Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy

Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci

Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci

Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnych kotletów mielonych, które goszczą na stole zamiennie ze schabowym. To klasyczne polskie danie uwielbiane przez wszystkich, a nawet turystów odwiedzających Polskę. Można przygotować je z wielu rodzajów mięsa. Wybór odpowiedniego jest kwestią indywidualną. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mielone z dodatkiem prażonej cebulki smażone na smalcu

Zazwyczaj klasyczny przepis na kotlety mielone, zaleca starcie lub pokrojenie cebuli i dodanie surowej do masy mięsnej. Jednak wcześniejsze jej podsmażenie, doda daniu dodatkowego aromatu. Poza tym, warto takie mięso smażyć na smalcu.

Wiele osób się wzbrania przed jego używaniem, aczkolwiek wbrew pozorom, to zdrowy i racjonalny wybór. Warto dodać, że ten rodzaj tłuszczu, podkręca smak całego dania. To dwa kluczowe składniki, które w pozytywny sposób wpływają na efekt końcowy potrawy.

Zobacz także
Zupa ogórkowa z pulpecikami. Dodajcie pajdę chleba a nie będziecie już potrzebować 2 dania

Zupa ogórkowa z pulpecikami. Dodajcie pajdę chleba, a nie będziecie już potrzebować 2 dania

Przepis na smaczne nerki wieprzowe. Usmażcie je na tym tłuszczu a będą obłędne

Przepis na smaczne nerki wieprzowe. Usmażcie je na tym tłuszczu, a będą obłędne

Przepis na kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką

Składniki:

  • 600 mięsa mielonego z indyka
  • 1 czerstwa bułka pszenna
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego
  • 3 cebule
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek smalcu ze skwarkami
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Czerstwą bułkę pszenną zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia.
  2. Mięso mielone z indyka przełóżcie do miski.
  3. Bułkę dokładnie odciśnijcie z nadmiaru wody, później przełóżcie ją do miski z mięsem.
  4. Cebulę obierzcie i drobno pokrójcie.
  5. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do momentu aż się zarumieni i będzie delikatnie chrupiącą. Odstawcie ją do ostudzenia.
  6. Do miski dodajcie przyprawę uniwersalną, podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, pieprz kolorowy mielony oraz rozbite jajko. Całość dokładnie wymieszajcie od uzyskania jednolitej masy.
  7. Na patelnię dodajcie smalec ze skwarkami. 
  8. Z masy mięsnej uformujcie zgrabne kotleciki. Układajcie je na dobrze rozgrzanej patelni. Kotlety mielone smażcie z obu stron na złoty kolor na niewielkim ogniu.
  9. Usmażone mielone przełóżcie na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  10. Kotlety mielone z prażoną cebulką podawajcie razem z gotowanymi ziemniakami oraz świeżą surówką. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Czytaj także:

kotlety mielone z cukinią
Adobe Stock
Newsy
Genialny trik na pulchne kotlety mielone. Dodajcie do mięsa kilka łyżek 1 składnika, a zyskają nowego charakteru
Soczyste kotlety mielone to po prostu niebo w gębie. Jednak ich przygotowanie nie zawsze jest proste. Sprawdźcie ten patent, aby za każdym razem wychodziły idealnie!

Kotlety mielone to tuż obok schabowych najpopularniejsze danie w Polsce. Najczęściej jest serwowane z tłuczonymi ziemniakami, buraczkami czy mizerią . Ich przygotowanie wymaga przestrzegania kilku podstawowych zasad, po to aby wyszły pyszne. Zastosujcie jeden trik, a za każdym razem będą idealnie soczyste. Tradycyjne kotlety mielone przygotowuje się z dobrej jakości mięsa mielonego. Im bardziej tłuste tym lepsze kotlety. Zazwyczaj dodaje się również cebulę, która podkręca nieco smak potrawy. Niektóre gospodynie dodają także przeciśnięty przez praskę czosnek. Co zrobić, by kotlety mielone nie były suche? Oprócz tego ważne jest jajko, które ma za zadanie scalić całą masę. Istotne są również przyprawy. Najlepiej sprawdzają się standardowe, czyli sól oraz pieprz. Niemniej jednak niemal cały smak potrawy powinien wychodzić od mięsa i dodatków. Na pewno zdarzyło się wam, że kotlety mielone wyszły nieco za suche. Dzieje się tak, gdy nie dysponujecie wystarczająco tłustym mięsem mielonym. W takim wypadku można uratować potrawę, wykorzystując jeden sprytny trik. Wystarczy zastosować patent kucharzy i do masy mięsnej dodać startą cukinię . Dzięki niej usmażone mielone będą odpowiednio pulchne i soczyste. Przetestujcie ten trik i zaskoczcie bliskich. Przepis na kolety mielone z sekretnym dodatkiem Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 bułka, może być czerstwa 1 szklanka mleka 1 cebula 1 cukinia 1 jajko bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie:  Bułkę przełóżcie do miski i zalejcie szklanką mleka na około 10 minut. Cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce bądź bardzo drobno posiekajcie. Do dużej miski włóżcie mięso mielone, a do niego dodajcie...

Mielone panierowane w... solonych paluszkach. Tak chrupiące jeszcze nigdy nie były
Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Mielone panierowane w... solonych paluszkach. Tak chrupiące jeszcze nigdy nie były
Kotlety mielone każdy zna bardzo dobrze, gdyż często goszczą na stole. Tradycyjnie panierowane są bułce tartej, ale te z dodatkiem paluszków solonych są o niebo lepsze. Przygotujcie je i zaskoczcie swoich bliskich!

Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez tradycyjnego kotleta mielonego z ziemniaczkami i surówką. Gości on na stole zamiennie ze schabowym. To dwa najpopularniejsze polskie dania, które przygotowuje się zarówno na co dzień, jak i od święta. Zachwycają swoim smakiem, dzięki czemu nikt nie przejdzie obok nich obojętnie. Panierka z paluszków solonych Tradycyjne kotlety mielone są panierowane w bułce tartej. To klasyka, którą zna każdy. Jednak chcąc uzyskać jeszcze bardziej chrupiące danie, wystarczy zamienić bułkę na rozdrobnione paluszki solone. Dzięki nim mielone będą jeszcze bardziej aromatyczne, a z zewnątrz będą idealnie chrupać. Taka wersja kotletów z pewnością mile zaskoczy bliskich. Przepis na kotlety mielone panierowane w słonych paluszkach Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 bułka pszenna 1 szklanka mleka 80 g paluszków solonych sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Bułkę pszenną przełóżcie do miski i zalejcie szklanką mleka. Odstawcie ją do nasiąknięcia. W międzyczasie przygotujcie maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem z drobnymi oczkami. Łopatkę wieprzową umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym i pokrójcie w większe kawałki. Bułkę pszenną odciśnijcie z nadmiaru mleka. Mięso zmielcie w maszynce wraz z bułką. Cebulę i czosnek obierzcie z łupinek. Cebulę drobno posiekajcie, a czosnek przeciśnijcie przez praskę bądź użyjcie rozdrabniacza. Przygotowane warzywa dodajcie do mięsa wraz z rozbitymi jajkami. Doprawcie je do smaku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszajcie. Paluszki wyspycie do pojemnika rozdrabniacza i zmiksujcie je na niewielkie kawałki. Później przesypcie je na talerz. Z mięsnej masy uformujcie zgrabne...

mięso mielone
Newsy
Suche mielone to zmora wielu osób. Oto jak ten problem rozwiązują doświadczone gospodynie
Znowu wasze kotlety mielone wyszły suche i twarde jak kamień? Oto garść porad, dzięki którym za każdym razem będą wychodziły delikatne i soczyste.

Chyba nie ma nic gorszego niż potrawa, która zupełnie nie wyszła. Spędzacie pół dnia najpierw w sklepie albo na bazarze, a potem w kuchni, poświęcacie swój czas i pieniądze, a efekt nie jest taki, jakiego oczekiwaliście… Złość jest tym większa, jeśli nie macie nic innego, co moglibyście podać na obiad. Sprawdźcie, jak się ustrzec przed zbyt suchymi kotletami mielonymi. Mało tłuste mięso Oto najczęstsza przyczyna suchych mielonych. Potrawy z wołowiny często są mało soczyste. To również tyczy się mielonych z kurczaka lub indyka. To po prostu zbyt chudy rodzaj mięsa. Za to samo mięso wieprzowe będzie zbyt tłuste. Jak rozwiązać ten problem? Najlepsze mieloniaki wychodzą, gdy połączycie mielone mięso wieprzowe z wołowym oraz odrobiną cielęciny, jeśli ją lubicie. W mięsnym możecie poprosić o zmielenie nieco tłustszego kawałka np. schabu karkowego lub łopatki. Jeśli kupiliście już mięso, to możecie dodać do niego odrobinę masła lub smalcu. Ten trik doświadczonych gospodyń domowych potrafi zdziałać cuda. Bułka do mielonych Jeśli zazwyczaj dodajecie tartą bułkę do mielonych, to może być ona przyczyną tego, że kotlety wychodzą za suche. O wiele lepsza będzie kajzerka namoczona w mleku. Sprawi, że mięso zyska wilgoć, a po usmażeniu będzie soczyste. Najlepsza proporcja to 2-3 bułki i pół kilograma mięsa. Jeśli dodajecie cebulę, to możecie zmniejszyć ilość dodawanego pieczywa. Ile smażyć mielone? Kotletom wystarczy smażenie przez 5 minut z każdej strony. To sprawi, że się nie przypalą, ale zyskają przyjemną, chrupiąca warstwę z zewnątrz, a w środku dojdą zachowując soczystość. Koniecznie smażcie mielone na dobrze rozgrzanym tłuszczu – oleju z odrobiną masła. Pamiętajcie, żeby nie smażyć ich zbyt długo, bo to prosta droga do...

Jakie mięso wybrać na kotlety mielone?
Pixabay
Newsy
Wielu Polaków robi z tego mięsa mielone. Ich smak woła o pomstę do nieba. Nadają się do wyrzucenia
Do przyrządzenia tradycyjnych kotletów mielonych, większość Polaków wykorzystuje mięso wieprzowo-wołowe. To błąd.

Połączenie wieprzowiny z wołowiną być może dla niektórych jest smaczne, ale okazuje się, że zdecydowanie za tłuste, a co za tym idzie - niezdrowe. Właśnie dlatego do przygotowania mielonych, powinniście wybrać mieszankę innych gatunków mięs.  Jakie mięso na mielone? Ważne, by jednym ze składników masy było chude mięso. Jednak nie decydujcie się na to z marketów. Najlepiej wybrać się do rzeźnika, gdzie dostaniecie dobrej jakości mięso w kawałku, które sprzedawca może zmielić na waszych oczach. My polecamy przyrządzić kotlety mielone z mięsa wieprzowego i indyczego. Smakują naprawdę bajecznie i są zdecydowanie mniej tłuste. Przepis na idealne mielone Będziecie potrzebować 300 gramów wieprzowego mięsa mielonego 300 gramów mięsa mielonego z indyka 2 ząbków czosnku 1 czerstwej kajzerki 250 ml mleka 1 cebuli 1 jajka Bułki tartej do panierowania Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie W dużej misce umieśćcie oba rodzaje mięsa.  Czerstwą kajzerkę podzielcie na mniejsze kawałki, umieśćcie w niewielkiej misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu odciśnijcie ją z mleka i dodajcie do mięsa. Cebulkę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na mocno rozgrzanym oleju. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię. Całość smażcie przez ok. 3 minuty, a następnie przełóżcie do miski z mięsem. Do masy dodajcie również jajko, sól, pieprz, oraz ¼ szklanki wody. Całość wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak przygotowanego mięsa zacznijcie formować niewielkie kotlety. W głębszym talerzu umieśćcie bułkę tartą i obtoczcie w niej wasze mielone.  Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie...