
Co powiecie na mielone z kapustą? Ale nie w formie dodatku do kotletów na talerzu, tylko dodanej do masy mięsnej! Tak zrobione mielone smakują naprawdę wyjątkowo. Wypróbujcie poniższy przepis.
Przepis na kotlety mielone z kiszoną kapustą
Do przygotowania chrupiących mielonych z dodatkiem kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 250 g wieprzowego mięsa mielonego z łopatki
- Garść kapusty kiszonej
- 1 cebula
- Pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- Pół łyżeczki mielonego pieprzu
- Pół łyżeczki soli czosnkowej
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki wody
- Mąka
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Przepłuczcie kapustę pod zimną, bieżącą wodą. Odciśnijcie na sitku i przełóżcie na deskę do krojenia. Poszatkujcie bardzo drobno.
- Na patelnię wlejcie łyżkę oleju i rozgrzejcie. Kiedy będzie już gorący, wsypcie poszatkowaną kapustę. Podsmażcie.
- Kiedy kapusta się nieco usmaży, wlejcie na patelnię pół szklanki wody i duście, aż całkiem odparuje. Przed wlaniem wody przykryjcie patelnię pokrywką, uchylcie i wtedy wlejcie wodę – dzięki temu tłuszcz nie będzie pryskał na boki. Po odparowaniu wody zdejmijcie patelnię z kuchenki i odstawcie do ostudzenia.
- Obierzcie cebulę i bardzo drobno pokrójcie.
- Do miski włóżcie mięso mielone, dodajcie pokrojoną cebulę i ostudzoną kiszoną kapustę. Doprawcie mielonym pieprzem, papryką i solą czosnkową. Dokładnie wymieszajcie.
- Rozbijcie jedno jajko i dodajcie do mięsa. Wlejcie dwie łyżki wody i cały czas wyrabiając wsypujcie bułkę tartą (łącznie 4 łyżki). Masa nie powinna się rozpadać, ale nie może też być zbyt zbita. Dokładnie wyróbcie i odstawcie do lodówki na godzinę.
- Po godzinie wyjmijcie mięso i formujcie z niego kotlety. Każdy kotlet obtoczcie w mące.
- Na patelni rozgrzejcie olej i gdy będzie już gorący, ostrożnie kładźcie na patelnię kotlety. Smażcie równo z obu stron na złoty kolor.
I gotowe! Tak przygotowane kotlety będą świetnie smakowały z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i świeżej surówki. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl