Kotlety mielone to obok schabowych i gołąbków, jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Zwykle zajadamy się nimi na co dzień, ale są też tacy, którzy przygotowują je również od święta. Jeśli znudziły wam się mielone w tradycyjnej postaci, przygotujcie je w oryginalnej wersji z dodatkiem ciecierzycy (nie wylewajcie wody z ciecierzycy!). Tak przygotowane kotlety zyskują nie tylko na smaku, ale i na wartości odżywczej.

Kotlety mielone z ciecierzycą i sosem pieczarkowym

Kotlety mielone z ciecierzycą to doskonały pomysł na niebanalny i zarazem zdrowy obiad. Czy wiecie, jakie bogactwo odżywcze skrywa w sobie ciecierzyca?

Ciecierzyca, znana również jako fasola garbanzo lub groch włoski, to roślina strączkowa, która jest pełna białka, błonnika i złożonych węglowodanów. Jest ona bogata w składniki odżywcze – zawiera duże ilości witaminy B6 i kwasu foliowego, manganu, fosforu, miedzi, żelaza, magnezu i mniejsze ilości potasu, selenu i wapnia. Dodana do mięsa mielonego świetnie wzbogaca jego smak i sprawia, że danie zyskuje na walorach zdrowotnych.

Przygotujcie mielone kotlety z dodatkiem ciecierzycy, a z pewnością zrobicie wrażenie na swoich gościach. Koniecznie dodajcie do nich sos pieczarkowy - sprawdźcie też przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Będą smakowały obłędnie!

Zobacz także:

Składniki:

  • 750 g mięso mielone
  • 3 szalotki
  • 1 jajko
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • bułka tarta
  • przyprawy

Sos pieczarkowy:

  • 300 g pieczarek
  • 500 ml rosołu
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 125 ml wody
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Szalotki kroimy w półplasterki i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju.
  2. Gdy przestygnie, dodajemy ją do miski z mięsem.
  3. Mięso mielone przekładamy do miski.
  4. Jeśli wyjęte było z lodówki, musi uzyskać temperaturę pokojową.
  5. Do mięsa dodajemy jajko, osączoną i dokładnie przepłukaną ciecierzycę oraz tyle bułki tartej, by z masy mięsnej można było formować zgrabne kotlety mielone.
  6. Następnie obtaczamy je w bułce tartej.
  7. Smażymy z każdej strony na złoty kolor na niewielkiej ilości tłuszczu.
  8. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: