Kotlety mielone z ciecierzycą i sosem pieczarkowym. Prosty przepis na obiad
Gotujmy.pl/Misia5
Newsy

Kotlety mielone z mięsem, ciecierzycą i sosem pieczarkowym. Prosty przepis na obiad

Pyszne i bardzo aromatyczne mielone z dodatkiem ciecierzycy, to doskonały pomysł na smaczny i niebanalny obiad. Jego przygotowanie zajmie wam dosłownie pół godziny!

Kotlety mielone to obok schabowych i gołąbków, jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Zwykle zajadamy się nimi na co dzień, ale są też tacy, którzy przygotowują je również od święta. Jeśli znudziły wam się mielone w tradycyjnej postaci, przygotujcie je w oryginalnej wersji z dodatkiem ciecierzycy (nie wylewajcie wody z ciecierzycy!). Tak przygotowane kotlety zyskują nie tylko na smaku, ale i na wartości odżywczej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kotlety mielone z ciecierzycą i sosem pieczarkowym

Kotlety mielone z ciecierzycą to doskonały pomysł na niebanalny i zarazem zdrowy obiad. Czy wiecie, jakie bogactwo odżywcze skrywa w sobie ciecierzyca?

Ciecierzyca, znana również jako fasola garbanzo lub groch włoski, to roślina strączkowa, która jest pełna białka, błonnika i złożonych węglowodanów. Jest ona bogata w składniki odżywcze – zawiera duże ilości witaminy B6 i kwasu foliowego, manganu, fosforu, miedzi, żelaza, magnezu i mniejsze ilości potasu, selenu i wapnia. Dodana do mięsa mielonego świetnie wzbogaca jego smak i sprawia, że danie zyskuje na walorach zdrowotnych.

Przygotujcie mielone kotlety z dodatkiem ciecierzycy, a z pewnością zrobicie wrażenie na swoich gościach. Koniecznie dodajcie do nich sos pieczarkowy - sprawdźcie też przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Będą smakowały obłędnie!

Zobacz także

Przepis na kotlety mielone „po włosku”. Moc kolorów na talerzu

Przepis na kotlety mielone z młodą kapustą. W sam raz na wiosnę

Przepis na kotlety mielone z młodą kapustą. W sam raz na wiosnę

Składniki:

  • 750 g mięso mielone
  • 3 szalotki
  • 1 jajko
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • bułka tarta
  • przyprawy

Sos pieczarkowy:

  • 300 g pieczarek
  • 500 ml rosołu
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 125 ml wody
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Szalotki kroimy w półplasterki i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju.
  2. Gdy przestygnie, dodajemy ją do miski z mięsem.
  3. Mięso mielone przekładamy do miski.
  4. Jeśli wyjęte było z lodówki, musi uzyskać temperaturę pokojową.
  5. Do mięsa dodajemy jajko, osączoną i dokładnie przepłukaną ciecierzycę oraz tyle bułki tartej, by z masy mięsnej można było formować zgrabne kotlety mielone.
  6. Następnie obtaczamy je w bułce tartej.
  7. Smażymy z każdej strony na złoty kolor na niewielkiej ilości tłuszczu.
  8. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Dodajcie ten produkt do masy na kotlety mielone, a wyjdą puszyste i przepyszne. Nie chodzi o białko
AdobeStock
Newsy
Dodajcie ten produkt do masy na kotlety mielone, a wyjdą puszyste i przepyszne. Nie chodzi o białko
Puszyste kotlety mielone to marzenie każdego. Mamy niekonwencjonalny pomysł na zrobienie bardzo puszystych mielonych.

Kotlety mielone często goszczą na pewno na waszych stołach. Możemy się założyć, że każdy z was ma swój sprawdzony sposób na kotlety mielone. Niektórzy lubią eksperymenty i chętnie robią kotlety mielone z dodatkami , kotlety w wiosennej wersji lub nawet dodają do nich różne warzywa. Pyszne kotlety mielone Sekret dobrych kotletów mielonych to dobrze wyrobiona i przyprawiona puszysta masa. Skupimy się dziś na tym, żeby pomóc wam osiągnąć efekt puszystych mielonych. Wielu z was ma na to swoje sposoby. Może dodajecie do mielonych namoczoną w mleku lub wodzie bułkę, dodajcie do nich ubitą pianę z białek lub po prostu bardzo długo masujecie mięso, by wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. To wszystko dobre metody, ale mamy jedną, która według nas naprawdę was zachwyci. Nie potrzeba kupować nic drogiego. W zasadzie wykorzystacie coś, co normalnie wylalibyście do zlewu. Domyślacie się już może? Sposób na puszyste kotlety mielone Do stworzenia puszystych mielonych wykorzystajcie aquafabę . Aquafaba to nic innego jak woda po odlaniu ciecierzycy konserwowej lub cieciorki w słoiku. Chodzi o ten lekko żółty, przezroczysty płyn. Nie wyrzucajcie go, jest bardzo cenny! Aquafaba jest zazwyczaj stosowana przez wegan, jako zamiennik białka jaja kurzego. Weganie robią z niej: Bezy Musy Majonez My zachęcamy was, żebyście spróbowali wykorzystać ten wegański produkt do zrobienia kotletów mielonych. Musicie po prostu odlać wodę z ciecierzycy. Może być to ciecierzyca w puszce lub w słoiku. Nada się też woda po gotowaniu ciecierzycy, ale musi być mocno stężona, nie polecamy więc jej na pierwszy raz. Wlejcie wodę z ciecierzycy do miski, dodajcie szczyptę soli i zacznijcie miksować. Będziecie oszołomieni. Aquafaba ubija się zupełnie jak prawdziwa piana z białek....

Kotlety mielone z rabarbarem. Przepis na mielone inaczej
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Kotlety mielone z rabarbarem. Przepis na mielone inaczej
Kotlety mielone to prawdziwa klasyka wśród polskich dań. Przygotujcie je w nieco innej wersji – z rabarbarem – a pokochacie ich wyrazisty i niebanalny smak. Zdradzamy przepis!

Co powiecie na mielone z... rabarbarem? Wielu kucharzy eksperymentuje i dodaje do mięsa mielonego dynię, marchewkę, cukinię , a nawet ogórki kiszone. Użytkowniczka serwisu gotujmy.pl proponuje rabarbar, a my jesteśmy zachwyceni tym połączeniem. To świetna alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych. Zróbcie je na dzisiejszy obiad, a nie pożałujecie! Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni, która regularnie gości w naszych domach. Istnieje wiele odmian tego dania, ale w tradycyjnej postaci jest to nic innego, jak mięso mielone z dodatkiem podsmażanej cebuli, przypraw i zamoczonej w mleku bułki, usmażone na rumiano na oleju. Kotlety mielone z rabarbarem Kotlety mielone z rabarbarem to niebanalna i bardzo smaczna propozycja na obiad. Właśnie trwa sezon na rabarbar. Warzywo to jest bogatym źródłem witamin z grupy A, C oraz E. Zawiera też magnez, potas, kwas foliowy, sód, żelazo, wapń oraz błonnik, a także mnóstwo istotnych dla zdrowia antyoksydantów. Wskazówka! Jeśli planujecie kupić rabarbar, pamiętajcie, że jadalne są tylko łodygi. Liście zawierają toksyny i wysokie stężenie kwasu szczawiowego i pod żadnym pozorem nie należy ich spożywać. Same łodygi są mięsiste i mają kwaskowaty smak. Chociaż można je jeść na surowo, wiele osób woli spożywać je po ugotowaniu. Przygotujcie klasyczne mielone z dodatkiem rabarbaru, a nie pożałujecie. Jesteśmy pewni, że zaskoczą was swoim smakiem! Składniki: 300 g mielonego z łopatki 1 jajko 1 czerstwa bułka 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 pęd rabarbaru bułka tarta sól i pieprz świeżo mielony do smaku olej kokosowy do smażenia Przygotowanie mielonych z rabarbarem: Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy odciśniętą (wcześniej namoczoną w mleku lub wodzie)...

Jakie mięso wybrać na kotlety mielone?
Pixabay
Newsy
Wielu Polaków robi z tego mięsa mielone. Ich smak woła o pomstę do nieba. Nadają się do wyrzucenia
Do przyrządzenia tradycyjnych kotletów mielonych, większość Polaków wykorzystuje mięso wieprzowo-wołowe. To błąd.

Połączenie wieprzowiny z wołowiną być może dla niektórych jest smaczne, ale okazuje się, że zdecydowanie za tłuste, a co za tym idzie - niezdrowe. Właśnie dlatego do przygotowania mielonych, powinniście wybrać mieszankę innych gatunków mięs.  Jakie mięso na mielone? Ważne, by jednym ze składników masy było chude mięso. Jednak nie decydujcie się na to z marketów. Najlepiej wybrać się do rzeźnika, gdzie dostaniecie dobrej jakości mięso w kawałku, które sprzedawca może zmielić na waszych oczach. My polecamy przyrządzić kotlety mielone z mięsa wieprzowego i indyczego. Smakują naprawdę bajecznie i są zdecydowanie mniej tłuste. Przepis na idealne mielone Będziecie potrzebować 300 gramów wieprzowego mięsa mielonego 300 gramów mięsa mielonego z indyka 2 ząbków czosnku 1 czerstwej kajzerki 250 ml mleka 1 cebuli 1 jajka Bułki tartej do panierowania Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie W dużej misce umieśćcie oba rodzaje mięsa.  Czerstwą kajzerkę podzielcie na mniejsze kawałki, umieśćcie w niewielkiej misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu odciśnijcie ją z mleka i dodajcie do mięsa. Cebulkę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na mocno rozgrzanym oleju. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię. Całość smażcie przez ok. 3 minuty, a następnie przełóżcie do miski z mięsem. Do masy dodajcie również jajko, sól, pieprz, oraz ¼ szklanki wody. Całość wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak przygotowanego mięsa zacznijcie formować niewielkie kotlety. W głębszym talerzu umieśćcie bułkę tartą i obtoczcie w niej wasze mielone.  Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie...

Proste i smaczne wołowe kotlety mielone z cebulką. Pokochacie ich oryginalny smak
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Proste i smaczne wołowe kotlety mielone z cebulką. Pokochacie ich oryginalny smak
Lubicie jeść kotlety mielone? Jeśli tak to koniecznie sprawdźcie nasz przepis na proste i pyszne kotlety mielone z wołowego mięsa z dodatkiem podsmażanej cebulki. Smakują naprawdę wybornie!

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce - absolutny klasyk naszej rodzimej kuchni. W tradycyjnej wersji przygotowuje się je poprzez połączenie świeżo zmielonego mięsa z namoczoną w mleku bułką, jajkiem, cebulką, ząbkiem czosnku i przyprawami – solą i pieprzem. Całość, po uformowaniu w kotleciki i obtoczeniu w bułce tartej, smaży się na rumiano na oleju. Do przygotowania kotletów mielonych najczęściej używa się mięsa wieprzowego, rzadziej – z indyka lub mięsa drobiowego. A co powiecie na kotlety mielone z mięsa wołowego? Proste i smaczne wołowe kotlety mielone z cebulką Wołowe kotlety mielone z cebulką to doskonały pomysł na pyszny obiad. Danie powstaje w mig i smakuje genialnie w połączeniu z ziemniakami i surówką. Przygotujcie je na obiad a nie pożałujecie. Jesteśmy pewni, że w mig znikną z talerzy. Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 3 łyżki wody 1 spora cebula 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Cebulkę obieramy i drobno kroimy, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy na nim cebulkę na złoty kolor. Odstawiamy do przestygnięcia. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy wodę, bułkę tartą, przyprawy oraz przestudzona cebulkę. Wyrabiamy masę mięsną i wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety mielone. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej. Rozgrzewamy patelnię z olejem. Na gorący tłuszcz kładziemy kotlety, zmniejszamy ogień i smażymy z obu stron na złoty kolor. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także:  Kotlety mielone po cygańsku to hit na polskich stołach. 1 składnik totalnie odmieni ich smak. Oszalejecie z wrażenia Te mielone od Kuronia biją na głowę każde inne....