Kotlety mielone goszczą pewnie często na waszych stołach. To bardzo znany mięsny dodatek do obiadu. Szybko mogą się jednak znudzić. Jeśli macie ochotę na eksperyment, proponujemy wam zrobienie kotletów mielonych z dodatkiem kaparów. Bardzo wzbogacają one smak mięsa i dodają kwaskowego aromatu. Zróbcie je na obiad. Wszyscy domownicy będą zachwyceni.

Przepis na mielone kotlety z kaparami i prażonym słonecznikiem

  • 150 g mięsa mielonego
  • ¼ cebuli
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki kaparów w zalewie octowej
  • 2 czubate łyżki słonecznika
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • szczypta słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • świeżo mielony pieprz
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • Sos do kotletów z kaparami:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 łyżeczki musztardy

Przygotowanie kotletów mielonych z kaparami i słonecznikiem

  1. Rozgrzejcie patelnię. Wyłóżcie na niej ziarna słonecznika i prażcie je, aż lekko się podpieką na rumiany kolor.
  2. Ostudźcie uprażone ziarna słonecznika.
  3. Do miski włóżcie mielone mięso.
  4. Pokrójcie drobno cebulę i czosnek. Dodajcie je do mięsa i wymieszajcie.
  5. Wrzućcie do miski słonecznik.
  6. Kapary odsączcie z zalewy i posiekajcie na mniejsze kawałki. Możecie użyć tez kaparów w całości, ale mają one intensywniejszy smak.
  7. Dodajcie kapary do miski z mięsem.
  8. Przyprawcie mięso sosem sojowym, tymiankiem, świeżo mielonym pieprzem.
  9. Wyróbcie masę mięsną rękami.
  10. W benderze zmielcie płatki owsiane na mąkę owsianą.
  11. Dodajcie płatki do mięsa i wyróbcie je jeszcze raz. Gdyby była taka potrzeba, dodajcie do masy wodę.
  12. Uformujcie owalne kotleciki i smażcie je z obydwu stron na rumiano.
  13. Zróbcie sos musztardowy. Na patelnie po smażeniu kotletów dodajcie masło.
  14. Roztopcie masło i dodajcie mąkę. Zróbcie zasmażkę.
  15. Stopniowo dodawajcie mleko, mieszając cały czas. Doprowadźcie sos do wrzenia. Dodajcie do sosu musztardę i świeżo mielony pieprz.
  16. Podawajcie kotlety z sosem musztardowym oraz ziemniakami albo ryżem.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: