Jeśli kochacie cebulę, a mielone to wasz najlepszy przyjaciel, koniecznie połączcie te sympatie. Bowiem w duecie tworzą naprawdę niezwykle smakowicie i przede wszystkim aromatyczne danie. Z pewnością nie oprze mu się żaden smakosz.

Przepis jest dziecinnie prosty. Do jego przygotowania potrzebujecie naprawdę duuuużo cebuli. Najprawdopodobniej czeka was więc szybka wyprawa do sklepu. Nie zapomnijcie też zaopatrzyć się w pęczek świeżego koperku. Do dzieła!

Przepis na kotlety mielone duszone z cebulką

Będziecie potrzebować:

  • 500 gramów mięsa mielonego
  • 5 cebul
  • 1 czerstwej kajzerki
  • 1 jajka
  • 3 łyżek smalcu
  • 1 pęczku świeżego kopru
  • 100 ml mleka
  • Bułki tartej
  • Przypraw: soli, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych, słodkiej papryki

     

Przygotowanie:

  1. Czerstwą bułkę umieśćcie w niewielkiej misce, zalejcie mlekiem i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Po upływie tego czasu, odciśnijcie ją z płynu.
  2. Jedną cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Koper umyjcie i również posiekajcie.
  3. Mięso umieśćcie w dużej misce i dodajcie do niego jajko, odciśniętą kajzerkę, posiekaną cebulę i koper, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni.
  4. Z tak powstałej masy, zacznijcie formować średniej wielkości kotlety, a następnie obtoczcie je w bułce tartej.
  5. Na rozgrzanej patelni rozpuśćcie smalec i umieśćcie na nim kotlety. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Pilnujcie, by ogień nie był zbyt duży, inaczej mięso spali się z wierzchu, a w środku pozostanie surowe. 
  6. Tak przygotowane kotlety wykładajcie na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  7. Resztę cebul (cztery) obierzcie, posiekajcie w pióra i umieśćcie na czystej patelni ze smalcem. Dodajcie liście laurowe i ziele angielskie. Całość duście, aż do miękkości cebuli.
  8. Po kilkunastu minutach do cebuli dodajcie usmażone wcześniej kotlety. Naczynie przykryjcie pokrywką i duście jego zawartość jeszcze przez ok. 10 minut.

Gotowe!

Źródło: gotujmy

Zobacz także: