Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy

Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci

Aleksandra Żarkiewicz
kwiecień 12, 2021

Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnych kotletów mielonych, które goszczą na stole zamiennie ze schabowym. To klasyczne polskie danie uwielbiane przez wszystkich, a nawet turystów odwiedzających Polskę. Można przygotować je z wielu rodzajów mięsa. Wybór odpowiedniego jest kwestią indywidualną. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mielone z dodatkiem prażonej cebulki smażone na smalcu

Zazwyczaj klasyczny przepis na kotlety mielone, zaleca starcie lub pokrojenie cebuli i dodanie surowej do masy mięsnej. Jednak wcześniejsze jej podsmażenie, doda daniu dodatkowego aromatu. Poza tym, warto takie mięso smażyć na smalcu.

Wiele osób się wzbrania przed jego używaniem, aczkolwiek wbrew pozorom, to zdrowy i racjonalny wybór. Warto dodać, że ten rodzaj tłuszczu, podkręca smak całego dania. To dwa kluczowe składniki, które w pozytywny sposób wpływają na efekt końcowy potrawy.

Zobacz także

Przepis na kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką

Składniki:

  • 600 mięsa mielonego z indyka
  • 1 czerstwa bułka pszenna
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego
  • 3 cebule
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek smalcu ze skwarkami
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Czerstwą bułkę pszenną zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia.
  2. Mięso mielone z indyka przełóżcie do miski.
  3. Bułkę dokładnie odciśnijcie z nadmiaru wody, później przełóżcie ją do miski z mięsem.
  4. Cebulę obierzcie i drobno pokrójcie.
  5. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do momentu aż się zarumieni i będzie delikatnie chrupiącą. Odstawcie ją do ostudzenia.
  6. Do miski dodajcie przyprawę uniwersalną, podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, pieprz kolorowy mielony oraz rozbite jajko. Całość dokładnie wymieszajcie od uzyskania jednolitej masy.
  7. Na patelnię dodajcie smalec ze skwarkami. 
  8. Z masy mięsnej uformujcie zgrabne kotleciki. Układajcie je na dobrze rozgrzanej patelni. Kotlety mielone smażcie z obu stron na złoty kolor na niewielkim ogniu.
  9. Usmażone mielone przełóżcie na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  10. Kotlety mielone z prażoną cebulką podawajcie razem z gotowanymi ziemniakami oraz świeżą surówką. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Czytaj także:

Komentarze