Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kapusty. Zakochacie się w ich smaku
monikaT83/gotujmy.pl
Newsy

Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kapusty. Zakochacie się w ich smaku

Mielone wyjdą naprawdę chrupiące, jeśli dodacie do mięsa trochę kiszonej kapusty. A do tego jak smakują!

Co powiecie na mielone z kapustą? Ale nie w formie dodatku do kotletów na talerzu, tylko dodanej do masy mięsnej! Tak zrobione mielone smakują naprawdę wyjątkowo. Wypróbujcie poniższy przepis.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety mielone z kiszoną kapustą

Do przygotowania chrupiących mielonych z dodatkiem kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 250 g wieprzowego mięsa mielonego z łopatki
  • Garść kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • Pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • Pół łyżeczki soli czosnkowej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki wody
  • Mąka
  • Olej do smażenia
Zobacz także
Kremowy sernik pieczony na wodzie. Nie opada, nie pęka i jest idealnie wilgotny

Kremowy sernik pieczony na wodzie. Nie opada, nie pęka i jest idealnie wilgotny

Wielkanocna pieczeń z mielonego mięsa. Będzie kulinarnym hitem w czasie świąt

Wielkanocna pieczeń z mielonego mięsa. Będzie kulinarnym hitem w czasie świąt

Przygotowanie:

  1. Przepłuczcie kapustę pod zimną, bieżącą wodą. Odciśnijcie na sitku i przełóżcie na deskę do krojenia. Poszatkujcie bardzo drobno.
  2. Na patelnię wlejcie łyżkę oleju i rozgrzejcie. Kiedy będzie już gorący, wsypcie poszatkowaną kapustę. Podsmażcie.
  3. Kiedy kapusta się nieco usmaży, wlejcie na patelnię pół szklanki wody i duście, aż całkiem odparuje. Przed wlaniem wody przykryjcie patelnię pokrywką, uchylcie i wtedy wlejcie wodę – dzięki temu tłuszcz nie będzie pryskał na boki. Po odparowaniu wody zdejmijcie patelnię z kuchenki i odstawcie do ostudzenia.
  4. Obierzcie cebulę i bardzo drobno pokrójcie.
  5. Do miski włóżcie mięso mielone, dodajcie pokrojoną cebulę i ostudzoną kiszoną kapustę. Doprawcie mielonym pieprzem, papryką i solą czosnkową. Dokładnie wymieszajcie.
  6. Rozbijcie jedno jajko i dodajcie do mięsa. Wlejcie dwie łyżki wody i cały czas wyrabiając wsypujcie bułkę tartą (łącznie 4 łyżki). Masa nie powinna się rozpadać, ale nie może też być zbyt zbita. Dokładnie wyróbcie i odstawcie do lodówki na godzinę.
  7. Po godzinie wyjmijcie mięso i formujcie z niego kotlety. Każdy kotlet obtoczcie w mące.
  8. Na patelni rozgrzejcie olej i gdy będzie już gorący, ostrożnie kładźcie na patelnię kotlety. Smażcie równo z obu stron na złoty kolor.

I gotowe! Tak przygotowane kotlety będą świetnie smakowały z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i świeżej surówki. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na kotlety mielone z młodą kapustą. W sam raz na wiosnę
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone z młodą kapustą. W sam raz na wiosnę
Sezon na młodą kapustą już trwa, dlatego grzechem byłoby nie gotowanie smacznych dań z jej udziałem. Na przykład tej wariacji na temat kotletów mielonych.

Kotlety mielone, młode ziemniaczki i sałata ze śmietaną lub mizeria – tak jada się w co drugim polskim domu późną wiosną czy wczesnym latem. W tym roku zamieszajcie troszkę w tradycyjnym przepisie na mielone. Polecamy na przykład poniższy przepis jednej z użytkowniczek naszego serwisu. To nie jest zwykła receptura na „mieloniaki” – w składzie oprócz mięsa znajduje się także młoda kapusta. Dzięki temu danie w pewnym sensie może niektórym przypominać dobrze znane gołąbki bez zawijania. Przepis na kotlety mielone z młodą kapustą Składniki: 50 dag mielonego mięsa z łopatki lub szynki wieprzowej 2 duże jajka Ćwierć młodej kapusty Pęczek świeżego koperku 1 mała cebula 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz czarny świeżo mielony Bułka tarta do obtoczenia Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Kapustę pozbawcie zewnętrznych liści, oczyśćcie i posiekajcie bardzo drobno. Koperek posiekajcie na desce i wymieszajcie z kapustą. Do miski lub innego naczynia włóżcie mięso, wbijcie jajka, dodajcie kapustę z koperkiem. Obierzcie cebulę i drobno pokrójcie, po czym dodajcie ją do mięsa. Doprawcie całość solą i pieprzem i wymieszajcie najlepiej ręcznie na gładką masę. Formujcie kotlety o tradycyjnej wielkości. Obtoczcie kolety w bułce tartej. Rozgrzejcie patelnię, dodajcie na nią odrobinę oleju. Smażcie kotlety z obu stron na brązowy kolor. Uważajcie przy przewracaniu kotletów na drugą stronę – kotlety z dodatkiem młodej kapusty są delikatniejsze i kruchsze, przez co mogą łatwo się rozpaść. Podawajcie z młodymi ziemniakami i surówką lub mizerią. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Jeżeli jesteście smakoszami kotletów mielonych, musicie spróbować innych wersji tego...

Kotlety mielone z dorsza
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Przepis na soczyste kotlety mielone z dorsza z sekretnym składnikiem. Smakują na ciepło i na zimno też do pieczywa
Kotlety rybne z dorsza są idealne na obiad. Banalne w wykonaniu i smaczne. Można je podać z ziemniakami i surówką. Najlepiej z kiszonej kapusty. Po prostu pycha!

Kotlety mielone nie tylko można zrobić z mięsa. Ryba pasuje do nich jak najbardziej. Można użyć filetów z każdej ryby. My proponujemy zrobić je z dorsza . Dorsz jest źródłem pełnowartościowego białka oraz kwasów omega-3. Ma wiele cennych witamin zwłaszcza z grupy B, cholinę oraz witaminę D. Bogaty jest również w minerały, między innymi potas, jod, magnez i selen. Selen wpływa na prawidłowe funkcjonowania tarczycy, dlatego zalecany jest osobom, które zmagają się z jej problemami. Soczyste kotlety mielone z dorsza z sekretnym składnikiem Dorsza można przyrządzić na wiele sposobów. Ma mało ości oraz delikatne mięso, o lekkim zapachu. W postaci usmażonych mielonych kotletów posmakują każdemu. Możecie zjeść je z ziemniakami czy frytkami. Całość wspaniale dopełni surówka z kiszonej kapusty z naszego przepisu! Przyrządzając masę na rybne kotlety, koniecznie dodajcie do niej gęstej śmietany . Ten sekretny składnik doda rybie soczystości po usmażeniu. Gdy przełkniecie pierwszy kęs, gwarantujemy, że poczujecie się jak na wakacjach nad morzem. Składniki na mielone kotlety z dorsza: Filety dorsza 70 dag  1 cebula 1 jajko „L” 2 łyżeczki przyprawy „Kucharek” 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego  Pęczek koperku 1 szklanka bułki tartej  3 łyżki gęstej śmietany  olej rzepakowy do smażenia Składniki na surówkę z kapusty kiszonej: 50 dag kapusty kiszonej  1 cebula 2 łyżeczki cukru  Natka pietruszki  Szczypta pieprzu mielonego  1 łyżeczka oleju rzepakowego   Sposób przygotowania kotletów mielonych z dorsza: Filety z dorsza umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym.  Cebulę obierzcie z łupin, umyjcie i pokrójcie w...

placki z kapusty przepis
AdobeStock
Newsy
Placki z kiszoną kapustą to najlepsze, co zjecie w tym tygodniu. Zero roboty, a smak cudowny
Kto przepada za warzywnymi plackami, ten musi spróbować wersji z kiszoną kapustą! Sprawdźcie ten przepis.

Jeśli lubicie niebanalne smaki, to na pewno będziecie zachwyceni plackami z kiszonej kapusty! Danie może się wydawać dość dziwne, ale uwierzcie – smakuje obłędnie. Placki z kapusty kiszonej (a inaczej „fuczki”), to potrawa wywodząca się z kuchni bieszczadzkiej. Bieszczady zamieszkałe są przez dwie duże grupy etniczne (Bojków i Łemków), których wpływ na kuchnię tego regionu widać bardzo wyraźnie w typowych bieszczadzkich potrawach. Kuchnia łemkowska jest bardzo prosta i wykorzystuje produkty, które dawniej każdy miał pod ręką. Ciekawym daniem przyrządzanym w Bieszczadach są placki, które można robić z surowej lub gotowanej kiszonej kapusty. Spróbujcie je zrobić z tego przepisu! Przepis na placki z kiszonej kapusty Do przygotowania prostych i chrupiących placuszków z kapusty kiszonej potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół szklanki mleka Pół szklanki mąki pszennej 100 g kapusty kiszonej 1 jajko rozmiar M Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Do miski wsypcie pół szklanki mąki, wlejcie pół szklanki mleka i wbijcie jedno jajko. Całość zmiksujcie. Masa powinna mieć taką konsystencję jak ciasto na naleśniki. Następnie odciśnijcie kapustę kiszoną z nadmiaru wody. Poszatkujcie drobno i dodajcie do masy na placki. Wymieszajcie dokładnie z dodatkiem soli i pieprzu. Uwaga – kapusta jest już słona, więc nie przesadźcie z solą! Jeżeli nie przepadacie za zbyt słonymi potrawami, to możecie w ogóle nie solić ciasta. Rozgrzejcie na patelni taką ilość oleju jak na placki ziemniaczane. Kiedy będzie już gorący, za pomocą chochli nakładajcie ciasto na patelnię. Smażcie placki po 2-3 minuty z każdej strony tak, by się zarumieniły. Po usmażeniu odłóżcie placki na talerz wyłożony...

Kotlety mielone z kapustą pekińską. Przypominają gołąbki, ale są jeszcze pyszniejsze
mycha/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety mielone z kapustą pekińską. Przypominają gołąbki, ale są jeszcze pyszniejsze
Kotlety mielone z kapustą polecają się na obiad – są smaczne, sycące, a w smaku przypominają gołąbki. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Sprawdźcie sami!

Smaczne kotlety z dodatkiem kapusty pekińskiej to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Spodoba się zwłaszcza rodzicom, którym ciężko jest przekonać dzieci do jedzenia warzyw – maluchy nawet się nie zorientują, że „przemyciliście” w kotletach kapustę. Wypróbujcie przepis użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na kotlety mielone z kapustą pekińską Do przygotowania kotletów mielonych z kapustą będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 2 jajka Mała główka kapusty pekińskiej 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy w płynie (Maggi albo sos sojowy) Sól Pieprz Do sosu: 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Kapustę pekińską umyjcie i zdejmijcie wierzchnie liście. Poszatkujcie ją drobno i włóżcie do miski. Mięso przełóżcie do miski z kapustą i dodajcie dwa jajka, 2-3 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku oraz przyprawę w płynie Maggi lub sos sojowy ( o szkodliwości przyprawy Maggi pisaliśmy w tym artykule , dlatego zdecydowanie zachęcamy do użycia alternatywy, jaką jest sos sojowy ). Wyróbcie dokładnie masę rękami tak, by wszystkie składniki się połączyły. W razie potrzeby dosypcie więcej bułki tartej. Rękami formujcie masę w kształt kotletów – powinno wyjść około 10 sztuk. W międzyczasie wlejcie do garnka pół litra bulionu warzywnego albo drobiowego, dodajcie 2 łyżki koncentratu pomidorowego, wymieszajcie i zagotujcie. Do miski wsypcie bułkę tartą i obtoczcie w niej każdy kotlet. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotlety na średnim ogniu na ciemnozłoto. Usmażone kotlety włóżcie do garnka z bulionem i...