Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kapusty. Zakochacie się w ich smaku
monikaT83/gotujmy.pl
Newsy

Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kapusty. Zakochacie się w ich smaku

Mielone wyjdą naprawdę chrupiące, jeśli dodacie do mięsa trochę kiszonej kapusty. A do tego jak smakują!
Katarzyna Wyborska
marzec 28, 2021

Co powiecie na mielone z kapustą? Ale nie w formie dodatku do kotletów na talerzu, tylko dodanej do masy mięsnej! Tak zrobione mielone smakują naprawdę wyjątkowo. Wypróbujcie poniższy przepis.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na kotlety mielone z kiszoną kapustą

Do przygotowania chrupiących mielonych z dodatkiem kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 250 g wieprzowego mięsa mielonego z łopatki
  • Garść kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • Pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • Pół łyżeczki soli czosnkowej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki wody
  • Mąka
  • Olej do smażenia

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Przepłuczcie kapustę pod zimną, bieżącą wodą. Odciśnijcie na sitku i przełóżcie na deskę do krojenia. Poszatkujcie bardzo drobno.
  2. Na patelnię wlejcie łyżkę oleju i rozgrzejcie. Kiedy będzie już gorący, wsypcie poszatkowaną kapustę. Podsmażcie.
  3. Kiedy kapusta się nieco usmaży, wlejcie na patelnię pół szklanki wody i duście, aż całkiem odparuje. Przed wlaniem wody przykryjcie patelnię pokrywką, uchylcie i wtedy wlejcie wodę – dzięki temu tłuszcz nie będzie pryskał na boki. Po odparowaniu wody zdejmijcie patelnię z kuchenki i odstawcie do ostudzenia.
  4. Obierzcie cebulę i bardzo drobno pokrójcie.
  5. Do miski włóżcie mięso mielone, dodajcie pokrojoną cebulę i ostudzoną kiszoną kapustę. Doprawcie mielonym pieprzem, papryką i solą czosnkową. Dokładnie wymieszajcie.
  6. Rozbijcie jedno jajko i dodajcie do mięsa. Wlejcie dwie łyżki wody i cały czas wyrabiając wsypujcie bułkę tartą (łącznie 4 łyżki). Masa nie powinna się rozpadać, ale nie może też być zbyt zbita. Dokładnie wyróbcie i odstawcie do lodówki na godzinę.
  7. Po godzinie wyjmijcie mięso i formujcie z niego kotlety. Każdy kotlet obtoczcie w mące.
  8. Na patelni rozgrzejcie olej i gdy będzie już gorący, ostrożnie kładźcie na patelnię kotlety. Smażcie równo z obu stron na złoty kolor.

I gotowe! Tak przygotowane kotlety będą świetnie smakowały z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i świeżej surówki. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze