Kotlety mielone goszczą pewnie często na waszych stołach. To bardzo znany mięsny dodatek do obiadu. Szybko mogą się jednak znudzić. Jeśli macie ochotę na eksperyment, proponujemy wam zrobienie kotletów mielonych z dodatkiem kaparów. Bardzo wzbogacają one smak mięsa i dodają kwaskowego aromatu. Zróbcie je na obiad. Wszyscy domownicy będą zachwyceni.
Przepis na mielone kotlety z kaparami i prażonym słonecznikiem
- 150 g mięsa mielonego
- ¼ cebuli
- Ząbek czosnku
- 2 łyżki kaparów w zalewie octowej
- 2 czubate łyżki słonecznika
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- szczypta słodkiej papryki
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- świeżo mielony pieprz
- 3 łyżki płatków owsianych
- Sos do kotletów z kaparami:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- ¾ szklanki mleka
- 2 łyżeczki musztardy
Przygotowanie kotletów mielonych z kaparami i słonecznikiem
- Rozgrzejcie patelnię. Wyłóżcie na niej ziarna słonecznika i prażcie je, aż lekko się podpieką na rumiany kolor.
- Ostudźcie uprażone ziarna słonecznika.
- Do miski włóżcie mielone mięso.
- Pokrójcie drobno cebulę i czosnek. Dodajcie je do mięsa i wymieszajcie.
- Wrzućcie do miski słonecznik.
- Kapary odsączcie z zalewy i posiekajcie na mniejsze kawałki. Możecie użyć tez kaparów w całości, ale mają one intensywniejszy smak.
- Dodajcie kapary do miski z mięsem.
- Przyprawcie mięso sosem sojowym, tymiankiem, świeżo mielonym pieprzem.
- Wyróbcie masę mięsną rękami.
- W benderze zmielcie płatki owsiane na mąkę owsianą.
- Dodajcie płatki do mięsa i wyróbcie je jeszcze raz. Gdyby była taka potrzeba, dodajcie do masy wodę.
- Uformujcie owalne kotleciki i smażcie je z obydwu stron na rumiano.
- Zróbcie sos musztardowy. Na patelnie po smażeniu kotletów dodajcie masło.
- Roztopcie masło i dodajcie mąkę. Zróbcie zasmażkę.
- Stopniowo dodawajcie mleko, mieszając cały czas. Doprowadźcie sos do wrzenia. Dodajcie do sosu musztardę i świeżo mielony pieprz.
- Podawajcie kotlety z sosem musztardowym oraz ziemniakami albo ryżem.
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: