Co powiecie na kotlety mielone z kapustą kiszoną? Ale nie w formie dodatku do kotletów na talerzu, tylko dodanej do masy mięsnej! Tak zrobione mielone smakują naprawdę wyjątkowo. Wypróbujcie poniższy przepis.

Czy można dodać do kotletów mielonych kapustę kiszoną?

Co stanie się, kiedy zdecydujecie się na taką nieoczywistą zmianę w klasycznym przepisie na kotlety mielone? Odrobina kwaśnej, kiszonej kapusty podkręci nudny, typowo mięsny smak mieloniaków. 

Kotlety staną się lekko ostre, nabiorą także odrobinę lekkości w porównaniu do ich standardowej wersji. To jednak nie wszystko. Nie musicie bać się o to, że kapusta zdominuje smak mięsa - wystarczy dodać na ok. 50 dag mięsa 1-2 garści kiszonej kapusty. Jeżeli boicie się, że wióry kapusty będą źle prezentowały się w kotlecie - przyłóżcie się do jej krojenia. Warto zrobić to jak najdrobniej.

Składniki:

  • 50 dag wieprzowego mięsa mielonego z łopatki
  • Garść kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • Kilka ząbków czosnku
  • Pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • Pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • Mąka
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Przepłuczcie kapustę pod zimną, bieżącą wodą. Odciśnijcie na sitku i przełóżcie na deskę do krojenia. Poszatkujcie bardzo drobno.
  2. Obierzcie cebulę i bardzo drobno pokrójcie.
  3. Do miski włóżcie mięso mielone, dodajcie pokrojoną cebulę i kiszoną kapustę. Doprawcie mielonym pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładnie wymieszajcie.
  4. Rozbijcie jedno jajko i dodajcie do mięsa. Wlejcie dwie łyżki wody i cały czas wyrabiając wsypujcie bułkę tartą (łącznie 4 łyżki). Masa nie powinna się rozpadać, ale nie może też być zbyt zbita. Dokładnie wyróbcie i odstawcie do lodówki na godzinę.
  5. Po godzinie wyjmijcie mięso i formujcie z niego kotlety. Każdy kotlet obtoczcie w mące.
  6. Na patelni rozgrzejcie olej i gdy będzie już gorący, ostrożnie kładźcie na patelnię kotlety. Smażcie równo z obu stron na złoty kolor.

I gotowe! Tak przygotowane kotlety będą świetnie smakowały z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i świeżej surówki. Smacznego!

Zobacz także: