do pieczenia). Włóżcie blaszkę z kotletami do nagrzanego piekarnika i pieczcie przez 30 minut w 180 stopniach (po upłynięciu połowy czasu, przewróćcie kotlety na drugą stronę). Podawajcie z dowolnymi dodatkami. Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: Przepis na kotlety mielone z pokrzywą. Maj to ostatni dzwonek, by je przygotować Kotlety mielone inaczej. Przepis na podłużne mielone z papryką Kotlety mielone inaczej: z...

Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci
Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci

Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnych kotletów mielonych, które goszczą na stole zamiennie ze schabowym. To klasyczne polskie danie uwielbiane przez wszystkich, a nawet turystów odwiedzających Polskę. Można przygotować je z wielu rodzajów mięsa. Wybór odpowiedniego jest kwestią indywidualną.  Mielone z dodatkiem prażonej cebulki smażone na smalcu Zazwyczaj klasyczny przepis na kotlety mielone, zaleca starcie lub pokrojenie cebuli i dodanie surowej do masy mięsnej. Jednak wcześniejsze jej podsmażenie, doda daniu dodatkowego aromatu. Poza tym, warto takie mięso smażyć na smalcu. Wiele osób się wzbrania przed jego używaniem, aczkolwiek wbrew pozorom, to zdrowy i racjonalny wybór. Warto dodać, że ten rodzaj tłuszczu, podkręca smak całego dania. To dwa kluczowe składniki, które w pozytywny sposób wpływają na efekt końcowy potrawy. Przepis na kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką Składniki: 600 mięsa mielonego z indyka 1 czerstwa bułka pszenna 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej 1 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego 3 cebule ½ szklanki bułki tartej 1 jajko 5 łyżek smalcu ze skwarkami olej do smażenia Przygotowanie: Czerstwą bułkę pszenną zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia. Mięso mielone z indyka przełóżcie do miski. Bułkę dokładnie odciśnijcie z nadmiaru wody, później przełóżcie ją do miski z mięsem. Cebulę obierzcie i drobno pokrójcie. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do momentu aż się zarumieni i będzie delikatnie chrupiącą. Odstawcie ją do ostudzenia. Do miski dodajcie przyprawę uniwersalną, podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, pieprz kolorowy mielony oraz rozbite jajko. Całość...