Kotlety mielone to obok schabowych i gołąbków, jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Zwykle zajadamy się nimi na co dzień, ale są też tacy, którzy przygotowują je również od święta. Jeśli znudziły wam się mielone w tradycyjnej postaci, przygotujcie je w oryginalnej wersji z dodatkiem ciecierzycy (nie wylewajcie wody z ciecierzycy!). Tak przygotowane kotlety zyskują nie tylko na smaku, ale i na wartości odżywczej.
Kotlety mielone z ciecierzycą i sosem pieczarkowym
Kotlety mielone z ciecierzycą to doskonały pomysł na niebanalny i zarazem zdrowy obiad. Czy wiecie, jakie bogactwo odżywcze skrywa w sobie ciecierzyca?
Ciecierzyca, znana również jako fasola garbanzo lub groch włoski, to roślina strączkowa, która jest pełna białka, błonnika i złożonych węglowodanów. Jest ona bogata w składniki odżywcze – zawiera duże ilości witaminy B6 i kwasu foliowego, manganu, fosforu, miedzi, żelaza, magnezu i mniejsze ilości potasu, selenu i wapnia. Dodana do mięsa mielonego świetnie wzbogaca jego smak i sprawia, że danie zyskuje na walorach zdrowotnych.
Przygotujcie mielone kotlety z dodatkiem ciecierzycy, a z pewnością zrobicie wrażenie na swoich gościach. Koniecznie dodajcie do nich sos pieczarkowy - sprawdźcie też przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Będą smakowały obłędnie!
Zobacz także:
Składniki:
- 750 g mięso mielone
- 3 szalotki
- 1 jajko
- 1/2 puszki ciecierzycy
- bułka tarta
- przyprawy
Sos pieczarkowy:
- 300 g pieczarek
- 500 ml rosołu
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 125 ml wody
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Szalotki kroimy w półplasterki i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju.
- Gdy przestygnie, dodajemy ją do miski z mięsem.
- Mięso mielone przekładamy do miski.
- Jeśli wyjęte było z lodówki, musi uzyskać temperaturę pokojową.
- Do mięsa dodajemy jajko, osączoną i dokładnie przepłukaną ciecierzycę oraz tyle bułki tartej, by z masy mięsnej można było formować zgrabne kotlety mielone.
- Następnie obtaczamy je w bułce tartej.
- Smażymy z każdej strony na złoty kolor na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Podajemy z ziemniakami i surówką.
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: